09 December 2010

"N-o să vezi altă afirmaţie decât ori că suntem ultimii, ori că suntem în criză, ori că suntem fără soluţii pentru orice."


Preşedintele României, Traian Băsescu...

Am stat să mă gândesc la ce aş putea spune despre "discursul" preşedintelui la televiziunea naţională. Nu am ştiut ce să spun. La un moment dat, una dintre cele două doamne a avut un acces de furie în priviri de credeam că-i va "rade o palmă" preşedintelui...

Ce aş putea spune eu? Mai am ceva de adăugat?

Transcript Interviu Traian Basescu la TVR1 PDF Imprimare Email
Joi, 09 Decembrie 2010 12:44

DATA: 08-12-2010

EMISIUNEA: TEMA ZILEI

POSTUL: TVR 1

ORA: 20:36

MODERATOR: RAMONA AVRAMESCU

INVITAŢI: TRAIAN BĂSESCU

LIDIA MOISE

TALK-SHOW



Ramona Avramescu: Bună seara, doamnelor şi domnilor, bine aţi venit la "Tema zilei". Nici o zi fără emoţii pentru părinţi, pare să fie deviza Guvernului. Decizia anunţată alaltăieri, prin care concediul de îngrijire a copilului era redus la un an, a fost ajustată astăzi, pentru că într-o coaliţie trebuie să împaci pe toată lumea. Despre noile măsuri de austeritate şi despre cât de eficientă este puterea în aplicarea lor, dar şi despre alte subiecte politice la ordinea zilei discutăm în această seară cu invitatul nostru special, preşedintele Traian Băsescu. Bună seara, bine aţi venit, domnule preşedinte!

Traian Băsescu: Bună seara, bine v-am regăsit!

Ramona Avramescu: La discuţie ia parte şi colega mea, Lidia Moise, bună seara!

Lidia Moise: Bună seara!

Ramona Avramescu: Domnule preşedinte, cum vi se pare această soluţie găsită până la urmă de Guvern în legătură cu indemnizaţia pentru mame şi concediul de creştere a copilului?

Traian Băsescu: Eu cred că este o soluţie bună. De ce bună? În primul rând, are o variantă dinamică, cea care iniţial a fost prevăzută de Guvern, adică poţi să stai acasă 24 de luni, doi ani, în următoarele condiţii: indemnizaţie în primul an de la 600 minim până la 3400 şi nimic începând cu luna a 13-a, dar, altfel spus, în concediu fără plată. În acelaşi timp, această variantă dinamică spune că dacă în primele 12 luni mama decide să meargă să-şi reia activitatea, mai primeşte până la sfârşitul celor 24 de luni 500 de lei, adiţional la salariul pe care îl primeşte. Mi se pare că este o variantă care stimulează întoarcerea în câmpul muncii a mamei. Previne deprofesionalizarea. Şi trebuie să recunoaştem, este o variantă, aş spune, în care responsabilitatea este împărţită. Până la urmă, nu e statul responsabil total pentru copil. Şi mama are responsabilităţile ei şi, în acelaşi timp, rămâne şi cu responsabilităţi sociale importante. Sau cu opţiunea socială importantă de a se întoarce în câmpul muncii. Şi este variantă statică, pentru care mama poate opta imediat ce a născut, spune, eu vreau să stau 24 de luni, cu o indemnizaţie în funcţie de venitul în ultimul an, între 600 până la 1200 de lei. Cred că au fost împăcate toate opţiunile, iar mamele vor putea opta. În orice caz, am observat că în ultima vreme România nu mai are femei, are mămici, şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi. Sunt femei care trebuie să aibă şansa reintegrării sociale după naştere şi veţi vedea că varianta dinamică va fi mult mai căutată de femei decât cea statică.

Ramona Avramescu: Domnule preşedinte, se pare că toate economiile care s-au făcut din această măsură, care să ştiţi că pare o măsură luată în ultimă instanţă, sunt foarte subţiri, doar 100 de milioane de lei. Justifică oare toată această nebunie, în vremuri de criză?

Traian Băsescu: Păi un guvern nu poate să gândească numai de pe o zi pe alta. Guvernul a trebuit să se gândească la o variantă care să permită reintegrarea în câmpul muncii cât mai rapidă a mamei. Soţia mea a fost neintegrată în câmpul muncii trei luni. La ambii copii. Deci, nu am avut întotdeauna în România 24 de luni de ieşire din câmpul muncii.

Ramona Avramescu: Dar erau alte timpuri.

Traian Băsescu: Alte vremuri. Deci, de acord, dar sunt foarte multe state europene care rămân la trei luni. Şi uitaţi-vă, acum două zile a fost dezbatere în Parlamentul European, care a cerut guvernelor să asigure 20 de săptămâni de concediu de maternitate. 20 de săptămâni înseamnă cinci luni. Iar guvernele au refuzat să fie indemnizate.

Ramona Avramescu: Dar consideraţi, domnule preşedinte, că România oferă şi alternative pentru creşterea copilului?

Traian Băsescu: Da.

Ramona Avramescu: Pentru că există o criză a creşelor, o criză a grădiniţelor...

Traian Băsescu: Noi suntem tot într-o criză. Ăsta e adevărul. N-o să vezi altă afirmaţie decât ori că suntem ultimii, ori că suntem în criză, ori că suntem fără soluţii pentru orice. Guvernul...

Ramona Avramescu: Dar sunt liste de aşteptare...

