09 June 2010

Cour Européenne des Droits de l'Homme


Se pare că România are iarăşi probleme la CEDO...
Semnalarea mi-a venit de la doamna Ana Borchall

Hotarare pilot la CEDO in cazul Romaniei?

cel mai probabil da, avand in vedere ca ieri s-a ramas in pronuntare in cauzele Atanasiu şi Poenaru vs. România şi Solon vs. România.

Prin hotarare pilot se constată încălcarea unei prevederi a Convenţiei care afectează un număr mare de persoane aparţinând statului respectiv. Mai mult, masurile care urmeaza a fi luate se aplica retroactiv.

Este important de stiut ca in perioada 2000-2009 statul roman a platit 43 de milioane de euro pe baza hotărârilor pronunţate împotriva sa de CEDO. Mai mult de jumătate din această sumă - 24,5 milioane de euro - a fost plătită doar în ultimii doi ani.

Un prim pas spre reformarea justitiei ar fi atat modificarea legislatiei si a sistemului judiciar cat si raspunderea solidara a judecatorilor.

(sursa: http://www.anabirchall.ro/hotarare-pilot-la-cedo-in-cazul-romaniei/)

Am mers către link şi...

Statul român este la un pas de cea mai aspră sancţiune CEDO din cauza incapacităţii de a rezolva problema restituirii în natură a proprietăţilor sau a despăgubirilor când retrocedarea nu este posibilă . Două cauze judecate ieri ar putea deveni hotărâri-pilot, ceea ce ar duce la suspendarea tuturor speţelor similare aflate pe rolul instanţei europene până când România va implementa măsurile recomandate de CEDO

Mai întâi... ATANASIU v. ROMANIA

Apoi SOLON v. ROMANIA

Probabil în septembrie vom vedea ce şi cum...

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.