09 October 2010

Domnule Boc, atenţie!


Politicianul român ar trebui să fie un maestru...


Din păcate, e cam aşa...


Domnule premier,
Vă văd astăzi folosind, pentru a nu ştiu câta oară, şi încă cu o plăcere voluptoasă, cuvântul "populisme". Stimate domn, populismul este o doctrină politică, nu înseamnă demagogie. Cel de al treilea sens din dicţionar se referă numai la acest tip de politică. Spunând despre social-democraţi şi naţionali liberali că sunt populişti, practic le negaţi doctrina.

POPULÍSM s. n. 1. mişcare politică rusă de la sfârşitul sec. XIX care preconiza o societate socialistă, contrară industrialismului occidental. 2. ideologie a mişcării politice şi artistice care vedea în popor un model etic şi social. 3. atitudine favorabilă satisfacerii dorinţelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia. (fr. populisme)

Populism - Wikipedia

20 Septembrie 2010: "...cu politici populiste de genul celor promovate astăzi de opoziţie, România nu va ieşi din recesiune şi nu va putea să aibă o creştere economică sănătoasă în anii următori. Oricât de dur sună pentru dumneavoastră, v-o spun direct şi precis: cu populisme nu scoatem ţara din criză, din recesiune, şi s-o ducem pe creştere economică."

1 octombrie 2010: "...este un exemplu de ceea ce trebuie să facem în continuare pentru a ieşi din criza economică. Din criza economică nu se iese cu populisme sau cu promisiuni de aceeaşi natură, ci se iese cu investiţii, locuri de muncă şi fonduri europene. Dar şi cu seriozitate în cheltuirea banului public." (...) "Deci, din acest punct de vedere, încă o dată se demonstrează că PSD-ul a rămas ancorat în politici populiste, alături de PNL şi nu are o viziune care să scoată România din criză." (...) "Eu am spus la Parlament cu ocazia dezbaterii pe temele economice că din recesiune nu se iese cu populisme. Acest lucru l-am spus la Parlament şi îl voi susţine în continuare. Iar Guvernul pe care îl reprezint şi-a asumat măsuri nepopulare, dure, dar corecte cu 22 milioane de români şi cu soarta acestei ţări, tocmai pentru a asigura o creştere economică sănătoasă şi de durată. Iar aceasta înseamnă investiţii şi locuri de muncă."

8 Octombrie: "Romania va consuma atat cat isi poate permite. Bugetul de stat va acorda atat cat va putea si nu va tine cont de propunerile populiste din partea opozitiei, opozitie care stiti bine ca in 2008 a pus bugetul tarii pe butuci si a sacrificat interesele Romaniei pe termen mediu si lung"

2 comments:

Virtualkid said...

Boc este balbait, el vorbeste despre (po)pulisme...

Bibliotecaru said...

Nu ştiu exact de ce, dar când aud politicienii ca devin un cor care recită aceleaşi cuvinte, sunt deranjat. Mă deranjează acest lucru de pe vremea propagandiştilor oficiali ai PCR...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.