Traian Băsescu: Eu am fost la discuţia din coaliţie nu ca să impun un punct de vedere, ci ca să-i atenţionez că prelungirea dezbaterii aduce daune şi că trebuie să ia o decizie legată şi de contribuţia pensionarilor la fondul de sănătate, şi legată de concediul de maternitate, concediul pentru creşterea copilului, şi acolo lucrurile au fost discutate într-un pachet, pentru că ele sunt un pachet. Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, fără dotare, în care omul nu are nicio şansă aproape, i se dă doar primul ajutor, oricum, acum, şi e trimis la Bucureşti cu o salvare. Va începe acest proces de închidere a spitalelor şi de transformare a lor, ca primă soluţie, transformarea lor în azile pentru bătrâni şi în creşe, în funcţie de nevoile sociale ale zonei.

Lidia Moise: Aici este o problemă, şi anume lipsa de bani, în primul rând, şi în al doilea rând, se pare că multe din aceste spitale sunt contaminate cu un bacil destul de periculos pentru copii. Mă gândesc că ar fi foarte periculos, ar fi costisitoare...

Traian Băsescu: Doamnă, li se va face tratamentul necesar pentru ca acele clădiri să poată fi utilizate în siguranţă, dar să nu vă gândiţi că închiderea unui spital înseamnă că nu va mai rămâne acolo asistenţă medicală. Va fi concentrată într-un spaţiu restrâns, să se poată face o primă intervenţie de care omul are nevoie înainte de a fi trimis la un spital mai bine dotat şi cu mai mulţi medici.

Lidia Moise: Însă, domnule preşedinte...

Traian Băsescu: Deci, lucrurile sunt privite destul de rotund de guvern şi v-aş mai spune un lucru, imediat, ca să... Vedeţi, spuneaţi de 100 de milioane economie - da, este o economie de 100 de milioane...

Ramona Avramescu: Izbitor de mică.

Traian Băsescu: Pic cu pic se face lacul. Guvernul acesta a trebuit să găsească câte un ban de peste tot. La fiecare când ne uităm, spunem: "este puţin, pentru cât scandal a fost", dar toate luate la un loc înseamnă o sumă importantă şi o să vă spun unde. Deci în 2011, cu această soluţie legată de mame şi copil se economisesc 100 de milioane de RON, deci o sumă mică. În anul 2012 se economisesc 500 de milioane de RON.

Lidia Moise: De ce, dispar cei 500 de lei?

Traian Băsescu: Da, de la... parte din mămici dispar, se întorc în câmpul muncii, ceea ce e foarte bine, se întorc înainte, pentru că 500 de lei primesc numai cele care optează să se întoarcă în câmpul muncii în primele 12 luni.

Lidia Moise: În acest an, în 2011, se va menţine ispita şi în 2012 sau a fost, a însoţit compromisul din acest an?

Traian Băsescu: Nu, se va menţine sistemul de stimulare a revenirii în câmpul muncii. Este esenţial şi este acel sistem dinamic. Dar în 2012, când va trebui să coborâm cu deficitul bugetar de la 4,4 la 3, economiile aduse la buget vor fi de o jumătate de miliard de RON, nu de numai 100 de milioane, ceea ce este important. Anul acesta avem probleme extraordinare pentru că reducem deficitul de la 6,8 în 2010 la 4,4 în 2011, deci sunt 2,4%, asta înseamnă 3 miliarde de euro.

Lidia Moise: Mă rog, dacă nu creşte PIB-ul, pentru că dacă va creşte PIB-ul la parametrii aşteptaţi, e mai mică economia.

Traian Băsescu: Nu, eu vă vorbesc în termeni nominali, deficitul, indiferent cât creşte PIB-ul.

Lidia Moise: Domnule preşedinte, dar n-aş vrea să depăşim acest moment fără o întrebare scurtă legată de această creştere, de această impozitare - nu? - cu cota de contribuţie socială de 5,5% a pensiilor considerate mai mici. Încă nu s-a făcut o reformă în sănătate, aşa cum ne aşteptam şi aşa cum şi dumneavoastră aţi sugerat în repetate rânduri...

Traian Băsescu: Nu, am susţinut.

Lidia Moise: Nu sunt bani care se duc în nisip ăştia, nu avem noi această bănuială că dacă nu s-a făcut o reformă a sănătăţii, luând acum banii aceştia de la nişte pensionari în vremuri de criză, în nevoie, avem doar mai mulţi bani de risipit aiurea, aşa?

Traian Băsescu: Nu, sigur că aveţi dreptate, la cum abordaţi problema şi eu am spus de multe ori, în 2001 aveam 1 miliard bugetul sănătăţii şi calitatea asistenţei medicale era mai bună decât în 2010, când avem 4,5 miliarde de euro, am spus-o frecvent. Dar, spre exemplu, ce se va întâmpla anul viitor? Anul acesta s-au transferat spitalele la administraţiile locale şi o să vă spun deja ce a început să se întâmple. Anul viitor se începe procesul de închidere a spitalelor neperformante, care nu pot asigura o asistenţă medicală corespunzătoare. Odată cu acest proces, cadrele medicale, medicii, merg în spitalele care rămân deschise, pentru că este un deficit de medici şi de asistente medicale. Deci, pe de o parte, se rezolvă în spitalele mari problema deficitului de personal, pe de altă parte, se începe închiderea robinetelor risipei, pentru că spitalele care nu pot face performanţă, în mod categoric, doar risipesc bani degeaba.

Lidia Moise: Dar asta înseamnă, domnule preşedinte, că trebuie să suplinim cu ceva absenţa, dispariţia unor spitale din unele locuri.

Traian Băsescu: Sigur că da.

Lidia Moise: Vom avea elicoptere care să ducă bolnavii, vom avea...?

Traian Băsescu: Este exact... Iată discuţia de la coaliţie şi cu Ministerul Apărării. Spre exemplu, SMURD-ul are acum deja şi Ministerul de Interne au o capacitate destul de ridicată...

Lidia Moise: Am văzut că au buget mai mare.

