(sursa: http://www.wright.edu/rsp/Security/S5improp/Security.htm) Vineri 25 iunie 2010
Reactia premierului Emil Boc după ce a luat act de decizia Curţii Constituţionale referitoare la sesizările cu privire la neconstituţionalitatea Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi a Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor
Emil Boc: Buna ziua tuturor! Am luat act de decizia Curţii Constituţionale, pe care nu o comentez în niciun fel.
Doi, soluţia temporară propusă de Guvern, dar neacceptată de către Curtea Constituţională, pe componenta pensiilor, reprezenta cea mai bună soluţie din punct de vedere economic pentru România, chiar dacă avea costuri politice foarte mari.
Acum, avem această situaţie a deciziei Curţii Constituţionale.
Ce face Guvernul în continuare? Unu: Guvernul are pregătit pachetul alternativ de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar, pachet ce se negociază cu partenerii de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Doi: acest pachet alternativ de măsuri de reducere a deficitului bugetar va fi prezentat opiniei publice după negocierile ce vor fi finalizate cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Precizez faptul că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, componenta care vizează reducerea salariilor cu 25% în sectorul bugetar nu este afectată, ea este şi poate fi aplicată. De asemenea, în privinţa recalculării pensiilor, cu excepţia recalculării pensiilor magistraţilor, toate celelalte prevederi rămân în vigoare şi, în consecinţă, pot fi aplicate. Din acest punct de vedere, în acest moment discutăm cu partenerii noştri aceste măsuri care sunt în componenţa pachetului alternativ şi, imediat ce vom avea finalizat pachetul, în urma discuţiilor rezultate cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, îl vom prezenta opiniei publice. Dacă dumneavoastră aveţi trei întrebări.
Reporter: Pachetul alternativ presupune creşterea TVA, a cotei unice, ne puteţi spune ceva?
Emil Boc: Este firesc ca, înainte de a anunţa orice măsură, ea sa fie discutată şi negociată cu partenerii cu care suntem în acord. În consecinţă, nu vă voi putea face nicio declaraţie concretă înainte de finalizarea acestei negocieri pe care o avem cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Reporter: Se întoarce din nou Fondul şi ce se întâmplă cu următoarea tranşă, cea care trebuia discutată luni?
Emil Boc: Facem tot ce ne stă în putinţă, evident, să rămânem în acordul cu FMI şi ca săptămâna viitoare Fondul să poată lua o decizie cu privire la România, inclusiv decizia care să vizeze acordarea următoarei tranşe de împrumut.
Reporter: Nu renunţaţi la eliminarea pensiilor „nesimţite” şi la reducerea salariilor cu 25%?
Emil Boc: Curtea Constituţională a validat aceste măsuri în privinţa pensiilor speciale, cu excepţia recalculării pensiilor magistraţilor, unde Curtea a spus că nu se poate interveni. Celelalte aspecte ale recalculării pensiilor merg mai departe, deci se pot aplica.
Reporter: Domnule prim-ministru, când se întoarce delegaţia FMI în România? Când veţi începe?
Emil Boc: Nu este neapărat nevoie să se întoarcă delegaţia FMI în România, negocierile pot avea loc pe acest pachet de măsuri şi fără reîntoarcerea delegaţiei în România.
Reporter: Ne puteţi da câteva alternative? Am înţeles că nu ne puteţi da soluţia finală, dar câteva alternative pe care discutaţi?
Emil Boc: Nu. Atâta vreme cât nu sunt finalizate negocierile pe care le avem cu partenerii pe care îi avem, este firesc ca ele să nu fie prezentate opiniei publice. Vreau însă să îi asigur pe toţi cetăţenii români că ştim ce pachet de măsuri putem implementa, ştim ce avem de făcut în relaţia cu Comisia Europeană şi FMI, avem responsabilitate faţă de ţară de a rămâne într-un deficit bugetar de 6,8%, care să poată asigura în continuare susţinerea activităţii economice şi a plaţii obligaţiilor sociale ale statului. Acest pachet alternativ îl avem pregătit, îl discutăm şi îl vom implementa.
Reporter: Aveţi un termen la care vă gândiţi, până la care vor fi luate aceste decizii?
Emil Boc: Repet, obiectivul nostru este să păstrăm acordul cu FMI şi să ne încadrăm în termenele pe care Fondul ni le va stabili.
Reporter: Domnule prim-ministru, celelalte măsuri sunt constituţionale, reducerea salariilor de exemplu, dar legea nu poate fi promulgată până nu se fac corecţiile impuse de Curtea Constituţională. Când credeţi că va intra în vigoare legea şi de când se vor aplica celelalte măsuri care au fost aprobate de Curte?
