Automobile Dacia a prezentat joi primele poze oficiale cu versiunea de serie a Lodgy, care va intra în fabricaţie la uzina Renault din Maroc, fiind primul model al brandului românesc care nu va fi produs şi în ţară.
Lodgy va fi prezentată la Salonul Auto de la Geneva din martie 2012.
Alături de poze, compania a făcut publice şi primele date oficiale despre noul model.
(http://www.inautonews.com/dacia-lodgy-revealed-ahead-of-geneva-debut)
Dacă nu se produce în România, nu ştiu de ce ne-am bucura...
Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, joi seară, Centrul de Design Dacia Renault, unde a văzut şi noul model Dacia Lodgy, care urmează să fie lansat oficial la Salonul Auto de la Geneva din martie 2012, potrivit Mediafax.
Vizita şefului statului la Centrul de Design Dacia Renault a durat aproape o oră.
După ce a ajuns la Centrul de Design Dacia Renault, şeful statului a intrat într-unul din cele patru corturi instalate în curte, unde se afla noul autoturism Dacia Lodgy.
După circa 15 minute, şeful statului a intrat în clădirea Centrului de Design, unde a purtat discuţii cu oficialii companiei.
La plecare, preşedintele Traian Băsescu nu a făcut nicio declaraţie presei.
Automobile Dacia a prezentat joi primele poze oficiale cu versiunea de serie a Lodgy, care va intra în fabricaţie la uzina Renault din Maroc, fiind primul model al brandului românesc care nu va fi produs şi în ţară.
Lodgy va fi lansat oficial la Salonul Auto de la Geneva din martie 2012.
Renault a prezentat la sfârşitul anului trecut o versiune de competiţie a Lodgy, maşină pilotată în luna decembrie la Trofelul Andros din Franţa de piloţii Alain Prost, Nicolas Prost şi Evens Stievenart.
Lodgy este cel de al şaptelea model din gama Dacia, după preluarea de către Renault.
Automobilul va fi produs în Maroc, alături de un alt un alt model Dacia, care urmează să fie prezentat tot în acest an.
Totodată, în toamna anului trecut, şefii Renault au decis să mute o parte din producţia modelului Sandero de la Mioveni la fabrica din Casablanca, Maroc, pentru a extinde capacitatea de producţie a Duster.
La uzina de la Mioveni, Dacia pregăteşte intrarea în producţie a noii generaţii a modelului Logan, programat pentru lansarea pe piaţă în toamna acestui an.
Parte a grupului francez Renault, Automobile Dacia a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri 2,7 miliarde euro, în creştere cu 26,6% faţă de nivelul obţinut în 2009.
(http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/basescu-a-vazut-noul-model-dacia-lodgy-la-centrul-de-design-dacia-renault-249437.html)
26 comments:
Nu are nici un viitor aceasta masina. Viitorul este al automobilelor electrice.
Automobilul electric are încă problema acumulatorului... se încarcă greu, se descarcă repede şi rezistă la puţine cicluri de încărcare.
Pentru România trebuie mai întâi construite prizele şi pe urmă poate se va trece şi la automobile electrice.
Cred că nişte scutere electrice ar fi un bun compromis de început.
La prima vedere imi place cum arata, pacat ca nu este facuta la noi .... si oricum nu am bani sa imi cumpar nici macar o bicicleta asa ca ....
Viitorul masinilor electrice va fi miine , dar pe o planeta in care o zi are peste 10 ani!
Acum nu ca am duce lipsa de descoperiri tehnice, de idei, si chiar de realizari, hiberizii japonezi si nu numai circula de zbarnie cu incarcare directa pe frane a acumulatorilor, si totusi, cartelul productie si rafinare + industrie auto stapaneste lumea.
Pai de ce sa fiu eu roman mandru ca Mioveniul va produce mai putin pentru ca Renaultul e codos?
Eeeee daca am fi avut clarvazatori si daca ar fi impus fracezilor un drept de royalty ...atunci as fi fost bucuros sa se construiasca citeva fabrici si la chinezi!
@ theodora0303
Uşor, uşor se va scumpi şi marca Dacia şi atunci va fi doar o marcă din multe altele.
@ Vasile,
Şmecheria cu recuperarea energiei la frâne nu este chiar o invenţie de ultim moment, se foloseşte la locomotive de decenii. Până la urmă, orice motor electric poate fi folosit ca generator electric. Adevărata "şmecherie" stă în acumulator.
a nu "hibridul" care este de citiva ani pe sosele "ia" din frane si baga in acumulator , deci nu foloseste "priza".Am doi amici care conduc hibrizi , unul zi de zi si este ft. multumit.