Traian Băsescu: Da. Se vor mai achiziţiona elicoptere care vor fi utilizate pentru acest scop pe facilitatea Schengen, ne-au rămas nişte bani la dispoziţie şi, de asemenea, Armata - e o sumă cu care se pot cumpăra încă circa zece elicoptere. De asemenea, Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare în aşa fel, încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util în timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor, precum şi la utilizarea unui parc de elicoptere suficient pentru a înlesni intervenţia rapidă legată de bolnavi. Deci, Armata va dezvolta propriul ei SMURD.

Ramona Avramescu: Domnule preşedinte, aş vrea să vorbim puţin şi despre factorul politic implicat în toate aceste măsuri. Cum vi se pare că a funcţionat coaliţia de guvernare în această săptămână? Pentru că noi am văzut un fel de bâlbâială, a ieşit premierul acum două zile a anunţat ceva, UDMR-ul a spus ulterior că nu e de acord, deşi fusese, azi s-a anunţat altceva...

Traian Băsescu: Nu s-a anunţat altceva, până la urmă a rămas valabil şi ce a anunţat premierul, formula dinamică şi formula statică solicitată de UDMR ca şi o condiţie, şi mamele pot să opteze. Iată că din puncte de vedere diferite în interiorul coaliţiei, după părerea mea, a rezultat o soluţie care dă alternative mamelor - ori stai 24 de luni, ori stai numai 12 luni şi ai şi un suport de 500 de RON plus 200, care e alocaţia standard pentru creşterea copilului, deci, practic, 700 de RON dacă te duci la serviciu. Este, cred eu, o soluţie bună. O să vă mai spun ceva: eu îi admir pe oamenii din coaliţia asta câtă rezistenţă au să o menţină, deşi adesea au puncte de vedere diferite, deşi punctele de vedere diferite au dat uneori impresia unor atitudini nesigure ale guvernului şi ele s-au materializat, s-au strâns în primul rând la premier, această coaliţie a luat măsurile care trebuiau luate într-un an de criză. Sunt peste 11 măsuri de reducere a cheltuielilor.

Ramona Avramescu: Ce planuri aveţi cu această coaliţie? S-a spus că la întâlnirea de la începutul săptămânii aţi asigurat că vor rămâne la guvernare până în 2012.

Traian Băsescu: Din punctul meu de vedere, da, şi o să vă spun de ce. În primul rând, coaliţia s-a demonstrat solidă dacă a luat atâtea măsuri - a redus ajutoarele sociale cu 15%, pentru că nu erau bani, a introdus aceste măsuri în ultima perioadă, au redus personalul cu 88.365 de oameni - nu locuri, oameni - în sistemul bugetar. Este situaţia din 25 noiembrie: 88.365 de locuri de muncă. Îi criticasem eu cu situaţia pe luna august, că erau reduse doar 26.000. Au ajuns la 88.000, deja şi-au îndeplinit targetul, dar procesul continuă. Deci au luat o listă...

Ramona Avramescu: Şi în 2011?

Traian Băsescu: Da. Procesul trebuie să continue.

Lidia Moise: Să vă citesc ceva? Vreau să vă citesc din "The Economist" predicţia despre România şi se potriveşte, dacă mă lăsaţi. Ce spune "The Economist"? Spune că o coaliţie de guvernare instabilă va persista, domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Da.

Lidia Moise: Chiar dacă va rămâne actuala coaliţie, chiar dacă dumneavoastră veţi alege un alt tip de formulă de coaliţie, niciuna dintre ele nu va încheia în timpul mandatului, nu va sta liniştită, cu alte cuvinte, nu va ajunge la final.

Traian Băsescu: Da. Eu cred că, trecând acest hop al măsurilor dificile care, de fapt, au stabilizat România - România a fost salvată pe măsurile luate de acest guvern, nu pe alte măsuri. Dacă România aştepta şi oamenii ăştia politici, criticabili, nu-şi asumau măsurile foarte dificile pe care le-au luat, România era într-un derapaj major precum Grecia, precum Irlanda şi precum ce vom mai vedea, prin ţări care până acum ne erau date exemplu şi ni le asumam noi ca exemplu, nu? Irlanda. Iată că România, cu un cost mic, cu 20 de miliarde împrumutaţi, din care 11 merg la Banca Naţională, reuşeşte să... - iar numai 9 vin la bugetul de stat - reuşeşte să evite derapajul, iar anul 2011 va fi un an în care reluăm creşterea economică, dar trebuie să consolidăm...

Lidia Moise: Dar fără locuri de muncă.

Traian Băsescu: Trebuie să consolidăm fiscal România. Stabilitatea fiscală pe care am obţinut-o prin măsurile pe care le-a luat guvernul trebuie consolidată.

Ramona Avramescu: Aş vrea să vă întreb...

Traian Băsescu: Deci, vor continua reducerile de personal acolo unde nu trebuie.

Ramona Avramescu: Aş vrea să ne întoarcem puţin în sfera politică. Ieri, s-a împlinit un an de la momentul în care aţi fost declarat oficial câştigător la alegerile prezidenţiale. Contracandidatul dumneavoastră de atunci, Mircea Geoană, a venit cu nişte precizări legate de un moment despre care multă lume spune că l-a costat funcţia de preşedinte, celebra vizită la Sorin Ovidiu Vîntu. Spune domnul Geoană că a mers pentru că aflase că dumneavoastră aţi primit întrebările de la dezbaterea finală.

