19 June 2010

Vladimir Tismaneanu la ISP



Institutul de Studii Populare (ISP)
şi Konrad Adenauer Stiftung (KAS)


"Intelectualii şi comunismul: iluzii, deziluzii şi apostazii"

organizată joi, 17 iunie 2010, la sediul ISP, Alecu Russo, 13-19, et.1, ap.3
începând cu ora 11.30

Autor: Vladimir Tismăneanu

Comunismul a reprezentat o formaţiune politică, socială şi culturală întemeiată pe supremaţia ideologiei, o "partocraţie ideocratică" (Martin Malia). În prima fază, viziunea comunistă a fost îmbrăţişată cu frenezie de către intelectuali convinşi că prin adeziunea la "avangardele" leniniste se situau de partea Raţiunii în Istorie. Una din sursele principale ale ispitei comuniste a fost promisiunea de fraternitate, acompaniată de visul egalităţii sociale. După moartea lui Stalin a urmat dezintegrarea acestei credinţe şi trezirea spiritului critic (Revoluţia Maghiară, revizionismul marxist, Primăvara de la Praga). Intelectualii critici au contribuit la dezvăluirea ilegitimităţii intrinseci a sistemelor comuniste. În România, mai ales după 1965, intelectualitatea a participat la un razboi cultural între o direcţie umanist-raţionalistă şi aceea naţional-Stalinistă, direct legată de interesele puterii totalitare. Reverberaţiile acelor tensiuni continuă să se facă simţite în dezbaterile politco-culturale contemporane. În varii forme, barocul comunisto-fascist al ideologiei oficiale din perioada 1965-1989 nu a dispărut şi se manifestă sub diverse măşti ca o forţă esenţial anti-pluralistă, anti-liberală şi anti-occidentală. Miturile autarhice ale comunismului târziu recidivează în retorica primordialistă, implicit ori explicit anti-intelectuală.

Discussant: Andrei Cornea
(sursa: http://www.isp.org.ro/actualitate/Intelectualii---351-i-comunismul--iluzii--deziluzii---351-i-apostazii-19.html)

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11

5 comments:

nimrod said...

@Biblio,

Mă gândesc să scriu un eseu baroc pornind de la "sângele apă nu se face", "aşchia nu sare departe de trunchi", "apostazia ca dezertare asumată" şi să-i pun titlul "Uite cine vorbeşte...".

Bibliotecaru said...

:)
Aţi uitat de...

Dacă arată ca o raţă, dacă măcăne ca o raţă, dacă merge ca o raţă şi dacă înoată ca o raţă, atunci probabil trebuie să fie o raţă!

Anonymous said...

Biblio , omuletul asta mic a studiat totalitarismul doar pentru a-l practica cu mai mult profesionalism decat inaintasii sai .
Pe vremea cand eram naiva si tanara il citeam si ascultam .
Mare-i gradina...
Li

Bibliotecaru said...

Oamenii trebuiesc ascultaţi şi atunci când exprimă altceva decât vrem noi să auzim. Din păcate, în ţara asta cam toţi care au cât de cât carte au studiat sub umbrela PCR. De aceea spuneam şi eu că în România anti-comunismul de masă este format din foşti comunişti.

Personal eu nu am nici o problemă cu domnul Tismăneanu, chiar dacă pe alocuri unele certitudini ale domniei sale mi se pare total hilare, am însă ceva cu oamenii care îl construiesc mediatic ca depozitarul adevărurilor anti-comuniste. Nu văd ca acest om să fie un guru al adevărului, dimpotrivă. Dar aici nu este vina domniei sale.

Eu cred însă că este un om care trebuieşte promovat tocmai pentru a provoca şi a constrânge şi pe alţii să gândească, să interpreteze, să aibă concluzii.

ghita1964 said...

Nici eu!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.