25 September 2010

După preşedinte, Adrian Năstase la RRA


http://nastase.wordpress.com/2010/09/23/emisiune-radio-romania/
Radio Romania Actualitati: "Editie speciala"
Invitat: Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 septembrie, ora 13:30)

- Realizator: Silvia Ilieş - Bună ziua, stimaţi ascultători, sunt Silvia Ilieş. O "Ediţie specială", invitat special, Adrian Năstase, prim ministru al României în perioada 2000-2004, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ministru de externe, profesor universitar. Bine aţi venit la noi, pentru prima dată, în acest studio, în ultimii ani, pentru prima dată la o dezbatere pe teme de actualitate, în direct. Vă mulţumim!
Adrian Năstase: Sărut mâna, vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie.
Realizator: Ştirea orei este că PSD va declanşa procedura de suspendare a preşedintelui României în cazul în care Legea pensiilor va fi promulgată în conformitate cu art. 80 aliniat 2 din Constituţie. Declaraţia aparţine preşedintelui PSD. Dumneavoastră însă, pe blogul personal, mai spuneţi ceva: "Social-democraţii vor continua să militeze pentru alegeri anticipate, iar dacă şeful statului se va opune în continuare convocării acestora, PSD va iniţia procedura de suspendare a sa". Până la urmă, cum este? Ce se va întâmpla de azi încolo?
Adrian Năstase: Nu aduce anul ce aduce ceasul. Când am scris pe blog lucrurile acestea ieri, nu ştiam de evoluţiile... de faptul că urma ca Traian Băsescu să vină la Radio ieri, seara să meargă la o televiziune independentă şi să facă anumite afirmaţii şi, într-un fel, eu am interpretat această dorinţă de a discuta şi de a lansa eventual o procedură de suspendare, mai ales ca un mod de a clarifica ceea ce era o acuzaţie din partea lui Traian Băsescu la adresa noastră, în legătură cu poziţia noastră faţă de Legea pensiilor. Şi pentru a arăta că suntem foarte serioşi, în condiţiile acestor acuzaţii mincinoase, în condiţiile abuzului care s-a făcut şi a fraudei din Parlament, acesta a fost un mesaj foarte clar, pe care Victor Ponta l-a dat astăzi. Dar în ceea ce mă priveşte, sigur că priveam lucrurile cu o anumită înţelepciune, care venea din ruptura aceasta pe care o vedem tot mai mult între realitatea de fiecare zi şi situaţia din Parlament. Pentru a pune în acord cele două planuri, în mod evident ar fi nevoie de alegeri anticipate, pentru că, sigur, starea de spirit a populaţiei s-a schimbat, opţiunile, aspiraţiile, speranţele sau pesimismul care există, toate acestea, în mod evident, cel puţin conform sondajelor, arată un cu totul alt aranjament, să spunem, al ponderii partidelor politice. Pe de altă parte...
Realizator: Numai o secundă, vreau să ne oprim puţin aici.
Adrian Năstase: Iertaţi-mă o clipă. Al doilea element care ar justifica aceste alegeri anticipate ar fi tocmai transferul acesta de jucători, ca să spun aşa, crearea grupului de independenţi şi iată că legi care în mod normal ar trebui să meargă pe o anumită majoritate, dobândită la alegerile trecute, acum sunt cumva, rezultatul lor este falsificat de această situaţie care în mod evident, nu mai reflectă absolut nimic din realitatea societăţii româneşti. De aceea, alegeri anticipate şi de aceea spuneam, în măsura în care Traian Băsescu nu ar recunoaşte aceste lucruri, nu ar accepta alegerile care să ducă la crearea unui guvern care să aibe legitimitate şi soliditate, atunci, în mod firesc, ar urma o procedură de suspendare.
Realizator: Dle preşedinte, de fapt, până la urmă, sunt două lucruri care sunt paralele. Pe de o parte, Legea pensiilor şi ce s-a întâmplat în Parlament şi pe de altă parte, totuşi, acuzaţiile de luare şi dare de mită, pentru că despre asta vorbim, pe spatele oamenilor, care acum sunt în stradă şi cărora li se cere solidaritate pentru situaţia grea a României şi când colo, iată, în spate, un partid mare, de guvernământ, cu un partid mare de opoziţie, aproximativ egale, îşi dau acolo tot felul de blaturi între ele, pentru ca legea aceasta să treacă. Vă rog pe dumneavoastră, ca fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, prim ministru şi cu poziţia pe care o aveţi în PSD, să lămurim acest aspect şi după aceea mergem şi pe situaţia statului de drept.
