08 December 2010

De ce este nevoie de informaţiile biometrice?


Cu totul întâmplător am dat peste următorul articol...

US embassy cables: US diplomats in Romania asked to compile 'biometric' data on 'current and emerging leaders and advisors'

Cum în început se scrie...

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2010/11/23/cable_doc_620x120.jpg
Tuesday, 16 June 2009, 21:45
S E C R E T STATE 062395
NOFORN
EO 12958 DECL: 06/16/2034
TAGS PINR, KSPR, ECON, RO
SUBJECT: (S) REPORTING AND COLLECTION NEEDS: ROMANIA
REF: STATE 18770
Classified By: SUZANNE MCCORMICK, DIRECTOR, INR/OPS. REASON: 1.4(C)
Nu voi transcrie articolul. Dar el ar trebui să fie AICI.

Încep să se explice deciziile politicii româneşti asupra acestor probleme. Din câte îmi dau eu seama, independenţa României a devenit un vis frumos.

Întreaga zonă are aceleaşi "probleme"... Slovenia, Ungaria...

8 comments:

nimrod said...

Biblio,

Pe de o parte, ca peste tot, trebuie să mănânce şi "federalii" oricum s-ar numi ei, o pâine. Altfel, nimeni, niciodată, nu citeşte materialele rezultate dintr-un asemenea plan de măsuri.
Pe de altă parte dacă un aliat are sistematizate atâtea curiozităţi despre un alt aliat, pe care teoretic ar putea să-l "ia cu telefonul" la o adică pe orice problemă şi să facă astfel o economie, vă daţi seama ce chestionare are inamicul...

În ceea ce mă priveşte, că m-am uitat peste text, le dau eu o informaţie americanilor, free of charge: la noi nu există nici o statistică privind răspândirea encefalitei prin muşcătura de căpuşă, aşa cum nu există nici despre căpuşarea economiei naţionale... Restul e hai să arătăm că muncim.

Bibliotecaru said...

Asta nu mă opreşte să nu am impresia că sunt o nişte carne de tun care muncesc pentru satisfacerea intereselor marilor licurici. Cât timp voi avea de ales, nu-mi voi face nici un fel de act legal care să-mi pună cipuri pe nicăieri.

JL F said...

Ni España ni Rumania son hoy paises soberanos. Tenemos amo, y somos buenos siervos.

Salud

Bibliotecaru said...

@ Jose Luis Forneo
Si.
Somos buenos siervos.
Buen punto.

Necesitamos una revolución?
Un Mundo Libre por nos?

gorro said...

La urma urmei, cei care se ştiu fără de pată pot dormi liniştiţi chiar dacă datele lor confidenţiale se află în posesia serviciilor americane. Cred că nu constituie un secret pt nimeni, că ne lăsăm zilnic datele pe la bănci, poliţie şi alte instituţii statale sau private. Pentru hackerii serviciilor de peste Atlantic, accesarea site-ului firmei la care lucrează cutărică, nu cred să constituie o mare problemă.

gorro said...

Revin cu un comentariu pe care nu am dorit să-l postez pe blogul doamnei Tuşa. Chiar dacă nu în mod direct, afacerile private care vizează producţia de pâine, afectează într-o oarecare măsură bugetul statului. Vorbesc aici despre diferitele modalităţi de returnare de TVA, subvenţiile pt producţia de grâne, şi încă altele.
PS. Dincolo sunt 'dorobanţul'.

Bibliotecaru said...

@ gorro December 14, 2010 2:59 PM

Nu este vorba despre datele de tip haker. Gândiţi-vă că o fişă medicală completă reprezintă un fişier cu lucruri confidenţiale, de natura secretului profesional al relaţiei doctor/pacient. Serviciile secrete vor cunoaşte nu numai faptul că aveţi diabet, gonoree, astm sau aritmie, vor cunoaşte când un lider al ţări, de exemplu, domnul Băsescu, domnul Geoană, doamna Anastase, domnul Boc... şi oricare alţi lideri au o suferinţă ce poate fi folosită de acţiunile serviciilor secrete împotriva României.

