24 June 2010

Interviu cu Elena Udrea


Spicuiesc din acest interviu trecând peste "întrebările răutăcioase" cu răspunsuri deja ştiute...

Interviu cu Elena Udrea, ministrul Dezvoltării şi Turismului
"E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL"
24 Iunie 2010

http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_500_x_340/2010/06/23//131861-elena-udrea-prima-pagina-si-poza-principala.jpg

de SABINA FATI

Care ar fi miniştrii care au o imagine deficitară şi ar trebui să facă un pas în spate?

E.U.: E greu de spus care dintre noi are cel mai mare deficit de imagine.

Aţi discutat punctual, la întâlnirea de la Snagov, care sunt miniştrii care trag în spate Guvernul?

E.U.: Nu, dar s-a hotărât ca, până la începutul lunii septembrie, să fie evaluat fiecare ministru în parte, în funcţie de fermitatea şi succesul implementării măsurilor asumate.

Dacă ar fi să faceţi un top al erorilor Guvernului, cu ce aţi începe?

E.U.: În primul rând, cu reducerea cheltuielilor bugetare, decisă la începutul anului 2009, care nu s-a făcut până la capăt. Apoi, nimeni nu a urmărit pas cu pas, minister cu minister, în ce măsură aceste reduceri cerute de premier au avut sau nu loc. Era vorba de reducerea angajaţilor în sectorul bugetar cu 20 la sută, dar noi nu am operat această reducere, ci am redus fondul de salarii cu procentul alocat locurilor bugetate, dar neocupate. Pe de altă parte, a fost şi o lipsă de solidaritate a guvernului, unii miniştri preferând să nu opereze reduceri pentru a-şi conserva imaginea în instituţiile pe care le conduc.

Cine este de vină că nu s-au luat din timp măsurile anti-criză?

E.U.: Tot Guvernul. Pe de o parte, miniştrii, care nu au fost solidari în reducerea schemei administrative, şi, pe de altă parte, premierul, care nu a fost suficient de ferm faţă de noi.

Cei vinovaţi n-ar trebui să se retragă?

E.U.: La momentul potrivit.

E bine să se taie pensiile mai mici de 1000 de lei?

E.U.: Nimeni nu e fericit cu această situaţie. Era greu să punem praguri mai mari de 350 de lei. Ceea ce putem face este să reevaluăm pensiile date abuziv celor care nu au dreptul să le primească.

Înainte de a decide tăierea pensiilor aţi luat în calcul o limită de bani sub care un om nu poate supravieţui?

E.U.: Avem o limită: 350 de lei. Sunt oameni care, până acum doi ani, nu aveau nici 350 de lei. Guvernul Boc a introdus acest ajutor social minim garantat.

Era mai bine să se pună un prag?

E.U.: Era, dar noi nu dispunem de aceşti bani. Dacă nu făceam aceste reduceri, de la 1 ianuarie 2011 nu am mai fi putut plăti pensiile deloc. Tot ceea ce putem face este ca această situaţie să nu dureze mult. Trebuie să acceptăm faptul că nu putem cheltui mai mult decât producem.

Doi ani?

E.U.: Nu, mai puţin.

Cum ar trebui făcută reforma în PDL? Preşedinele a vorbit la Snagov despre epoca post-Băsescu, pe care trebuie să o pregătească partidul.

E.U.: Traian Băsescu este reperul partidului. E singurul care poate să ţină atenţia partidului trei ore, aşa cum s-a întâmplat la Snagov. Preşedintele a cerut PDL să-şi caute alţi lideri.

Cum îi căutaţi pe viitorii lideri?

E.U.: Avem mulţi colegi tineri. Preşedintele ne-a mai spus că partidul trebuie să aibă propria lui viaţă şi să nu se confunde cu guvernarea, mai ales în această perioadă grea. Având în vedere măsurile dure pe care le-a luat Guvernul, e bine ca partidul să nu fie o anexă a Guvernului.

Dacă vreţi să conservaţi imaginea PDL, de ce nu veniţi cu tehnocraţi?

E.U.: S-a discutat şi acest punct de vedere: retragerea PDL de la guvernare. Dar cine ar ierta un partid care fuge la greu? Cred că, dacă vom reuşi, oamenii vor înţelege că, spre deosebire de PSD şi PNL, care stau pe margine şi depun moţiuni fără soluţii, PDL îşi asumă guvernarea, chiar cu acest risc electoral uriaş.

Când vor fi alegerile în PDL?

E.U.: S-au amânat pentru anul viitor.

Traian Băsescu sugerează că Emil Boc ar trebui să rămână la Guvern şi altcineva să conducă partidul? Cum veţi face?

E.U.: A fost o idee repetată la Snagov: la partid să meargă o echipă care să se ocupe de organizarea partidului, de munca în partid.

Cine ar urma să desemneze această echipă?

E.U.: Biroul Politic sau Colegiul Director. Ar trebui să decidem cine sunt cei trei-patru-cinci care îşi asumă în acest moment rolul de a coordona activitatea partidului şi de a da transmite mesaje către alegători.

Aveţi un termen pentru a pune în practică această strategie?

E.U.: Sper că nu încet-foarte încet sau deloc, aşa cum ne-am obişnuit. E o problemă care ar trebui să se rezolve înainte de vacanţa parlamentară. Partidul are un deficit de imagine din cauza măsurilor nepopulare luate, de aceea are urgentă nevoie de o echipă care să se ocupe de gestionarea partidului.

Cum vedeţi lucrurile în viitor: Emil Boc va rămâne la Guvern, iar la partidul îşi găseşte un nou preşedinte?

