22 June 2010

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 14 iunie 2010


1. Dezbateri procedurale pe marginea programului de lucru.

Şedinţa a început la ora 17,35.

Lucrările au fost conduse de domnul Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, asistat de domnii Valeriu Ştefan Zgonea şi Dumitru Pardău, secretari.

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Am rugămintea să mai aveţi răbdare câteva minute. Liderul Grupului parlamentar al UDMR a rugat pe doamna preşedinte Roberta Anastase să întârzie puţin şedinţa până finalizează şi ei întâlnirea. În câteva minute această şedinţă se finalizează şi începem lucrările.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor şi domnilor colegi, (Vociferări în sala de şedinţe. Fluierături, strigări. Huiduieli: "Huo!" "Hoţii!" din partea Grupurilor parlamentare ale PSD+PC şi PNL.)

Doamnelor şi domnilor colegi, biroul meu parlamentar este la Bistriţa şi la Năsăud. Acolo vă rog să-l pichetaţi şi să huliţi.

Îngăduiţi-mi să declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor şi să anunţ că din totalul celor 334 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa la lucrări un număr de 262. Sunt absenţi 72, din care 10 participă la alte acţiuni parlamentare.

Pe procedură, doamna deputat Aura Vasile.

Vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Trec peste faptul că a nu ştiu câta oară cei care învinuiesc parlamentarii din opoziţie că împiedică activitatea şi bunul mers, cei care spun despre noi că suntem leneşi şi nu vrem să muncim, a nu ştiu câta oară întârzie, vă rog să vă uitaţi, de la ora 16 până la ora 17,25.

În condiţiile în care... corectaţi, vă rog! (Voci din sală: 17,35!) pe toate geamurile televizoarelor, pe toate posturile de radio... pentru că nu mai are curaj primul-ministru să meargă în faţa populaţiei şi să spună acolo în băi de mulţime, cât de importantă este Legea pensiilor unitare, în condiţiile nesimţiţilor din România, acum constat că nu mai este aşa importantă şi că tot ce a spus primul-ministru sâmbătă nu are valoare, cel puţin pentru Grupul parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor. (Vociferări din partea Grupului parlamentar al PDL.)

Domnule preşedinte de şedinţă, Grupul parlamentar al PSD+PC solicită timp de consultare, pentru că dorim să mergem să ne cumpărăm şi noi pixuri, aşa cum au primit Grupul PDL roşu, UDMR verde şi alte culori. Deci ne lipseşte o culoare, domnule preşedinte. Colegii mei vor rămâne la grup pentru a se consulta cum vom proceda mai departe pe legea asta extraordinar de importantă care va face lumină în România şi în bugetul asigurărilor sociale, iar eu mă duc să cumpăr pixuri colorate. (Vociferări din partea Grupului parlamentar al PDL.)

Domnul Ludovic Orban:

De procedură.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor,

Domnule deputat Orban, nu v-am dat cuvântul.

Domnul Ludovic Orban:

Da. Aştept. Aştept.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, doamna deputat Aura Vasile.

Personal îngăduiţi-mi să vă cer scuze pentru această întârziere care a depăşit cu mult limitele. Sunt absolut de acord cu dumneavoastră că asemenea momente trebuie evitate, nu sunt în interesul unei bune conlucrări între putere şi opoziţie în Parlament şi nici ca imagine a noastră. Deci, personal vă cer scuze şi vă rog să credeţi că nu ne-a făcut nici nouă plăcere.

Dar, sunt momente care au determinat şi o asemenea... Da. O să rog pe domnul deputat Ludovic Orban, pe procedură.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Ludovic Orban:

Da, pe procedură, domnule Oltean.

Copiii noştri îşi încep şcoala la ora 8. Dacă întârzie la ora 8, li se pune o oră absenţă. Oamenii când se duc la serviciu, se duc la 7, la 8, la 9 şi sunt punctuali. Dacă nu, li se taie o zi.

Vă mărturisesc că nu mi-am imaginat vreodată un asemenea dispreţ, nu numai faţă de mine, faţă de colegii liberali, faţă de colegii din Partidul Social Democrat şi din Partidul Conservator, ci şi faţă de dumneavoastră, parlamentari ai Partidului Democrat Liberal şi ai Uniunii Democrate Maghiare şi parlamentari ai minorităţilor. O asemenea bătaie de joc şi o asemenea nesimţire cu care suntem trataţi este inacceptabilă, stimaţi colegi.

Am să vă spun un lucru. Îi cer public demisia doamnei Roberta Anastase, pentru că îmi pun întrebarea: dacă ne tratează pe noi aşa, care suntem colegi, care ne-am stabilit nişte reguli de comun acord, cum îi tratează Roberta Anastase, şi, poate şi dumneavoastră, care acceptaţi un asemenea comportament, pe cetăţenii României.

Să-i fie ruşine doamnei Anastase şi celor care îi permit un asemenea comportament care este cea mai proastă lecţie pe care o putem da românilor. (Vociferări, gălăgie, fluierături din partea opoziţiei şi a Grupului parlamentar al PDL.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnul Mircea Toader.

O să vă rog să aşteptaţi şi dumneavoastră, nu v-am dat dumneavoastră cuvântul. Vă apropiaţi de microfoane, când vi se dă cuvântul.

Domnilor colegi, absolut de acord, repet, cu ceea ce spunea domnul deputat. V-aş ruga să fim eleganţi în exprimare. Nu cred că modul în care domnul deputat Ludovic Orban s-a adresat... a fost unul elegant şi pe măsura standardului pe care domnia-sa doreşte să-l impună la nivelul Camerei.

Domnul Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule preşedinte de şedinţă, sigur, situaţia e neplăcută şi o suportăm cu toţii. Suntem în plenul Camerei Deputaţilor, solicitarea făcută de colega mea de la PSD, trebuie să ţinem cont de ea, dar vă fac o propunere: ca să demonstrăm că suntem ataşaţi acestui Parlament, programul de lucru de astăzi să fie prelungit până la epuizarea măcar a patru puncte de pe ordinea de zi. (Vociferări, dezaprobare.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, am rugămintea în continuare la un comportament mai mult decât civilizat într-o asemenea situaţie. Vă cer scuze, stimată colegă, dar distinsul dumneavoastră coleg Bogdan Duvăz m-a atenţionat de mult şi o să-l rog pe domnia-sa să ia cuvântul. (Către doamna Aurelia Vasile.) Poate spune acelaşi lucru şi câştigăm timp.

Vă rog, domnule deputat, aveţi cuvântul.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Domnule preşedinte, vă mulţumesc mult.

Aş dori ca atunci când aveţi comentarii de făcut, în legătură cu o luare de cuvânt de la această tribună, să coborâţi de pe scaunul preşedintelui. Acolo doar aplicaţi procedurile parlamentare. (Aplauze.)

Ştiţi asta şi vă rog să nu continuaţi această batjocură care a început cu o întârziere de o oră şi 40 de minute.

Al doilea lucru pe care vreau să vi-l spun, este că pauza de consultări cerută nu este opţional oferită şi că înaintea ei nu puteţi introduce niciun fel de vot. S-a cerut o pauză de consultări, vă rog să o acordaţi, după aceea, dacă programul mai permite, puteţi să faceţi dumneavoastră ceea ce vă obligă regulamentul.

Deci, vă rog acordaţi pauza de consultări.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Aveţi pauză de consultări 5 minute. (Vociferări din partea Grupurilor parlamentare ale PNL şi PSD+PC.)

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

... (fără microfon) ...asta pentru că dumneavoastră aveţi un şef nărăvaş.

Vă rog foarte mult, s-a cerut o oră pauză de consultări, o oră este pauza de consultări.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, făceaţi mai înainte trimitere la un comportament civilizat şi regulamentar. Vă rog s-o faceţi şi dumneavoastră.

Din păcate, pauza s-a dat pentru 5 minute şi vă rog să respectaţi acest termen.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Stimaţi colegi,

Timpul alocat pentru pauză s-a epuizat. Vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe pentru a continua dezbaterile noastre.

Vă rugăm să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Vă rog, domnilor colegi.

Domnilor colegi, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţe. Am reţinut.

Vă rog, domnilor colegi. Da, domnul deputat Mircea Toader.

Vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule preşedinte de şedinţă, am respectat cu toţii solicitarea PSD-ului, referitor la pauza de consultări.

Vă rog să supuneţi la vot propunerea mea de prelungire a programului şi totuşi să nu o lăsăm arbitrariului, până la ora 21. (Rumoare.)

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulţumesc, domnule deputat.

Domnul vicepreşedinte Adrian Năstase. Procedură.

Vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Domnule preşedinte de şedinţă, probabil că nu aţi fost foarte atent la faptul că a existat o solicitare de procedură din partea unui grup parlamentar care, în mod evident, avea precădere faţă de o propunere legată de modificarea programului. Şi, din acest punct de vedere, eu vă rog să corectaţi eroarea pe care aţi săvârşit-o, nu vreau să fac alte comentarii în legătură cu ceea ce s-a întâmplat astăzi, pentru că sunt convins că vor fi mulţi alţii care vor face comentariile potrivite. Dar aveţi acum un moment în care veţi arăta dacă, în calitate de preşedinte de şedinţă prin rotaţie, ştiţi să respectaţi regulile pe care de-a lungul anilor, în acest Parlament, cu toţii le-am respectat.

De aceea, vă rog ca înainte de a lua în discuţie orice altă propunere legată de program, să discutaţi, să luaţi în atenţie şi să puteţi să decideţi în legătură cu solicitarea pe care doreşte s-o prezinte un grup parlamentar pe o chestiune de procedură.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc, deputat.

Domnule Eugen Nicolăescu, vă rog.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Stimaţi colegi,

Sigur că voi vorbi despre problema de procedură, pentru că aşa cum se conduce şedinţa astăzi, nu se respectă nicio procedură. Dar, înainte de asta, cred că totuşi domnul preşedinte de şedinţă este obligat faţă de dumneavoastră, toţi deputaţii, faţă de mass-media, faţă de cetăţeni să explice de ce s-a întârziat şedinţa. Măcar atâta avem dreptul să ştim şi mi se pare că este corect ca toţi să fim informaţi înainte de orice. De a face orice pas în continuare în această şedinţă. Să ne spună de ce o oră şi jumătate deputaţii au stat în sală să aştepte ce?

Probabil că domnul preşedinte are, de asemenea, sarcina să nu ne spună nici de acest lucru. Probabil. Dar, probabil, o să ne spună. După ce îşi îndeplineşte această obligaţie elementară, aş numi-o eu, ar trebui să ne spună unde este doamna Anastase. Doamna Anastase, probabil că joacă rolul Elodiei. Probabil, în acest moment. Îmi e greu să spun. Dar, ar trebui să ştim de ce preşedintele Camerei Deputaţilor îl lasă pe un vicepreşedinte să întârzie şedinţa o oră şi jumătate.

Domnule preşedinte de şedinţă, vă rog să-l potoliţi pe domnul deputat care nu are bun simţ şi vorbeşte din bancă neîntrebat. (Domnul Cristian Alexandru Boureanu vociferează din bancă.)

http://www.emofaces.com/images/emoticonBig.gif

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă rog şi pe dumneavoastră să reveniţi la chestiuni de procedură.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Am înţeles că eu sunt vinovat că vă atenţionez că unii vorbesc neîntrebaţi. E în regulă.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Atenţionez pe cei din sală să nu mai tulbure vorbitorul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

În acest moment, constat că dumneavoastră trebuie să îndepliniţi două lucruri: unu, să ne explicaţi de ce aţi întârziat şedinţa şi doi, să continuaţi să daţi cuvântul colegilor noştri care au în continuare multe probleme de procedură. Şi numai după aceea să trecem la alte probleme pe care le ridică unii dintre colegii noştri parlamentari.

Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte, şi vă rog să ne explicaţi de ce s-a întârziat şedinţa.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

Domnilor colegi, înainte de a da ocazia celorlalţi colegi să se exprime pe probleme de procedură...

Domnul Mihăiţă Calimente (din sală):

Răspundeţi la întrebare de la tribună, domnule preşedinte!


