09 September 2010

Traian Băsescu la RRA


http://realpolitic.ro/traian-basescu-la-rra-maximul-economic-al-crizei-a-trecut-maximul-social-abia-urmeaza.html

Publicat de Nicoleta Savin

“Am discutat cu Guvernul, vom avea in continuare acord cu FMI. Nu va fi un acord de finantare, ci un acord Precautionary (atragerea unor sume de bani numai daca este nevoie – n.red). Cel mai avantajos e sa luam bani de la Uniunea Europeana, dar ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate. Si trebuie sa gasim structuri care finanteaza Guverne, nu sa luam bani de pe piata bancara. Asta este o chestiune care nu tine numai de noi, e nevoie si de acordul partenerilor”, a declarat, azi, la Radio Romania Actualitati (RRA), presedintele Traian Basescu. Interviul vine la mai putin de 24 de ore de la cel acordat TVR 1, iar rezumatul acestuia il puteti citi in continuare.

Acordul cu FMI:

  • Am discutat cu Guvernul, vom avea in continuare acord cu FMI.
  • Fostul comisar Almunia spunea in 2007-2008 ca ministrul de Finante al Romaniei este iresponsanil in cheltuirea banilor, dar nu s-a facut public acest lucru. In momentul de fata, Romania are o singura solutie – a responsabilitatii oamenilor politici. Iar responsabilitatea inseamna si credibilitatea. Romania si-a pierdut credibilitatea in finantele internationale din cauza modului de cheltuire a banilor in 2007 – 2008.
  • Solutia este sa ramanem in acord cu Fondul, ca garant ca se va face un program coerent in legatura cu finantele Romaniei.
  • Nu-mi place ca trebuie sa vorbesc despre lucruri neplacute, n-are cine o face altcineva, eu ca sef de stat trebuie sa imi asum acest lucru.
  • Cel mai avantajos e sa luam bani de la Uniunea Europeana, dar ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate. Si trebuie sa gasim structuri care finanteaza Guverne, nu sa luam bani de pe piata bancara. Asta este o chestiune care nu tine numai de noi, e nevoie si de acordul partenerilor.
  • Cu FMI nu va fi un acord de finantare, ci un acord Precautionary (atragerea unor sume de bani numai daca este nevoie – n.red.).
  • Noi suntem cu cheltuielile sociale mult peste cat ne putem permite ca sa asiguram dezvoltarea tarii. Nu sunt bani multi dati oamenilor, dar este mai mult decat ne putem permite. Am toata compasiunea pentru acesti oameni, dar nu ne putem imprumuta ca sa finantam consumul.
  • Suntem o tara cu resurse limitate, care are nevoie sa se si dezvolte, nu doar sa consume.

Remanierea guvernamentala:

  • Mie in politica nu imi pare rau de nimic. Ce trece in politica e bun dus. S-a dus, s-a dus, te duci inainte, mai ales intr-o perioada de criza.
  • Eu cred ca inlocuirile au fost facute bine, am lasat toata responsabilitatea partidului.
  • Cel mai mult in interiorul PDL mi-a placut dezbaterea. Au existat doua variante: depunerea mandatului Guvernului, varianta care ar fi protejat partidul de eroziune, sau o remaniere de fond. Mi-a placut ca ambele variante au fost dezbatute in partid, a existat o dezbatere interna.
  • Uitandu-ma la abordarea liderilor celorlalte doua partide mari, exista o lipsa de maturitate la amandoi. De aceea spun ca as fi avut o dificultate in a negocia pentru Guvern. Este clar ca si domnul Ponta si domnul Crin Antonescu sunt imaturi, nu inteleg situatia Romaniei. Politic, as fi avut si alte posibilitati decat actuala coalitie, insa ar fi fost o catastrofa, pentru ca nu poti sa aduci la Guvernare partide care spun nu mai vrem cota unica, nu vrem acord cu Fondul, vrem reducerea cotei unice la 10%. Aceste lucruri arata ca ei nu inteleg situatia Romaniei. Dificultatea mea, daca negociam cu ei, era cum sa ii fac sa isi schimbe discursul si abordarile. Nu spun ca nu ma pregatisem si cu alternative, cu o solutie de coalitie, cu prim-ministru pe care trebuia sa il discut. Mentinand coalitia actuala.

