Un proiect:
PSD revine la putere
Spicuiesc...
Ideea, în sine valoroasă, a creşterii rolului şi autonomiei organizaţiilor judeţene a generat o slăbire a capacităţii de coordonare a partidului. În realitate liderii judeţeni, deşi mai puţin controlaţi de la centru, au devenit un simplu mecanism de validarea unor decizii luate la vârful partidului în grupuri informale de decizie.
Ascensiunea politică în partid şi selecţia noii elite politice a fost de multe ori bazată pe un fenomen de mercantilizare a partidului, potenţa financiară devenind un criteriu cheie.
A apărut tendinţa substituirii discursului doctrinar cu unul orientat excesiv imagologic.
Mesajele electorale conjuncturale şi ideile de program de guvernare amalgamate au generat mai curând confuzie în electorat şi sentimentul că partidul a părăsit principiile stângii.
Trebuie refăcut echilibrul corect al influenţei organizaţiilor în partid.Principiul de la care trebuie să plecăm este acela al tratamentului egal al organizaţiilor de acelaşi rang. Nu este normal să avem organizaţii care se consideră îndreptăţite să posede o forţă de decizie privilegiată sau să deţină în mod automat dreptul de reprezentare în structurile de conducere sau în executiv, atunci când suntem la putere.Influenţa organizaţiilor noastre trebuie să fie dictată de competenţa profesională şi politică a membrilor lor şi de forţa lor demonstrată prin aportul pe cale îl aduc la atingerea obiectivelor politice ale partidului.
Trebuie eliminată influenţa pe care grupurile de interese o au asupra conducerii partidului.Trebuie să recunoaştem că, în prea mare măsură, în ultimul timp, am simţit că deciziile strategice ale partidului au fost influenţate de grupuri de interese din partid sau, şi mai grav, din afara acestuia.
Concluzia mea
O listă de principii, uneori inspirat enunţate, care dezvăluie generalităţi care dau bine la auz. O lectură interesantă, dar foarte puţin fundamentată. La fel ca şi în cazul Adrian Năstase, experienţa mea îmi spune că, în cazul în care domnul Miron Mitrea va ajunge preşedintele PSD, lucrurile nu se vor schimba radical prea uşor. Mai ales " influenţa pe care grupurile de interese o au asupra conducerii partidului" va fi greu de rezolvat.
8 comments:
Nu stiu..poate ca gresesc..dar mie mi se pare ca acolo e o lupta pentru putere in care fiecare pretendent se erijeaza in salvatorul stangii politice, in salvatorul PSD, etc, etc... Bine, faptul ca Geoana primeste critici, mi se pare logic.. Ce-ar fi vrut? Sa fie mangaiat pe crestet dupa ce a pierdut alegerile, dupa toate greselile pe care le-a facut? Insa eu stau si ma intreb: PSD, dupa acest Congres, se va schimba oare in bine? Va putea sa redevina No.1 pe scena politica romaneasca?
Sa fim consecventi. In PNL nu au ce cauta BARONII si fostii securisti. Hai sa facem front comun: Sa-l inlaturam pe Morega, aici si acum, in timpul cel mai scurt posibil, definitiv si irevocabil. El deja are adeziunea data la PRM. Ce mai asteptam?
Antonescu confirma: LA BRASOV A FOST VOT anti-ORBAN, nu pro-morega!?!?
Invitat luni seara în studiourile Realităţii TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu a recunoscut public ruptura intervenită în ultima perioadă între el şi prim-vicepreşedintele partidului, declarând că “e posibil ca Orban să nu mai rămână în echipa mea, pentru că între noi este o divergenţă în acest moment“. Aşadar, avem încă o dovadă că, în data de 30 ianuarie a.c., la Poiana Braşov, membrii Biroului Politic Central nu au votat în favoarea lui Dan Ilie Morega, ci împotriva lui Ludovic Orban.
Altfel spus, nu contează cât de comunist eşti, contează cine propune să fii demis
@ Cocosatul
Părerea mea este că nu ar trebui să se concentreze nimeni pe oameni în partide, ci pe principii. Dacă partidele ar însemna o definire doctrinară completă, care s-ar traduce pentru membrii de partid printr-o listă lungă de principii, dacă adeziunea la partid s-ar face din dragoste de principii şi nu de bani, baronii s-ar epura natural.
Parerea mea este ca PSD a fost si va ramane inca slabit atata timp cat conducerea este revendicata de oameni care nu au sau si-au pierdut calitatile obligatorii pentru un lider. Geoana nu este ceea ce se spune un "barbat puternic", Nastase este dar are imaginea sifonata, Diaconescu este un Geoana mai retras, Mitrea este prea mic si fara suficient suport la baza partidului pentru a fi solutia.
Trist este ca PSD pierde timp, uita de ideologie si de menirea sa de stanga, intr-o conjunctura economica defavorabila populatiei, care l-ar putea ajuta si propulsa spre cote inalte si la putere.
Iata unde ne duce confiscarea conducerii de oameni care nu stiu si nu inteleg cu adevarat "stanga", ci actioneaza doar spre a-si pastra privilegiile, care impart portofolii si mandate functie de potenta financiara a pretendentilor, care au subminat baza partidului si mecanismele democratiei de partid.
Ma tem ca in curand vom avea ori ori un PSD mare si fara creier, ori un PSD mic, trist, slab si izolat.
@ Anonymous
Ce părere aveţi despre Victor Ponta pe post de lider?
Despre Ponta? Numai de bine, doar ca am constatat ca nu prea mai are entuziasm politic in ultima vreme, ca pana si aplecarea lui catre critica ii joaca feste, ca este din ce in ce mai sters, ca nu mai are aplomb si nu resuseste sa convinga, ca superioritatea afisata mereu il face sa nu fie agreat de "activul" PSD. Nu mai spun ca nu stiu ca Victor sa fi construit ceva in viata lui, nu l-am vazut cu proiecte mari si ambitioase, nici politice si nici in plan profesional. El a incercat sa "arda etapele", sa pozeze intr-un ins independent, mereu revoltat, care spune ce gandeste si atat. Lansarea si sustinerea lui de catre AN acum se vede ca ii dauneaza.
Revin si adaug:
Chiar si asa Victor Ponta imi este simpatic, nu ca celor din grupul virtual "Ma enerveaza Victor Ponta!" (din care face parte si Remus Radu Macovei,aflat la studii in strainatate si baiatul mamei sale "celebre")
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=296854498584&ref=nf
Interesant punctul dumneavoastră de vedere.
Post a Comment