2. Aprobarea modificării programului de lucru.

Domnul Ioan Oltean:

... am să supun votului dumneavoastră propunerea domnului Mircea Toader privind prelungirea programului. (Fluierături, gălăgie, huiduieli în sala de şedinţe.)

Vă rog să pregătiţi cartelele.

Doamna Aurelia Vasile (din sală):

Nu aţi răspuns la întrebare, domnule preşedinte.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să pregătiţi cartelele, stimaţi colegi.

Cu toată simpatia, vă promit că veţi avea cuvântul după vot.

Suntem în procedură de vot acum. Vă rog foarte mult.

Domnule chestor, vă rog să ocupaţi loc în sala de şedinţe.

Vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Domnilor colegi, vă rog să votaţi.

Domnilor, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţe. (Agitaţie.)

Domnilor, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe. (Fluierături, huiduieli, vociferări.)

Domnilor colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Domnule chestor Bănicioiu, domnule chestor, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă. Vă rog să ocupaţi, domnilor, locurile în sala de şedinţe.

Domnilor colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Doamna Aura Vasile, imediat aveţi cuvântul.

Stimaţi colegi, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Cine nu doreşte să ocupe loc în sala de şedinţe este liber s-o părăsească, stimaţi colegi.

Domnilor colegi, vă rog să nu mă intimidaţi, pentru că nu aveţi pe cine. Vă rog foarte mult.

Vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Domnilor colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Stimaţi colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe. (Domnii deputaţi din sală strigă: "Nu avem cvorumul!" "Nu e cvorum de şedinţă." " Nu ai cvorum de şedinţă!")

Stimaţi colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Domnilor colegi,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Domnilor colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Domnule Radu Moldovan, aţi mers la restaurant, vă rog să ocupaţi locul, ce ţipaţi aşa!

Domnul Emil Radu Moldovan:

Nu ne mişcăm de aici! Nu ne mişcăm de aici şi la revedere! (Huiduieli, gălăgie. Se strigă: "Hoţii!" " Hoţii!") Să vină toţi oamenii încoace!

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor şi domnilor deputaţi, vă rugăm să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Rog secretarii de şedinţă să ocupe locurile la prezidiu.

Îl rog pe Sever Voinescu să urce pe locul de secretar.

Rog şi chestorii să intervină şi să-i roage pe domnii deputaţi să ocupe locurile în sala de şedinţe.

Domnilor colegi, este incredibil, minoritatea vrea să domine majoritatea în Parlament. Este incredibil.

Vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţă. (Aplauze.)

Săvârşiţi un abuz, stimaţi colegi.

Domnule Sever Voinescu, vă rog să ocupaţi locurile, pentru că...

Vă rog, domnule Sever Voinescu să ocupaţi locul de secretar la prezidiu.

Domnule Sever Voinescu, e nevoie să vă mai invit o dată?

http://www.emofaces.com/images/emoticonBig.gif

Domnilor colegi, suntem în echipă completă. (Aplauze.) Începem şedinţa, haideţi să nu întrecem măsura, domnilor deputaţi.

Domnilor colegi,

Vă rog să nu întreceţi măsura!

Deci, cu 145 de voturi pentru, s-a aprobat continuarea programului până la ora 21. (Vociferări, huiduieli.)

O să vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,...

Domnul Ioan Oltean:

Am anunţat cvorumul de şedinţe la început, am anunţat că majoritatea s-a pronunţat în favoarea modificării programului.

Vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Vă rog, domnilor colegi,

Doamna Aurelia Vasile:

Ne daţi şi nouă cuvântul?

Mulţumim, domnule preşedinte de şedinţă.

Domnul Ioan Oltean:

Îl rog pe domnul Bănicioiu să-mi dea Regulamentul Camerei Deputaţilor, era Regulamentul meu personal...

E regulamentul meu personal şi nu aveţi voie, "..decât dacă mi se cere voie.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte de şedinţă, trebuie să vă indic şi dumneavoastră Regulamentul Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care să-l studiaţi puţin şi să constataţi că 164 de voturi date, din care 154, spuneţi dumneavoastră, nu realizează... (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, luăm o pauză de 10 minute.

Am spus că luăm o pauză de 10 minute.

Procedură... (Rumoare, vociferări, dezaprobare.)

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte de şedinţă, dumneavoastră aţi spus că s-a votat.

Trebuie să vă informez că aşa cum... (I se întrerupe microfonul.)

- pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Rog liderii grupurilor parlamentare să ne întâlnim în sala de şedinţă a Biroului permanent în următoarele două minute.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Rog liderii grupurilor parlamentare să invite colegii să intre în sală.

Invit un secretar de şedinţă să ocupe locul la prezidiu pentru a putea continua şedinţa. (Deputaţii opoziţiei merg la prezidiu pentru a bloca continuarea şedinţei.)

Doamnelor şi domnilor colegi,

Întrucât liderii grupurilor parlamentare nu au ajuns la un consens, apreciez că votul pe care noi l-am dat în favoarea prelungirii programului este un vot valabil şi continuăm lucrările. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)


3. Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaţilor, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Domnul Ioan Oltean:

................................................

Pentru început, în conformitate cu prevederile art.94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, vă informez că au fost distribuite tuturor deputaţilor următoarele documente: ordinea de zi pentru şedinţele în plen pentru zilele de luni, 14, şi marţi, 15 iunie 2010; (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei.) lista rapoartelor depuse în perioada 7-14 iunie 2010 de comisiile permanente sesizate în fond; informare cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Camera Deputaţilor şi care urmează să fie avizate de comisiile permanente; (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei.) lista cu legile pentru care se poate exercita dreptul de sesizare a Curţii Constituţionale; sumarul privind conţinutul fiecărui Monitor Oficial al României, Partea I. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul. Aplauze.)

Mulţumesc pentru aplauze.


4. Dezbateri procedurale pe marginea ordinii de zi.

Domnul Ioan Oltean:

................................................

Pe procedură, domnul deputat Doru Leşe.

Domnilor colegi, domnilor deputaţi,

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Rog chestorii să-şi facă datoria. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei, bătăi în pupitrul tribunei.)

Domnilor colegi, vă rog să aveţi în vedere că ne aflăm totuşi în Parlamentul României şi vă rog să vă comportaţi în consecinţă.

Domnilor colegi, încă nu s-a pomenit într-o democraţie ca minoritatea să aibă dreptate împotriva majorităţii.

Îl rog pe domnul chestor Nicolae Bănicioiu să intervină şi să roage colegii să se deplaseze în sala de şedinţă. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Şi-i rog pe ceilalţi chestori să-l ajute pe domnul chestor Bănicioiu. Pe domnul Albu. Vă rog, domnul Motreanu şi domnul Seremi. Rog chestorii să nu se solidarizeze cu grupul care încearcă să obstrucţioneze desfăşurarea lucrărilor.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule Oltean,

M-aţi rugat ceva, da?

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Sunt gata să-mi exercit atribuţiile, dar arătaţi-mi şi dumneavoastră mandatul prin care sunteţi desemnat să conduceţi lucrările Camerei Deputaţilor acum. Vă rog foarte mult. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul, aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să vă uitaţi în Regulamentul Camerei Deputaţilor unde spune că preşedintele Camerei Deputaţilor numeşte un vicepreşedinte care să conducă lucrările.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Deci, vă solicit mandatul în scris sau să vină doamna Anastase acuma să vedem. Dacă nu, tot ceea ce faceţi dumneavoastră este un abuz, domnule Oltean, şi vă rog foarte mult terminaţi cu glumele şi reveniţi la normal.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Bănicioiu, vă rog. Vă rog să vă ocupaţi locurile în sală.

Domnilor deputaţi şi doamnelor deputate,

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Domnul Mircea Toader, pe procedură. (Discuţii, onomatopee.)

Vă rog, domnule lider.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Nu puteţi să-i daţi cuvântul lui Mircea Toader pentru că eu vă cerusem dreptul şi la replică şi pe procedură, iar conform Regulamentului trebuia... aşa spune în Regulament că întâi se dă cuvântul celor care au de făcut proceduri sau au de dat drept la replică şi pe urmă putem continua cu alte puncte de vedere.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Aura Vasile, aveţi cuvântul la procedură dacă aveţi. Domnul Mircea Toader o să aştepte.

Doamna Aura Vasile...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Totuşi vrem să ştim unde este Roberta, aţi sechestrat-o cumva?

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Trebuie să recunosc că este un caz fără precedent. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Este o reacţie pe care nu pot decât să o condamn şi să mă delimitez de ea. Vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Domnule coleg, vă rog să poftiţi în sală. Dacă mă respectaţi, vă rog să coborâţi în sala de şedinţă.

Domnilor colegi, pentru revenirea... mai luăm o pauză de 15 minute. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Rog liderii grupurilor parlamentare să-şi invite colegii în sala de şedinţă. (Opoziţia blochează în continuare prezidiul.)

Rog secretarii de şedinţă să-şi ocupe locul la prezidiu. Hai, domnule Pardău.

Domnilor colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţe. Am bucuria să vă prezint şi delegaţia scrisă ca să nu... (Vociferări, strigăte de protest din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Pe unii îi interesează, stimaţi colegi!

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule preşedinte,

Înseamnă că până acum a fost ilegal tot ce aţi făcut. Asta vrem să vă atragem atenţia. Până acum n-aţi avut delegaţie. Votul dat înainte este ilegal, domnule preşedinte.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Delegaţia v-o prezint pentru prima oară în istoria Parlamentului când s-a cerut un act scris. Am să vi-l prezint ca să fie înlăturat orice fel de dubiu: "Subsemnata Anastase Roberta Alma, preşedintele Camerei Deputaţilor, deleg prin prezenta pe domnul Oltean Ioan, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, pentru a conduce şedinţa de plen din data de 14.06.2010. Preşedinte, Roberta Alma Anastase."

(La ora 20,45 s-a prezentat împuternicirea dată de doamna preşedinte a Camerei Deputaţilor pentru ca domnul Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, să conducă şedinţa în plen a Camerei Deputaţilor din 14 iunie 2010.) (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu cred că e falsă, dar să vină Roberta!

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Eu înţeleg raţiunile care determină asemenea comportament, dar cred că totuşi depăşiţi o anumită limită.

Continuăm dezbaterea noastră. Ordinea de zi... (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Îl rog pe domnul deputat Mircea Toader...

Domnule Mircea Toader, vă rog să poftiţi la microfon pentru a face propunerea.

Stimaţi colegi,

(Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul, nu-l lasă pe domnul deputat Mircea-Nicu Toader să ia cuvântul de la tribună şi se strigă că nu are voie. Domnul deputat Mircea-Nicu Toader vorbeşte de la microfonul de la prezidiu.)

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Stimaţi colegi,

Nu mi-aţi dat voie să vorbesc de la acel microfon. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva în Parlamentul României. (Vacarm.)

Şi vă rog tare mult...domnule preşedinte de şedinţă...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Trebuie să consemnaţi că se încalcă Regulamentul Camerei.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Deci, indiferent unde sunt haideţi să intrăm într-o...vă rog să-i închideţi microfonul.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu se poate adresa Camerei de la microfon precum o vedetă rock.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule preşedinte de şedinţă, suntem într-o situaţie total neplăcută. Vă rog să intraţi în ordinea de zi şi este clar, ca să nu mai întârziem, că toată lumea aşteaptă, vă rog să...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule Toader, vă spun încă o dată că trebuie să vă seminarizez să vă învăţ Regulamentul.


5. Aprobarea completării ordinii de zi.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Este în regulă, mă seminarizaţi. Până atunci, daţi-mi voie, nu mi-aţi dat voie să vorbesc acolo, vorbesc de aici.

Domnule preşedinte de şedinţă,

Vă rog să intraţi în ordinea de zi şi vă rog tare mult să supuneţi la vot suplimentarea ordinii de zi cu înscrierea pe ordinea de zi a continuării procedurii de alegere a unui judecător la Curtea Constituţională, având în vedere că la votul trecut niciunul din cei doi candidaţi n-a adunat numărul de voturi necesar pentru o lege organică. Şi vă rog să supuneţi la vot acest lucru. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Supun votului dumneavoastră propunerea de completarea ordinii de zi.

