31 January 2012

O veste-speranţă


Lucrurile se mişcă în Transnistria şi se mişcă spre interesul Republicii Moldova. Prima ştire importantă este că Rusia suspendă finanţarea Transnistriei. Preşedintele Sovietului Suprem al nerecunoscutei republici nistrene, Anatoli Kaminski, a declarat: "Cu regret, proiectele umanitare, care urmau să fie implementate în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, al agriculturii, inclusiv proiectul Familia tînără, au fost suspendate temporar. Aşa am fost informat". Următoarea ştire, poate ca o consecinţă a primei ştiri, este că o mare parte din colaboratorii serviciilor secrete din Transnistria demisionează.
Potrivit site-ului dniester.ru, astăzi au început demisiile în masă ale colaboratorilor serviciilor secrete transnistrene din ministerul care a fost reformat prin ordinul noului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

O bună parte a colaboratorilor, inclusiv cu funcţii de conducere, au depus cereri de eliberare.

Potrivit surselor la care face referire dniester.ru, astfel colaboratorii serviciilor secrete îşi manifestă dezacordul faţă de reformarea Ministerului Securităţii de Stat (MGB), care ieri a fost reorganizat de Şevciuk în Comitetul Secutirăţii de Stat (KGB), precum şi faţă de noul şef al instituţiei Vladislav Finaghin. Potrivit unor date, Finaghin a fost numit în această funcţie înaltă datorită loialităţii faţă de Şevciuk în perioada alegerilor prezidenţiale din regiune, în calitate de unul din membrii Comisiei Electorale a Transnistriei.

Anterior, Finaghin a condus o perioadă de timp administraţia de stat a or. Dubăsari. Noul şef al KGB are 61 de ani şi, în afară de serviciul militar în termen în Armata Sovietică şi participarea la conflictul armat de pe Nistru de partea Transnistriei, nu are nicio atribuţie la structurile militare. Acestea reprezintă doar o parte din pretenţiile faţă de noul şef al KGB din partea efectivului fostului MGB.

Potrivit sursei citate, demisionarii consideră că noul şef nu corespunde funcţiei deţinute, iar această desemnare a lui Şevciuk este o acţiune intenţionată, îndreptată spre lichidarea serviciilor secrete. Totodată, demiterea şefului MGB, Vladimir Antiufeev, nu a stîrnit o reacţie similară. În calitate de succesor al lui Antiufeev era considerat adjunctul acestuia Valeri Iunevici, care, într-adevăr, a activat în această structură timp de mai mulţi ani.

În perioada campaniei electorale, fostul şef al MGB-ului, Antiufeev, a prezentat informaţii privind relaţiile lui Şevciuk cu serviciile secrete străine. În noaptea spre 24 ianuarie 2012, în scara blocului unde locuieşte Antiufeev a fost săvîrşit un atac terorist. Persoane necunoscute, în condiţii destul de stranii, au aruncat în aer o grenadă. Pe cazul dat a fost iniţiată o cauză penală.
(http://www.noi.md/md/news_id/9574)
Ei bine, lucrurile merg şi mai departe.
„Evenimentele din ianuarie arata ca situatia din Transnistria, care este sub tutela Rusiei mai mult de 20 de ani, se schimba. Evenimentele deruleaza cu rapiditate, incat Moscova nu reuseste sa reactioneze si pierde terenul in regiune”, se spune intr-un articol al ziarului rusesc „Nezavisimaia Gazeta”.

Publicatia noteaza ca Evghenii Sevciuk se indeparteaza tot mai mult de Moscova, iar partener principal al Transnistriei devine Ucraina. „Noul presedinte isi intareste contactele cu Kievul si Chisinaul”, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Rusia incepe sa se ingrijoreze de soarta misiunii de pacificare din zona transnistreana, dupa ce Ucraina si OSCE nu mai sustin pozitia Moscovei si pledeaza pentru schimbarea formatului de pacificatori.

„Rusia a ramas singura dupa ce toti mediatorii si observatorii sustin de mult Chisinaul in insistenta de a scapa de pacificatorii rusi. Dupa ce Moscova a sistat acordarea ajutorului financiar pentru Transnistria, nu-i exclus ca si Tiraspolul nu se va opune schimbarii misiunii de pacificatori”, a specificat autorul articolului.

Nezavisimaia Gazeta vine cu un apel catre Vladimir Putin prin care ii recomanda sa scrie un articol despre toate problemele pe care le are Rusia pe plan international si sa anunte care sunt prioritatile viitorului presedinte si ce mecanisme va implementa pentru a solutiona conflictele din spatiul postsovietic.
(http://www.inforusia.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5555:ng-moscova-pierde-terenul-in-transnistria&catid=59:politica&Itemid=57)
Vreau să semnalez primul semn benefic al schimbării ministrului de externe.
Ministrul Afacerilor Externe al României, Cristian Diaconescu, va efectua mâine, 31 ianuarie, o vizită de lucru la Chişinău.

Şeful diplomaţiei române va avea o întrevedere la ora 11:20 cu Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, iar la finalul discuţiilor, la ora 12:00, cei doi oficiali vor susţine o conferinţă de presă comună.