Criza economica:

  • Maximul economic al crizei a trecut, maximul social abia urmeaza.
  • Din pacate, introducerea TVA-ului nu cred ca nu va avea efecte in diminuarea cresterii economice.
  • Daca nu s-ar fi introdus TVA si se mergea pe reducerea cheltuielilor, inclusiv pe impozitarea pensiilor, am convingerea ca cresterea economica, chiar firava, s-ar fi consolidat in trimestrele 3 si 4.
  • In mod cert, vom trece pe crestere economica din 2011. Daca vrem crestere economica sanatoasa, care sa duca inclusiv la atragerea de fonduri europene, trebuie sa diminuam cheltuielile sociale. Ne trebuie acei 1,5 miliarde de euro din fonduri europene.
  • O astfel de solutie ne poate aduce o crestere de 3-4%. Nicio crestere economica de 1-2% nu absoarbe forta de munca si nu diminueaza somajul.
  • 2011 este in mod cert anul iesirii noastre din criza economica, insa maximul efectelor sociale se va resimti in aceasta iarna, dupa care piata fortei de munca va incepe sa absoarba forta de munca.
  • Anul 2011 va fi un an de crestere economica. Cat de mare va fi vom decide noi, creand resurse in buget pentru a atrage bani de la Uniunea Europeana.

Expulzarea tiganilor si clanurile interlope:

  • S-a facut o mare greseala in Romania cand s-a schimbat numele acestei minoritati din tigani in romi. A fost o decizie politica, n-am dat atentie atunci, dar ea s-a produs.
  • Avem nevoie de sprijinul cetatenilor europeni pentru a rezolva aceasta problema a tiganilor.
  • Romania nu a intrat in UE doar ca piata, ci si cu cetatenii ei. Minoritatea tiganeasca e o minoritate pentru care occidentalii ne certau: “Integrati-i!”. Acum, libera circulatie i-a dus pe tiganii nomazi si la ei. responsabilitatea e atat a Guvernului Romaniei, cat si a tarilor unde ei ajung, unde nu trebuie sa li se aplice un tratament discriminatoriu.
  • Guvernele trebuie sa creeze conditii, insa responsabilitatea este si a cetatenilor, a familiilor de romi care trebuie sa isi educe copiii. Nu poate veni un politist sa ii duca de mana la scoala pe copiii romi.
  • Problema sunt romii nomazi – nu toti tiganii sunt nomazi. Cu alte categorii de minoritari tigani au existat solutii care au functionat, cu cei nomazi trebuie gasite alte solutii.
  • Clanurile tiganesti nu au aparut acum, sunt mostenite dinainte de Revolutie. Inainte de Revolutie faceau insa trafic cu tigari Kent si blugi, acum fac trafic cu stupefiante si carne vie. Actiunea lor sociala este acum infinit mai rea, libertatea de dupa Revolutie a inrautatit rolul lor. Acum 3-4 ani, in CSAT, s-a decis destructurarea acestor clanuri. Ce vedeti astazi – confruntari intre institutiile statului si aceste clanuri – este un rezultat al acelei decizii. Eu cred ca institutiile statului vor castiga aceasta confruntare, chiar daca aceste clanuri nu vor fi eliminate de tot, dar cele mai periculoase dintre ele vor fi eliminate.
  • Trebuie sa dam institutiilor statului instrumentele cu care sa ii domine pe cei din aceste clanuri si nu invers.
  • Politistii trebuie sa aiba mai multa autonomie de actiune. Un politist care scoate pistolul, maine e chemat la Parchet sa dea declaratii. Nu putem lasa institutiile statului in nesiguranta, de aceea voi cere masuri de intarire a autonomiei politistilor in lupta cu aceste clanuri.
  • Statul roman are puterea de a distruge aceste clanuri, dar trebuie protejati politistii, ofiterii de informatii, procurorii.
(sursa: http://realpolitic.ro/traian-basescu-la-rra-maximul-economic-al-crizei-a-trecut-maximul-social-abia-urmeaza.html)

Autor: Paul Poteraşi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la România Actualităţi că 2011 va fi pentru România va fi un an de creştere economică dar că maximul social al crizei abia acum urmează. "Trebuie să scăpăm de traficul de stupefiante şi de taxele de protecţie. Statul are această putere dar trebuie protejaţi procurorii şi poliţiştii."

"Voi cere guvernului şi parlamentului măsuri de întărire a dreptului poliţistului în lupta cu clanurile mafiote."

"Trebuie întărită autoritatea poliţiei."

"Ce vedem în ultimi doi ani este efectul deciziei CSAT de destructurare a clanurilor mafiote. Nu cred într-o destructurare totală a acestor clanuri mafiote."

"Clanurile acum şi-au extins activitatea. acum fac trafic cu droguri şi cu carne vie. Acţiunea lor afectează acum mult mai grav societatea."

"Clanurile nu există de acum. Ele se moştenesc de dinainte de revoluţie."