Votul dumneavoastră. Vă rog să votaţi. Vă rog să porniţi instalaţia pentru vot. Vă rog să votaţi. (Din sală se strigă "Ruşine!" " Hoţii!")

Da. Mulţumesc. Cu 155 de voturi pentru, o abţinere şi două voturi împotrivă, propunerea a fost adoptată. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Domnilor colegi,

6. Numirea unui judecător la Curtea Constituţională (continuarea procedurii).

Domnul Ioan Oltean:

................................................

În această situaţie, intrăm în ordinea de zi. (Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul; I se întrerupe microfonul la tribună doamnei Aurelia Vasile.)

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Constatăm încă o dată că nu este cvorum. Poate este necesar să facem un apel nominal. În condiţiile în care asistăm la ceva care nu am crezut vreodată că putem să asistăm. Regulamentul spune clar: te poţi adresa Camerei numai de la acest pupitru. Dacă am ajuns să confruntăm totul ca vedetele de rock, este posibil aşa ceva? Vă bateţi joc, dar efectiv vă bateţi joc de tot.

Să ştiţi că mâine ne aducem şi noi microfoane şi pâlnii şi portavoci ca să putem să comunicăm cu dumneavoastră.

http://www.emofaces.com/images/emoticonBig.gif

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, vă rog să vă ocupaţi locurile ca să putem să continuăm ordinea de zi.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Domnule preşedinte,

Eu vă cer să încetaţi acest... (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Dacă vreţi să vorbiţi de la microfon, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă, domnilor colegi. vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţă. Absolut de acord, dar şi locurile dumneavoastră nu sunt aici, ci sunt în sală. Vă rog foarte mult.

Domnilor colegi, vă rog să ocupaţi locurile în sala de şedinţă, ca să putem să...

Vă rog să ocupaţi locurile, stimaţi colegi, în sala de şedinţă.

Domnilor colegi, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Domnilor colegi, domnule secretar, rog o ultimă întâlnire a liderilor de grup pe ziua de astăzi. Poate totuşi găsim o soluţie.

Vă rog, liderii de grup, ne întâlnim din nou în sala de şedinţe.

Până atunci, o pauză de 15 minute.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Rugăm liderii grupurilor parlamentare să invite pe toţi colegii în sala de şedinţe. (Opoziţia blochează din nou prezidiul.)

Aşteptăm liderii de grup să vină în sală. Doamna Aura Vasile a venit.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule preşedinte,

Am înţeles că aţi sechestrat liderii. Ar fi bine să le daţi drumul, totuşi, să anunţe colegii.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul Mircea Toader, pe procedură. (Vociferări.)

Vă rog să-l lăsaţi pe Mircea Toader, e o chestiune de procedură. Domnilor colegi...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Aveţi de dat nişte răspunsuri. Trebuia să ascultaţi procedurile şi pe urmă poate domnul Toader să vină la microfon.

Deci, vroiam să ştim de ce aţi întârziat. Prima problemă.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să daţi voie domnului Mircea Toader, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, să ia cuvântul pe procedură.

Doamna Aura Vasile nu-i frumos să vă blocaţi prietenul!

http://www.emofaces.com/images/emoticonBig.gif

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Vreau să vă spun în continuare...deci, pot să vorbesc, da?

Domnul Ioan Oltean:

Da, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Regulamentul spune foarte clar ce şi cum trebuie să lucrăm. Vă atrag încă o dată atenţia că dacă noi, cei de aici, nu respectăm nicio procedură, nu respectăm nicio lege, nu ne respectăm propriul Regulament şi nu acţionăm aşa cum acest regulament care are putere de lege trebuie să-l realizăm, cum doriţi dumneavoastră ca cei pentru care lucrăm, pentru care legiferăm să respecte ceva.

V-am explicat, domnule preşedinte, şi v-am citit din Regulament, că începând de la încălcarea Regulamentului de către dumneavoastră, am ajuns în această situaţie. Regulamentul spune clar că înainte de a se da cuvântul pentru alte probleme, dumneavoastră daţi proceduri şi drept la replică. Dumneavoastră aţi trecut direct la drept de vot.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Vasile...

Doamna Aurelia Vasile:

Zece secunde. Iar faptul că domnul Toader...

Domnul Ioan Oltean:

Doamna deputat...

Doamna Aurelia Vasile:

Iar faptul că domnul Toader s-a adresat Camerei...

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să nu mă puneţi în situaţia să vă închid microfonul. Vă rog foarte mult.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule preşedinte...

Doamna Aurelia Vasile:

Zece secunde, domnule preşedinte.

Domnule preşedinte, puteţi să-l închideţi, că asta faceţi.

Cred că trebuie să ne faceţi cinste că domnul Toader iar e star rock.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Aura Vasile, aţi terminat înţeleg.

Domnilor colegi...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte, nu am terminat, pentru că văd că numai dumneavoastră vreţi să vorbiţi.

Domnul Ioan Oltean:

Nu. Doamna Aura Vasile, v-am dat voie să vorbiţi pe procedură. Vă rog să-i daţi voie domnului Mircea Toader să vorbească tot pe procedură.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte, nu am terminat tot ce aveam de spus şi mai au şi alţi colegi procedură.

Domnul Ioan Oltean:

Aţi spus că terminaţi în zece secunde.

Doamna Aurelia Vasile:

Zece secunde în condiţiile în care dumneavoastră tot încercaţi să mă încurcaţi, să-mi pierd ritmul gândurilor.

http://www.emofaces.com/images/emoticonBig.gif

Domnul Ioan Oltean:

Da. Domnul Mircea Toader. Vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Stimaţi colegi,

Asta folosesc singura metodă...sunt de la tribună. Vă rog tare mult, suntem într-o situaţia total neplăcută. (Domnul deputat Mircea-Nicu Toader vorbeşte de la un microfon mobil. Vociferări, strigăte din partea opoziţiei care blochează prezidiul.)

Vă rog, vă rog, staţi calmi.

Stimaţi colegi,

Suntem într-o situaţie total neplăcută...

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să rămâneţi pe locurile dumneavoastră.

................................................

Domnul Ioan Oltean:

................................................

Domnilor colegi, primul punct pe ordinea de zi este continuarea procedurii parlamentare de alegere a unui mandat de judecător la Curtea Constituţională.

Domnul Adrian Solomon:

Domnule preşedinte, pe procedură...

Domnule preşedinte, vă rog frumos, pe procedură.

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură, atunci când veţi elibera locul din faţa microfoanelor.

Vă rog să eliberaţi locurile ca să se poată vorbi, să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Vă dau cuvântul pe procedură.

Vă rog să eliberaţi acest loc şi vă dau cuvântul pe procedură.

Domnilor colegi, dacă eliberaţi acest loc, vă dau cuvântul pe procedură.

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă dacă doriţi să vă dau cuvântul pe procedură. (Deputaţii din opoziţie blochează în continuare accesul la tribună.)

Vă rog, stimaţi colegi, vă rog să se pregătească buletinele de vot şi urnele pentru a trece la vot.

Rog chestorii de şedinţă să intervină. (Din sală se solicită intervenţii.)

Domnilor colegi, vă dau cuvântul în momentul în care acest loc este eliberat. Dumneavoastră vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă, pentru un comportament parlamentar normal. Vă rog foarte mult.

O voce din sală:

Începeţi cu dumneavoastră, domnule preşedinte. (Huiduieli.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg,

Mi se pare absolut inadmisibil ceea ce faceţi. Puteţi să rupeţi microfoanele.

O voce din sală:

Nu este Parlamentul dumneavoastră aici! Nu puteţi să faceţi ce vreţi!

Domnul Cristian Alexandru Boureanu (din sală):

De majoritate ai auzit? Foarte bine că ai auzit.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

O voce din sală:

Nu este Parlamentul dumneavoastră aici.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Am votat înscrierea pe ordinea de zi a punctului privind continuarea procedurilor pentru alegerea judecătorilor la Curtea Constituţională.

Supun votului dumneavoastră ordinea de zi în întregul ei.

Vă rog să votaţi. (Vociferări, dispută asupra votului.)

Cu 150 de voturi pentru, 2 împotrivă, o abţinere, s-a aprobat ordinea de zi în varianta propusă. (Vociferări, huiduieli.)

Domnilor colegi,

Facem o pauză de 30 de minute. Luăm o pauză de 30 de minute.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură?

Aveţi cuvântul, domnule Adrian Năstase.

Domnul Adrian Năstase:

De când sunt în acest Parlament, n-am văzut aşa ceva până acum: preşedintele de şedinţă a anunţat o pauză de 30 de minute; vine liderul unuia dintre grupurile parlamentare şi anunţă sau solicită o pauză de 10 minute. Este absolut incredibil ce se întâmplă. Şi, după părerea mea, stimaţi colegi, din acest moment, Parlamentul României nu mai există. (Vociferări, fluierături.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Năstase, vă rog să nu exageraţi!

Domnul Adrian Năstase:

Ceea ce aţi făcut din acest Parlament, este absolut inadmisibil. Şi, dumneavoastră, ca preşedinte de şedinţă, aveţi o responsabilitate imensă. Aceste lucruri, pe care mulţi le vor vedea, le vor înţelege, poate chiar dacă nu le vor înţelege imediat, în momentul în care primiţi nişte indicaţii ca să prelungiţi şedinţa din 3 în 3 ore cu aceste pauze de consultări, cu aceste formule de modificare de regulament, cu presiunea pentru a modifica Curtea Constituţională, în aşa fel încât să devină o anexă a Palatului Cotroceni, vă faceţi de ruşine. Statul de drept în România - o spun cu toată responsabilitatea - din acest moment nu mai există.

Este o mare ruşine! Credeam că nu voi trăi să văd astfel de momente, în care lipsa de democraţie ajunge la nivelul în care singurul lucru care contează este votul unei majorităţi care nu are curiozitatea să citească regulamentul, care nu are curiozitatea să citească legile, care atunci când...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Năstase, dacă pe procedură mai aveţi ceva, vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Care atunci când a dorit, a schimbat regulamentul, pentru că îi convenea lucrul ăsta, iar acum...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, dacă pe procedură mai aveţi de adăugat ceva?

Domnul Adrian Năstase:

Iar acum doreşte să se revină la soluţia anterioară. Aceste duble standarde pe care le folosiţi sunt ruşinoase.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat,

Nu mă puneţi în situaţia să vă întrerup microfonul. Pe procedură, vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Pe procedură. Aţi făcut, aţi anunţat într-un mod ruşinos că este vorba de continuarea unei proceduri. În realitate, este vorba şi aici de o înşelătorie, pentru că încercaţi să introduceţi o procedură cu două praguri de vot. Ştiu foarte bine care este şmecheria pe care o faceţi. Ea nu este admisibilă din punctul de vedere al regulamentului.

Decizia Curţii Constituţionale nu o respectaţi. Nu respectaţi nici măcar această minimă chestiune legată de votul pentru decizia care ar trebui să se ia. De aceea aţi cerut continuarea procedurii, şi nu reluarea votului.

Asta este, de fapt, ceea ce încercaţi să faceţi acum, prin şmecherii succesive. Acest Parlament nu poate să funcţioneze în acest mod, şi, din acest moment, noi va trebui să începem ceea ce va fi o procedură de gherilă parlamentară, pentru că în felul acesta nu putem să continuăm cu lipsa de proceduri, lipsa de cutume.

Domnul Ioan Oltean:

Aveţi două minute pentru procedură, domnule...

Vă mulţumesc.

Pauză 30 de minute.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Dacă sunteţi pregătiţi pentru vot?

Vă rog, liderii grupurilor parlamentare să propună membrii Comisiei de numărare a voturilor.

Din partea Partidului Democrat Liberal, domnul Mircea Toader.

Domnul Ludovic Orban:

Procedură, domnule preşedinte.