Emil Boc: Avem soluţie şi pentru acest subiect, el va fi prezentat la pachet, odată cu toate alternativele pe care le discutăm împreuna cu FMI.
Reporter: Dar asta înseamnă că el nu se va putea aplica.
Emil Boc: Mai fac o singură precizare: vă voi prezenta concret toate soluţiile punctuale din cadrul pachetului alternativ pe care îl avem şi, repet, pachet care va asigura României în continuare banii necesari pentru a se finanţa într-un deficit bugetar de 6,8%. Mandatul meu, al Guvernului şi al coaliţiei este să scoatem România din recesiunea economică şi, pentru asta, vom face ceea ce trebuie pentru ţară.
Reporter: Cât reprezenta din PIB diminuarea cu 15% a pensiilor? Adică cu cât ar trebui să compenseze acum Guvernul?
Emil Boc: Peste 1,3% din PIB. Vă mulţumesc foarte mult.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 25.06.2010
(sursa: http://www.guv.ro/reactia-premierului-emil-boc-dupa-ce-a-luat-act-de-decizia-curtii-constitutionale-referitoare-la-sesizarile-cu-privire-la-neconstitutionalitatea__l1a109497.html)
Şedinţa de Guvern din 26.06.2010
Briefing de presă susţinut de primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de GuvernEmil Boc: Bună ziua tuturor. Am încheiat şedinţa de guvern de astăzi. Aşa cum ştiţi, iniţial, în vederea încadrării în deficitul bugetar, de 6,8% din PIB, deficit care să poată fi susţinut de România până la sfârşitul acestui an, propusesem Parlamentului două măsuri: una de diminuare a salariilor cu 25% şi una de diminuare a pensiilor cu 15%. Am în continuare convingerea că, din punct de vedere economic, soluţia propusă de către guvern iniţial era cea mai bună pentru România. Spun asta în contextul în care măsura propusă de noi era practic ţintită şi ataca acolo unde era problema: în sectorul bugetar - necesitatea de restructurare, în sectorul de pensii - problema deficitului la bugetul de pensii, ca urmare a lucrurilor structurale care s-au acumulat în decursul anului, şi anume nevoia de împrumut de miliarde de euro de la bugetul de stat la bugetul de pensii, pentru ca acesta să fie susţinut. Repet, măsura noastră era ţintită, ea viza acolo unde este problema, temporar, astfel încât să se diminueze aceste derapaje structurale.
Decizia Curţii Constituţionale este obligatorie şi definitivă şi, în acest context, aşa cum am precizat încă de ieri Guvernul a intrat în negocieri avansate cu partenerii americani şi europeni, cu Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, astfel încât planul pe care l-am avut în vedere să fie negociat şi pus în aplicare. Ieri am discutat toate aspectele pe care Guvernul le avea în vedere atât cu partenerii politici din coaliţie cât şi cu partenerii de la Comisia Europeană, FMI, astfel încât astăzi, în Guvern, am putut aproba forma finală a scrisorii către FMI care practic implică următorul lucru: guvernul a decis majorarea TVA-ului cu 5 procente. În aceste condiţii, acordul cu FMI merge mai departe şi obiectivul nostru este ca miercuri, când este board-ul FMI, board amânat de luni pe miercuri, tocmai pentru a da răgaz României să-şi pună în acord noile prevederi, în raport cu decizia Curţii Constituţionale, să avem un rezultat pozitiv de la FMI şi implicit, după aceea, de la Comisia Europeană, în continuarea acordului pe care România îl are cu structurile internaţionale, lucru ce ar menţine credibilitatea României pe pieţele internaţionale şi, în acelaşi timp, ar asigura finanţarea deficitului bugetar pe care România îl are. Cu asta am rezolvat o parte a problemei, adică menţinerea credibilităţii României în planul raporturilor internaţionale şi posibilitatea de finanţare a deficitului în 6,8%, cu condiţia, evident, ca aceste măsuri să se aplice. Dar partea cea mai grea rămâne în continuare pe umerii Guvernului care trebuie să ducă până la capăt procesul de restructurare în sectorul public, să continue măsurile împotriva evaziunii fiscale, prioritizarea investiţiilor şi susţinerea activităţii economice şi, evident, absorbţia accelerată a fondurilor europene. Aceste lucruri depind în continuare de guvern şi continuăm imediat cu restructurarea aparatului bugetar în baza temeiului dat de legea despre care am vorbit de reducere a salariilor pentru a putea avea un aparat bugetar suplu, eficient, în concordanţă cu nevoile şi posibilităţile României. Iar acest lucru se va întâmpla mai departe. În consecinţă, din punctul meu de vedere abordăm cu calm, dar cu maximă responsabilitate situaţia pe care o avem, ne vom corela politicile fiscal-monetare cu Banca Naţională a României astfel încât inflaţia să fie limitată şi ţinută sub control şi de asemenea cursul Euro-Leu prin implicaţiile, repet, corelărilor politicilor fiscale cu cele monetare de asemenea să rămână sub control. Ştim ce avem de făcut, ştim ce trebuie făcut în continuare, în aceste condiţii date de decizia Curţii Constituţionale; soluţia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispoziţie; din punctul nostru de vedere o altă soluţie mai bună nu aveam în acest moment din perspectiva, repet, a deciziei Curţii Constituţionale. Două întrebări, vă rog.