Adrian Năstase: Semnalul cel mai clar este acesta: ca legea să nu treacă, la limită, pentru Traian Băsescu are posibilitatea să blocheze promulgarea legii şi dacă nu o face, atunci putem să demarăm eventual suspendarea sa. Acesta este un mesaj clar că suntem împotriva acestei legi, care... aşa cum am spus şi până acum. Ca să nu ne mai încurcăm în tot felul de liste, listuţie, care nu au nici un fel de legătură: eu am venit cu stenograma dezbaterii de la Parlament, care dispăruse câteva zile, a reapărut. Pentru cine vrea să citească literatură gen Urmuz, tot ce înseamnă literatură de absurd, vă rog să citiţi această stenogramă, care arată foarte clar toate motivele pentru care acest text este în mod evident neconstituţional. La informaţia care a fost prezentată anterior, aş spune că şi PSD a declanşat o procedură de sesizare şi a depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate privind această lege. Şi am să vă spun - şi poate facem aici o paranteză, dacă îmi permiteţi, chiar cu textele acestea pe care eu le-am adus şi care arată lucruri absolut aberante. În cursul dezbaterii...
Realizator: Bine, dar ascultătorii noştri nu văd textul. Să-l povestim în sinteză.
Adrian Năstase: Îl povestesc atunci. Perfect!
Realizator: Deci este vorba de un text...
Adrian Năstase: Deci este vorba de stenograma dezbaterilor pentru legea pensiilor. Şi, iată, domnul Marton Árpád spune la un moment dat: "Doamnă preşedintă, îmi pare rău, ne aflăm în faţa unei situaţii de neconstituţionalitate". Arată foarte clar raţiunea pentru care nu putem să modificăm o lege care nu poate fi modificată decât de către cele două Camere împreună, şi nu de către o singură Cameră, era vorba de Camera Deputaţilor. Doamna Roberta Anastase îi spune: "Domnule Marton, puteţi să veniţi un minut la prezidiu? Vă rog din suflet". Nu ştiu de ce în sufletul dânsei este mai larg şi, în sfârşit, l-a convins.
Realizator: Domnule preşedinte, dumneavoastră aveţi aşa, un fel de...
Adrian Năstase: L-a convins, a venit domnul Marton Arpad... Dar, ceea ce e interesant, este că l-a convins nu pe dânsul, ci pe colegul său, care este domnul Mate Andras Levente, care este liderul grupului UDMR, şi care a venit imediat după aceea la microfon şi spune: "Doamnă preşedintă, stimaţi colegi, eu cred că ne putem asuma acest risc de a vota astăzi. Deci, cu riscul de neconstituţionalitate. Eu cred că, într-adevăr, putem vota aşa, cum au votat colegii noştri senatori, şi cred că putem trece la vot fără nicio problemă". Deci, vă dau acest element ca să vedeţi că, deşi a fost sesizat chiar din partea UDMR-ului un element de neconstituţionalitate, practic, s-a mers mai departe cu tăvălugul. Şi vă mai dau un singur exemplu şi cu asta închei.
Realizator: Vă rog!
Adrian Năstase: Un singur exemplu, dacă îmi permiteţi, care, iarăsi, mie mi s-a părut absolut minunat. Deci, în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, care era unul dintre elementele importante şi aici, în sfârşit, în comisie oarecum se ajunsese la un anumit consens, să fie 63 vârsta de pensionare la femei, 65 la bărbaţi - deşi, în opinia mea, a discuta aceste chestiuni acum, pentru anul 2030, este, în primul rând, o dovadă de lipsă de inteligenţă, pentru că, în mod clar, se creează o nervozitate teribilă, în condiţiile în care speranţa de viaţă în România acum este foarte scăzută. Dacă peste 10 ani vom ajunge la 110 ani speranţa de viaţă, sigur...
Realizator: Pe mapamond, probabil.