Nu puneţi mâna, domnule Olteanu. Vreţi să ocupaţi şi la pupitru?

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Orban, nu v-am dat cuvântul. Vorbiţi când vă dau cuvântul, domnule Orban! Domnule Orban, nu v-am dat cuvântul. Vorbiţi când vă dau cuvântul, domnule Orban.

Domnule Orban, nu v-am dat cuvântul!

Domnul Ludovic Orban:

Domnule Oltean, va trebui să-mi tăiaţi microfonul, ca să mă opriţi...

Domnul Ioan Oltean:

Am să vi-l tai, fără niciun fel de reţinere. Să vorbiţi când vă dau eu cuvântul.

Domnul Ludovic Orban:

...a-mi exprima punctele de vedere legate de procedură.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Orban, nu v-am dat cuvântul.

Domnul Ludovic Orban:

Aştept să-mi daţi cuvântul, domnule Oltean, mai ales că stă la ... (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să aşteptaţi, domnule Orban.

Vreau să văd vorbitorul.

Domnule coleg, vă rog, permiteţi-mi să văd şi eu cine este la microfon.

O voce din sală:

Şi eu vă rog pe dumneavoastră să procedaţi aşa cum este legal. Eu vă spun că nu puteţi proceda aşa, pentru că ăsta nu este "Parlamentul PDL". Vă rog, foarte mult... (Suprapunere de voci.)

Domnul Ioan Oltean:

Am propus ca fiecare grup parlamentar să facă o propunere pentru Comisia de numărare a voturilor.

O voce din sală:

Treceţi peste regulament şi aici nu este "Parlamentul PDL".

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg,

Nu este "Parlamentul PDL", nu e "Parlamentul PSD", este Parlamentul tuturor.

O voce din sală:

Tocmai, de aceea, vă rog să respectaţi regulamentul.

O voce din Grupul parlamentar al PNL:

Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

O voce din sală:

Vă rog să respectaţi regulamentul, pentru că, altfel, nu puteţi face ce vreţi dumneavoastră, aici.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Mircea Toader, vă rog, propunerea pentru Comisia de numărare a voturilor.

Domnul Ludovic Orban (din sală):

Domnule Oltean, v-am cerut cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, vă rog să mă lăsaţi.

Din partea Grupului parlamentar al PDL, domnul Daniel Buda.

Domnul Ioan Oltean:

Deci, Daniel Buda, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, vă rog să faceţi propunerea.

O voce din Grupul parlamentar al PNL:

Tot Daniel Buda.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Trebuie să vă readuc aminte care este regulamentul: înainte de a solicita orice, dacă e solicitare de procedură sau de drept la replică, vă adresaţi întâi la acest lucru.

Domnul Orban v-a cerut procedură.

Domnul Ludovic Orban:

Ca să nu zic că am dreptul şi la replică, domnule Oltean, întrucât mi-aţi pomenit numele într-o intervenţie anterioară.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să aşteptaţi să vă dau cuvântul.

Domnule Orban, vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Mi-aţi dat cuvântul?

Domnul Ioan Oltean:

Da, aveţi cuvântul, vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Stimaţi colegi,

Aş vrea să spun câteva lucruri legate...

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură, domnule vicepreşedinte.

Domnul Ludovic Orban:

Pe procedură, domnule Oltean. Dacă aveţi răbdare să nu mă întrerupeţi, o să vă spun legat de procedură.

Domnul Ioan Oltean:

Ceea ce doreaţi, o intervenţie pe procedură, este de maximum două minute. Vă rog să interveniţi pe procedură, altfel vă întrerup microfonul.

Domnul Ludovic Orban:

Dacă m-aţi lăsa să vorbesc, m-aş limita la două minute.

Ceea ce faceţi astăzi, domnule Oltean, este o gravă încălcare a Constituţiei României, a legilor ţării şi a Regulamentului Camerei. Şi am să traduc foarte bine ce se întâmplă astăzi: încălcând grav orice normă a statului de drept, încercaţi să vă numiţi abuziv un judecător...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte,

Vă rog pe procedură. Declaraţiile politice, mâine dimineaţă, la 8,30.

Domnul Ludovic Orban:

Încercaţi să vă numiţi abuziv...

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură, domnule vicepreşedinte.

Domnul Ludovic Orban:

Încercaţi să vă numiţi abuziv un judecător la Curtea Constituţională ".. Daţi-mi voie ".. (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură, domnule vicepreşedinte, pe procedură.

Domnul Ludovic Orban:

Pe procedură vorbesc, domnule Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Este vorba de numirea abuzivă a unui judecător la Curtea Constituţională, pentru că aşa v-a ordonat, de la Cotroceni, cel pe care-l serviţi, cu un singur scop: să fiţi siguri că se vor tăia salariile şi pensiile în România "..

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte, pe procedură.

Domnul Ludovic Orban:

...şi că sesizarea la Curtea Constituţională va fi... (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte,

Cu tot respectul, dacă nu vorbiţi pe procedură, vă tai microfonul. Vă rog, foarte mult. Îl rog şi pe colegul să nu-mi stea în faţă ca un paravan, să văd şi eu... (Deputaţi din opoziţie se află în faţa prezidiului)

Vă rog, domnule coleg, este chiar o lipsă de bun-simţ! Aveţi un spate frumos, dar ".. în altă parte.

Vă rog, domnule coleg.

Domnul Ludovic Orban:

(Vorbeşte la tribună fără microfon.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

O voce din sală:

Adică, vorbiţi despre bun-simţ?! V-am rugat de zece ori un lucru. Încălcaţi Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Domnul Ioan Oltean:

Dacă PSD-ul doreşte să-şi numească om în Comisia de numărare a voturilor?

O voce din sală:

Nu se poate să procedaţi aşa!

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, liderul grupului parlamentar.

Vă rog, doamna Aura Vasile.

O voce din sală:

Nu este Parlamentul dumneavoastră.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Înainte de a solicita un lucru, care este ilegal, Grupul parlamentar al PSD+PC solicită jumătate de oră de consultări, pentru a vedea cum procedăm în continuare, ţinând cont că ceea ce noi vom susţine mâine în moţiunea de cenzură, dumneavoastră încercaţi astăzi să împiedicaţi, pentru a vedea poporul cine doreşte să le bage mâna în buzunar.

Deci, am solicitat timp de consultare.

Domnul Ioan Oltean:

Aveţi 15 minute pentru discuţii. (Huiduieli, vociferări.)

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte, continuaţi cu abuzurile.

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Aura Vasile, aveţi 15 minute timp pentru pauză, vă rog.

Voci din sală:

Nu, 30.

Doamna Aurelia Vasile (din sală):

PD-ul a cerut 15 şi le-aţi dat 30. (Vociferări.)

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Reluăm lucrările, stimaţi colegi. Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţe.

Voce din Grupul parlamentar al PNL:

Pe procedură, vă rugăm, domnul Tăriceanu.

Domnul Ioan Oltean:

Doriţi procedură?

Aveţi cuvântul, domnule Tăriceanu.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Pe procedură, domnule preşedinte.

Domnule preşedinte de şedinţă,

Aţi cerut grupurilor să-şi desemneze membrii în Comisia de numărare a voturilor şi vreau să vă învederez că din punct de vedere, procedural, nu putem să fim de acord cu acest lucru, întrucât astăzi, spre marea mea dezamăgire şi sunt convins, a multora din cei care sunt în sală, aţi încălcat în mod constant procedurile, cutumele, regulamentele, absolut orice. Şi dăm astăzi o probă jalnică despre ceea ce înseamnă democraţia în România.

Astăzi, după părerea mea, şi o spun cu mare regret, România s-a descalificat, nu mai face parte din rândul ţărilor democratice europene, în modul în care Parlamentul se comportă. Şi acest lucru este...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Tăriceanu, v-am rugat pe procedură. Vă rog nu vă supăraţi, pe chestiuni de procedură, declaraţii politice mâine-dimineaţă. Vă rog foarte mult.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule preşedinte, vă rog foarte mult să mă lăsaţi să termin ceea ce am de spus.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, pe procedură, domnule deputat.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule preşedinte,

Politica democratică nu se face prin şantaj şi corupţie, ceea ce s-a întâmplat astăzi. Cred că...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Tăriceanu, vă rog, pe procedură, domnule deputat.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Vreţi să votaţi alegerea unui membru al Curţii Constituţionale în aşa fel încât să aveţi controlul... şi în acest fel să se respingă, bineînţeles, contestaţia pe care noi o vom depune la Curte în legătură cu proiectele de asumare a răspunderii...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, aţi cerut cuvântul pe procedură, nu mă puneţi în situaţia să vă întrerup microfonul.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Deci noi am votat o dată şi astăzi nu faceţi decât să încercaţi următorul lucru, să împiedicaţi la Curte contestaţiile pe care noi le vom depune pe ceea ce este un drept, dreptul pensionarilor de a avea o pensie decentă şi al salariaţilor de a-şi primi veniturile...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă rog pentru ultima dată să reveniţi la procedură.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulţumesc foarte mult.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc şi eu.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Grupul parlamentar al PNL vă cere o pauză de consultări de 30 de minute.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Vă rog să continuăm propunerile pentru Comisia de numărare a voturilor. (Rumoare, agitaţie.)

OK, s-a cerut o pauză, n-am auzit pentru că, din păcate, colegii dumneavoastră....Pauză, 10 minute pauză.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Continuăm lucrările. Timpul acordat pentru pauză s-a epuizat.

Doamna Aura Vasile pe procedură, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

N-am să mai spun nimic de pensii şi salarii, pentru că, oricum, vreţi să le tăiaţi poporului, dar vă rog să respectaţi măcar atât lucru, trebuie să fie un secretar de la opoziţie.

Şi vă rog să respectaţi acest lucru, în condiţiile în care dumneavoastră doriţi un vot şi vrem să ştim că ceea ce se întâmplă în continuare, cât de cât respectă regulamentul.

Domnul Ioan Oltean:

Absolut de acord.

Rog un secretar de la opoziţie să ocupe locul la prezidiu.

Domnul Octavian-Marius Popa (din sală):

Pe procedură, vă rog.

Domnul Ioan Oltean:

Numai puţin, imediat.

Fără niciun fel de problemă, dacă unul din cei doi secretari ai opoziţiei se află în sală, îl invit să ia locul unuia dintre cei doi secretari aflaţi la prezidiu.

Da, doamna Aura Vasile, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Aşa cum cunoaştem, Biroul permanent a hotărât pentru această săptămână ce secretari sunt de serviciu, cei care trebuie să ocupe locurile. Şi cum altădată am aşteptat şi 20 de minute, până unul din secretarii dumneavoastră au venit, o să aşteptăm până soseşte imediat unul din cei doi.

Domnul Ioan Oltean:

Vă reamintesc că nu Biroul permanent stabileşte secretarii, ci aceştia, prin propria lor înţelegere...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Cred că ştiţi foarte bine că în mapă avem o listă pe care, prin îngrijirea doamnei preşedinte şi a domnului secretar general, care stabileşte secretarii de serviciu în săptămâna respectivă pe plen.

Domnul Ioan Oltean:

Eu invit pe domnul Zgonea sau pe domnul Mihai Voicu, unul din ei să ocupe loc la prezidiu. Fără probleme, are locul asigurat la prezidiu.

Domnule deputat, domnule secretar, vă aşteptăm.

Pe procedură, vă rog.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor,

Eu nu prea înţeleg ce votăm acum. Se spune că urmează să votăm un judecător de la Curtea Constituţională.

Eu cred că votăm un membru al unei instituţii care va fi total lipsită de conţinut, decredibilizată, prin modul în care s-a procedat. Şi această decredibilizare nu va duce decât la un singur lucru: populaţia, căreia cu ajutorul noii instituţii i se vor tăia pensiile şi salariile...

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură, vă rog.

Domnul Octavian-Marius Popa:

...va ajunge la concluzia că în această ţară nu mai există mijloace democratice pentru a-ţi apăra drepturile.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, pe procedură.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Şi, de aceea, va proceda în consecinţă.

