Doamna Andreea Paul Vass ne-a oferit nişte grafice interesante care arată evoluţia cvasi-pozitivă a României. Le voi prelua şi eu pe blog pentru că e bine să rămână în memoria blogului... poate voi avea nevoie de ele la un moment dat.
(http://www.andreeavass.ro/blog/2012/01/x-e-cool-y-e-expirat-z-cere-pumni/#comment-28818)
Desigur, am întrebat Cum se cuantifică economic diferenţa dintre BBB şi BB+. Din câte înţeleg eu, acest rating reprezintă o modalitate de exprimare a riscului de creditare. BBB este pragul sub care lumea ar trebui să nu mai aibă încredere (junk). Dar economic ce înseamnă? Cum s-ar traduce pentru România acest salt?
Doamna Paul Vass mi-a răspuns aşa:
Raspunsul la intrebarea dvs este CDS-ul. Ratingul influenteaza decizia unui investitor de a intra sau nu intr-o tara.
CDS-ul României a scăzut cu 2,5% în ultima săptămână, de la 461,67 puncte la 9 ianuarie 2012 la 450 puncte la 16 ianuarie 2012.
România se înscrie în trendul descendent înregistrat de CDS în ultima săptămână în statele analizate. Cu toate acestea, CDS-ul Ungariei și Portugaliei a continuat să crească cu 0,45%, respectiv 7,5%.
La 16 ianuarie 2012, CDS-ul României se menține mai redus decât în Italia, Ungaria, Irlanda, Portugalia şi Grecia (situaţia din Grecia o plasează în afara ţărilor pentru care se poate calcula un nivel rezonabil al CDS-ului). Bulgaria și Spania sunt în continuare mai puțin riscante decât România.
CDS la 5 ani:
Bulgaria – 407,56 puncte de bază
Spania – 410,22 puncte
România – 450 puncte de bază, adică ne costă 450.000 euro pentru a proteja o expunere de 10 mil. euro în obligaţiuni suverane româneşti
Italia – 519,6 puncte
Ungaria – 690,14 puncte
Irlanda – 676,7 puncte
Portugalia – 1184,18 puncte
Nivelul CDS, adică al costurilor la care sunt asigurate obligaţiunile suverane împotriva riscului de faliment (componentă a costului creditării internaţionale), pentru România a crescut cu 87,5% de la începutul lunii august 2011 și până în prezent, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale.
Şi au urmat celelalte slide-uri, care nu mai necesită şi cuvinte:
(http://www.andreeavass.ro/blog/2012/01/cum-au-evoluat-salariile-si-pensiile-in-aceasta-perioada/)
4 comments:
@Bibliotecarul: cred ca sunt doar pastilele dulci aici :)).
@ vib
Sigur, era de aşteptat. Mai ales proiecţia oferită de prognoză este optimistă.
Coroborând însă datele între ele...
Deci totul este excelent avem salarii avem pensii marite dar intr-un paradox pur romanesc nu prea avem bani de la o zi la alta!
Păi da, dar pensia în 2009 a crescut pentru că s-a luat decizia în 2008, de exemplu. :D
Chestiile sunt subtile, dar interesante.
Post a Comment