Adrian Năstase: Nu ştiu, la noi, atunci o să putem discuta vârsta de pensionare la 75 de ani. Dar, repet, iată cum s-au întâmplat lucrurile în Parlament. Deci a fost unul dintre amendamente. A fost supus la vot. Şi, foarte interesant, pentru cei care spun de blat şi nu mai ştiu ce, domnul Mircea Toader spune în stenogramă foarte clar: "Doamnă preşedintă, stimaţi colegii, n-am făcut niciun fel de înţelegere politică pe vreun punct din legea pensiilor. Ştiţi foarte bine că una a fost în comisie, unde sunteţi majoritari" - spunea el pentru PSD -, "şi noi am avut alt punct de vedere". Deci asta, într-un fel, ca o chestiune publică, este consemnată în stenogramă. Dar revin la ce spuneam înainte în legătură cu vârsta. Domnul Victor Paul Dobre spunea: "Şi înţelegerea a fost 65 cu 63", apropo de vârsta de pensie. Doamna Roberta Anastase: "Domnule Dobre, noi vorbim de raportul de acum, nu de raportul de acum 100 de ani. Reluăm votul pe propunerea comisiei. De acord? Se reia votul pe propunerea comisiei, 65 de ani bărbaţii, 63 de ani femeile". Domnul Mircea Duşa: "V-am cerut procedură". Doamna Roberta Anastase: " Domnule deputat, acum vorbesc eu: 63 de ani femeile. Votul este deschis, vă rog să votaţi. 92 de voturi pentru, 78 împotrivă, 10 abţineri. Amendamentul a fost respins". Sigur, 78 plus 10 înseamnă 88, ceea ce înseamnă mai puţin decât 92, dar pentru doamna Anastase, care era pornită pe această soluţie, amendamentul deci a fost respins în ideea că 92 reprezintă mai puţin decât 88, 78 plus 10. Voci din sală: "A trecut". Doamna Roberta Anastase: "A, nu. A, da. Cu 88 de voturi a trecut amendamentul". Aplauze. Şi, după aceea, ar trebui să continui să vă arăt că, după acest episod, repet, amuzant sau nu, s-a cerut repetarea votului şi s-a reptat votul - să vedeţi cu ce justificări, am pierde prea mult timp să discutăm toate lucrurile astea aici - şi s-a ajuns la 65 cu 65. O aberaţie în condiţiile de acum! Repet, o aberaţie. Şi aici este de fapt ceea ce pe noi ne-a deranjat foarte tare. Domnule, o lege atât de importantă, cu implicaţii pentru decenii de acum încolo, nu o expediezi în câteva ore, pentru că eşti sunat în permanenţă de la Cotroceni sau de la Guvern. Şi nervozitatea noastră şi faptul că lucruri de bun-simţ pe care le discutasem în comisie au fost respinse, de aici a venit acea revoltă şi am protestat plecând în momentul în care am văzut că, practic, orice discuţie era inutilă şi că ghilotina de vot, mecanismul ăsta de vot, practic, ducea la aceste concluzii.
Realizator: Domnule preşedinte, dumneavoastră aţi sesizat din punctul nostru de vedere, care suntem în afara jocului politic şi sunt mulţi ca noi, ca mine cel puţin, că statul de drept are o problemă în acest moment. Dacă aşa ceva se întâmplă în Parlamentul României şi trec amendamente când de fapt n-ar trebui să treacă, când partidele politice fac ce fac, nu ştiu dacă este tocmai bine ce ni se întâmplă.
Adrian Năstase: Daţi-mi voie să fac o intervenţie de procedură...
Realizator: Vă rog.
Adrian Năstase: Pentru că aici este o eroare... Cred că nu e o eroare, este o concluzie generalizatoare pe care eu vreau să o resping. Când vorbim despre faptul că în ultimii 20 de ani nu ştiu ce nu s-a realizat, clasa politică în ansamblu nu e capabilă de nu ştiu ce, clasa muncitoare, în general, nu iese în stradă, Parlamentul face sau nu face anumite lucruri. Nu, puneţi responsabilitatea acolo unde trebuie. E vorba de conducerea actuală a Parlamentului, este vorba de PD-L şi de grupul care a fraudat alegerile, este vorba nu de clasa politică, ci de reprezentanţii PD-L care conduc acum România. Pentru că, altfel, dacă luăm aşa, în ansamblu, spunem că nu s-a întâmplat nimic în primii 10 ani după Revoluţie cum spunea un ambasador de curând, sau dacă spunem, în general nu s-a întâmplat nimic în România în 20 de ani, greşim. S-au întâmplat multe lucruri şi bune şi rele. Unii au tras concluzii din ceea ce s-a întâmplat, alţii nu înţeleg nici acum ce li se întâmplă şi, probabil, precum Nero în Roma Antică ar vrea să ia la plecare odată cu ei flăcările care ar trebui să înăbuşe, să distrugă, practic, cetatea. Nu cred că lucrul ăsta poate fi acceptat şi ceea ce am aflat de la ştiri, că anul viitor ... de la un apropiat al lui Traian Băsescu, domnul Croitoru, înţeleg, că la un moment dat, a fost sau este un fost viitor prim-ministru. Sau, dacă dânsul ne spune că nici anul viitor nu vom avea creştere economică...