Pe procedură, domnule preşedinte. Încep să înţeleg despre ce este vorba.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg, pe procedură, vă rog eu.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Pe procedură, da.

Aşa cum spuneam, şi comuniştii s-au folosit de instituţiile democratice pentru a... (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg,

Nu-mi face deloc plăcere să vă tai microfonul, dar la procedură, vă rog.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Da, este uşor, că faceţi tot felul de lucruri care nu vă fac plăcere dumneavoastră şi partidului dumneavoastră: tăiaţi pensii, tăiaţi salarii...

Voci din opoziţie:

Tăiaţi şi microfonul!

Domnul Octavian-Marius Popa:

Tăiaţi microfoane, încălcaţi regulamente.

Voci din opoziţie:

Bravo!!!

Domnul Ioan Oltean:

Pe procedură, domnule coleg.

(Domnului deputat Octavian-Marius Popa i se întrerupe microfonul.)

Înţeleg că domnul Mircea Toader doreşte să intervină pe procedură.

Domnule deputat, aveţi microfonul.

Domnule Mircea Toader, aveţi două minute pe procedură, vă rog să interveniţi.

A, domnule Adrian Năstase, aveţi microfonul. Vă rog, domnule vicepreşedinte.

Domnul Adrian Năstase:

Stimaţi colegi,

Avem cu toţii responsabilitatea... (Rumoare.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte, vă cer pe procedură.

Domnul Adrian Năstase:

Am greşit când am spus toţi. Mă refeream la partea aceasta... (Aplauze.)

Dumneavoastră nu mai aveţi niciun fel de responsabilitate, nu faceţi decât să reacţionaţi la ordine.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte, vă cer să vorbiţi pe procedură.

Domnul Adrian Năstase:

Procedura este: aspectul pe care eu vreau să-l ridic este următorul. Stimaţi colegi, această Cameră a votat un judecător pentru Curtea Constituţională.

Votul a fost valabil şi acum ceea ce încercaţi este să schimbaţi acel judecător cu un judecător care să fie servil unui scop care este foarte clar, acela de a transforma Curtea Constituţională într-un loc unde să se poată valida tăierea pensiilor şi a salariilor şi a altor măsuri care sunt nepopulare. (Aplauze.) Şi aveţi nevoie, în afară de un Parlament, în care aţi cumpărat...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte,

Declaraţiile politice sunt mâine dimineaţă. Vă rog, foarte mult.

Domnul Adrian Năstase:

Aveţi nevoie, în acest moment, să puneţi la vot alegerea, într-un mod neconstituţional, neregulamentar, a unui judecător, încălcând hotărârea legală a Parlamentului, după ce aţi modificat Regulamentul Camerei, astfel încât hotărârile să fie aprobate cu majoritatea celor prezenţi.

Acum mergeţi pe o altă idee şi aţi mers în cazul lui Valer Dorneanu, pe ideea unei alegeri cu un vot din numărul parlamentarilor, per total.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să invocaţi articolul de procedură, domnule vicepreşedinte.

Vă rog, foarte mult, domnule vicepreşedinte, pe procedură, că vă închid microfonul.

Domnul Adrian Năstase:

Din acest punct de vedere, vreau să invoc textul din Constituţie...

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, nu din..., invocaţi textul din regulament, domnule vicepreşedinte. Procedura este în regulament.

Domnul Adrian Năstase:

Articolul care spune...

Procedura? Deci, textul pe care îl invoc este textul care stabileşte în Constituţie...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte, vă rog, la procedură.

Domnul Adrian Năstase:

Am o rugăminte: să nu mă mai întrerupeţi. Şi vă rog... (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreşedinte, nu mă puneţi în situaţia neplăcută să continui acest gest.

Vă rog să interveniţi pe procedură. (Rumoare, agitaţie.)

Domnul Adrian Năstase:

Nu vă e ruşine?

Procedura este orice, domnule preşedinte.

Este inadmisibil, dacă asta este ceea ce vă învaţă cei de la Cotroceni?!

O voce din opoziţie:

Să vă fie ruşine!!! (Continuă schimbul de replici.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Suspend şedinţa pentru 20 de minute.

- după pauză -

(Şedinţa se desfăşoară în condiţiile în care un lanţ uman format din deputaţi din partea opoziţiei s-a creat în jurul prezidiului şi al tribunei.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă. (Râsete şi gălăgie în sală.)

Întrucât pe procedură s-a intervenit vă propun, domnilor colegi... Domnilor colegi, vă rog să aveţi puţină răbdare. În temeiul prevederilor din Regulament, supun votului dumneavoastră sistarea discuţiilor pe procedură. (Rumoare.)

Vă rog să pregătiţi cartelele pentru vot şi vă rog să votaţi.

Domnul Adrian Solomon:

Domnule preşedinte,

Puteţi verifica stenograma, acum patru pauze de consultări nu mi-aţi dat cuvântul şi cred că am dreptul la acest cuvânt, la fel ca orice parlamentar. (Aplauze din partea opoziţiei.) Eu cred că dumneavoastră poate astăzi veţi putea vota orice, pentru că văd că sunteţi cu toţii în sală...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg, nu v-am dat cuvântul!

Cu 130 de voturi pentru, nicio abţinere şi un vot împotrivă s-a adoptat propunerea de sistare a intervenţiilor pe procedură.

O să vă rog...

Domnul Adrian Solomon:

Domnule preşedinte,

Dacă mai există un minim de bun-simţ...

Domnul Ioan Oltean:

...pe colegii de la UDMR, minorităţi şi independenţi să prezinte propuneri pentru Comisia de numărare a voturilor.

Domnul Adrian Solomon:

Domnule preşedinte, înţelegem că aţi vrea să votaţi poate şi prelungirea zilei de luni cu vreo trei ore?

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, o să luaţi cuvântul atunci când... Domnilor colegi, am spus că s-au sistat dezbaterile pe procedură. V-am spus lucrul acesta!

Domnul Adrian Solomon:

Dacă cei de la PDL mă aud acum, vreau să-i felicit că au reuşit să o aducă şi pe doamna Ridzi în sală. (Aplauze. Vorbeşte cu microfonul oprit). Dacă cei de la DNA o mai caută, să ştie că o găsesc aici în seara aceasta!

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi...

Domnul Adrian Solomon:

Domnule preşedinte,

Vă atrag atenţia că nu puteţi sista nicio discuţie pe procedură, conform Regulamentului acestei camere.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, ţin să vă anunţ că microfoanele de la prezidiu au fost tăiate de către deputaţi ai Partidului Social Democrat.

Voci din partea opoziţiei:

Oooo!

Domnul Ioan Oltean:

Ţin să vă anunţ că deputatul Calimente m-a ameninţat!

Voci din partea opoziţiei:

Aaaa! (Râsete.)

Domnul Ioan Oltean:

...deputatul Duvăz m-a ameninţat, că suntem într-o stare de violenţă fără precedent în Parlamentul României.

Pentru a vă calma, mai luăm o pauză de 10 minute. (Deputaţii din partea opoziţiei strigă: "Pleacă"!)

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, continuăm dezbaterile. Pe procedură, domnul Mircea Toader a cerut cuvântul.

Domnule Mircea Toader, vă rog, aveţi cuvântul. (Domnului deputat Mircea-Nicu Toader i se ia microfonul mobil de către un deputat din opoziţie.)

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Eu n-am înţeles să fi supus dumneavoastră... (I se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Mai avem microfoane, stimaţi colegi.

Domnilor colegi,

Am să vă spun cu sinceritate (Râsete din partea opoziţiei.)din 25 septembrie 1991, când minerii lui Cozma au năvălit în Parlamentul României, nu am mai trăit un asemenea moment. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PDL.) Dar ţin să vă spun că nici minerii lui Cozma nu l-au ameninţat pe preşedintele de şedinţă şi nu i-au tăiat microfoanele! (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PDL.) Este un gest primitiv, care dovedeşte că minoritatea vrea să-şi impună dictatura, împotriva majorităţii. (Fluierături în sală şi gălăgie.) Este fără precedent! Şi cred că astăzi Parlamentul a dat un exemplu în legătură cu ce trebuie sau ce nu trebuie să fie un Parlament.

Domnilor colegi,...

Voci din partea opoziţiei:

Dizolvaţi Parlamentul!

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

La votul poporului, înapoi!


7. Aprobarea modificării programului de lucru.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Ca procedură, am acest drept, ca lider de grup, atâta timp cât nu suntem în stare să găsim o soluţie, propunem modificarea programului până la ora 12 noaptea, ora 24.

Vă mulţumesc. (Se strigă "Bravo!" din partea deputaţilor aflaţi la putere.)

Domnul Ioan Oltean:

Da. Mulţumesc.

Supun votului dumneavoastră această propunere de modificare a programului până la ora 24.

Vă rog să votaţi, domnilor colegi.

Cu 150 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 3 abţineri, propunerea a fost aprobată.

Domnilor colegi, trecem la primul punct de pe ordinea de zi...

................................................

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, am să fac eu o propunere, aceea de a prelungi programul până la epuizarea acestui punct de pe ordinea de zi! O să rog colegii să voteze.

Doamna Aurelia Vasile:

Procedură, vreau şi eu microfonul! Procedură, dă-mi şi mie microfonul!

Domnul Ioan Oltean:

Suntem în procedură de vot!

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Am cerut cuvântul pe procedură înainte!

Domnul Ioan Oltean:

Cu 122 de voturi pentru, 2 abţineri şi un vot împotrivă, s-a aprobat propunerea de a continua dezbaterile până la epuizarea punctului acela de pe ordinea de zi. Rog grupurile parlamentare să desemneze în scris candidaţii pentru Comisia de numărare a voturilor.

Voci din partea opoziţiei:

Procedură, nu auzi că ţi-a expirat delegaţia?!

Domnul Ioan Oltean:

Rog reprezentanţii grupurilor parlamentare să prezinte propuneri pentru Comisia de numărare a voturilor.

Doamna Cristina-Ancuţa Pocora (din sală):

Nu aveţi delegaţie să conduceţi şedinţa de azi!

Domnul Ioan Oltean:

Am avut un vot pentru sistarea intervenţiilor pe procedură, domnilor colegi.

Rog Grupul independenţilor şi al minorităţilor naţionale, PSD şi PNL să prezinte propuneri pentru Comisia de numărare a voturilor.

Vă rog să prezentaţi propunerile în scris. Aştept propunerile în scris, stimaţi colegi.

Doamna Aurelia Vasile (din sală):

Vin lângă tine, stau în braţele tale, dacă nu-mi dai microfonul. Vrei să vezi? Ori mi-l dai pe bune, ori vin lângă tine!

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Până primesc propunerile, suspend şedinţa încă cinci minute.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să-mi îngăduiţi să anunţ componenţa Comisiei de numărare a voturilor.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, domnul Daniel Buda.

Din partea Grupului parlamentar UDMR, Gergely Olosz, din partea minorităţilor naţionale, domnul deputat Adrian Merka, şi din partea Grupului de parlamentari independenţi, domnul Nicolicea Eugen.

Am să-i dau cuvântul doamnei Aura Vasile, ca să ne anunţe reprezentantul acestui grup, în Comisia de numărare a voturilor, şi nu pe procedură, pentru că noi am votat sistarea luărilor de cuvânt pe procedură.

Aveţi cuvântul, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte, mulţumesc.

În sfârşit, după nu ştiu cât timp, putem să vorbim şi noi în condiţiile în care dictatura a ajuns la apogeu. Lucraţi doar dumneavoastră, cu un singur microfon.

Domnule preşedinte, în continuare, şi în continuare şi în continuare încălcaţi procedurile.

În această seară doriţi: dumneavoastră să stabiliţi ordinea de zi, dumneavoastră să votaţi, dumneavoastră să şutaţi, dumneavoastră să punctaţi.

Domnule preşedinte, v-am mai spus şi spun încă o dată: aţi adoptat şi aţi schimbat ordinea de zi, dar de ce trebuia neapărat să votăm astăzi, şi nu la votul final, în condiţiile în care spuneţi dumneavoastră că este foarte importantă Legea pensiilor?