Traian Băsescu: Ei, acum aveţi explicaţia de ce nu l-am primit, de ce nu l-am desemnat să primească onorurile Armatei de Ziua Naţională. Este un om care are multă mizerie în spatele lui. Nu este subiectul acum şi nu vreau să deschidem un asemenea subiect, dar până şi la un an de când a pierdut penibil alegerile, a ţinut să mintă. Paradoxul este că mint şi el, şi Ponta. Amândoi mint. Iată, legat de întrebări. Vă dau... Am rugat purtătorul de cuvânt să sune la IPP, să ne retransmită scrisoarea, pentru că IPP-ul a fost organizatorul ultimei dezbateri. Toate temele au fost stabilite. Din partea mea a participat domnul Lăzăroiu şi s-au stabilit zece teme: politică externă, economie, finanţe, mediu de afaceri, justiţie, securitate naţională, agricultură etc., nu le mai enumăr. Uitaţi scrisoarea adresată mie şi scrisoarea adresată lui Mircea Geoană. Deci amândoi am avut trimise întrebările - nu întrebările, temele de discuţie.

Ramona Avramescu: Temele de discuţie.

Lidia Moise: Dar el se referea la întrebări.

Traian Băsescu: Nu. Păi n-au fost întrebări.

Lidia Moise: Vă suspecta că ştiţi întrebările.

Traian Băsescu: Nu. Păi ce întrebări să ştiu, când am avut temele? Întrebarea, dacă vă aduceţi aminte, era de genul: "Care sunt priorităţile de politică externă?" Păi ce am aici prima dată? Politica externă. Totul era să ne pregătim, să nu fim penibili ca şi candidaţi, să ne ducem nepregătiţi la dezbaterea finală. Ne urmărea o ţară întreagă. Temele au fost stabilite, nu răspunsurile. Răspunsurile, fiecare candidat, după ce am primit temele şi dacă vă uitaţi, putem vedea şi data, dacă nu mă înşel.

Ramona Avramescu: 2 decembrie.

Traian Băsescu: Deci, s-au primit pe 2 decembrie, dezbaterea a avut loc pe 4 decembrie, dacă nu mă înşel. Deci, am avut două zile, pe teme convenite să ne pregătim, iar dacă vă uitaţi cine a primit - pentru că aici, dincolo de faptul că Ponta minte când spune că n-a ştiut unde a fost Vîntu şi că... Ponta i-a spus să mintă, ca şi purtător de cuvânt al campaniei, iar acum o face pe fata mare. Dar cel care a primit din partea IPP-ului lista cu temele de discuţie a fost Victor Ponta, uitaţi, destinatarul, aici.

Ramona Avramescu: Care era purtătorul de cuvânt al candidatului Mircea Geoană.

Traian Băsescu: Care era purtătorul de cuvânt al lui Mircea Geoană. Iar la mine a primit-o Sever Voinescu. Deci, profit să vă spun următorul lucru: ştiind câtă mizerie este în spatele domnului Geoană, nu puteam umili Armata să-l desemnez pe dânsul să primească în locul şefului statului onorul la Ziua Naţională. Asta, unu. Doi: s-a încercat desenul cu Constituţia. Constituţional, este al doilea om în stat. Eu nu îmi delegasem competenţele. Eu nu eram în imposibilitatea exercitării mandatului, ci eram în plină exercitare a mandatului. Pentru o acţiune, l-am trimis, l-am delegat pe primul-ministru să mă înlocuiască la primirea onorului. Nu era o chestiune constituţională, ci era o chestiune reglementată prin ordinul ministrului Apărării. Ordinele ministrului Apărării sunt valabile de la el în jos, nu sunt valabile pentru preşedinte. Preşedintele, comandantul Forţelor Armate ale României, prin dispoziţie, schimbă ordinul ministrului Apărării. Unde e problema?

Ramona Avramescu: L-ar putea costa pe domnul Geoană funcţia de preşedinte al Senatului această nouă ieşire? Ce efect credeţi că ar avea asupra activităţii Parlamentului?

Traian Băsescu: Eu nu cred că Mircea Geoană trebuie schimbat. Trebuie să avem stabilitate în funcţionarea instituţiilor. A fost desemnat, e ales de Cameră, e un regulament al Camerei, dar până la urmă nu mă interesează pe mine, este problema PSD-ului, pentru că, din câte ştiu, regulamentul Senatului spune că numai partidul care l-a desemnat, grupul parlamentar, poate să ceară revocarea lui.

Lidia Moise: Eraţi la Astana... îmi permiteţi?

Traian Băsescu: Da, da.

Lidia Moise: Eu mut către o chestiune economică. Acolo v-aţi întâlnit cu preşedintele Kazahstanului şi aţi discutat chestiunea returnării banilor pentru Rompetrol, pe care Rompetrol, nu-i aşa, îi datora statului român. Ce rezultate a avut această...? Şi ce speranţe aveţi? Discutăm de 600 de milioane.

Traian Băsescu: Deci, promisiunea preşedintelui Kazahstanului... pentru că şi eu m-am dus cu o propunere la dânsul. I-am propus să eşalonăm plata, înţelegând că Rompetrol este în dificultate în momentul de faţă, sunt în dificultate datorită crizei, să facem o eşalonare pe o perioadă de doi-trei ani, cu sume fixe, plătite la dată fixă. Promisiunea preşedintelui Kazahstanului a fost că vor trimite în ianuarie o delegaţie să discutăm eşalonarea şi asigurarea că KazMunaiGaz, compania de stat kazahă, îşi va onora obligaţiile, fără să încerce să meargă pe metodele pe care văd că şi acum domnul Patriciu încearcă să le promoveze - nu datorează nimic, să vină avocaţii... Aici discutăm de 580 de milioane de dolari, pe care statul român trebuia să-i încaseze, nu i-a încasat şi nu discutăm de valoarea acţiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi plătiţi şi în acţiuni, dacă aşa convenim, dar trebuie să acopere valoarea de 580 de milioane la data returnării.

Ramona Avramescu: S-a pus problema să plătească în acţiuni?