Reporter: De ce s-a ales tocmai majorarea TVA-ului şi de ce nu s-a mers pe majorarea cotei unice sau impozitarea pensiilor sau creşterea CAS-ului pentru că au tot circulat nişte zvonuri?
Emil Boc: Repet, am ales cea mai bună soluţie. Domnul Ministru Vlădescu o să vă poată da detaliile de natură economică şi tehnică. În acest moment, era cea mai bună soluţie dintre toate celelalte pe care le aveam la dispoziţie astfel încât să putem merge mai departe atât cu acordurile internaţionale cât şi din perspectiva implicaţiilor economice.
Reporter: Andreea Gheorghe, Antena 3. Este vorba despre un pachet sau doar despre o majorare a TVA-ului de la 19 la 24%? Vor fi aplicate modificări şi în ceea ce priveşte CAS-ul, o impozitare mai mare asupra pensiilor, o taxă mai mare aplicată băncilor pe profitul lor?
Emil Boc: Nicio altă măsură suplimentară nu s-a adoptat decât majorarea TVA-ului. Nimic altceva nu s-a adoptat astăzi şi aceasta este măsura pe care am convenit-o cu Fondul Monetar.
Reporter: Şi de când va fi aplicată? Când va intra în vigoare?
Emil Boc: De la 1 iulie.
Reporter: Pentru legea privind reducerea salariilor ca să intre în vigoare, trebuie promulgată, veţi cere convocarea Parlamentului într-o sesiune...
Emil Boc: Parlamentul este în sesiune astfel încât să ia în discuţie...
Reporter: Ei au concediu în patru zile, Parlamentul...
Emil Boc: Parlamentul este în sesiune până în 30 iunie.
Reporter: Aţi făcut o simulare, un calcul? Ce venituri în plus va aduce asta la bugetul de stat?
Emil Boc: Acele venituri necesare pentru a ne putea încadra în deficitul bugetar; detaliile tehnice o să le discutaţi cu domnul Ministru Vlădescu.
Reporter: Când credeţi că vor intra în vigoare reducerile de salarii?
Emil Boc: După publicarea actelor normative în Monitorul Oficial. Să vedem şi discuţia de la Parlament. Dar suntem cu toate soluţiile pregătite ca ele să intre în vigoare. Aşteptăm săptămâna viitoare ca ele să fie adoptate şi să intre în vigoare, actele normative în integralitatea lor, pentru a putea fi impus întregul acord cu Fondul Monetar Internaţional. Vă mulţumesc şi îl rog pe domnul Vlădescu să vă răspundă la întrebările de natură tehnică. Vă mulţumesc.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 26.06.2010
(sursa: http://www.guv.ro/briefing-de-presa-sustinut-de-primul-ministru-emil-boc-la-finalul-sedintei-de-guvern__l1a109504.html)
Şedinţa de Guvern din 26.06.2010
Declaraţii de presă susţinute de Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, la finalul şedinţei de GuvernReporter: Să înţeleg că această formulă a fost deja agreată de Fondul Monetar Internaţional?
Sebastian Vlădescu: Da.
Reporter: Aşteptăm ca o delegaţie să vină mai devreme de iulie?
Sebastian Vlădescu: Nu.
Reporter: Ce venituri în plus aduce această măsură de majorarea a TVA-ului la 24%?
Sebastian Vlădescu: Între 3,5 şi 4 miliarde de lei.
Reporter: Anul acesta?
Sebastian Vlădescu: Până la sfârşitul anului 2010.