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Aura Vasile, vă rog să ne comunicaţi numele colegului dumneavoastră pentru Comisia de numărare a voturilor.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Eram şi pe procedură şi...

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, ştiţi că m-aţi rugat să vă dau cuvântul pentru această chestiune şi eu m-am ţinut de cuvânt. Vă rog să vă ţineţi şi dumneavoastră de cuvânt.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Astă-seară nu aţi făcut decât să încălcaţi constant Regulamentul. Dacă aveţi discuţie cu mine, vă rog să coborâţi la acest microfon şi trec eu la microfonul care este liber şi vorbesc eu de acolo şi vorbiţi dumneavoastră de aici!

Domnule preşedinte, în condiţiile în care poporului i se taie salariul, i se taie pensia...

Domnul Ioan Oltean:

Doamna Aura Vasile, cu toată simpatia pe care v-o port - şi ştiţi acest lucru...

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,...

Domnul Ioan Oltean:

Cu toată simpatia pe care v-o port, şi ştiţi acest lucru, nu suntem la declaraţii politice!

Doamna Aurelia Vasile:

Grupul PSD nu face nici o propunere... Mă lăsaţi să vorbesc?

Domnul Ioan Oltean:

Nu suntem la declaraţii politice. Ştiţi că nu îmi face deloc plăcere să vă tai microfonul.

Doamna Aurelia Vasile:

Aşa este frumos şi aşa am învăţat noi pe tehnică legislativă de la dumneavoastră, care sunteţi înaintaşii noştri în Camera Deputaţilor, că nu este bine să fii sec, şi atunci îţi îmbraci puţin propunerea. Şi de aceea spun că Grupul parlamentar al PSD şi PC, pentru că vreţi să tăiaţi pensiile şi salariile şi împiedicaţi acest lucru, nu face nicio propunere în această comisie, să vă jucaţi singuri, până la urmă. (Aplauze din partea opoziţiei.) Vreţi să faceţi dictatură sigură!

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

Stimaţi colegi, supun votului dumneavoastră componenţa Comisiei pentru numărarea voturilor.

PNL a declarat înainte că nu face nici o propunere.

Vă rog să votaţi.

Cu 141 de voturi pentru, 3 abţineri şi niciun vot împotrivă Comisia care a fost propusă a fost adoptată.

Vă rog, stimaţi colegi, să se pregătească urnele, buletinele de vot...

Domnule Márton Árpád, vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor,

Conform deciziei pe care au luat-o un număr de deputaţi din această sală, noi ar urma să dăm un vot care se doreşte a fi un vot calificat, cu 168 de voturi, când nici pentru ultima prelungire a programului nu au fost prezenţi măcar 168. (Aplauze furtunoase din partea opoziţiei. Se strigă: "Bravo!")

Nu vă bucuraţi. Fac o declaraţie de ordin personal, conform art. 149 alin.(1): din acest moment eu nu particip la acest vot.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Am cerut personalului tehnic să aducă urnele, buletinele pentru vot. Chestorii sunt invitaţi la masă pentru a putea înmâna buletinele de vot.

Buletinul de vot cuprinde două nume. Procedură de vot: vă rog, pe listă rămâne netăiat un singur nume, acela al celui care doriţi să fie viitorul judecător al Curţii Constituţionale.

Suntem în prezenţa reglementării art. 5 alin.(4) din Legea nr. 47. Avem necesar jumătate plus unu din numărul total de voturi pentru ca votul să fie valabil.

Domnii chestori, domnul Albu, vă rog să treceţi la împărţirea buletinelor de vot.

Pe domnul secretar Sever Voinescu îl rog să citească catalogul. Vă rog să aduceţi catalogul. (Din partea opoziţiei se scandează: "Jos hoţii!") Vă rog să-l lăsaţi pe secretarul de şedinţă să citească catalogul.

Domnule secretar, vă rog să veniţi la prezidiu să citiţi de aici catalogul. Am constatat că este nevoie să apelăm la microfonul preşedintelui.

Vă rog, domnule secretar.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

- Adomniţei Cristian Mihai - absent
- Albu Gheorghe - prezent
- Alecu Valeriu - prezent
- Almăjanu Marin - absent
- Amet Aledin - prezent
- Ana Gheorghe - absent
- Anastase Roberta-Alma - absent
- Andon Sergiu - absent
- Andronache Gabriel - prezent
- Anghel Florin-Serghei - prezent
- Antal István - absent
- Antochi Gheorghe - absent
- Apostolache Mihai Cristian - prezent
- Ardeleanu Sanda-Maria - prezent
- Arion Viorel - prezent
- Atanasiu Teodor - absent
- Avram Marian - prezent
- Axenie Carmen - prezent
- Balan Ioan - prezent
- Balcan Viorel - prezent
- Banu Mihai - prezent
- Barbu Sulfina - prezent
- Barna Maria Eugenia - prezent
- Bădălan Eugen - prezent
- Bădulescu Adrian - prezent
- Bănicioiu Nicolae - prezent
- Bărbulescu Daniel-Ionuţ - prezent
- Bejinariu Eugen - absent
- Berci Vasile - absent
- Béres Ştefan Vasile - prezent
- Blaga Iosif Veniamin - prezent
- Bleotu Vasile - absent
- Boabeş Dumitru

(Se scandează din partea opoziţiei: "Hoţii!" "Ruşine!" "Ruşine să vă fie!" "Votaţi la Cotroceni!")

(Deputaţi din opoziţie iau capacele urnelor, aşează urnele suprapuse şi se grupează pentru a bloca accesul spre votare.)

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să nu împiedicaţi votanţii, vă rog foarte mult!

Domnilor colegi,

Vă rog să lăsaţi colegii care vor să voteze să poată să ajungă la urne. Vă rog din suflet.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Aţi avut un singur chestor, e ilegal. Nu aveaţi voie, nu pricepeţi? Trebuie doi chestori.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Bănicioiu, vă rog să poftiţi la împărţirea... Nu-i adevărat, domnule Bănicioiu. Vă rog să poftiţi acolo, să împărţiţi buletinele de vot. Vă rog să poftiţi acolo, domnule Bănicioiu.

Voci din partea deputaţilor din opoziţie:

Votaţi la Cotroceni! Votaţi la Cotroceni!

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi!

Voci din partea Grupurilor parlamentare ale PSD+PC şi PNL:

Ruşine! Ruşine! (Animaţie, replici contradictorii, scandări.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Încă cinci minute pentru o scurtă pauză. Cinci minute pauză. (Vacarm, bătăi în pupitru.)

Domnule deputat, am spus cinci minute pauză. Am reţinut.

- după pauză -

*

Voci din partea deputaţilor din opoziţie:

Demisia! Demisia!

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Domnul deputat Ponta m-a rugat să-i dau cuvântul şi-l invit la microfon.

Stimaţi colegi,

Domnul deputat Victor Ponta m-a rugat să-i dau cuvântul.

După luarea de cuvânt a domnului deputat, a domnului preşedinte Victor Ponta, vă dau cuvântul şi dumneavoastră.

Domnule deputat, aveţi cuvântul. (Doamna Florina Ruxandra Jipa doreşte să ia cuvântul.)

L-am anunţat pe domnul Victor Ponta la microfon, vă rog foarte mult.

Domnule Victor Ponta, vă rog să luaţi cuvântul.

Stimată colegă, doamna deputat, aveţi cuvântul până când domnul Ponta se sfătuieşte cu colegii.

În acelaşi timp, rog un chestor din partea opoziţiei să se prezinte la masa de distribuire a buletinelor de vot.

Doamna Florina Ruxandra Jipa (din bancă):

Domnule preşedinte,

În primul rând, vreau să vă spun un lucru: ceea ce aţi făcut o zi întreagă şi continuaţi şi ziua următoare, este ceva sub orice critică, e incalificabil.

Dar eu nu asta am vrut să vă spun, am vrut să vă spun altceva. Ce votaţi? Pe cine votaţi? Vă rog să-mi arătaţi pe cine votaţi. Trebuie să fie acolo persoana pe care o votaţi, da? Pe cine votaţi? Vă întreb.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, stimată colegă.

Doamna Florina Ruxandra Jipa (din bancă):

Domnule preşedinte,

Aţi întrerupt votul, reluaţi procedura şi votaţi dumneavoastră persoane în lipsă, s-o vedem şi pe asta.

Înseamnă că am depăşit orice limită a Europei. Suntem în Africa, Australia, unde suntem?

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

Îl aşteptăm pe domnul deputat Victor Ponta pentru a interveni.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Aş vrea, totuşi, să găsim o soluţie în al treisprezecelea ceas, ca cei care se uită la noi sau cei care dorm şi mâine se vor trezi şi se vor uita la noi să nu se simtă la fel de ruşinaţi ca şi noi.

Vă rog frumos să supuneţi la vot propunerea noastră ca astăzi să suspendăm şedinţa şi miercuri, fără a mai bloca nimeni niciun fel de procedură, să trecem la vot şi majoritatea să decidă.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Deşi suntem în procedură de vot întreruptă, am să supun votului dumneavoastră propunerea domnului deputat Victor Ponta de a se întrerupe lucrările aici şi de a se relua, în aceeaşi fază, în şedinţa de miercuri dimineaţa.

Vă rog votul dumneavoastră, stimaţi colegi. Vă rog să votaţi.

Domnilor colegi,

Cu 139 de voturi împotrivă, 123 pentru şi nouă abţineri, propunerea a căzut.

În consecinţă, rog chestorii să treacă în continuare la distribuirea buletinelor de vot. Urnele să le prezentaţi. Continuăm votul nostru.

Domnilor colegi,

A fost un vot democratic, vă rog foarte mult să-l respectaţi!

Domnilor colegi,

Am supus votului dumneavoastră propunerea pe care aţi făcut-o. Mi se pare absolut firesc să respectăm votul majorităţii. Votul majorităţii este dat în favoarea continuării procedurii de vot.

Vă rog foarte mult, vă rog să prezentaţi... să puneţi urnele...

Domnilor colegi,

Domnilor chestori, un chestor de la putere, unul de la opoziţie, să distribuie buletinele de vot.

Pentru a nu fi niciun fel de confuzie, pentru alegerea judecătorului la Curtea Constituţională e nevoie de majoritatea absolută, adică jumătate plus unu din numărul deputaţilor. Deci aş vrea să fie lucrurile foarte clare în privinţa aceasta, deci 168 de voturi va fi nevoie pentru ca Camera să poată să desemneze viitorul judecător al Curţii Constituţionale.

Rog personalul tehnic, chestorii, să se pregătească pentru a continua procedura de vot.

Fac apel la colegii mei să nu continuăm această dispută pe violenţă. Vă rog.

Rog pe cei care au furat capacele de la urne să le readucă, pentru a putea continua votul.

Am înţeles că aţi tăiat microfonul, am înţeles că ne-aţi înjurat, dar chiar de furt e prea mult să vă acuzăm.

Îl rog pe domnul preşedinte Victor Ponta să facă uz de putere în partid pentru a potoli spiritele.

Rog secretarul de şedinţă să vină să continue catalogul.

Vă rog, domnule coleg.

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Domnule preşedinte,

Înţeleg că reluăm procedura de vot, da? Ca urmare a votului din plen, de acum câteva minute... Domnule preşedinte, mă urmăriţi?

Deci înţeleg că reluăm procedura de vot. Totodată, vă rog să permiteţi grupurilor parlamentare să-şi desemneze reprezentanţii în Comisia de numărătoare, totodată la împărţirea voturilor. Ca să fie toate lucrurile aşa cum trebuie să fie.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Grupurile parlamentare ale PNL şi PSD, dacă doresc să-şi desemneze reprezentanţii în Comisia de numărare a votului, pot să o facă.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Înainte de a propune reprezentantul PSD în Comisia de numărare, am rugămintea să revenim atunci la Regulament şi un secretar al opoziţiei va striga prezenţa.

Domnul Ioan Oltean:

Absolut de acord. Deci prezenţa o va striga un secretar al opoziţiei, fără probleme.

