05 September 2010

Pericolul social



http://webtv.realitatea.net/actual/fata-unu-politist-a-fost-batuta-crunt-de-un-agresor

Se pare că recidivistul a vrut să se răzbune pe omul legii, pentru că acesta a făcut parte din echipa care l-a anchetat într-un alt caz de agresiune, când şi-a bătut crunt concubina, fata şefului de post.



Poliţistul se afla într-un bar, în afara orelor de program, când bătăuşul l-a lovit cu o sticlă în cap. Se pare că recidivistul a vrut să se răzbune pe omul legii, pentru că acesta din urmă a făcut parte din echipa care l-a anchetat cu câteva luni în urmă, într-un alt caz de agresiune când şi-a bătut crunt concubina, fata şefului de post.

În acel moment, bărbatul a fost lăsat în libertate, pentru că procurorii au considerat că acesta nu reprezintă un pericol public. Mai mult, prietena acestuia şi-a retras la scurt timp plângerea făcută la poliţie.

Poliţistul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde se află în comă de gradul 3. Acesta a fost operat de urgenţă, însă starea lui este în continuare foarte gravă.

Şeful IPJ Dâmboviţa, Vasile Tache, a declarat la Realitatea TV că se vor lua măsuri de protejare a familiei poliţistului. Oficialul a precizat că nu există pericolul ca alţi poliţişti să fie atacaţi de agresor.

În luna aprilie, tânărul s-a supărat în momentul în care fata poliţistului i-a spus că tatăl ei îi interzice să se mai vadă cu el. Bărbatul a urmărit-o şi a prins-o când se întorcea cu o prietenă acasă. A bătut-o cu pumnii şi cu picioarele (VEZI VIDEO de mai sus). Deşi mai mulţi vecini au văzut prin ce trece tânăra, niciunul nu a intervenit.

Fata a fost dusă cu forţa în apartamentul bărbatului şi a fost încuiată acolo. A reuşit să scape după câteva ore. Şi-a sunat tatăl şi ajuns la spital cu un traumatism cranio-cerebral acut.

(sursa: http://www.realitatea.net/un-politist-a-intrat-in-coma-dupa-ce-a-fost-batut_740659.html)

Întrebarea, pe care mi-o adresez, retoric şi mai puţin retoric, de mult timp, este...

CE ANUME PREZINTĂ PERICOL SOCIAL?

Pe de o parte interlopii sunt judecaţi în stare de libertate, pe de altă parte sunt mulţi oameni cercetaţi în stare de arest deşi nu există nici cel mai mic pericol social şi nici nu pot interveni în anchetă, cum este cazul recomandării de judecare în stare de arest preventiv a asistentei medicale implicate în cazul incendiului Maternităţii Giuleşti.

Eu am încercat să nu las lucrurile să rămână aşa...

To:
informarepublica@csm1909.ro
Tue, 4/14/09

Bună ziua!
Sunt un simplu cetăţean care priveşte cu îngrijorare realitatea reflectată de buletinele de ştiri. Astăzi am aflat că a da mită unor arbitrii fac din mituitor un pericol social pentru care este necesară arestarea. Întrebarea mea, care nu are neapărat legătură cu arestările din ultimul timp, este următoarea...

Există undeva în sistemul instituţional al României definit exact acest termen de "pericol social"?

Aş fi interesat să aflu exact ce înţelege justiţia prin "pericol social" pentru că văd că înţelegerea "civilă", de la nivelul meu de înţelegere şi cunoaştere, diferă esenţial de înţelegerea juridică.
Vă mulţumesc,
Gheorghe Florescu