Amintim că aceasta este prima vizită a lui Cristian Diaconescu în străinătate după investirea sa în funcţia de Ministru al Afacerilor Externe al României la 24 ianuarie 2012. Acesta a mai deţinut postul respectiv şi în perioada decembrie 2008 - octombrie 2009.
(http://politicom.moldova.org/news/cristian-diaconescu-vine-la-chisinau-228078-rom.html)
Lucrurile încep să se lege. Reapare speranţa...

16 comments:

N. Raducanu said...

Reamintiti-mi va rog, care au fost motivele pentru care Cr. Diaconescu a parasit PSD, trecand in tabara basesciana. In privinta miscarilor anuntate de rusi in Transnistria, nu cred ca asta inseamna ca republica lui Smirnov se va uni cu Rep. Moldova. Dar chiar si daca asta se va intampla, aceasta ar face si mai indepartata alipirea rep. Moldova la Romania.

nimrod said...

Eu cred că România ar face mai bine să se ocupe de ameliorarea relaţiilor cu Ucraina dacă vrea să arate că are... Cu Moldova avem o legătură, n'aşa, naturală, e mai simplu.
Pe de altă parte, dacă nu mă înşel, România e acum singura supravieţuitoare a Trianon-ului şi nu cred că sunt indicate mişcări bruşte. Ferească Dumnezeu, odată îşi aduce aminte Luxembourg-ul de vremurile lui de mărire! :)

Bibliotecaru said...

De ce a plecat domnul Cristian Diaconescu din PSD nu se cunosc decât zvonuri. Despre Moldova... vom vedea. Implicarea activă a Uniunii Europene plus retragerea Federaţiei Ruse... ar putea duce undeva.

Bibliotecaru said...

Desigur, şi Ucraina...

Vasile, said...

Domnule N. Raducanu,

Si eu am urmarit traseul si pretextele domnului Diaconescu , eu as aseza la motivatie declaratia lui Diaconescu ca ar fi fost urmarit chiar de partid, iar la pretexte rusii-tiraspolul-Moldova!

Biblio,

Bucurie prematura, la urmatoarele alegeri liberalii-democratii moldoveni vor fi coplesiti de rusi si rusofili comunisti!

Vasile, said...

nimrod,

Mai de graba ne facem frati cu ungurii de cit cu ukrainienii , acolo noi avem romani carora li s-a interzis propria limba!
Si indiferent de ce guvern va fi in Ukraina , ukrainienii vor fi ukrainieni , romanii au fost jigniti in propria lor tara de presedintele pro european cu patru ani in urma!

ADRIAN said...

Transnistria nu e decat un mar otravit. Ar trebui recuperati romanii de acolo si inchise granitele etans. La modul simplist spus evident

nimrod said...

Vasile,

:) Bag samă că în ultima vreme ungurii sunt mai fraţi cu noi decât suntem noi cu ei... Vai mama lor! Ultima dată când am făcut o escală la Budapesta ţin minte că mi-au cerut cîteva mii de forinţi pe o gustare şi o bere. Cum tocmai veneam din orizontul eurocenţilor era cât pe ce să nu înţeleg cifra.
Cu Ucraina cred că e altă poveste. Ţară mare, piaţă de desfacere, una, alta. Putem fi şi noi mai îngăduitori.

Robert Horvath said...

CLASA POLITICA LA PUSCARIE.
NECESITATEA DE A CREIA NOI PUSCARII DIM BUGERUL STATULUI .
Stimate domn se pune la latul de gatul
amicului dumneavoastra !


TUESDAY, JANUARY 31, 2012

S.O.S O CLICA SECURIST COMUNISTA INCEARCA SA IA PUTEREA IN ROMANIA !
SUNT ALATURI DE ALEXANDRU GHEORGHE REPREZENTANTUL MORAL AL ROMANIEI !
Lt. Alexandru Gheorghe şi-a asumat în mod conştient riscurile prezenţei sale în piaţă şi că a fost dispus să facă acest sacrificiu, pentru a le transmite românilor că inclusiv persoane care lucrează în armata română, sunt de partea protestatarilor. Gestul lui a dinamitat mafia politica care simte ca ai fuge pamantul de sub piciore.
Servicile in colaborare cu intreaga medie a inceput denigrarea sa. Este la un pas de tribunalul militar..........
Acest tanar care ne face pe toti mandrii este in mare pericol !




INCEP PROTESTUL MEU SIMBOLIC IN FATA SEDIULUI ONU SI IN FATA CLADIRII DE 16 ETAJE A SECURITATII !
MIERCURI FEBRUARIE 2012 . VOI POSTA UN MATERIAL VIDEO DE LA FATA LOCULUI
Consulatul general
200 E 38th St # 3 Av. New York United Nations Headquarters
760 United Nations Plaza, New York, New York 10017, U.S.

BASESCU FARA BASESCU !
INCERCAREA UNUI GRUP POLITIC DE A PRELUA PUTEREA CU AJUTORUL SERVICIILOR SECRETE !
Banii lui Ceausescu intrebuintati pentru preluarea puterii in Romania.