Vă rog să observaţi că în urne nu există niciun buletin de vot. Aştept propunerile de numărare a votului din partea PSD şi PNL.

Propunerea din partea Partidului Social Democrat, doamna deputat Aura Vasile. Domnul Sever Voinescu, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte,

Grupul PSD+PC propune pentru Comisia de numărare pe domnul deputat Pâslaru.

Domnul Ioan Oltean:

Pâslaru şi mai cum?

Voci din sală:

Florin.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul Pâslaru Florin.

Dacă PNL-ul doreşte să facă o propunere? Vă rog, domnule deputat.

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Domnule preşedinte,

Odată cu propunerea pe care vrem s-o facem, de a desemna pe cineva în Comisia de numărătoare, dorim să vă solicităm ca la următoarea împărţire a buletinelor de vot să facem un semn suplimentar, pentru că n-am dori să se mai nască şi alte suspiciuni şi alte scandaluri în această seară.

Deci, vă rugăm frumos să avem şi o semnătură din partea PNL-ului şi a PSD-ului pe buletinele de vot şi reprezentantul nostru în comisie este domnul deputat George Dumitrică.

Mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

N-am înţeles numele deputatului.

Domnul Andrei Dominic Gerea (din sală):

Dumitrică.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, domnule Severin, pe procedură.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Nu sunt Severin, în fine.

Domnule preşedinte,

Eu nu ştiu cum e asta, cu semnătura pe buletine, dar atâta vreme cât acolo se află un chestor al opoziţiei şi un chestor al puterii, e limpede... (Strigăte, rumoare.)

N-aţi putea să nu mai strigaţi aşa? Se poate?

Bun! Vroiam să spun că, atâta vreme cât e un chestor al opoziţiei şi unul al puterii, garanţia că nu se dau mai multe buletine este asigurată. Asta e tot ce vroiam să spun.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc. Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

N-aş avea nimic împotrivă, domnule secretar, dacă între timp nu se dădea un rând de buletine de vot. Eu nu am certitudinea că nu se pot folosi. Deci nu ştiu câte s-au dat, cum s-au dat, dar există aceste buletine în acest moment, în sală, altele decât le vor da chestorii în acest moment.

Domnul Ioan Oltean:

Eu vă propun următorul lucru.

Domnilor colegi,

Am următoarea rugăminte. Buletinele de vot care se vor distribui de acum încolo vor avea semnătura celor doi chestori, pentru a fi în afara oricărei suspiciuni în ce priveşte depunerea mai multor... Bun! Până când cei doi chestori semnează buletinele de vot, facem o scurtă pauză de cinci minute.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Haideţi, domnilor colegi, să finalizăm, că a fost lungă ziua şi noapte.

Pe procedură, doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulţumesc. Tot nu vreţi să-mi daţi să vorbesc şi eu de la microfonul ăla albastru?!

Domnul Ioan Oltean:

vă rog să ocupaţi loc în sala de şedinţe.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Domnule preşedinte,

Grupul Partidului Social Democrat şi al Partidului Conservator, în condiţiile în care asistăm de o zi întreagă cum se încalcă Constituţia, asistăm de o zi întreagă cum se intră cu bocanci cu placheuri în Regulamentul Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care se întâmplă ce se întâmplă în Camera Deputaţilor, grupul meu participă, dar nu votează.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

Domnul Eugen Nicolăescu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Stimaţi colegi,

Şi o să-i rog pe colegii de la PDL să aibă măcar acum îngăduinţa să ne asculte şi pe noi, dacă doresc. (Rumoare.)

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Fac apel, vă rog să-l ascultaţi cu maximă atenţie pe domnul deputat.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule preşedinte,

Vă sunt recunoscător.

O voce din sală:

Aşteptăm o veste bună!

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Aşa este, aşteptaţi o veste bună.

Aş dori, în primul rând...

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Vă rog să nu întrerupeţi vorbitorul, vă rog eu foarte mult.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Aş dori, în primul rând, să vă spun că Grupul parlamentar al PNL consideră neregulamentară şi ilegală procedura de reluare a votului asupra candidaturii unui judecător la Curtea Constituţională.

Grupul nostru parlamentar consideră că, în acest moment, la Curtea Constituţională este desemnat de Camera Deputaţilor judecător domnul Valer Dorneanu. (Aplauze.)

Votul pe care l-a dat Camera Deputaţilor este regulamentar, constituţional.

Eu înţeleg că dumneavoastră doriţi ca la Curtea Constituţională să aveţi un judecător care să considere că tăierea pensiilor şi salariilor este constituţională. Noi nu dorim acest lucru! Noi dorim să nu se taie pensiile şi salariile oamenilor, şi judecătorii Curţii Constituţionale să fie profesionişti, şi să nu fie politruci, aşa cum vreţi dumneavoastră. (Aplauze.)

Drept pentru care, grupul nostru parlamentar, Grupul parlamentar al PNL, va părăsi sala şi nu va participa la acest simulacru de vot. (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnilor colegi.

Îl rog pe domnul secretar Valeriu Zgonea să citească catalogul. Reluăm votul de la început.

Buletinele de vot trebuie să fie semnate de către cei doi chestori, pentru a elimina orice fel de suspiciune.

Am să rog un reprezentant al Partidului Social Democrat să stea lângă urna fără capac sau... am găsit capacul. S-a găsit capacul, s-a găsit capacul! Deci, urnele sunt în condiţii optime pentru a putea asigura securitatea votului.

Domnule Zgonea, aveţi cuvântul.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule preşedinte, mulţumesc mult.

pentru stenogramă, Grupul parlamentar al PSD nu participă la vot, ca să fie foarte bine înţeles şi să rămână în stenogramă, ca să nu poată fi această chestiune interpretată.

Daţi-mi voie, şi am rugămintea la colegi, să spună prezent.

Voci din sală:

Şi dacă votează sau nu.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Şi, dacă votează sau nu, este treaba dumneavoastră, domnule.

Domnul Ioan Oltean:

Absolut corect.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Şi am să vă rog frumos să începem.

- Adomniţei Cristian Mihai - absent
- Albu Gheorghe - prezent
- Alecu Valeriu - prezent
- Almăjanu Marin - absent
- Amet Aledin - prezent

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţe şi să veniţi când sunteţi chemaţi.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