E.U.: Poate fi şi aşa. Cine este membru al Guvernului nu trebuie să aibă funcţii executive în partid. Eu am anunţat că nu vreau să fiu unul dintre cei patru prim-vicepreşedinţi care ar urma să conducă partidul după alegeri, fiindcă am foarte multă treabă la minister şi nu m-aş putea ocupa serios de ambele.

Vreţi totuşi o funcţie de vicepreşedinte.

E.U.: E o funcţie de reprezentare, nu de execuţie. Avem 20 de vicepreşedinţi şi cred că un ministru poate să ocupe astfel de funcţie. Preşedintele a spus la Snagov că nu trebuie să ţinem ocupate două funcţii: la Guvern şi la partid, pe principiul că, dacă nu iese una, poate iese cealaltă. Fiecare trebuie să aibă rolul lui: unii la conducerea partidului, alţii la guvernare. Recomandările preşedintelui sunt legate de ocazia pe care acesta o are să pună în aplicare reformele despre care a vorbit, acum are un Guvern care-i poate fi partener. Traian Băsescu ne-a spus, încă de data trecută: "nu este obligatoriu să staţi la guvernare, dacă nu vreţi sau nu sunteţi în stare să impuneţi aceste măsuri, nu mă încurcaţi. Mergeţi în opoziţie şi lăsaţi-mă să fac un Guvern capabil să scoată ţara din criză". "Nu mă încurcaţi", chiar aşa ne-a spus. Partidul trebuie să înţeleagă că reforma se face, nu se discută.

Traian Băsescu a mai spus la Snagov că Emil Boc ar trebui dublat de purtători de mesaje: trei persoane marcante din partid, care să nu fie miniştri, primari sau parlamentari. Pe cine vedeţi în aceste roluri?

E.U.: Dădea exemplul celor care au venit în partid din societatea civilă. Cred că este foarte util ca aceştia să se implice mai mult: Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconski. Din aceeaşi echipă ar putea face parte şi Valeriu Stoica.

Dintre ei ar urma să fie aleşi purtătorii de mesaj?

E.U.: Sigur că da.

Dacă ar fi să daţi un nume?

E.U.: Sever Voinescu - e în Bucureşti, şi cred că Parlamentul i-ar lăsa destul timp să se ocupe de partid. Dezavantajul celorlalţi e că sunt la Bruxelles, dar şi ei trebuie ţinuţi mai aproape.

Cei care au votat împotriva Guvernului la moţiune vor fi excluşi din PDL?

E.U.: Ar trebui să plece. Sunt unii care au greşit, dar cei care au votat cu ostentaţie împotrivă trebuie să plece: un partid nu stă în genunchi în faţa unui om. Nici nu vă imaginaţi câtă lume a muncit pentru ca Teo Trandafir să ajungă deputat. N-a fost correct ce a făcut.

Imaginea partidului s-ar îmbunătăţi dacă Blaga, Videanu şi Berceanu ar face câţiva paşi înapoi, după ce preşedintele le-a făcut reproşuri?

E.U.: Nu sunt în măsură să vorbesc eu despre imaginea lor.

Preşedintele a cerut din nou partidului să se gândească la epoca post-Băsescu. Ce se întâmplă în partid: sunt bătălii la masa succesorală?

E.U.: N-ar fi neapărat rău să fie aşa, dar nu există o bătălie pentru preluarea puterii în partid. Sunt, probabil, unii care au aspiraţii, dar nu şi le exprimă. La alegerile interne nu s-a înscris nimeni, în afară de Emil Boc, pentru preşedinţia PDL.

Aţi vrea să fiţi preşedintele partidului?

E.U.: E prea devreme pentru mine să candidez acum.

Dar la următoarele alegeri?

E.U.: Până la urmărtoarele alegeri din partid, cine ştie ce se mai întâmplă. Mi-am dorit să fiu membru al Guvernului şi am avut această oportunitate, pentru a dovedi ce pot face concret pentru cetăţeni.

Peste cât timp credeţi că va fi pregătită România pentru un preşedinte femeie?

E.U.: În zece ani ţara ar putea fi pregătită, dar trebuie să apară şi femeia care să intre într-o cursă care se transformă adesea într-un război murdar.

Cât din cariera dvs. i se datorează preşedintelui?

E.U.: Foarte mult, dar cariera multor colegi se datorează preşedintelui. De asemenea, multe femei au fost propulsate de Traian Băsescu: Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Monica Macovei.

Există cineva în partid care ar putea prelua rolul lui Traian Băsescu?

E.U.: Nu. Nu putem spera să fim atât de norocoşi să găsim tot în PDL şi imediat încă un Traian Băsescu.

Şi ce faceţi? Aveţi un portret robot al succesorului?

E.U. Încercăm să ne descurcăm fără Traian Băsescu. E nevoie de un om foarte puternic. Partidul e mare, nu a avut timp să se omogenizeze, are mulţi parlamentari aleşi uninominal, mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene şi e foarte greu să fie puşi să lucreze împreună. Principala calitate va trebui să fie autoritatea, apoi, bineînţeles, să aducă un plus de valoare partidului.

Există altcineva în afară de Blaga şi Videanu care să aibă autoritate în partid?

E.U.: Cea mai mare autoritate în partid trebuie să o aibă preşedintele acestuia.

E doar o ipoteză.

E.U.: Dacă nu ar fi atât de ocupat cu problemele guvernării, Emil Boc sigur s-ar putea îngriji mai mult de partid.

(sursa: http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/e-prea-devreme-sa-candidez-la-presedintia-pdl-191357.html)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.