Nu am fost întotdeauna de acord cu ce a făcut domnul Ciumara ca ministru, dar întotdeauna i-am apreciat umorul co totul şi cu totul special...
Mircea Ciumara, fost ministru al Finanţelor în timpul guvernării CDR, a murit. Ciumara a fost şi deputat în legislatura 1992-1996, ales în județul Constanța pe listele partidului PNȚCD.Domnul Ciumara era un fumător înveterat. Într-o emisiune cineva i-a spus că fumatul dăunează grav sănătăţii. Domnia sa a replicat că dimpotrivă, alimentele se afumă ca să reziste mai mult.Mircea Ciumara, fost ministru de Finanţe, a murit
Foto: www.ince.ro
Fostul ministru în guvernarea CDR Mircea Ciumara a murit, la vârsta de 68 de ani. Potrivit unor surse din PNŢCD citate de MEDIAFAX, Mircea Ciumara a încetat din viaţă în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Trupul neînsufleţit al fostului ministru ţărănist este depus la capela cimitirului Băneasa.
Înmormântarea urmează să aibă loc duminică, la ora 12.00, conform aceloraşi surse.
Dumnezeu să-l ierte!
Data şi locul naşterii, părinţii: 13 septembrie 1943, Călăraşi, tatăl Corneliu Ciumara (decedat), mama Adriana Ciumara (decedată).Poate că acum e momentul ca ţărăniştii să se reunească şi să devină o voce a ţăranului român.
Starea civilă: căsătorit (1970) cu Ana-Maria Ciumara (n. Jurca în 1949), cercetător ştiinţific III la Institutul de Economie Naţională; doi fii, Radu Ciumara (n. 1973) şi Tudor Ciumara (n. 1977).
Religia: creştin-ortodoxă.
Naţionalitatea: română.
Cetăţenia: română.
Studii: 1970 - Facultatea de Economie Generală, Academia de Studii Economice, Bucureşti.
Gradul ştiinţific:
Cercetător ştiinţific I (cercetător ştiinţific stagiar 1970-1973, cercetător ştiinţific 1973-1978, cercetător ştiinţific principal din 1978).
Funcţia în cercetarea ştiinţifică:
Din 01.05.2000 - director general al Institutului Naţional de Cercetări Economice (02.01.1990-01.04.1990 - şef sector "Eficienţa economică şi progresul tehnic" la Institutul de Economie Naţională,01.04.1990-01.06.1992 - secretar ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetări Economice,01.06.1992-01.05.2000 - director general adjunct al Institutului Naţional de Cercetări Economice).
Domenii de cercetare:
- strategii macroeconomice (coautor la "Schiţa privind strategia înfăptuirii economiei de piaţă în România" 1990, "Strategia naţională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană" 1995, "Strategia naţională de dezvoltare economică pe termen mediu" 2000).
- evaluarea stării economiei naţionale (membru fondator al grupului ESEN).
- modelare macroeconomică (teza de doctorat).
- prognoză macroeconomică.
- relaţii economice internaţionale.
- politici economice.
- eficienţa economică.
Activitatea didactică:
- octombrie 1970 - octombrie 1974 A.S.E., Bucureşti, Catedra de economie politică, asistent.
- octombrie 1998 - ianuarie 2000 Universitatea "Valahia", Târgovişte, Catedra de finanţe, cursuri de "Fiscalitate şi gestiune fiscală", conferenţiar asociat.
- din martie 2001 Universitatea "Constantin Brâncoveanu", Piteşti, cursuri de "Economie naţională şi politică economică", profesor universitar.
- conducător de doctorat la Institutul Naţional de Cercetări Economice.
Titluri ştiinţifice:
- 1990 - Doctor în economie, Institutul Naţional de Cercetări Economice, Bucureşti, cu teza "Locul comerţului exterior în modelul economiei româneşti" (conducători ştiinţifici prof. dr. Costin Murgescu m.c., şi acad. Tudorel Postolache).
- 2000 - Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice, Chişinău, Republica Moldova.
Distincţii:
- 2000 - Ordinul Naţional al Republicii Federative a Braziliei "Crucea Sudului" în grad de "Mare Cruce".