- Ana Gheorghe - absent
- Anastase Roberta Alma - prezentă
- Andon Sergiu - absent
- Andronache Gabriel - prezent
- Anghel Florin-Serghei - prezent
- Antal István - absent
- Antochi Gheorghe - absent
- Apostolache Mihai Cristian - prezent
- Ardeleanu Sanda-Maria - prezentă
- Arion Viorel - prezent
- Atanasiu Teodor - absent
- Avram Marian - prezent
- Axenie Carmen - prezentă
- Balan Ioan - prezent
- Balcan Viorel - prezent
- Banu Mihai - prezent
- Barbu Sulfina - prezentă
- Barna Maria Eugenia - prezentă
- Bădălan Eugen - prezent
- Bădulescu Adrian - prezent
- Bănicioiu Nicolae - prezent, nu votează
- Bărbulescu Daniel-Ionuţ - prezent
- Bejinariu Eugen - absent
- Berci Vasile - absent
- Béres Ştefan Vasile - prezent
- Blaga Iosif Veniamin - prezent
- Bleotu Vasile - absent
- Boabeş Dumitru - absent
- Bobeş Marin - prezent
- Bode Lucian Nicolae - prezent
- Boghicevici Claudia - prezent
- Boiangiu Victor - prezent
- Boldea Mihail - prezent
- Borbély László - prezent
- Bordeianu Dan - prezent
- Bostan Emil - prezent
- Bot Octavian - prezent
- Botiş Ioan-Nelu - prezent
- Boureanu Cristian Alexandru - prezent
- Brătianu Matei Radu - prezent, nu votează
- Brînză William Gabriel - prezent
- Buciuta Ştefan - prezent
- Bud Nicolae - prezent
- Buda Daniel - prezent
- Buda Viorel-Vasile - absent
- Budurescu Daniel-Stamate - absent
- Buhăianu-Obuf Cătălin Ovidiu - prezent
- Buican Cristian - absent
- Burcău Doina - absentă
- Burlacu Cristian-Ion - prezent
- Burnei Ion - absent
- Buta Sorin Gheorghe - prezent
- Calimente Mihăiţă - absent
- Canacheu Costică - prezent
- Cantaragiu Bogdan - prezent
- Cazan Mircea Vasile - absent
- Călian Petru - prezent
- Călin Ion - absent
- Cărare Viorel - prezent
- Cherecheş Cătălin - absent
- Chircu Doiniţa-Mariana - prezentă
- Chirilă Constantin - prezent
- Chiriţă Dumitru - absent
- Chisăliţă Ioan Narcis - absent
- Chiţoiu Daniel - absent
- Chiuariu Tudor-Alexandru - absent
- Cindrea Ioan - absent
- Ciobanu Gheorghe - prezent
- Ciocan Gheorghe - absent
- Cionca-Arghir Iustin-Marinel - prezent
- Ciucă Liviu-Bogdan - absent
- Ciuhodaru Tudor - prezent
- Coclici Radu Eugeniu - absent
- Coroamă Gheorghe - prezent
- Covaci Dorel - absent
- Cristea Victor - absent
- Cristian Horia - absent
- Croitoru Cătălin - prezent
- Damian Ioan - absent
- Dascălu Constantin - prezent
- Derzsi Ákos - prezent
- Dobre Ciprian Minodor - absent
- Dobre Cristina Elena - prezentă
- Dobre Victor Paul - absent
- Dolineaschi Andrei - absent
- Donţu Mihai-Aurel - absent
- Dragomir Gheorghe - absent
- Drăghici Mircea-Gheorghe - absent
- Drăghici Sonia-Maria - absentă
- Drăgulescu Iosif Ştefan - prezent
- Dugulescu Marius Cristinel - prezent
- Dumitrache Ileana Cristina - absentă
- Dumitrescu Cristian-Sorin - prezent, nu votează
- Dumitrescu Liana - prezentă
- Dumitrică George Ionuţ - absent
- Dumitru Georgică - prezent
- Dumitru Ion - absent
- Duşa Mircea - absent
- Edler András György - absent
- Erdei Dolóczki István - prezent
- Farago Petru - prezent
- Farkas Anna-Lili - prezentă
- Fenechiu Relu - absent
- Firczak Gheorghe - prezent
- Florea Damian - absent
- Florescu Adrian - prezent
- Frunzulică Doru-Claudian - absent
- Fuia Stelian - prezent
- Gabor Gheorghe - absent
- Ganţ Ovidiu Victor - prezent
- Gavrilescu Graţiela Leocadia - absentă
- Geantă Florian Daniel - prezent
- Georgescu Filip - absent
- Gerea Andrei Dominic - absent
- Gheorghe Tinel - prezent
- Gherasim Vasile - prezent
- Ghiţă Cornel - prezent
- Ghiţă-Eftemie Stelian - prezent
- Ghiveciu Marian - absent
- Giurgiu Mircia - absent
- Gliga Vasile Ghiorghe - absent
- Göndör Marius-Sorin - prezent
- Gorghiu Alina-Ştefania - absentă
- Gospodaru Gabriel-Dan - prezent
- Grama Horia - absent
- Grosaru Mircea - prezent
- Gurzău Adrian - prezent
- Gust-Băloşin Florentin - absent
- Hogea Gheorghe - prezent
- Holban Titi - absent
- Holdiş Ioan - prezent
- Horj Pavel - absent
- Hrebenciuc Viorel - prezent, nu votează
- Iacob-Ridzi Monica Maria - prezentă
- Iacob-Strugaru Stelică - prezent
- Ialomiţianu Gheorghe - prezent
- Iancu Iulian - absent
- Ibram Iusein - prezent
- Iftime Dragoş-Adrian - prezent
- Ignat Miron - absent
- Ionescu George - prezent
- Iordache Florin - absent
- Iordache Luminiţa - prezentă
- Iorguş Zanfir - prezent
- Irimescu Mircea - absent
- Itu Cornel - absent
- Jipa Florina Ruxandra - absentă
- Jolţa Nicolae - absent
- Kelemen Atila Béla-László - prezent
- Kelemen Hunor - prezent
- Kerekes Károly - absent
- Korodi Attila - prezent
- Kötö Iosif - prezent
- Lakatos Petru - prezent
- Leşe Doru Braşoan - prezent
- Liga Dănuţ - prezent
- Longher Ghervazen - prezent
- Lubanovici Mircea - prezent
- Luca Ciprian-Florin - absent
- Lup Mircea Silvestru - absent
- Lupu Mihai - absent
- Macaleţi Costică - absent
- Manda Iulian Claudiu - absent
- Manolescu Oana - prezentă
- Marian Dan Mihai - prezent
- Marin Mircea - prezent
- Marinescu Antonella - absentă
- Martin Eduard-Stelian - absent
- Márton Árpád-Francisc - absent
- Máté András-Levente - absent
- Mazilu Constantin - absent
- Merka Adrian-Miroslav - prezent
- Militaru Constantin Severus - prezent
- Mircovici Niculae - absent
- Mitrea Manuela - prezentă, nu votează
- Mocanu Adrian - absent
- Mocanu Vasile - absent
- Mocioalcă Ion - absent
- Moldovan Carmen Ileana - absentă
- Moldovan Emil Radu - absent
- Morega Dan Ilie - absent
- Motreanu Dan-Ştefan - absent
- Movilă Petru - prezent
- Munteanu Ioan - prezent
- Mustea-Şerban Răzvan - prezent
- Nassar Rodica - prezentă, nu votează
- Năstase Adrian - prezent, nu votează
- Neacşu Marian - absent
- Nechifor Cătălin-Ioan - absent
- Neculai Marius - prezent
- Negoiţă Robert Sorin - absent
- Negruţ Clement - prezent
- Nica Dan - absent
- Nica Nicolae-Ciprian - absent
- Nicolăescu Gheorghe-Eugen - absent
- Nicolicea Eugen - prezent
- Niculescu Duvăz Bogdan Nicolae - absent
- Niculescu-Mizil Ştefănescu Tohme Oana - absentă
- Nistor Laurenţiu - absent
- Niţă Constantin - absent
- Niţu Adrian Henorel - prezent
- Nosa Iuliu - absent
- Novac Cornelia Brînduşa - prezentă
- Oajdea Vasile Daniel - prezent
- Olar Corneliu - prezent
- Olosz Gergely - prezent
- Oltean Ioan - prezent
- Oprea Gabriel - prezent
- Oprişcan Mihai Doru - prezent
- Orban Ludovic - absent
- Pál Árpád - prezent
- Palaşcă Viorel - absent
- Palăr Ionel - absent
- Paleologu Theodor - prezent
- Pálfi Mozes Zoltan - prezent
- Pambuccian Varujan - prezent
- Pandele Sorin Andi - prezent
- Panţîru Tudor - absent
- Pardău Dumitru - prezent
- Păduraru Nicuşor - prezent
- Păsat Dan - prezent
- Păun Nicolae - absent
- Pâslaru Florin-Costin - absent
- Petö Csilla-Mária - prezentă
- Petrescu Cristian - prezent
- Petrescu Petre - absent
- Pieptea Cornel - absent
- Pirpiliu Ştefan Daniel - prezent
- Plăiaşu Gabriel - absent
- Pocora Cristina-Ancuţa - absentă
- Ponta Victor-Viorel - prezent, nu votează
- Pop Georgian - absent
- Pop Virgil - absent
- Popa Florian - absent
- Popa Octavian-Marius - absent
- Popeangă Vasile - absent
- Popescu Adrian - prezent
- Popescu Cosmin Mihai - prezent
- Popescu Dan-Mircea - absent
- Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton - absent
- Popov Duşan - prezent
- Popoviciu Alin Augustin Florin - prezent
- Postolachi Florin - prezent
- Potor Călin - prezent
- Preda Cezar-Florin - prezent
- Prigoană Vasile-Silviu - prezent
- Radan Mihai - absent
- Răţoi Neculai - absent
- Rebenciuc Neculai - prezent
- Resmeriţă Cornel-Cristian - absent
- Riviş-Tipei Lucian - prezent
- Rizea Cristian - prezent, nu votează
- Rogin Marius - prezent
- Roman Gheorghe - prezent
- Roman Ioan Sorin - absent
- Roşca Lucreţia - absent
- Rusu Valentin - prezent
- Sava Andrei-Valentin - absent
- Săftoiu Ana Adriana - absentă
- Săniuţă Marian-Florian - absent
- Săpunaru Nini - absent
- Sârbu Marian - prezent
- Scutaru Adrian George - absent
- Seremi Ştefan - prezent
- Seres Denes - prezent
- Socaciu Victor - absent
- Solomon Adrian - absent
- Soporan Vasile Filip - prezent
- Spînu Teodor-Marius - prezent
- Stan Ioan - absent
- Stan Ion - absent
- Stan Nicolae - prezent
- Stanciu Anghel - absent
- Stavrositu Maria - prezentă
- Steriu Valeriu-Andrei - prezent
- Stoica Mihaela - prezentă
- Stragea Sorin Constantin - absent
- Stroe Ionuţ-Marian - absent
- Stroe Mihai - prezent
- Stroe Radu - absent
- Stroian Toader - prezent
- Surdu-Soreanu Raul-Victor - prezent, nu votează
- Surpăţeanu Mihai - prezent
- Surupăceanu Mugurel - absent
- Şandru Mihaela Ioana - prezentă
- Ştefan Viorel - absent
- Ştirbeţ Corneliu - prezent
- Ştirbu Gigel-Sorinel - absent
- Tabără Valeriu - prezent
- Tăbugan Ion - prezent
- Taloş Gheorghe-Mirel - absent
- Tărâţă Culiţă - absent
- Teodorescu Horia - absent
- Timiş Ioan - prezent
- Tiţa-Nicolescu Gabriel - prezent
- Tîlvăr Angel - absent
- Toader Mircea-Nicu - prezent
- Trandafir Teodora Virginia - absent
- Trăşculescu Alin Silviu - prezent
- Tudose Mihai - absent
- Turcan Raluca - prezentă
- Tuşa Adriana Diana - absent
- Ţaga Claudiu - absent
- Ţintean Ioan - absent
- Ţîmpău Radu Bogdan - absent
- Ţurcanu Florin - absent
- Ţurea Răzvan - prezent
- Udrea Elena Gabriela - prezentă
- Uioreanu Horea-Dorin - absent
- Uricec Eugen Constantin - prezent
- Vainer Aurel - prezent
- Varga Attila - absent
- Varga Lucia-Ana - absentă
- Vasile Aurelia - prezentă, nu votează
- Vasilică Radu Costin - absent
- Vişan Gelu - prezent
- Vîlcu Samoil - prezent
- Vladu Iulian - prezent
- Vlase Petru Gabriel - absent
- Vlădoiu Aurel - absent
- Voicu Mădălin-Ştefan - absent
- Voicu Mihai Alexandru - absent
- Voinescu-Cotoi Sever - prezent
- Vreme Valerian - prezent
- Zamfirescu Sorin Ştefan - prezent
- Zătreanu Dan-Radu - prezent
- Zgonea Valeriu Ştefan - prezent, nu votează
- Zisopol Dragoş Gabriel - prezent
- Zoicaş Gheorghe - prezent

Reluăm:

- Burnei Ionabsent
- Antal Istvan

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor, lăsaţi-l pe domnul secretar să restrige catalogul cu cei care au absentat până acum.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Antal Istvanprezent

Domnul Ioan Oltean:

Mai este vreun deputat care nu şi-a exprimat dreptul la vot?

Domnule secretar, mai este cineva?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Am următoarea rugăminte: buletinele de vot să fie anulate, cele nefolosite.

Rog Comisia de numărare a voturilor să se deplaseze în sala de şedinţe a Biroului permanent, pentru a număra voturile.

Vă rog, domnilor colegi, dacă-mi îngăduiţi, doar două cuvinte aş vrea să vă adresez.

Rog membrii comisiei să se deplaseze în sala de şedinţe.

Domnilor colegi,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Îngăduiţi-mi să vă cer scuze dacă în şedinţa de ieri şi de astăzi, prin cuvintele mele, am supărat pe cineva.

În primul rând, îi cer scuze, fără niciun fel de reţinere, domnului deputat Radu Moldovan şi celorlalţi care, prin atitudinea mea, s-au simţit într-un fel sau altul lezaţi.

O să vă rog acum, până la numărarea voturilor, luăm o pauză scurtă.

Ne reîntâlnim după ce comisia va putea prezenta procesul-verbal de constatare a rezultatului voturilor.

Doamna deputat Aura Vasile, am să-i dau voie, de la microfonul preşedintelui, să-şi exprime poziţia.

Doamna deputat, cu toată simpatia.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Eu, cel puţin, apreciez ceea ce aţi spus, că, într-adevăr, a fost un lucru sau s-a întâmplat un lucru care ştiţi foarte bine că e neregulamentar, că nu este constituţional, că nu trebuia reluat votul.

Şi nouă ne pare rău dacă câteodată, ştiu eu, expresiile au fost mai dure, dar asta este. Nu întotdeauna se întâmplă exact cum vrei.

Dar spun încă o dată că astăzi, pentru prima oară, în România, după 20 de ani, nu am crezut că o să asist vreodată la încălcarea flagrantă a Constituţiei şi a regulamentelor.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

O scurtă pauză, stimaţi colegi.

- după pauză -

Domnul Ioan Oltean:

Stimaţi colegi,

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Rog preşedintele Comisiei pentru numărarea voturilor să prezinte rezultatul votului.

Domnul Daniel Buda:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Proces-verbal privind rezultatul votului exprimat de către deputaţi cu privire la numirea unui judecător la Curtea Constituţională.

În urma verificării şi numărării voturilor reluate de către deputaţi, prin vot secret, cu buletine de vot, potrivit art.123 şi art.128 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările ulterioare, asupra candidaţilor propuşi în vederea numirii unui judecător la Curtea Constituţională, s-au constatat următoarele: numărul total al deputaţilor: 334; numărul deputaţilor prezenţi: 183; numărul total de voturi exprimate: 171; numărul de voturi anulate: 2.

În urma verificării şi numărării voturilor exprimate rezultă următoarele: Dorneanu Valer - un vot pentru; 168 voturi contra; Minea Mircea Ştefan - 168 voturi pentru; un vot contra. (Aplauze.)

Potrivit rezultatului votului, din totalul de 334 de deputaţi, au fost prezenţi 183; şi-au exprimat votul 171, din care domnul Mircea Ştefan Minea a obţinut cel mai mare număr de voturi - 168 - ceea ce reprezintă majoritatea voturilor deputaţilor, prevăzută de art.5 alin.(4) din Legea nr.47/1992, republicată, cu modificările ulterioare.

Semnează membrii Comisiei pentru numărarea voturilor.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Încă un minut vă reţin atenţia.

În urma rezultatului votului, domnul Mircea Ştefan Minea este declarat judecător al Curţii Constituţionale. (Aplauze.)

Am să vă mulţumesc tuturor - membrilor PDL, membrilor UDMR, membrilor Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, membrilor Grupului parlamentar al UNPR, membrilor Grupului parlamentar al independenţilor - pentru efortul făcut astăzi.

Este o dovadă că majoritatea parlamentară există şi ea va funcţiona. Cu siguranţă, astăzi moţiunea va fi respinsă. Meritaţi câteva ore de somn bun.

Ne revedem cu o parte la ora 8,30, la declaraţii politice, şi cu o parte la ora 10,00, la moţiunea de cenzură.

Doamna Aura Vasile spune să continuăm ordinea de zi.

Spre regret, o vom face la ora 10,00.

Vă mulţumesc. Noapte bună tuturor! pe astăzi, la ora 10,00.

*

Şedinţa s-a încheiat la ora 02,10.


(sursa: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.data?cam=2&dat=20100614&idl=1)

Domnule Caragiale, nu aţi inventat nimic.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.