Traian Băsescu: Deci, statul român poate accepta orice soluţie, dar nu în acţiuni, cum încearcă să-i convingă domnul Patriciu, pentru că încă au mai rămas nişte obligaţii reciproce. Dânsul încearcă să deprecieze valoarea acţiunilor Rompetrol de la data la care dânsul a vândut şi asta înseamnă că statul român ar trebui să încaseze doar vreo 250-300 de milioane, deci este mai complicat. Dar nu Patriciu este subiectul. Este o chestiune care ţine de statul român - statul kazah.

Ramona Avramescu: Şi aveţi promisiunea că în ianuarie se va discuta?

Traian Băsescu: Da. În ianuarie va veni o delegaţie, să găsim formulele. Este promisiunea preşedintelui Kazahstanului.

Ramona Avramescu: Aş vrea să ne întoarcem puţin la acest prim an din al doilea mandat...

Traian Băsescu: Greu an. Greu!

Ramona Avramescu: Şi să vorbim despre - mă rog, poate nu a fost o temă centrală în campania dumneavoastră pentru cel de-al doilea mandat, dar, cu siguranţă, a fost pentru primul mandat - lupta anticorupţie. Şi din perspectiva aceasta v-aş ruga să comentaţi ce s-a întâmplat ieri la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, unde o cerere a procurorilor anticorupţie pentru extinderea urmăririi penale în cazul fostului ministru Monica Ridzi a fost respinsă, după ce a stat în sertarele comisiei aproape un an.

Traian Băsescu: Deci, acţiune inadmisibilă. Inadmisibilă din punct de vedere al PD-L. Nu poţi, pe de o parte, să îl acuzi pe Năstase că se ascunde sub faldurile Parlamentului cu dosarele, şi când vine vorba de un deputat al tău să ai altă atitudine. Pot să înţeleg că au avut slăbiciunea să plece de la realitatea Monicăi Ridzi, care suferă de o boală grea, a avut şi destule probleme cu naşterea, cu copilul, pot să înţeleg acest lucru, dar asta nu justifică acţiunea Comisiei juridice şi eu sper că plenul va fi mai înţelept, pentru că nu există scuză pentru un blocaj în Parlament, să nu te duci în faţa procurorului. Deci, nu le accept şi nu le scuz acţiunea.

Ramona Avramescu: Tot pe linia asta, domnule preşedinte. Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, spunea recent că PD-L s-a despărţit cumva de această temă a luptei anticorupţie şi a nevoii de integritate în partid. Îi împărtăşiţi opinia?

Traian Băsescu: Am să vă spun concluzia mea. Dacă nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era în opoziţie, PD-L îşi diminuează şansele de a mai fi partid important pe eşichierul politic. Sunt convins că va recupera în 2011 şi 2012 ceea ce a pierdut ca urmare a măsurilor anticriză. Dar dacă nu va reveni şi la discurs, şi la acţiune anticorupţie în interiorul său, nu va reatinge cifrele la care ar merita să revină, pentru că este partidul care şi-a asumat tractarea acestei ţări prin criză şi va avea succes. Ţara a evitat derapajul, va începe să crească.

Ramona Avramescu: Şi dacă PD-L eşuează, domnule preşedinte, credeţi că ar fi loc pentru un partid nou? Se tot vorbeşte pe scena politică despre apariţia unui nou partid.

Traian Băsescu: Doamnă, eu cred că trebuie să continuăm procesele de reformă ale statului care merg. Că este reformă în sănătate, că este reformă în educaţie, sper să iasă şi legea. Că este simplificarea birocraţiei - iată, de la 1, în urma unei hotărâri CSAT, se unifică reţele, infrastructuri româneşti, ţinând de stat, şi se va putea face declaraţia electronic şi de către firme, şi de către cetăţeni, nu mai mergem pe la ghişee.

Lidia Moise: Iertaţi-mă că vă întrerup, dar percepţia nu va fi foarte solară, ca să zic aşa. Evident, economia României va evita un colaps, evident, va fi o creştere...

Traian Băsescu: L-a evitat. L-a evitat.

Lidia Moise: A evitat şi îl va evita, că ne pândea şi va fi o creştere a economiei, dar nu vom avea prea multe locuri de muncă noi. Ghişeul acesta unic se va transforma într-o imposibilitate de a mai păcăli Fiscul pentru multe lume, deci se va întoarce împotriva acelora care făceau mica evaziune, nu?

Traian Băsescu: Da. Dar va şi simplifica, va simplifica foarte mult...

Lidia Moise: Nu zic că este rău, dar vreau să spun că percepţia populaţiei nu va fi foarte bună. Spre ce ne îndreptăm? Nu va înţelege.

Traian Băsescu: Doamnă, să nu credeţi că românii reacţionează numai la ce îi dai. Românii reacţionează şi atunci când constată că ai făcut un lucru bun. Eu, spre exemplu - şi aşa se va întâmpla şi cu guvernul - românii vor constata, văzând ce s-a întâmplat şi ce se va mai întâmpla în alte ţări, vor constata că totuşi au avut un guvern hulit, dar care a reuşit să evite derapajul. Vor constata la anul începerea consolidării fiscale, cu efectele ei: uşoară creştere economică. În 2012, creşterea va fi mai puternică. Totul este ca guvernul să nu facă pasul înapoi, să treacă la pomeni electorale. Pentru că în România, în momentul de faţă, se produce o înţelegere a realităţilor crizei şi a realităţilor legate de ce e de făcut. Sunt convins că se întâmplă. Deşi e o campanie extraordinară, cu „guvernul ia”, „guvernul ne dă”, românii au început să înţeleagă că nici un preşedinte, nici un guvern nu ar vrea să le ia oamenilor bani, dacă ar avea de unde să îi plătească.