Realizator: Ci descreştere...
Adrian Năstase: Ci descreştere, dacă ne spune că vom avea probleme cu atingerea ţintei de deficit, care şi aşa înseamnă scăderea de la 6,8, cât am putea să avem anul acesta, la 4,4 % deficit, asta ar însemna o scădere a cheltuielilor cu încă trei miliarde de euro, faţă de nebunia de acum. Deci, asta este ceea ce ne aşteaptă şi oamenii încă nu înţeleg că anul viitor, Guvernul care va fi anul viitor va trebui să plătească în moştenirea asta a lui Băsescu şi Boc - sper să fie măcar o moştenire, în sensul că nu tot ei vor administra ţara anul viitor - 16 miliarde: cinci miliarde ca să acopere deficitul bugetar, ăsta, aşa cum e planificat, dar înţeleg că ar putea să fie mai mult şi încă 11 miliarde, plata cheltuielilor de capital a datoriilor care au fost asumate. Datoria publică în ultimii trei ani s-a triplat. Toate lucrurile astea, totuşi, creează răni în societate. În loc să discutăm despre ele, discutăm despre tot felul de fapte, de amintiri...
Realizator: Dar sunt importante. Cer şi eu acum conform procedurii...
Adrian Năstase: OK, de acord.
Realizator: Domnule preşedinte, sigur, aţi explicat, ceea ce, din toate punctele de vedere, se poate justifica şi, totuşi, nu mi-aţi răspuns la întrebarea de la care am plecat: ce este cu blatul acela? Cine a luat bani? Ce-i cu listele alea? Ce s-a negociat? Nu vă supăraţi... ca preşedinte al Consiliului Naţional al PSD...
Adrian Năstase: Nu, părerea mea este că americanii au luat banii. Americanii şi-au luat tainul, francezii...
Realizator: S-ar părea că PSD-ul, domnule preşedinte.
Adrian Năstase: Nu. De ce?
Realizator: Adică preşedintele României vine şi spune opiniei publice, nouă tuturor că s-au dat bani, s-au luat bani într-un timp foarte scurt şi că, sigur că da, îi cere primului ministru să plece dacă a dat banii. Vă rog să-mi spuneţi.
Adrian Năstase: Vai de mine, mi-au dat lacrimile, am văzut cum... Absolut.
Realizator: Înţeleg ce spuneţi şi cum vreţi să sucim acest subiect.
Adrian Năstase: Sunt şmecheriile obişnuite. Deci vreau să vă explic următorul lucru...
Realizator: Nu ni se pare, opiniei publice nu i se pare că este şmecherie, ba, din contră, dacă opoziţia împreună cu partidul de guvernământ fac aşa ceva, nu cred că este foarte corect faţă de noi toţi.
Adrian Năstase: Am să vă explic imediat. Tocmai, pentru că nu este aşa şi este vorba despre o minciună. De 15 ani, când se discută bugetul, pentru circumscripţiile parlamentarilor se alocă o anumită sumă de bani pentru anumite proiecte.
Realizator: Pe care buget se discută acum?
Adrian Năstase: S-a discutat la bugetul din februarie, sau când a fost, ianuarie-februarie.
Realizator: Păi asta este, am înţeles că săptămâna trecută s-au întâmplat...
Adrian Năstase: Fac încă o intervenţie de procedură şi vă rog să îmi daţi voie să vă spun până la capăt. O parte din bani, banii prin care reprezentanţii PD-L au vândut Legea pensiilor şi pe pensionari, s-a făcut operaţiunea asta atunci, după buget. Nu au fost bani suficienţi şi s-a spus că restul banilor se vor da după rectificarea bugetară din august-septembrie. Deci dacă eu am înţeles bine, este vorba de o listă cu solicitările pe care deputaţii şi senatorii - că nu e vorba doar de deputaţi - şi am înţeles că sunt şi senatori pe listele respective - pe solicitările formulate anterior, urmau să primească nişte sume de bani nu pentru ei, ca să îi bage în buzunar, ci pentru oamenii pe care îi reprezintă. Deci era vorba tot de pensionarii, de oamenii... nepensionarii din colegii respective.
Realizator: S-ar părea că nu îi veţi mai primi, pentru că dacă se va întâmpla aşa ceva...