Să vă dau însă un exemplu comercial. Fiecare medicament are un parcurs tipic. Ultimul stadiu de testare este pe "cobai" umani. Cum vi s-ar părea să fiţi unul dintre aceşti cobai umani? Să spunem că firma X are nevoie de un grup de control pentru a lansa un medicament în Statele Unite. Lansează medicamentul în România pentru că aici condiţiile sunt ceva mai laxe, doctorii prescriu substanţa şi nu marca, românii îl cumpără că este mai ieftin, fără să bănuiască nimic, ceea ce cumpără românii reintră în baza de date pe fişa fiecăruia... şi fabrica de medicamente şi-a făcut testarea pe român fără să aibă nici cea mai mică problemă. Ar avea toate datele, au datele medicale de început, au perioada de medicamentaţie, au perioada medicală de după medicaţie, pentru că, nu-i aşa, omul revine la control pentru a vedea dacă s-a făcut bine. Dacă ceva nu merge bine, dacă după 10 ani de la acel medicament apar cazuri de cancer sau insuficienţă renală, statistica este gratuit obţinută de acea fabrică de medicamente. Dar dacă cobaii ar fi copii, ce părere aţi avea? Lucrurile acestea chiar se întâmplă, sunt ceva curent.

Acum gândiţi-vă că nu se stochează numai fişele medicale cu ajutorul unor carduri, dar cineva centralizează şi mărfurile pe care lumea le plăteşte cu acele carduri de fidelitate obţinute de la magazine pentru o reducere oarecare (atunci când le ei îţi dai acordul ca informaţia să fie folosită), cineva vede la ce este folosită cartea de credit, cineva vede unde suni şi de unde suni, de multe ori şi cu cine vorbeşti şi ce vorbeşti... toate aceste informaţii acumulate pe servere uriaşe sunt accesibile doar prin introducerea unui cod numeric personal. Este SAGA oricărui serviciu secrete, introduce un cod în computer şi află şi laptele supt de la mamă (doar are fişa medicală, nu?).

Este o chestiune clasică, toată lumea se face vinovată de ceva. Nu există nimeni care să nu fi trecut pe roşu, să nu fi descărcat de pe internet un MP3 sau un film, sau să nu folosească o copie pirată a sistemului de operare, sau să fure semnalul de antenă de la cablu... Ori poate o amantă/amantă, o relaţie nepotrivită cu şefa de la muncă sau soţia fratelui, o replică neplăcută spusă la nervi pe care ar vrea să o treacă sub tăcere... Totul se înregistrează... Dar chiar dacă nu există nimic, este foarte uşor să inventezi ceva, dacă eşti în poziţia de control a poliţiei politice, şi nimeni nu va bănui că nu este adevărat pentru că toată lumea ştie că astfel de înregistrări sunt efective şi credibile.

Stimate domn,
Intimitatea are un sens exact, nu este ceva negociabil. Omul are nevoie de intimitate.

Bibliotecaru said...

@ gorro December 14, 2010 3:11 PM
Aveţi perfectă dreptate, dar aici vorbim deja de infracţiuni, pentru că se încalcă legea. "Tunurile" sunt, de regulă, conform legii. Atunci când dai un tun CONFORM LEGILOR ÎN VIGOARE, nimeni nu-ţi poate reproşa ceva până acolo încât să ajungi în puşcărie.

Iată, toată lumea ştie că licitaţia pentru aeroportul Otopeni a avut un caiet de sarcini care a condus exact spre FLY TAXI...
http://www.evz.ro/detalii/stiri/licitatie-pentru-taxi-in-aeroport-866943.html
Evident nu s-a putut face nimic. Totul a fost evident "mânărit", dar legal.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.