Ramona Avramescu: Dar apropo de pomenile electorale, aveţi vreo... ce garanţii aveţi, domnule preşedinte? Urmează 2011, e un an preelectoral...

Traian Băsescu: Da.

Ramona Avramescu: Este un an în care sunt alegeri în PD-L.

Traian Băsescu: Da.

Ramona Avramescu: Deci trebuie să ofere ceva electoratului oamenii politici.

Traian Băsescu: Doamnă, trebuie să ofere corectă guvernare. Trebuie să ofere o guvernare care să fie semnalul că am înţeles că a trecut o epocă. Ce epocă a trecut, nu numai în România, în toată Europa? Şi o să spun un lucru poate - nu e bine să îl spun, dar am curaj să vi-l spun: eu sunt convins că a căzut mitul Europei sociale şi a statului social. Numai performanţa mai poate face ţările să crească şi poate garanta prosperitate pentru cetăţeni. Or, ceea ce s-a făcut anul acesta, cu consolidare în anul 2011, cu utilizarea banilor europeni, pentru că avem bani, slavă Domnului, pregătirea, care ştiu că s-a făcut la ministere importante, cum e Ministerul Transporturilor, la Ministerul Mediului, utilizarea banilor europeni vor da României altă perspectivă.

Lidia Moise: Dar s-a făcut puţin.

Ramona Avramescu: Dar despre aceşti bani europeni, domnule preşedinte, se vorbeşte de foarte multă vreme şi ei nu vin...

Traian Băsescu: Uite, este prima dată când sunt optimist că se va începe utilizarea consistentă a banilor europeni.

Ramona Avramescu: Ce anume s-a schimbat, ce vă face atât de optimist?

Traian Băsescu: Am văzut schimbarea poziţiei la DG Regio, spre exemplu. Şi am verificat-o acasă. DG Regio, la Bruxelles. Am verificat-o acasă. Într-adevăr, la Ministerul Transporturilor sunt patru licitaţii pe patru tronsoane de autostrăzi care se lansează acum, în luna decembrie şi în luna ianuarie. Deci vor începe tragerile de bani în anul 2011. Mă uit la Ministerul Dezvoltării Regionale, unde sunt semnate contracte cu administraţiile locale de 2,2 miliarde de euro, deci bani disponibili. Este clar că cei din administraţiile locale şi-au făcut, îşi fac licitaţiile acum. În prima parte a anului viitor vor începe să fie utilizaţi banii. La Mediu, de asemenea, sunt foarte multe proiecte aprobate. Eu cred că lucrurile vor începe să meargă pe un drum pozitiv şi pe drumul acela sănătos, în care nu mai trăim din împrumutat bani, trăim din dezvoltarea noastră.

Lidia Moise: Apropo de împrumutat, în martie se termină - de fapt, în aprilie terminăm actualul acord cu FMI, când dispare ancora. Mulţi au susţinut că e o ancoră de credibilitate.

Traian Băsescu: Eu am susţinut că e o centură de siguranţă pentru România şi a fost o mare centură de siguranţă.

Lidia Moise: Alţii, într-un limbaj care poate v-ar fi plăcut, au spus că este chiar o ancoră de stabilitate.

Traian Băsescu: Da.

Lidia Moise: Deci ce ancorăm? Ne mai ancorăm de un acord...?

Traian Băsescu: Da.

Lidia Moise: ...cu Fondul Monetar? De ce?

Traian Băsescu: Eu susţin varianta rămânerii într-un aşa-numit acord de precauţie, să rămânem în parteneriat cu FMI şi cu UE, de data aceasta, nu pe un program de evitare a unui derapaj, ci pe un program de dezvoltare. Simultan cu continuarea consolidării fiscale. Asta înseamnă că împreună cu Guvern, Fond, Uniune Europeană...

Lidia Moise: Banca Mondială...

Traian Băsescu: Banca Mondială, cu expertiza... vom da prioritate unor acţiuni care să ducă la utilizarea tot mai rapidă a banilor europeni şi la procesul de integrare a României. Pentru că noi am intrat în UE, dar încă nu suntem integraţi. Nu suntem integraţi din punct de vedere a dezvoltării, nu suntem...

Lidia Moise: Salarii....

Traian Băsescu: Salarii, da, dar salariile astea nu vin din cer. Trebuie să le generăm prin muncă. Salariu mic, dar trebuie să fie rezultatul unei performanţe în muncă, nu neapărat a numărului de ore pe care le muncim, ci a calităţii muncii, a productivităţii. Or, la productivitate încă stăm destul de rău, mai ales în administraţie.

Ramona Avramescu: Nu mi-aţi răspuns, sau aţi evitat să răspundeţi la întrebarea cu partidul cel nou şi aş vrea să...

Traian Băsescu: Nu cred că un partid nou poate fi de succes, pentru că...

Lidia Moise: Chiar dacă el ar avea personalităţi în rândul lui, să zicem?

Traian Băsescu: Păi, ce personalităţi? Daţi-mi un exemplu de personalitate care poate crea un partid.

Lidia Moise: Monica Macovei.

Traian Băsescu: Excelentă într-un partid existent. Monica Macovei nu cred că ar putea construi un partid. Ea este excelentă într-un partid care există.

Ramona Avramescu: Dar ar putea îndrepta PD-L-ul în această direcţie, pentru integritate şi...?

