13 September 2010

Luuuung


Mesajul Primului ministru Emil Boc la deschiderea anului şcolar 2010-2011

Doamnelor şi domnilor profesori,
Dragi elevi,
Dragi părinţi,
Doamnelor şi domnilor,

Îmi face mare plăcere să vă transmit un mesaj cu prilejul deschiderii noului an şcolar.
Profit de această ocazie pentru a vă împărtăşi câteva gânduri despre şcoala românească şi despre sistemul de învăţământ. Şi vă vorbesc atât ca părinte, cât şi ca prim-ministru.
Ca părinte, sunt permanent preocupat de educaţia copiilor mei. Îmi doresc ca ei să meargă la şcoală într-un mediu plăcut, să aibă profesorii cei mai buni, să înveţe după cele mai bune manuale şi programe şcolare, să beneficieze de educaţie adaptată realităţilor lumii de astăzi, inclusiv să fie la curent cu tehnologia cea mai avansată. Vreau să ştiu că sunt în siguranţă la şcoală, vreau să aibă relaţii bune cu colegii, să facă sport, să-şi dezvolte spiritul competitiv, să mănânce sănătos şi să ia note foarte bune, evident. Sunt convins că vă doriţi aceleaşi lucruri şi pentru copiii dumneavoastră.
Ca Prim-ministru, împreună cu Cabinetul pe care îl conduc, am dorit să luăm măsurile cele mai bune pentru ca aceste dorinţe ale fiecărui părinte să fie îndeplinite, în ciuda constrângerilor impuse de criza financiară.
De la începutul mandatului, am fost preocupat de creşterea calităţii actului educaţional - care să le asigure elevilor o pregătire bună, în raport cu noile cerinţe de pe piaţa muncii.
Din acest considerent am susţinut şi susţin fără rezerve reformarea sistemului educaţional, ca parte a procesului de reformare a statului.
Guvernul pe care îl conduc a depus în Parlament proiectul de lege referitor la Educaţia Naţională, fundamentat pe două documente asumate în cadrul Programului de guvernare: Pactul Naţional pentru Educaţie şi Strategia Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii.
De asemenea, am convingerea că este esenţial să existe o legătură strânsă între autorităţi, cadre didactice şi părinţi, pentru a lua cele mai bune decizii pentru elevi.
Acesta a fost motivul pentru care am inclus în noua lege a educaţiei, ca o componentă principală, descentralizarea.
Viitorul an şcolar este unul cheie pentru ceea ce înseamnă învăţământul românesc. În 2009-2010 nu a fost uşor pentru nimeni, dar după ploaie apare soarele de fiecare dată. Am văzut deja că bacalaureatul a devenit un examen cu adevărat reprezentativ. Au lipsit scandalurile legate de subiectele aflate înainte de vreme, metodele de fraudare a examenului au fost drastic reduse, iar cei care au încălcat regulile, elevi sau profesori, au plătit. Şi examenul pentru titularizarea cadrelor didactice s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii. După cum ştiţi, noua Lege a educaţiei se află deja în dezbaterea Senatului.
În ce priveşte anul şcolar care începe astăzi, sunt bucuros să aflu că procentul copiilor care vor învăţa în şcoli autorizate din punct de vedere sanitar este unul foarte mare, peste 90,5%.

Dacă anii trecuţi 10% dintre profesori nu ştiau la 1 septembrie unde vor preda, anul acesta şcolile sunt pregătite pentru începutul de an şcolar, iar acest procent s-a redus la doar 0,5% din numărul total de profesori.
Doamnelor şi domnilor profesori,

Vă consider, deopotrivă, oameni ai timpului nostru şi arhitecţi ai timpurilor viitoare. Această condiţie este pentru dumneavoastră o mare responsabilitate pentru că obligă la o atitudine proactivă în plan reformator, la o mentalitate a schimbării pozitive întru eficacitate, performanţă şi – dacă vreţi –umanism mai puţin filosofic, ci mai pragmatic în actul formării complexe pe care îl presupune educaţia.
Dumneavoastră, performerii acestei nobile profesiuni de formare a noilor generaţii sunteţi „în prima linie” a schimbării pe care progresul social şi statal o impune.
Într-o societate ameninţată de disoluţia modelelor şi de bulversarea sistemelor de valori este tot mai necesară construcţia solidă a unui sistem educaţional care să îi permită copilului să îşi dezvolte abilităţi de viaţă şi să îşi consolideze competenţe fundamentale. Astfel, „a învăţa să înveţi” devine principiul asumat al performării în cariera didactică. Într-o societate definită ca societate a cunoaşterii, şcoala este aceea care trebuie să formeze şi să consolideze competenţe, nu să ofere, ca odinioară, doar informaţie ştiinţifică.