Thu, 4/23/09


Adresa: Bucureşti, Calea Plevnei nr.141 B, sector 6

Tel: 311 69 12; Fax:311.69 50; Web: www.csm1909.ro




Nr.2/12757/1154 /BIPRMM
Data:23.04.2009

Domnului Gheorghe Florescu,

Stimate domnule,
Referitor la solicitarea dumneavoastră, adresată Consiliului Superior al Magistraturii şi înregistrată la Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media sub numărul 12757/1154/14.04.2009, vă comunicăm următoarele:
Potrivit dispoziţiilor art. 18 din Codul penal „pericolul social” este definit astfel: „…Art. 18 - Pericolul social al faptei - Fapta care prezintă pericol social în înţelesul legii penale este orice acţiune sau inacţiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile arătate în art. 1 şi pentru sancţionarea căreia este necesară aplicarea unei pedepse. ...”
Conform “Cursului universitar de drept penal – Partea generală” scris de către domnul Al. Boroi, pericolul social este definit astfel:
“…. Prin faptă care prezintă pericol social înţelegem acea manifestare exterioară, de natură a vătăma sau a pune în pericol valorile sociale ale căror integritate şi siguranţă este condiţionată desfăşurarea normală a relaţiilor sociale…”; Pentru a forma o trăsătură esenţială a infracţiunii, pericolul social trebuie să aibă caracter penal, adică să prezinte un anumit grad, specific infracţiunii, ca illicit penal, distingând-o de alte forme de illicit juridic şi să determine aplicarea unei pedepse. Pericolul social al infracţiunii prezintă grade deosebite, unele infracţiuni având un grad mai mare de pericol social şi atrăgând o pedeapsă mai aspră, altele un pericol social mai mic, fapt pentru care legiuitorul a prevăzut pedepse mai uşoare.”
Pentru informaţii suplimentare, vă solicităm să consultaţi un avocat ( raportat la dispoziţiile art. 10 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare).

Cu consideraţie,


Judecător Cecilia Morariu
Purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii


To:
"Presa"
Thu, 4/23/09

Stimată doamnă Judecător Cecilia Morariu, Purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii ,

Vă mulţumesc pentru răspuns! Apreciez acest lucru şi cred că încrederea mea în justiţie este în trend ascendent.



Este evident că răspunsul nu mi-a comunicat nimic nou. Pe de o parte, este evident că nici nu am obţinut, după cum se vede, o sensibilizare a CSM îndeajuns de mare pentru a determina procuratura şi judecătorii să gândească altfel noţiunea "pericolului social" cu ajutorul căreia este cântărită posibilitatea arestului preventiv, pe de altă parte, am rămas cu impresia că justiţiei nici nu prea îi pasă de unitatea de măsură a articolului 53 din Constituţie.

Nu este trist? Nu este revoltător? Nu ar trebui corectată, într-un fel sau altul, această stare de fapt? Are cetăţeanul un instrument prin care poate corecta activitatea Justiţiei? Dacă nu, cum anume se exprimă suveranitatea poporului în acest domeniu al statului român, dacă nu poate fi exprimată nici prin organele reprezentative, alese prin scrutin electoral, şi nici prin referendum?

2 comments:

nimrod said...

Biblio,

Incidentul prezentat de dumneavostră, coroborat, ca să zic aşa, cu secvenţa de maximă violenţă de la Miercurea Ciuc nu face decât să sublinieze starea de semi-sălbăticie care caracterizează viaţa din România târgurilor sărace, a mahalalelor şi localităţilor suburbane da' să ştiţi că nici în mahalalele pariziene nu e mai bine.
Aş face totuşi observaţia că în loc să avem de a face cu violenţă pe fond de incompatibilitate suntem confruntaţi cu una de tip cine se-aseamănă se adună.

Bibliotecaru said...

Nu cazul în sine este important, sunt convins că în întreaga ţara sunt sute, poate mii de astfel de cazuri, numai că nu se ajunge până la acest nivel de violenţă. Important este ca justiţia să revină la logica legii, care, iată, este atât de contorsionată încât devine aberantă.

În acest caz, al aberaţiei constatării pericolului social "exact pe dos", CSM ar trebui să intervină şi să restabilească prevederile legii.

Din păcate, nu se întâmplă asta.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.