Adrian Năstase: Nu, asta este o mare mizerie, pentru că banii aceia nu erau nişte bani pentru parlamentari, erau nişte bani pentru proiecte de învăţământ, pentru probleme urgente de administraţie, în primăriile respective, în colegiile acestea.
Realizator: Dar de unde până unde atunci s-a legat votarea în Parlament a Legii pensiilor cu aceste negocieri?
Adrian Năstase: E foarte /.../ Înţeleg că această listă a venit la câteva zile după aceea, înţeleg - poate că îl mai invitaţi o dată pe dl Traian Băsescu să explice problemele naţiunii aici, la Radio şi vă dă mai multe detalii.
Realizator: Îl întreb pe liderul opoziţiei şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD despre aşa ceva.
Adrian Năstase: Eu nu sunt în secretele zeilor, nu am acces... înţeleg că la Parlament, când a fost invitat să clarifice chestiunile acestea, nu a fost în stare, a spus că nu are un articol în Constituţie care să îi permită să facă aceste lucruri. După aceea a venit aici, la Radio şi a descoperit că îşi aduce aminte ce s-a întâmplat la Parlament, iar mai târziu, la B1, sau la nu ştiu care televiziune, a explicat cum are pe birou tot felul de reclamaţii. Ca şi când de la PSD vin reclamaţii. Nu. A venit o solicitare foarte clară de a-şi spune punctul de vedere faţă de uneltele sale de la Parlament în legătură cu felul în care au fraudat votul privind Legea pensionarilor. Ori, acum, eu cred că punctul nostru de vedere a fost foarte clar în legătură cu această lege. Deci ideea că s-au dat bani ca să... Se creează cumva ideea că, domnule, oamenii ăştia au fost mituiţi, au luat bani ca să-şi plătească amantele din Bucureşti, parlamentarii. Deci în primul rând, era vorba, din câte ştiu eu, din câte am înţeles, de nişte solicitări din partea parlamentarilor, când s-a discutat despre anexele la buget, de proiecte din colegiile lor, unde oamenii sunt disperaţi că nu se finalizează anumite lucrări, iar pe de altă parte, punctul nostru de vedere a fost foarte clar şi veţi vedea, în aceste stenograme, în permanenţă, în legătură cu nişte puncte vulnerabile, în care noi am votat foarte clar - şi în legătură cu vârsta de pensionare se poate vedea, acolo, când am fost în sală. De asemenea, punctul nostru de vedere în legătură cu valoarea punctului de pensie - şi veţi vedea în sesizarea noastră la Curtea Constituţională. Deci punctul nostru de vedere e foarte clar. A spune acum altceva este o mârşăvie marca Traian Băsescu. Nu pot să accept aşa ceva. Am fost în sală şi m-am bătut pentru aceste lucruri. Să vii acum şi să spui că PSD a trădat pensionarii, e ceva de o mizerie incalculabilă. Eu am văzut reacţii aproape isterice din partea unor lideri care sunt în conducerea Parlamentului. Mi se pare absolut de necrezut că s-a ajuns la formule de radicalitate şi, practic, de blocaj de dialog. Niciodată nu a existat aşa ceva. Vorbeaţi de statul de drept? Îmi aduc aminte de perioada '90-'92, când era, într-adevăr, erau bătălii politice de substanţă, dar cu oameni de stat, cu oameni care ştiau care este şi valoarea Constituţiei - nu o votaseră, dar o respectau. Acum sunt unii care...
Realizator: Bine, era oricum o tradiţie de şcoală politică, acum, să ne bucurăm că nu mai e ca atunci.
Adrian Năstase: ... care au votat Constituţia, dar nu o mai respectă. Acesta este marele paradox al statului de drept, cu ghilimelele care probabil că nu se văd, le-am pus aici pentru imaginile care vor rămâne probabil aici, în arhivă. Dar problema mea şi a colegilor mei este că în momentul de faţă, se încearcă preluarea tuturor instituţiilor statului sub controlul de la Cotroceni. Ori, lucrul ăsta nu mai merge.
Adrian Năstase: Deja situaţia este atât de inflamată, sigur că oamenii încă nu au curaj să iasă pe stradă, pentru că au... le e teamă că vor fi concediaţi, le este teamă că lucrurile vor merge foarte, foarte rău şi le este pur şi simplu frică. Frica este cea care acum domină spaţiul vieţii publice şi spaţiul vieţii private. Dar numai o vreme. S-a văzut şi în perioada lui Ceauşescu. Iar asta nu înţelege Traian Băsescu şi nu înţeleg unii dintre oamenii de la ei.