Dragi părinţi,

Avem datoria de a ne educa fiii şi fiicele în spiritul unor valori morale şi sociale solide, în virtutea cărora să înveţe să aprecieze performanţa bazată pe merit, munca cinstită şi respectarea aproapelui. Din păcate, societatea contemporană promovează tot mai des false modele şi pseudo-valori, iar copiii, adolescenţii, devin vulnerabili. În acest context, noi, părinţii, avem responsabilitatea de a ne îndruma copiii către valorile adevărate.
Dragi copii, trebuie să ştiţi că indiferent cât de mult vă sprijină părinţii voştri, vine o vreme în care locul de muncă pe care îl veţi avea, salariul pe care îl veţi primi, locul vostru în societate, va depinde de ceea ce ştiţi să faceţi, de cunoştinţele pe care le-aţi acumulat în timpul şcolii, de abilităţile pe care le-aţi dezvoltat.
De aceea vă îndemn cu toată afecţiunea să nu vă pierdeţi în tot ce vă oferă televiziunea pentru că adevărata educaţie se clădeşte în timp, citind carte după carte şi nu urmărind serial după serial! Îndemnul meu sincer este să citiţi! Nu vă depărtaţi de bibliotecă! Acolo se clădesc caractere, personalităţi. Cartea este cea care vă ajută să distingeţi între adevăratele valori şi falsele modele, cartea vă ţine la distanţă de consumismul atât de prezent, din păcate, în societatea noastră.
Ca om care deţine temporar o funcţie înaltă în stat, vă spun că important este să aveţi o educaţie solidă, care să vă dea libertatea să alegeţi ceea ce vreţi să faceţi în viaţă!

Dragi elevi,

Vă doresc o primă zi de şcoală cât mai frumoasă, care să prefigureze pentru fiecare dintre voi un an şcolar cât mai fructuos. Şi încă o dată, nu uitaţi că educaţia face diferenţa între performanţă şi mediocritate! Mult succes!

Emil Boc

Prim Ministru

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 13.09.2010

(sursa: http://www.guv.ro/mesajul-primului-ministru-emil-boc-la-deschiderea-anului-scolar-2010-2011__l1a110361.html)

Ar fi fost bine ca domnul Premier să dea şi câteva exemple de cetăţeni români care citesc carte după carte şi au ajuns milionari în euro... Părerea mea.

6 comments:

nimrod said...

Vorba multă, sărăcia omului... Da' poate e luuung doar pentru că se exprimă greu. Aşa cum, dacă eşti prea scurt, poţi deveni confuz. Ca Mandea, câteodată...

Bibliotecaru said...

:)
Eu sunt şi lung şi concis... de cele mai multe ori.
:)
Pe mine m-a şocat îndemnul premierului... "educaţia face diferenţa între performanţă şi mediocritate"... într-o lume în care valoarea şi excelenţa sunt mai aproape de salariile minime ale femeii de serviciu decât de salariile "baştanilor" care servesc statului.

Domnul Dan Diaconescu spunea ieri că pe la DNA salariile sunt de 2000 de euro. Înţeleg raţiunea acestor salarii mari, sunt de acord cu salariile atractive pentru a limita corupţia. Dar... La câţi a reuşit DNA-ul să bage după gratii, raportat la sumele de bani pe care a reuşit DNA-ul să le întoarcă din mâinile corupţilor, mi se pare un salariu cam exagerat.

În asemenea condiţii, eu nu înţeleg pentru ce ar trebui să silească un elev să ajungă în zona excelenţei?

nimrod said...

Biblio,

Excelenţa are şi ea farmecul ei discret... Pe de altă parte, viaţa e mai complicată. Îmi amintesc că în urmă cu vreo doi ani se luase iniţiativa subvenţionării cadrelor didactice cu bani pentru cărţi. După primirea banilor, la mine-n târg se umpluseră librăriile cu profesori dar nu ca să-şi cumpere cărţi ci imprimate contabile pentru firmele de-acasă...

Bibliotecaru said...

Poate că ar fi fost mai simplu se le dea accesul la cărţi, cum ar fi un DVD cu cărţi electronice, un abonament al bibliotecii unităţii de învăţământ, comenzi online derulate prin unitatea de învăţământ...

nimrod said...

Intenţia mea a fost să subliniez "desprinderea" de vocaţie, dată de alte ţinte financiare. Pe timpul lui Ceauşescu, de exemplu, în medii cu oarece pretenţii de manieră erau curente discuţiile despre mşinile Aro şi turmele de oi "acoperite" în vreun sat din împrejurimi.

Bibliotecaru said...

:) Am înţeles.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.