Reporter: Şi când veţi aproba ordonanţa? Astăzi să înţeleg că a fost aprobat doar această scrisoare către FMI.
Sebastian Vlădescu: Nu. A fost aprobată modificarea codului fiscal. Şi se integrează în legea de modificare a codului fiscal.
Reporter: Deci vorbim despre ordonanţă de urgenţă?
Sebastian Vlădescu: Nu. Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codului fiscal.
Reporter: Dacă ne puteţi da nişte cifre, cât înseamnă această majorare a TVA-ului faţă de necesarul dumneavoastră după ce pensiile nu am mai putut fi reduse cu 15%.
Sebastian Vlădescu: Deocamdată această sumă este necesară şi reuşim să ne închidem deficitul bugetar de 6,8%.
Reporter: Să înţeleg că urmează şi alte măsuri până la finalul acestui an?
Sebastian Vlădescu: Deocamdată aşteptăm trecerea legii prin Parlament şi vom vedea.
Reporter: Luaţi totuşi în calcul şi o majorare a CAS-ului şi o majorare a impozitului pe pensii?
Sebastian Vlădescu: Deocamdată nu discutăm acest lucru.
Reporter: Premierul a declarat ieri că declararea neconstituţională a reducerii pensiilor cu 15% aduce un deficit de 1,3% din PIB. Când s-ar fi creat acest deficit, în cele şase luni rămase din acest an?
Sebastian Vlădescu: În cele şase luni rămase din acest an.
Reporter: Un mic calcul arată că bugetul asigurărilor sociale este de 40 miliarde pe anul acesta. Când facem calculul cu cifrele nu prea se pupă.
Sebastian Vlădescu: Faceţi calculele pe care le credeţi de cuviinţă, noi vom veni cu proiectul de buget rectificat şi veţi vedea cum se pupă cifrele.
Reporter: Iar această majorarea a TVA-ului va fi inclusă în OUG care s-a aprobat miercuri şi care nu a fost încă publicată?
Sebastian Vlădescu: Da şi care a fost rediscutată azi în guvern.
Reporter: Care au fost toate scenariile discutate la Ministerul de Finanţe?
Sebastian Vlădescu: Dincolo de calmul pe care l-a menţionat domnul prim-ministru vis-a-vis de felul în acre trebuie să lucrăm în acest moment eu nu pot să îmi ascund profunda dezamăgire vis-a-vis de majorarea TVA-ului. Aşa cum a spus şi domnul prim-ministru, această măsură este o măsură pe care în nici un caz nu o considerăm cea mai bună măsură pentru România în momentul de faţă. Am avut un program în care făceam chirurgie. Operam acolo unde era problema. Operam acolo unde au fost excesele. Operam acolo unde bugetul României o luase razna. Şi acest lucru nu ne-a fost permis. În loc să ajustăm bugetul României în zonele în care el era nesustenabil pe termen lung, acolo unde cheltuielile crescuseră absolut iraţional, în doi ani cu 55% la salarii şi cu 75% la pensii, în loc să putem face acest lucru care este un atribut al Guvernului, această capacitatea ne-a fost luată şi suntem în situaţia în care majorăm taxele. Aţi spus-o dumneavoastră la televizor: “apocalipsa taxelor”, nu este expresia mea, este expresia dumneavoastră. Nu este ceea ce ne dorim. Nu este ceea ce credem că este bine pentru România, nu este ceea ce credem că este bine pentru economia românească şi ceea ce cred că este bine pentru români. O măsură cum este cea luată, de majorare a taxelor, în care toată lumea este afectată, inclusiv cei de la care aveam speranţa că vor putea să-şi revină în anul 2010 şi în anul 2011, este o măsură pe care nu ne-am dorit-o. Această măsură este o măsură pe care o luăm pentru că este important să asigurăm în România stabilitatea macroeconomică şi pentru că este important să asigurăm României capacitatea de finanţare, chiar şi în aceste condiţii. Primul lucru pe care vreau să vi-l spun este că această măsură nu este o măsură pe care să o consider o măsură bună pentru România. Măsurile bune erau cele pe care le decisesem. Acele măsuri trebuiau implementate. Această măsură este o măsură care ne asigură stabilitatea şi această măsură este o măsură care ne asigură finanţarea şi trebuie să o luăm în ciuda faptului că atât înainte cât şi acum scenariile de evoluţie macroeconomică, şi am analizat zeci de scenarii, zeci de formule de creştere, şi nu acum, ci acum o lună şi jumătate când am discutat cu organismele financiare internaţionale. Nu am ajuns la acea concluzie pur şi simplu pentru că ne-am trezit într-o dimineaţă. Am ajuns la aceea concluzie pe baze de analize economice, pe bază de analiză a evoluţiei parametrilor macroeconomici şi a fiecărui tip de cheltuială bugetară în sine, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Deci, am analizat toate scenariile, ca să vă răspund, nu vă pot da un număr pentru că nu am numărat scenariile, sunt combinaţii de x, luate câte y, consideraţi toate tipurile de taxe şi impozite, consideraţi toate tipurile de cheltuieli bugetare, şi o să puteţi calcula un potenţial număr de scenarii.Sunt zeci.