Zilele regimului Basescu sunt pe sfarsite. Asistam la o revolta generala impotriva clasei politice . Anarhia si coruptia
devine generalizata.
Un grup ceausist in jurul arabilor din servicile secrete incearca sa foloseasca vidul politic pentru
a prelua puterea. Sute de arabi din servicii intra in actiune. Dupa eliberarea echipei de rezerva a atacului 9/ 11 din New York
condus de Khaled Matar Bucurestiul devine centrul European Al Queda. Citez din declaratia UNDER SECRETARY FOR TERORISM AND FINANCIAL TERORISM STUART LEVEY :INCEPAND CU JUMATATEA ANULUI 2007, AL DULAYMI ESTE SEFUL RETELEI AL QUEDA DIN EUROPA, ALCATUITA DIN DOUA CELULE, INCLUSIV UNUL IN BUCURESTI, CARE AU FINANTAT AL-QAEDA IN EUROPA PRIN CONTRABANDA DE ARME SI ALCOHOL.
Al-Dulaymi este responsabil cu formarea, echiparea şi circulaţia de luptători străini în Irak, prin recrutarea de musulmani din Romania, pentru a ajuta Al-Qaeda prin fonduri obtinute din contrabandă cu arme, sau pentru a lupta împotriva Forţelor Multinaţionale din Irak si Afganistan” Mentionez ca el este unul din mesagerii personali al lui Ben Laden. Peste noapte toata organizatia este facuta scapata. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au trimis in judecata pe cetateanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, acesta fiind acuzat ca a inlesnit intrarea si iesirea din Romania a cinci cetateni irakieni, ce au savarsit acte teroriste in favoarea organizatiei Al Qaeda.
La acest moment, cetatenii irakieni nu se mai afla pe teritoriul Romaniei………impreuna cu alte persoane, a facilitat intrarea, sederea sau tranzitarea Romaniei, a peste 250 teroristi irakieni ….Scandalul devine international. Occidentul intra in alerta generala.
Servicile internationale incep destabilizarea regimului Basescu umbrela si sprijin logistic pentru terorismul international.
Presedinele Obama semneaza un document secret intitulat "Stabilizarea situatiei din Romania. ". El trebue citit invers.

partea doua

S.O.S
CIUMA SECURIST CEAUSISTA INCEARCA SA IA PUTEREA IN ROMANIA
DELA BASESCU LA VOICULESCU !!!

Bibliotecaru said...

Cred că trebuie să aşteptăm.

Vasile, said...

Nimrod,

Nu intelegeti!
Comportamentul oficial al guvernelor ukrainiene translat in perceptia cetatenilor ukrainieni fata de de romani este similar cu comportamentul inredentistilor maghiari!

Dumneata ai auzit cumva ca in urma deciziei de la Haga acestia sa-si fi retras trupele din insula Serpilor , sau cumva ai auzit ca romanii din tinuturile Cernauti, acolo in ukraina suntem tigani inainte ca tiganii sa devina romi!

nimrod said...

Vasile,

:) Aveţi dreptate! Nu înţeleg!

Vasile, said...

Nimrod,

Foarte simplu ca sa intelegeti va peplasati pe cont propriu ca turist in Ukraina si tot pe cont propiu ca turist in Ungaria!
Cu putina mostenire la la invatamanul comunist , adica nitzica rusa , o sa-i intelegeti pe ukrainieni atunci cind sincer vor vorbi ce parere au despre dumneata ca roman , incepind de la trecerea frontierei si pina la retineri abuzive , sicanari, in trafic si multe multe altele!

nimrod said...

Vasile,

:) Am fost în Ucraina. Ucrainienii sunt imprevizibili cu toţi străinii nu doar cu românii.Aşa sunt ei, da' nimeni nu te dă afară de prin muzee pentru că, eventual,eşti român. A! Cu noi sunt poate mai agresivi în regiunile estice, cam pe unde a trecut jandarmeria română de campanie în al doilea război mondial...
Despre Ungaria, numai de bine. Ca şi despre secuime, de altfel.
PS. Vorbesc rezonabil limba rusă da' n-o consider moştenire comunistă ci componentă a culturii generale. Cunosc în schimb oameni care afirmă că nu ştiu, de exemplu, engleza sau germana fiindcă n-au avut voie... Eu nu-i înţeleg de ce mint.

Vasile, said...

In ciuda afirmatiilor dumneavoastra raman la parerea ca L.R. a fost o mostenire comunista, pe vremea mea se preda din cursul primar I-IV cu exament in clasa IV-a!
Nici vorba de alte limbi!

Vasile, said...

Nimrod,

Poate ar fi fost mai bine sa precizez ca eu intretin printre alte activitati si o relatie de afaceri cu un partener de origine rusa cetatenie ukrainieana.

Eu find pe relatie un subcontractor cu firma ukrainiana care se ocupa are exclusivitate in Ukraina pe distributia de carti ,si alte materiale ,tiparituri in LE.

In mod sigur nu pe english kniga am capatat si o experienta cu ukrainienii ci mai degraba as spune pe ...enco din numele meu!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.