Idea insa era alta , avem acumulatori,avem, tehnica, avem probabil chiar si motorul ala ideal pe hidrogen, dar.......toate sunt folosite la tehnica spatiala!
Ce se foloseşte în tehnica spaţială nu este tocmai ieftin. De aceea nu ştiu cât de mult foloseşte.
Motorul cu Hidrogen, pe de altă parte, este numai aparent nepoluant şi ieftin. Lumea se gândeşte că se foloseşte apa (din care se extrage hidrogenul) şi nu petrolul, fără să realizeze că este nevoie de un curent electric pentru procedeul electro-chimic care se produce şi el tot prin arderea combustibililor fosili (energia verde este abia la început de drum).
Cu adevărat ecologică este doar bicicleta, căruţa... Vom putea să facem ecologie în momentul în care ne vom întoarce la viaţa din secolul XIV cu câteva principii învăţate în plus de viaţa de acum câteva secole.
@Bibliotecarul: o alta varianta sa traim ecologic ar fi sa investim timp si resurse in progresul tehnologic: de exemplu in eficientizarea si ieftinirea acumulatorilor (resurse mai putine implicate in productie). E suficient sa observam evolutia eficientei motoarelor bazate pe combustie. Crezi ca am ajuns la capatul drumului cu eficienta acumulatorilor? Eu am mai multa incredere in ingeniozitatea umana. Nu cred ca Dumnezeu ne-a dat cadoul ratiunii pentru a ne opri la secolul XIV :).
Cred ca in Franta toti designerii buni sunt luati de Peugeot-Citroen. Ce ramane pe langa se duc la Renault. Cand nici Renault nu mai ia inseamna ca ceilalti trebuie sa treaca oceanul la americani. La Ford de exmplu ...
Grosolana masina. Sper sa aiba alte calitati ...
@ vib
Tehnologia unor acumulatori mai buni, complet reversibili, care să reziste la cicluri de încărcare-descărcare cât pentru 20 de ani... există. Numai că ar fi neeconomic să ţină atât de mult. La fel ca orice produs al societăţii de consum, acumulatorii conţin în mod expres anumite elemente care îl face să se defecteze după un anumit timp pentru a putea vinde altul.
@ ADRIAN
Sigur că da... calitatea este preţul.
La Multi Ani,Biblio! :))
@Bibliotecarul: in momentul de fata acumulatori comparabili ca energie inmagazinata (raportat la greutatea si volumul rezervorului/acumulatorului), cost de productie si cicluri de incarcare-descarcare cu un rezervor de benzina nu prea stiu sa existe (un rezervor are cicluri de incarcare pana rugineste ;)).
http://sites.google.com/site/lennonrodgers2/vehicle_calculations.xls?attredirects=0
Asta e un tabel unde poti afla cam ce acumulator ai nevoie in functie de distanta si viteza de rulare. Am calculat odata cu el pentru o motocicleta care sa mearga cu 100km/h si imi trebuiau trei incarcari pe ruta Constanta-Bucuresti :). Incarcari care iau cate 4-5 ore :). Imagineaza-ti ce ar insemna asta pentru un camion care transporta alimente :D. Vehiculele cu motoare cu combustie interna sunt net avantajate in raport cu cele cu motoare electrice in ce priveste acumulatorul<=>rezervorul. Pe de alta parte, in ce priveste combustibilul, volumul motorului, greutatea si numarul de angrenaje mecanice, motorul electric este net avantajat.
Una peste alta, deocamdata o masina cu motor electric de 75cp nu poate merge neintrerupt 1000km cu 120km/h si asta din cauza acumulatorului. Ar fi necesar un acumulator cat un vagon :D. Sa nu disperam insa :). Tehnologia a evoluat in ce priveste motoarele cu combustie interna: http://ecen.com/content/eee7/motoref.htm si a evoluat si la acumulatori: http://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_battery - aici se poate observa evolutia in functie de tehnologie a raportului Wh/kg care face toata diferenta. Ca termen de comparatie, un computer cu puterea de procesare echivalenta cu un smartphone de-abia incapea acum 50 de ani intr-o camera :).
Obiectivul ar fi acumulatorul cu volum de 60L, greutate sub 60kg care alimenteaza un motor electric de 75cp al unui vehicul care ruleaza cu 120km/h pe o distanta de 1000km. Si sa faca asta de 100 de ori in 5 ani fara sa se duca acumulatorul, sa aiba un pret relativ accesibil si un impact mai mic asupra mediului decat industria petroliera.