- 2000 - Ordinul Republicii Portugalia "Marea Cruce" în grad de "Merit".
- 2000 - Ordinul eparhial "Sf. Apostol Andrei", Episcopia Dunării de Jos.
- 2004 - Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de "Cavaler".
- 2004 - Ordinul Statelor Unite Mexicane "Aguila Azteca", în grad de "Banda".
Alte responsabilităţi:
- 1992 - 1996 - membru al Camerei Deputaţilor din partea circumscripţiei electorale Constanţa, preşedintele Comisiei permanente de "Administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic" din Camera Deputaţilor.
- 1996 - 2000 - membru al Camerei Deputaţilor din partea circumscripţiei electorale Galaţi, membru al Comisiei permanente de "Buget - finanţe".
- decembrie 1996 - decembrie 1997 - ministru de stat, ministru al finanţelor, vicepreşedinte al Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
- decembrie 1997 - aprilie 1998 - ministru de stat, ministrul industrie şi comerţului.
- decembrie 1999 - decembrie 2000 - ministru de stat, preşedintele Consiliului de Coordonare Economică şi Financiară, ministru pentru relaţiile cu Parlamentul.
- Vicepreşedinte executiv al Comisiei naţionale de elaborare a strategiei naţionale de dezvoltare economică pe termen mediu (2000).
- Membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, pentru confirmarea titlurilor de doctor şi a calităţii de I.O.S.U.D., comisia Economie.
- Membru fondator al Centrului de studii România-Luxemburg.
- Membru în Senatul Universităţii "Constantin Brâncoveanu" Piteşti.
- Membru în Consiliul Facultăţii de management marketing în afaceri a Universităţii "Constantin Brâncoveanu" Piteşti.
- Membru în Consiliul Facultăţii de cibernetică, statistică şi informatică economică a Academiei de Studii Economice Bucureşti.
Lucrări de autor publicate:
- peste 400 de studii şi articole pe teme economice.
- "Economie, politică şi interesul naţional", Editura Expert, Bucureşti, 1996.
- "Politica economică", Editura Independenţa Economică, Piteşti, 2001.
- "Inflaţia în România", Editura Expert, Bucureşti, 2003, coordonator.
- "Economia naţională a României", Editura Independenţa Economică, Piteşti, 2004.
- "Inflaţia în România. Modelarea fenomenului inflaţionist", Editura Expert,Bucureşti, 2004, coordonator.
- "Inflaţia în România. Scenarii privind evoluţia şi convergenţa stabilităţii economice", Editura Expert, Bucureşti, 2005, coordonator.
- "Economia naţională a României", ediţia a II-a, Editura Independenţa Economică, Piteşti, 2008.
Limbi străine cunoscute (scris, citit): rusă, engleză, franceză.
4 comments:
Ce păcat. Domnul Ciumara nici măcar n-a prins categoria "seniori"...
Ce devreme mai mor unii oameni. Dumnezeu să-l odihnească!
Pe de altă parte nu cred că ţărăniştii mai au vreo şansă. Nu ţin minte ca cineva să se fi gândit să reabiliteze chiaburimea, o spun direct, în cunoştinţă de cauză, ca principală reprezentantă a filonului sănătos al satului românesc. Noi, mai nou, cu galeriile de fotbal în frunte...
Chiaburimea nu, dar ţărănimea... Astăzi este nevoie de o ţărănime puternică care să reformeze o agricultură puternică într-o ţară care nu mai este nici industrială şi nici agrară. Nici un partid din România nu-şi asumă problema ţărănească.
Fie-i tarana usoara! Dar cred ca prin aceasta insirare biografica a performantelor raposatului, Bibliotecarul a exagerat. Ciumara nu a avut numai calitati de cercetator stiintific, ci a condus cativa ani ministere economice importante, activitate asupra careia ar fi necesara o apreciere critica. Poate nu e momentul acum, dar poate cineva, candva, o va face...
Dumnezeu sa-l odighneasca.
Dl.Ciumara a lupotat cu adevarat cu o mostenire precara lasata de PSDR , a intraznit alaturi de dl.Constantinescu sa "atace" mizeria din sistemul bancar!
Post a Comment