Traian Băsescu: Doamnă, uitaţi, PD-L-ul nu este atât de strâmb, încât să trebuiască îndreptat, dar ar putea genera în interiorul PD-L-ului o creştere a exigenţei la nivelul vorbelor, din perioada când eu le eram preşedinte şi când ne făcusem un steag din lupta anticorupţie. Eu n-am cedat în această luptă, care e grea, dar aş vrea să văd că şi PD-L-ul, prin acţiunile lui, nu mai face compromisuri precum cel din Parlament. Eu înţeleg, şi sunt un om cu sensibilităţi deosebite, mai ales pentru femei, şi am ţinut foarte mult la Monica Ridzi, ca tânăr care a evoluat în PD-L, dar nimic nu justifică - nici starea ei de sănătate nu justifică lipsa unui vot să se extindă ancheta. De fapt, ştiţi despre ce e vorba? Pentru că o tratez mai mult ca pe o dovadă de „am vrut să fim loiali, am vrut să arătăm că nu lăsăm un om bolnav la ananghie”, pentru că tot ei au votat foarte prompt...

Lidia Moise: Dar toţi s-au îmbolnăvit, domnule preşedinte, când au avut probleme în justiţie. Cu tot respectul.

Traian Băsescu: Numai o clipă. Aduceţi-vă aminte că anul trecut au votat foarte prompt trimiterea în faţa procurorilor a Monicăi Ridzi. Acum procurorii au mai cerut extinderea anchetei pe sistemul informatic.

Ramona Avramescu: Şi o percheziţie informatică.

Traian Băsescu: Deci, se ia calculatorul şi să vadă ce a fost în el. Cât de ridicolă poate fi atitudinea asta de a... Adică o apărăm pe Monica Ridzi, că nu le dăm voie la procurori să îi ia calculatorul. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, eu cred că calculatorul ăla a fost demult investigat, dar trebuie puse documente acolo, în dosar, documente legale. Dar dacă nu a fost investigat este o prostie, că n-au avizat extinderea anchetei şi asupra mijloacelor IT ale ministerului.

Ramona Avramescu: Revenind la Monica Macovei. Nu daţi şanse unui nou partid, dar o vedeţi - vin alegerile în PD-L - o vedeţi pe Monica Macovei într-o funcţie importantă şi cu greutate în partid?

Traian Băsescu: Depinde ce îşi va dori ea. Dacă îşi va dori asta, sunt convins că îşi va găsi un loc important în Biroul Permanent Naţional al PD-L, ca de altfel şi Preda.

Lidia Moise: Îi veţi susţine?

Traian Băsescu: Categoric, da. Au plecat de lângă mine până la urmă, cum să nu-i susţin? Şi ştiu că nu fac rău, deşi uneori dau dreptate celor care spun: băi, frate, hai, spui de PD-L, dar vino, frate, aici lunea, la Biroul Permanent Naţional, sau voi plecaţi la Bruxelles luni dimineaţă...

Lidia Moise: Da, dar şi acolo trebuie să stea. Reprezintă România. Eu zic că trebuie să-şi facă treaba acolo, eu, ca cetăţean care i-am votat...

Traian Băsescu: Bun, dar nu-ţi faci timp o dată, de două ori să vii la Biroul Permanent Naţional, că prin regulamentul Biroului Permanent Naţional europarlamentarii pot participa...

Lidia Moise: Îmi pare rău, domnule preşedinte, eu i-am trimis acolo şi eu, ca şi votant, prefer să stea şi să îşi facă treaba.

Traian Băsescu: Bun, nu poţi să spui că nu ai timp să vorbeşti cu partidul care te-a susţinut să-i spui în faţă: uite, asta cred despre tine, Blaga, despre tine, Boc, despre tine... Şi am mai rămas dator cu un răspuns. M-aţi întrebat cum văd coaliţia asta. O văd mergând până în 2012 această coaliţie de guvernare.

Ramona Avramescu: În această formulă, cu Emil Boc prim-ministru?

Traian Băsescu: În această... Aici sunt lucruri care ţin de oportunitate, de voinţa lui, de realităţile economice, dar politic, coaliţia o văd mergând mai departe, mergând până la alegerile din 2012.

Ramona Avramescu: Aţi avut vreun semnal de la Emil Boc că ar vrea să renunţe, sau de ce aduceţi în discuţie voinţa lui?

Traian Băsescu: Deci Emil Boc a avut momente dificile, în care i-a venit să-şi ia câmpii, să nu credeţi că totul pare simplu! O părea simplu, dar a avut momente dificile, foarte dificile, în care a spus: "M-am săturat!" Dar merge înainte.

Ramona Avramescu: Şi cine l-a întors din drum, domnule preşedinte?

Traian Băsescu: Tot el se întoarce. Se supără...

Ramona Avramescu: N-aţi avut nicio contribuţie?

Traian Băsescu: Discutăm, doamnă, este imposibil să nu discuţi cu primul ministru, mai ales când vrei să reuşească. Eu mi-am dedicat primul an al celui de-al doilea mandat al meu susţinerii acţiunilor acestui guvern - nu a unei persoane, ci susţinerii acţiunilor acestui guvern, pentru evitarea derapajului. Oricât de mare a fost costul politic pentru mine, dar aş fi considerat o mare laşitate să stau ascuns la Cotroceni şi cum e acum, dezbaterea cu femeile şi copiii, să spun: "vai, ce rău face, dar n-am ce să le fac, ei sunt guvern şi au majoritate".

Ramona Avramescu: Asta pentru primul an de mandat. Care sunt priorităţile pentru anul următor?

Traian Băsescu: Consolidarea fiscală şi voi fi partenerul guvernului în continuare în procesul de rărire a aparatului bugetar, în aparatul central şi aparatul local, continuarea procesului de restructurare a sistemului de sănătate, prin închiderea de spitale, implementarea legii educaţiei, care sper să treacă într-o formă sau alta, să treacă până la sfârşitul anului...

Lidia Moise: Codul Muncii, în ce poziţie vă situaţi faţă de el?

Traian Băsescu: Uitaţi-vă, este notat pe hârtiuţa mea: flexibilizarea pieţei forţei de muncă în România.