Din cunostintele mele, un astfel de acumulator nu exista la ora actuala, dar pe zi ce trece ne apropiem de el. Este mersul firesc al rasei noastre. Progresul tehnologic reprezinta cheia bunastarii.
@ virusverbalis
Şi eu vă doresc numai cele bune.
@ vib
Stimate domn,
Când cineva se gândeşte să înlocuiască automobilul cu combustie cu cel cu electric, trebuie să aibă un pic de raţiune a dimensionării folosinţei. Nimeni nu se gândeşte să facă un automobil electric care să meargă 1000 km. Automobilul electric este pentru oraş, unde mergi 20 sau 30 de km pe zi şi, la un moment dat, mai şi dormi cale de o încărcare a acumulatorilor. Pentru Bucureşti-Constanţa foloseşti alt mijloc de transport electric, care poate merge şi 10 mii de kilometrii în continuu... dacă este nevoie, pentru că are troleu şi anume un tren.
Nu uitaţi de un lucru. Randamentul unui motor termic este, în condiţii bune, de cam 30%. Pe lângă asta mai există pierderi şi în lanţul cinematic din cauza mecanismelor, cutiei de viteze, sistemelor auxiliare care sunt puse în funcţiune tot de motor, inclusiv încărcarea acumulatorului, sistemul de răcire... şi aşa mai departe. Mai mult controlul puterii la roată se face mecanic şi, cu cât o maşină este mai "de viteză", cu atât se transmite mai puţin putere între roată şi mediul de rulare (roata patinează, alunecă pe pământ până câştigă aderenţa).
Evident, în cazul maşinii electrice nu există astfel de probleme. Motoarele electrice sunt direct în roată şi, fiind de curent continuu, tensiunea se traduce în turaţie, nu există nici o problemă nici cu momentul...
Acum 50 de ani nu există nici un computer care să aibă puterea de procesare a unui smart. Primul procesor, Intel 4004 Computer Microprocessor, a fost introdus în 1971 şi avea o frecvenţă de abia 740 kHz. Astăzi un smart are o frecvenţă de 2,5GHz, adică de cam 3000 de ori mai mare. Sunt însă de acord cu observaţia dumneavoastră.
@Bibliotecarul:
Ratiunea dimensionarii folosintei este conditionata de tehnologia disponibila la momentul de referinta. Subscriu la ce ai spus: motorul electric este net avantajos ca fiabilitate si eficienta motorului cu combustie interna (cam asta am zis si eu in ultimul post). Problema o reprezinta acumulatorul. Pentru un vehicul de 75CP care vrea sa mearga de la Constanta la Bucuresti neintrerupt cu viteza de 120km/h, este necesara o putere X MJ (megajouli, care pot fi transformati in Wh sau CPh, etc.) sa zicem. Benzina scoate cam 44.5 MJ/kg (http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline), iar cei mai buni acumulatori Li-Po scot 0.7 MJ/kg. Raportul este de ordinul zecilor in favoarea benzinei. La ora asta, solutiile economice sunt cele fara acumulator - trenurile, tramvaiele, troleibuzele, metrourile - desi nu se compara la comfort si mobilitate. Cand (si sunt convins ca e un "cand", nu un "daca") tehnologia va aduce densitatea energiei la acumulatori (MJ/kg) mai aproape de cea a benzinei probabil vom vedea si automobile cu raza si viteza similare cu cele cu care suntem obisnuiti. Si bineinteles, mai trebuie lucrat si la numarul de incarcari-descarcari si viteza de reincarcare. Toate astea la un pret accesibil. Nimic bun nu vine usor se pare :D...
In legatura cu computerele ce sa zic ... daca ar evolua si acumulatorii in pas cu puterea de procesare ce bine ar fi. Totusi puterea de procesare e in competitie cu ea insasi. Acumulatorii sunt in competitie si cu benzina, mai nou cu etanolul. E mai dificil.
@ vib
Ar trebui să vă spun că "trenurile, tramvaiele, troleibuzele, metrourile" au acumulatoare, mai ales trenul de la metrou, înţeleg însă că vă referiţi la faptul că ele se pun în mişcare prin alte sisteme decât cele ale autoturismelor electrice.