"Pentru ţigani nomazi trebuie găsite alte soluţii faţă de celelalte categori de romi."

"Şi familiile de ţigani nomazi trebuie să creeze condiţii copiilor să înveţe şi să nu-i trimită la cerşit."

"Statele unde se stabilesc ţigani nomazi trebuie să găsească soluţii pentru integrare şi să nu facă discriminare."

"Minoritatea ţiganilor este o minoritate despre care toţi occidentali spuneau integraţi-o."

"Există o confuzie în Europa între romi şi ţigani nomazi."

"Când s-a schimbat numele minorităţii din ţigan în rom s-a făcut o mare greşeală."

"Creşterea economică generează venituri."

"Nicio creştere sub doi la sută nu absoarbe o forţă de muncă."

"Creşeterea TVA-ului a adus o revenire firavă a bugetului. Creşterea TVA a inhibat însă consumul."

"Maximul social al crizei acum urmează."

"Totul are o limită şi la reducerea cheltuielilor bugetare, de exemplu în spitale şi cu armata."

"Deficitul de anul acesta este dat de cheltuielile pe consum şi cu costurile sociale."

"Deprecierea situaţiei în România s-a făcut când PNL era singur la guvernare şi era şantajat din parlament de PSD."

"Cei doi lideri ai partidelor de opoziţie sunt imaturi şi nu înţeleg ce se întâmplă în România."

"Depunerea mandatului ar fi protejat partidul de o eroziune care s-ar fi putut produs, în opinia unor membri ai PDL."

"Mi-a plăcut gestul depunerii mandatului de prim-ministru."

"Am lăsat decizia la latitudinea partidului."

"Înlocuirile din guvern cred că au fost făcute bine."

"Miniştrii pot deveni captivi ai aparatului."

"Suntem o ţară cu resurse limitate care trebuie să se şi dezvolte, nu numai să consume."

"Trebuie să limităm bunul plac în cheltuielile publice."

"Austeritatea va afecta şi achiziţiile publice."

"Statele europene alocă între 10 şi 28 la sută pentru cheltuielile sociale."

"Acordul cu Fondul va fi unul de tip precautionary. Adică vom folosi banii din împrumut doar dacă avem nevoie."

"Dobânzile de pe piaţa bancară internă sunt mari."


"Cel mai avantajos ar fi să luam bani de la Uniunea Europeană pentru că are dobânzi mult mai mici."

"Avem nevoie de un echilibru în finanţele publice. "


" Un sfert din banii pe care îi luăm pentru anul viitor trebuie să-i lasăm pentru investiţii."

"46 la sută din veniturile bugetului sunt cheltuieli sociale."

"Excesele bugetare ne-au adus în situaţia în care să nu putem investi în infrastructură."

"Cred că este misiunea oamenilor politici să îşi asume dificutăţile în momentele grele."


"Ministerul transporturilor nu are bani pentru achiziţia de terenuri în vederea dezvoltării infrastructurii."


"România duce de mulţi ani toţi banii pe care îi împrumută la consum."


"România trebuie să acceseze bani europeni pentru întreprinderi mici şi mijlocii."


" În paralel trebuie să reducem evaziunea fiscală în domeniul comercial şi al muncii la negru."

" Arieratele nu le putem evita. Trebuie să le plătim."


" Avem arierate la buget de 1,5 miliarde de euro."

" Pentru anul viitor avem un deficit de 4,4 la sută din PIB."


" Să nu continuăm să descurajăm munca."


"Reducerea deficitului bugetar se face creşterea nivelului de colectare şi trebuie să privim la serviciile sociale."

(sursa: http://www.romania-actualitati.ro/traian_basescu_la_romania_actualitati_live_text-18796)


Preşedintele României Traian Băsescu. Foto: Alexandru Dolea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi că trebuie făcută o distincţie între ţiganii nomazi şi alte categori de romi, atât în România cât şi în statele europene în care aceştia trăiesc.

"Există o confuzie în Europa între romi şi ţigani nomazi", a declarat Traian Băsescu, arătând că deplasarea dintr-un loc în altul este parte integrală a culturii nomazilor.

Traian Băsescu a afirmat că ţiganii nomazi trebuie să fie integraţi acolo unde se stabilesc.

"Statele unde se stabilesc ţigani nomazi trebuie să găsească soluţii pentru integrare şi nu să facă discriminare", a precizat preşedintele Băsescu.


Totodată, Traian Băsescu a spus că în ceea ce priveşte integrarea ţiganilor nomazi un rol important îl au şi familiile acestora, deoarece ele trebuie să creeze condiţii copiilor să meargă la şcoală şi nu să-i trimită la cerşit.

