16 October 2010

"Naşul" a supra-licitat?


De ceva timp, postul B1TV şi, în special, domnul Radu Morar, şi-au luat prea în serios rolul de "a patra putere în stat", s-a auto-intitulat cea mai independentă televiziune sau singura televiziune independentă, şi au început o altfel de conştiinţă media. Această supra-apreciere a condus, firesc, la depăşirea limitelor.

http://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2009/09/online/nasul.jpg
(sursa: http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/emisiuni/nasul-cu-radu-moraru-36165.html)

Nu vreau să discut aici acordul meu, sau dezacordul meu, faţă de performanţa B1TV şi a emisiunii Naşul, nu vreau să discut în termeni de "are dreptate" sau "nu are dreptate" Radu Morar, nu mă interesează prea tare să dezvolt nici poziţia adoptată de post relativ la politica naţională, aş vrea însă să raportez conceptul actual de televiziune vis-a-vis de libertatea de exprimare.

Plenul CSM a decis, în şedinţa de joi, să admită cererea de apărare a reputaţiei şi independenţei judecătoarelor Viorica Costiniu, Cristian Rotaru şi Luciana Mera, de la Curtea de Apel Bucureşti, care au reclamat afirmaţii din presă legate de delibrările pe recursul la arestare în cazul Vîntu.

http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201010/w460/radu_moraru_84898700.jpg

Astfel, în cadrul şedinţei de joi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să admită cererea de apărare a reputaţiei şi a independenţei judecătoarelor Viorica Costiniu, Cristina Rotaru şi Luciana Mera, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, informează NewsIn.

Totodată, Consiliul a hotărât să adreseze o solicitare redacţiei ziarului "Evenimentul zilei" şi redacţiei emisiunii "Naşul" de la postul de televiziune B1TV, în vederea prezentării punctului de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, CSM a hotărât să sesizeze Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a analiza respectarea de către postul de televiziune B1 şi de către realizatorul emisiunii "Naşul" a prevederilor Legii nr. 504/2002, prin raportare la conţinutul emisiunii din 16 septembrie. În plus, Consiliul a decis să sesizeze Baroul Bucureşti cu privire la conduita avocatului Cătălin Dancu, prin raportare la Statul profesiei de avocat şi la Codul deontologic al avocatului european.

(sursa: http://www.realitatea.net/csm-il-reclama-pe-nasul-moraru-la-cna_760333.html)

Recunosc că nu ştiu despre ce este vorba, nu am văzut emisiunea şi nu ştiu ce anume se incriminează în motivele ce vor ajunge în CNA. Cum spuneam mai sus, nici nu mă interesează acest aspect. Întrebarea mea este de altă natură, anume dacă televiziunile trebuie să impună lumii publice anumite soluţii? Este normal ca mass-media să comenteze, mai bine sau mai puţin bine, soluţiile politice, soluţiile din Justiţie, actul de guvernare, şi, în general, activitatea puterilor în stat. Dar au ele voie să impună soluţii?

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.