Procesoarele sunt ţinute în frâu din punct de vedere comercial. Dacă observaţi, aşa numita tehnologie a procesorului 80586, popular numit "Pentium", este resuscitată de 15 ani cu câte un pic de forţă. Desigur, există deja pregătite alte tehnologii, care nu prea mai seamănă cu ceea ce ştim astăzi despre PC-uri, dar cât timp se vinde încă actualul sistem... Dacă observaţi, lumea preferă trecerea de la exploatarea cu contribuţie informatică a sistemelor de tip PC, acolo unde viaţa este de regulă activă, pentru că se făcea dezvoltarea de software, la exploatarea pasivă, de tip tabletă, care este o lume a informaţiei de tip socializare. Capacitatea de procesare şi performanţa trec în plan secund, în faţă trece aplicaţia, widget-urile, navigarea pe internet, posibilitatea fotografierii de înaltă rezoluţie, GPS, mail, facebook, voice typing... adică tehnologia de tip gadget. Astăzi este o lume a aplicaţiilor la cheie, nu mai învaţă nimeni cum să facă un program pentru găsirea soluţiilor reale ale unei ecuaţii de grad 10, asta pentru că 99,99% nu vor face niciodată aşa ceva, ei sunt consumatori.
Aşa este şi cu consumatorii. Înainte de revoluţie în mediul academic românesc se promova ideea unei iminenţe a apariţiei acumulatoarelor cu plasmă care să alimenteze maşinile electrice. Astăzi când spui plasmă te gândeşti la televizoare. Evident, cât timp plasma s-a introdus în televiziune, s-a rezolvat problema instabilităţii şi plasma se poate controla... totuşi acumulatoarele nu au "reuşit" să iasă în faţă.
La început becurile erau create atât de fiabile încât nu se ardeau niciodată. Apoi filamentele s-au subţiat pentru a ţine 10 mii de ore, 3000 de ore, 1000 de ore... Noi spunem că cele de 1000 de ore sunt ieftine şi proaste, dar de fapt este o politică de marketing.
Colegul VIB ne invita sa traim verde prin tehnologie de varf, o contradictie fatala.
E clar ca in momentul in care produci acumulatori de exemplu , produci si noxe !
Acum ce sa facem ca doar nu am ajuns la un asemenea grad de constiinta generala incit sa ne intoarcem benevol la comuna primitiva!
@ Vasile,
Eu personal m-aş întoarce. Dacă aş ştii că pot avea o casă la ţară unde să pot creşte nişte găini, un porc, o capră, o vacă... ceva, fără să mă mai gândesc că cei de la guvern mai fac nu ştiu ce "manevră" fiscală, nu aş ezita.
La un moment dat tot se va întâmpla, asta pentru că petrolul se va termina şi atunci tehnologia va avea un colaps.
@Bibliotecarul: am inteles ideea cu fezabilitatea ca piedica in calea progresului din postul trecut. Acest gen de problema apare atunci cand inlocuirea sau repararea este accesibila. Consumatorii nu isi bat capul sa caute o alternativa mai calitativa la acelasi pret. Asta daca au alternative, daca nu vorbim de monopol sau cartel. Piata libera ofera mecanismele perfecte pentru echilibrul intre calitate si pret. Cand apare protectionismul si lipsa de transparenta apar si fenomene gen muncitorul chinez care munceste 10 ore pe zi pe nimic si consumatorul american care arunca obiecte mai repede decat le cumpara. Castigatorul final este nomenclaturistul chinez. Muncitorul chinez munceste de se rupe in paradisul comunist, americanul tre' sa isi stoarca mintea cum sa mai tipareasca bani si nomenclaturistul chinez ii aspira :). Bineinteles, exista si exemple cu comuna primitiva :D. Inlocuim proletarul si nomenclaturistul din China cu africanul sau sud-americanul care in loc de salariu primesc scutire de la bataia zilnica (sau mai rau) din partea baietilor cu AK47 :D.
In opinia mea, un om rational poate face un singur lucru: sa incerce sa afle cat mai multe despre produsul pe care da bani. Sa "voteze" cu bani daca vrei. Munceste un amarat in conditii inumane pentru acest produs? E chinuit vreun biet animal? Se polueaza ca naiba cand se produce bunul respectiv? Piata libera iti permite alegerea si incurajeaza transparenta. Protectionismul, cartelurile sau monopolurile sunt inamicii pietei libere si implicit cauza multor rele pe lumea asta. Vin la pachet cu centralizarea politica sau economica.
@Vasile: nu cred ca mersul inapoi e rational. Poate ai dreptate, poate nu. Uite niste intrebari in legatura cu ideea ta despre comuna primitiva:
1) Ai incerca sa traiesti timp de un an de zile (ca sa prinzi toate anotimpurile) fara sa folosesti decat unelte de piatra si lemn?
Daca raspunsul este nu, cred ca nu mai are rost sa continuam discutia.