Autoritatea poliţiei pentru destructurarea clanurilor mafiote "trebuie întărită"


În ceea ce priveşte problema clanurilor mafiote, Traian Băsescu a explicat la România Actualităţi că acestea nu există de acum şi că ele se moştenesc de dinainte de revoluţie.

"Clanurile acum şi-au extins activitatea. Acum fac trafic cu droguri şi cu carne vie. Acţiunea lor afectează acum mult mai grav societatea", a explicat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că trebuie să fie întărită autoritatea poliţiei şi a precizat că va cere guvernului şi parlamentului măsuri de întărire a dreptului poliţistului în lupta cu clanurile mafiote.

"Trebuie să scăpăm de traficul de stupefiante şi de taxele de protecţie. Statul are această putere dar trebuie protejaţi procurorii şi poliţiştii", a spus Traian Băsescu.

El a mai afirmat că eforturile de destructurare a clanurilor mafiote vin în urma unei decizii a CSAT de acum câţiva ani.

"Nu cred într-o destructurare totală a acestor clanuri mafiote", a mai afirmat în cadrul interviului la Radio România Actualităţi preşedintele Traian Băsescu.

(sursa: http://www.romania-actualitati.ro/tiganii_nomazi_trebuie_integrati_nu_discriminati-18802)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la România Actualităţi că 2011 va fi pentru România un an de creştere economică, dar că maximul social al crizei abia acum urmează.

Preşedintele a menţionat că un sfert din banii luaţi de la FMI trebuie folosiţi pentru investiţii.

"Excesele bugetare ne-au adus în situaţia în care să nu putem investi în infrastructură. 46 la sută din veniturile bugetului sunt cheltuieli sociale", a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a precizat totodată că România are nevoie de 1,5 miliarde de euro pentru cofinanţare la programele europene.

"Suntem o ţară cu resurse limitate care trebuie să se şi dezvolte, nu numai să consume", a spus preşedintele.

"Pentru ce am făcut în 2007-2008 şi efectul că am ajuns într-o situaţie foarte grea în 2009, România şi-a pierdut credibilitatea în ochii finanţelor internaţionale şi atunci soluţia este să rămânem în acord cu Fondul ca un garant alături de Guvern că se va face un program care va aduce echilibru în finanţele publice ale României", a declarat Traian Băsescu.

Acesta a propus "românilor şi clasei politice" ca din banii pe care România îi va împrumuta anul viitor un sfert să fie pentru investiţii.

Potrivit preşedintelui, s-a convenit cu FMI un deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru 2011, ''ceea ce ar însemna un împrumut de 5,7 miliarde euro''.

Traian Băsescu a menţionat că ar fi mai avantajos pentru România să împrumute bani de la Uniunea Europeană, "pentru că are dobânzi mult mai mici".

(sursa: http://www.romania-actualitati.ro/maximul_social_al_crizei_nu_a_fost_depasit-18811)

Roxana Iordache

Video de shockeru

Băsescu a zis, azi, textual, că trebuie să se termine şi cu generaţia tânără.

Citiţi şi vă cruciţi:

Avem o problemă că trebuie să se termine şi cu generaţia asta, pe care eu o apreciez, generaţia tânără, dar sunt pe la unele televiziuni oameni iresponsabili. Şi eu cred că iresponsabilitatea nu are ce căuta a fi promovată în mediul public prin televiziuni, fie ele şi private. Aţi văzut cum vorbesc că le e scârbă de România, că ar vrea să plece”.

Uitaţi-vă cum se vorbeşte despre stat, uitaţi-vă că sunt ticăloşi care şi-au permis să-l acuze de terorism pe şeful statului, numai pentru că primesc doi bani de afară sau dinăuntru.


Video de alex24buc

Uitaţi-vă că vedeţi în fiecare seară aproape la talk-showuri: “Mi-e scârbă de România, de stat, de instituţii”. Trebuie să ne promovăm în exterior, dar şi în interior.Ce pot să înţeleg eu de la un ziarist care merge atât de departe încât să-şi denigreze propria ţară şi propriul stat, înţeleg în primul rând că nu-şi cunoaşte ţara, nu-i iubeşte pe români. (Cotidianul)

Remember Patapievici:

“Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării. Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut”.

“Un popor cu substanţă tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorâţi, maxilare încrâncentate, feţe urâte, guri vulgare, trăsături rudimentare”. (Politice, 1996)

(sursa: http://roxanaiordache.wordpress.com/2009/09/20/presedinte-muribund-traian-basescu-azi-la-r-r-a/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.