07 September 2010

RE VEL LAŢIE


RE- Element de compunere cu sens iterativ, care servește la formarea unor verbe, a unor adjective și a unor substantive. – Din fr., lat. re-.

VEL adj. – Mare. Sl. veliĭ (Cihac, II, 452). Termen administrativ, fără circulație reală, s-a folosit numai pentru a desemna gradul cel mai înalt al unei funcții sau demnități, ca sp. mayor, vel logofăr, mare cancelar; vel paharnic, mare paharnic etc. – Der. velit, s. m. (boier de rangul întîi).

ELÁŢIE s. f. (med.) stare în care subiectul are o deosebită încredere în forţele proprii şi manifestă o bună dispoziţie. (lat. elatio)

http://www.kissnews.ro/wp-content/uploads/2009/04/andreea-tonciu.jpg
(sursa: http://www.kissnews.ro/2009/04/27/andreea-tonciu-a-fost-concediata-in-direct/)
http://www.myidol.ro/wp-content/uploads/2010/02/dragos-bucurenci.jpg
(sursa: http://www.myidol.ro/dragos-bucurenci-participa-la-dansez-pentru-tine.html)

Priveam la o emisiune "de mare angajament" în rarele pierderi de timp pe care mi le permit. Gândurile mele se împărţeau în două. Pe de o parte mă gândeam ce motivează nişte vedete TV să vină la astfel de emisiuni, pe de altă parte mă gândeam de ce se distrează lumea văzând chinuiţi nişte oameni care, în mod evident, nu au nici o treabă cu ce se întâmplă în emisiune în viaţa de zi cu zi. Iată însă că "pierderea de timp" mi-a fost răsplătită cu o părere atât de evidentă încât nu mi-a trecut prin cap niciodată.

http://servitivarog.protv.ro/design/images/bg_title_left.jpg
http://servitivarog.protv.ro/video-serviti-va-rog-4-septembrie-partea-a-iii-a/40468
minutul 22:40
Dragoş Bucurenci: Ce oameni, ce oameni! Ce ghinion pe tine să nimereşti cu noi, taman la ediţia asta. Dădeai peste nişte oameni serioşi şi bine crescuţi...
Andreea Tonciu: Ei lasă, că cu mine faceţi rating, degeaba aţi muncit voi aici. Eu fac toată emisiunea, să ştii. Pmu' are ce să vadă la mine, o prostie, o ţâţă, un fund...
Dragoş Bucurenci: Acest scurt moment de luciditate...
Andreea Tonciu: La tine ce să vadă? Ai muncit ca un fraier...

http://web3.protv.ro/assets/protv/2010/09/02/servitivarog_1283420782_EP9_ziua_tonciu_2_resize.jpg

http://web3.protv.ro/assets/protv/2010/09/02/servitivarog_1283420921_EP9_ziua1bucurenci1_resize.jpg

Revelaţia este următoarea... Ce nevoia are un consumator să se simtă depăşit, să se simtă inferior, să se simtă pe dinafara produsului pe care îl consumă? Nu este mai simplu să priveşti ceva la care te simţi superior, un spectacol la care să te raportezi drept "mai tare"? Poate că muzica lejeră (haide să-i spun aşa) este mai uşor de consumat pentru că nu-şi cere nimeni să interpretezi "ce vrea să spună poetul". La fel şi filmele. Cele mai bune filme sunt cele nu-ţi pun nici o problemă de înţelegere. Ce poate fi neînţeles în filmele cu Rambo...? Păi cu să ajungă un partid de specialişti la putere? Îi urmăreşte cineva cum întoarce ei filosofia pe toate părţile? Nicidecum, este mult mai banal să urmăreşti o manea care îndeamnă la vot şi compensaţii în alcool şi fripturi. Nu e mai uşor să nu evoluezi ci să regresezi? Şi atunci... un fund, o ţâţă, o prostie... Salam regheton!

3 comments:

nimrod said...

Biblio,

Super tare observaţia că ce le trebuie unora provocări cultural-politice da', vorba cântecului de mahala interbelic aşa sunt ei, din popor, nu sunt din lumea mare. Pe de altă parte fiecare dintre noi avem slăbiciuni... Nu mai departe Mandea. Zilele astea am lăsat baltă celelalte ferestre ale lumii ca să casc ochii la Caroline Wozniacki dar mai ales la echipamentul ei demenţial, desenat de Stella Mccartney. Frivol, n'aşa? Da' până la manele tot mai mănânci o pâine...

Theodora said...

"Ce nevoia are un consumator să se simtă depăşit, să se simtă inferior, să se simtă pe dinafara produsului pe care îl consumă? Nu este mai simplu să priveşti ceva la care te simţi superior, un spectacol la care să te raportezi drept "mai tare"?"
Da, este mai simplu asa pentru superficiali, pentru oamenii care nu isi doresc sau nu pot sa evolueze pozitiv.
Din pacate pentru poporul roman, multi dintre noi, prefera sa se raporteze la cei care le sant inferirori.
Privesc catre cei care au ramas in urma lor, nu catre cei care i-au depasit.
Asta nu poate sa duca la progres ci in cel mai bun caz la plafonare.

Bibliotecaru said...

Chestiunea în discuţie este cultivată, pentru că "ţara te vrea prost", cum spunea cântecul.

Cei care conduc au nevoie de un electorat format din mărginiţi şi proşti pentru ca nu cumva să-şi dea seama cineva cât de limitaţi, mărginiţi şi amatori sunt domniile lor.

Prostia la Putere - Sarmalele Reci

Sarmalele Reci - Ţara te vrea prost

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.