Reporter: Consideraţi că, chiar şi cu o majorare a TVA-ului de pâna la 24% - disponibilizările ar trebui să fie mai mari decât cele anunţate, de 25% în aparatul central local?
Sebastian Vlădescu: Deocamdată, noi nu am discutat de disponibilizări de 25%, ca număr, noi am discutat de o reducere a cheltuielilor de personal pentru anul viitor, care să ne permită menţinerea ţintei de cheltuială de 39.000. Nu am discutat niciodată de 25% din personalul bugetar, care să plece acasă.
Reporter: Consideraţi că schimbarea sistemului de pensii în România, care este în pericol de a intra în colaps, devine o prioritate a guvernului în continuare?
Sebastian Vlădescu: Absolut. O nouă lege a pensiilor şi un sistem de pensii care să fie echilibrat şi să-i permită funcţionarea, nu în următorul an, ci în următorii zeci de ani, schimbarea tendinţei transferului de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, către bugetul de pensii, care este o tendinţă de creştere - am ajuns la peste 2% din PIB, ne vom duce la 3%, avem perspectiva ca, în doi ani de zile, să ajungem la 5% din PIB dacă continuăm această tendinţă - această tendinţă trebuie stopată. În niciun caz nu vom ajunge imediat la un buget echilibrat, dar măcar tendinţa creşterii procentului din PIB care se transferă trebuie stopată. Asta cred că este o problemă de responsabilitate politică a tuturor, inclusiv a celor care le plâng astăzi de milă pensionarilor. Le plâng de milă pentru că sunt complet inconştienţi.
Reporter: În cazul în care, la un moment dat, veţi reuşi să inversaţi tendinţa, putem discuta de o revenire a TVA-ului la nivelul actual?
Sebastian Vlădescu: Discutăm despre tendinţe economice pe perioade medii, pe următorii 2-3 ani. Care va fi sistemul de taxe şi impozite în România în următorii 2-3 ani, ţinând cont şi de ceea ce se întâmplă în lume? Vreau să vă atrag atenţia că, pe plan mondial, inclusiv ziarişti pe care nu cred că-i puteţi contrazice, care scriu la Financial Times, au spus că măsurile luate de România erau cele mai bune, inclusiv în context european. Deci în această situaţie, în momentul de faţă, capacitatea de a defini ce se va întâmpla este mult mai scăzută, pentru că avem o criză economică, în acest moment, avem recesiune, mergem către criză, dacă continuăm în acest fel, această măsură de creştere a TVA-ului nu este în niciun caz o măsură care să vină în sprijinul mediului de afaceri, este o măsură care afectează toată populaţia, iar ideea că, la această măsură, ar fi existat posibilităţi alternative în buget - tăieri de nu ştiu cât la sută din cheltuielile materiale sau din cheltuielile de capital - este o idee absolut absurdă. Vă invit oricând la Ministerul Finanţelor ca să discutăm pe cifrele efective din buget, să vedem unde pot fi aceste reduceri şi cum ar funcţiona România dacă mâine nu am mai cheltui niciun ban pentru încălzire, pentru electricitate, pentru telefoane sau pentru altele.
Reporter: S-a schimbat prognoza de PIB, în condiţiile acestea?
Sebastian Vlădescu: Vă daţi seama că atât prognoza de inflaţie cât şi prognoza de PIB vor trebui modificate.
Reporter: Se menţin şi celelalte impozite pe bonurile de masă?
Sebastian Vlădescu: Acelea au fost aprobate şi vor intra în vigoare de la 1 iulie.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 26.06.2010
(sursa: http://www.guv.ro/declaratii-de-presa-sustinute-de-ministrul-finantelor-publice-sebastian-vladescu-la-finalul-sedintei-de-guvern__l1a109503.html)
(sursa: http://sureba67.wordpress.com/2009/05/29/traits-of-a-responsible-man-trader/)