Daca raspunsul este da:
2) Ai lua-o si pe sotia ta (ipotetic spunem ca ai) cu tine in asa fel incat sa nasca in intervalul asta?
3) Ai lua cu tine un copil de 1-2 ani?
In alta ordine de idei:
4) Ce impact ar avea asupra planetei 7 miliarde de oameni practicand activitatea de vanator-culegator?
Vib,
Eu sper , ca in timpul meu, sa nu apelez la comuna primiva , pentru simplu fapt ca inca nu mi-am terminat implanturile dentare....
Altii mai tineri s-ar putea insa sa ajunga prin apropriere, si apoin ce ne-0am face noi ,aceia care am inventat deja acrul,roata,foculdeturnarea de fonduri si inca citeva chestii esentiale intr-o comuna?
Ma obligi sa recunosc cu nu am ajuns la un asemenea grad inalt de constiinta , incit sa renunt la masina si barca, am totusi o metehna imi place pescuitul deci din acest punct de vedere optez pentru pescuit , nu si pentru vanat cele mai cotidiene ocupatii ale comunarzilor!
@Vasile: La treaba cu implanturile dentare ai identificat motivul esential pentru care trebuie sa evoluam: progresul tehnologic compenseaza slabiciunile noastre fizice si ne fereste de toanele naturii. Eu de exemplu nu ma descurc fara ochelari. Dumnezeu probabil ca ne iubeste daca iei in calcul probabilitatea de supravietuire in urma unei fracturi deschise pentru un om comparata cu cea pentru un animal.
Am sa abordez si a doua idee a ta si anume ca progresul tehnologic duce la un consum mai mare de resurse. As spune ca in acst caz nu se numeste progres tehnologic tocmai pentru ca nu respecta principiul: aceeasi utilitate la cost in materiale, timp si efort uman mai mici. Eu ii zic: tehnologie pentru alternative mai utile, dar mai scumpe. Alternativa deci, nu progres. Daca vrei un exemplu de progres tehnologic (asa cum il vad eu): cerealele. Descoperirea unor noi tehnici de cultivare si selectia atenta pentru noile recolte au condus la marirea exponentiala a productiei la hectar in timp. Adica la aceeasi suprafata de pamant, mananca mai multi oameni.
As vrea cu al doilea exemplu de progres tehnologic real sa ating si o idee din postul Bibliotecarului. Iata prima masina de calcul automata (considerata asa): http://en.wikipedia.org/wiki/Zuse_Z3. Estimata la 5-10 Hz avea cam 1000kg si consuma cam 4kW. Comparand cu un smartphone din ziua de azi obtinem: materiale si consum de energie infime, pret de productie infim si o utilitate enorma. Definitia progresului tehnologic as spune.
Referitor la ce se foloseste puterea asta de procesare:
Nu cred ca ar trebui sa fim toti programatori de software. Cred ca numarul acestora a evoluat foarte lent in comparatie cu cel al utilizatorilor in alt scop profesional sau in scop personal. Si totusi, cresterea exploziva in favoarea divertismentului a favorizat enorm si pe programatori. Daca numarul computerelor ar fi ramas egal cu numarul programatorilor probabil azi am fi folosit un 486 si Internetul ar fi fost disponibil doar pe la Universitati si institutii de stat.
Aplicatiile alea la cheie de care vorbesti le dezvolta tot oameni. Ca mine de exemplu. Si daca prin dezvoltarea unui smartphone se ajunge sa incapa intr-o magarie de 5x5cm si mai multa putere de procesare inseamna ca pe desktopul meu de lucru voi avea si eu mai multa. Inseamna ca ma voi apropia de "piatra filozofala" a oricarui programator: cu un click al utilizatorului, aplicatia intelege exact ce vreau si imi da instantaneu cel mai bun rezultat posibil. Fie ca e vorba de distributia eforturilor intr-o structura metalica, ca e un stress-test pentru 10 banci, ca ii gaseste colegii din generala care sunt inscrisi in aceeasi retea sociala, sau ca ii calculeaza compatibilitatea pe baza de zodii.
@ vib
Era un banc...
Se spune că un mare programator a ajuns în iad. Acolo găseşte însă cu surprindere cele mai noi maşini de calcul, cum nici nu visase el pe Pământ. Surescitat îl întreabă pe cel ce îl însoţea dacă nu cumva se află în raiul programatorilor şi este o greşeală... Cel ce îl însoţea însă la lămurit rapid, nici una dintre maşinile de calcul nu avea sistem de operare. :D
@Biliotecarul: :)). Chiar ca ar fi iadul pentru un programator...
Post a Comment