Lidia Moise: Unii vă acuză că sunteţi de partea macrocompaniilor mari, multinaţionale...

Traian Băsescu: Doamnă, pot să mă acuze de ce vor ei, cât timp eu ştiu...

Lidia Moise: Ce înseamnă de fapt pentru un salariat obişnuit această flexibilizare? Vedeţi, toată lumea spune flexibilizare. În realitate...

Traian Băsescu: Flexibilizare înseamnă, spre exemplu, un mare câştig, uriaş. Iată, investigaţia făcută pe piaţa forţei de muncă în România - avem 4,4 milioane de oameni înregistraţi oficial ca având un loc de muncă şi 1.680.000 care merg la muncă şi nu sunt înregistraţi. Aceşti oameni nu au carte de muncă, repet, o spun ca un om cu toată responsabilitatea în spate şi a cuvântului pe care îl spune - 1.680.000 de români care lucrează fără să fie înregistraţi, fără să plătească companiile taxe pentru ei şi fără să le plătească contribuţia la pensie. De ce? Pentru că, şi mai ales...

Lidia Moise: Ce ne face... Că problema nu e Codul Muncii, problema sunt taxele pe... sociale, domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Nu, nu, problema este Codul Muncii, în primul rând Codul Muncii, pentru că este extrem de inflexibil când este vorba de concediat şi atunci patronii, decât să facă un contract de muncă şi pe urmă să nu mai poată să-l concedieze, pentru că se duce la prima instanţă şi îl obligă pe patron să-l reangajeze, preferă să muncească la negru, să-i folosească la negru, or, asta loveşte cumplit şi în veniturile bugetului statului, dar cel mai tare loveşte în cei 1.680.000 care nu sunt înregistraţi, pentru care nimeni nu contribuie la pensie şi or să ajungă să primească pensii foarte mici. Este adevărat, alţii se vor simţi mai vulnerabili. Spre exemplu, „mă dă mai uşor patronul afară, mă dă mai uşor din instituţiile statului afară”, este adevărat şi acest lucru. Pe de altă parte, atunci când un patron ştie că nu are o problemă, dacă trebuie să-şi restrângă activitatea, să disponibilizeze forţă de muncă, va angaja, va plăti taxe şi omului îi va merge contribuţia la pensie.

Ramona Avramescu: Ultimul minut, domnule preşedinte, şi am o ultimă întrebare: în acest prim an din al doilea mandat aveţi o decizie, o declaraţie, o atitudine pe care o regretaţi?

Traian Băsescu: Doamnă, pentru că am câştigat şi al doilea mandat, nu am spus lucrurile pe care le regret nici legate de primul mandat, aşa cum acum e prea devreme să spun, după primul an. Sigur că sunt destule, sunt multe pe care le poţi face mai bine sau mai inspirat, dar nu vă spun acum. Când îmi termin al doilea mandat o să spun tot ce îmi reproşez.

Ramona Avramescu: Ok, atunci mai discutăm.

Traian Băsescu: Dar până una-alta, pentru că nu ne mai vedem anul acesta şi este ultima emisiune, vreau să ştiţi că sunt optimist legat de evoluţiile viitoare ale României, avem bani cu care să ne dezvoltăm, banii europeni, vom găsi resurse cu care să ne acoperim deficitul bugetar, nu-i bine că încă mai împrumutăm pentru consum, va trebui şi la anul să plătim din împrumuturi şi pensiile, şi salariile, şi ajutoarele sociale, dar România este pe un drum de ieşire din criză şi nu vom ajunge ca ţările pe care le vedem deja intrate în derapaj şi vom mai vedea şi altele. România a evitat derapajul şi îşi ia drumul spre creşterea economică, putem fi optimişti.

Ramona Avramescu: Sper să aveţi dreptate, domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Cu siguranţă am.

Ramona Avramescu: Vă mulţumesc pentru această discuţie, vă mulţumesc şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor. La revedere!

Traian Băsescu: La revedere!

(Prin Monitoring Media: TVR 1 – Tema Zilei, Ora: 20:36)
(sursa: http://pdlsenat.ro/presa-comunicate/transcript-interviu-traian-basescu-la-tvr1)

http://www.orble.com/images/farting-fart-no-farting1.jpg
(sursa: http://www.orble.com/fart-joke/)

4 comments:

nimrod said...

Personal, astept cu interes primul interviu al primului ministru Traian Basescu...

Bibliotecaru said...

Să sperăm că nu...

N. Raducanu said...

Cum, d-le bibliotecaru, nu aveti nimic de spus la afirmatiile presedintelui ? De pilda, nici un comentariu la ideea nastrusnica a desfiintarii unor spitale mici si transportul dupa aceea a celor bolnavi cu helicopterele la spitalele mari? Sau ca “in spatele lui Geoana e multa mizerie”, dar totusi ca el trebuie sa ramana in continuare in functia celui de al doilea om in stat? Sau ca “coalitia a redus personalul cu 88.365 oameni, nu locuri – ci oameni”, ceeace - dupa mine – ar presupune ca i-a trimis la cimitir? Sau afirmatia ca “a cazut mitul Europei sociale, a statului social”, ceeace nici un politician occidental nu ar indrazni sa sustina in tara lui? Sau ideea “flexibilizarii pietei fortei de munca”, care loveste direct in angajati si sindicate, in favoarea patronatului? Este un talk-show ce dezvaluie nocivitatea pentru majoritatea populatiei tarii a mentalitatii de dreapta a presedintelui si care anunta ani grei in continuare, caci criza nu se va sfarsi in 2011, asa cum crede dansul.

Bibliotecaru said...

Ce aş putea spune?

Părerea mea este că preşedintele ar trebui lăsat să vorbească de unul singur şi să nu mai fie băgat în seamă.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.