Realizator: Eu însă vreau să spun, şi am aici pregătite remarcile care au fost făcute despre opoziţie şi PSD ieri. Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că va face orice pentru a menţine guvernarea actuală şi coaliţia, deoarece cei de la PSD şi PNL sunt iresponsabili, spunând că nu crede că va fi suspendat din funcţie. A declarat aşa: "Nu voi risca în momentul de faţă", citez din ceea ce s-a spus la B1, "privind la poziţia PSD şi PNL, îmi dau seama că sunt, cel puţin liderii, dacă nu tot partidul, imaturi. Iar declaraţiile lor nu îmi arată că ar înţelege în ce situaţie se află România şi ce trebuie făcut. De aceea obiectivul meu va fi să menţin actuala coaliţie, dacă s-ar putea, ori până îşi vor schimba atitudinea faţă de ţară, liderii PSD". Şi a mai spus aici: "Ce mă fac dacă vine mâine un guvern dominat de partidul lui Ponta şi spune: Ne-aţi luat banii, daţi-le salariile înapoi, daţi înapoi ajutoarele sociale, creşteţi pensiile! Ce te faci cu o asemenea abordare? Pot risca?"
Adrian Năstase: Două comentarii. Şi aici cred că este o contradicţie în ceea ce spune Traian Băsescu. Nu pun în discuţie atitudinea. Preşedintele tuturor românilor nu are rolul de a împărţi dreptatea, de a spune care partide sunt bune, care sunt mature, care sunt imature şi în orice caz, nu cred că are calităţile intelectuale şi politice necesare pentru a face o judecată de valoare de acest gen.
Realizator: Şi totuşi, este preşedintele României.
Adrian Năstase: Cum să spun, eu cred că foarte mulţi şi-au dat seama, se vede şi din sondaje, că a fost vorba de un accident istoric. Dar se întâmplă, şi maşinile uneori au accidente, şi pe stradă se întâmplă multe lucruri. Dar uitaţi-vă, stilul de comunicare, stilul de abordare, nu îmi arată cine este Traian Băsescu, să îi arătăm noi lui ceva. Noi trebuie să arătăm eventual alegătorilor, cetăţenilor României. Ce trebuie să îi arătăm noi lui? El este un slujitor al poporului, la fel ca noi toţi. Are anumite responsabilităţi, are o fişă a postului, care este stabilită prin Constituţie, şi atât. Nu este Carol al II-lea, ca să schimbe guvernele, să aducă pe cine vrea. Iar în legătură cu partidul lui Ponta, şi partidul din care fac şi eu parte, eu v-aş aduce aminte că singurele repere de raţionalitate în ceea ce priveşte guvernarea sunt cele pe care le-a invocat în legătură cu perioada în care PSD a fost la guvernare. Recent, în Parlament, spunea că în 2004, numărul de asistaţi social era de 6 milioane şi ceva, în timp ce după şase ani în care dânsul a fost, este preşedinte al României, numărul asistaţilor social a ajuns la 13 milioane şi ceva, deci dublu. Pe de altă parte, cu un alt prilej, remarcam că numărul funcţionarilor publici în 2004, care era an de alegeri, an electoral, trei alegeri au fost atunci, cu negocieri pentru UE - numărul funcţionarilor publici era de 900.000 şi ponderea cheltuielilor respective era, în PIB, era de 4,3%, iar în ultima vreme s-a ajuns la 1.400.000, deci 500.000 de oameni, mulţi dintre ei introduşi în structurile administrative sub forma clientelei care a fost, care reprezintă, până la urmă, substanţa partidului clientelar şi a statului clientelar pe care l-a construit în aceşti ani Traian Băsescu.
Realizator: Dle preşedinte, despre clientela...
Adrian Năstase: Aşa încât - iertaţi-mă, că nu am tras concluzia: partidul lui Ponta, dacă ar veni la guvernare, ar fi, din nou, la fel de responsabil, aşa cum a fost în 2001-2004. Eu mă ocup, am venit aici de la o discuţie de câteva ore cu departamentele partidului nostru, unde lucrăm la programul de guvernare. Veţi vedea, şi din...
Realizator: Când îl lansaţi?
Adrian Năstase: La congresul partidului, pe 16 octombrie. Dar bătălia noastră este de a încerca să învăţăm din greşelile noastre, de a înţelege care sunt realităţile de astăzi ale României...Dar, bătălia noastră este de a încerca să învăţăm din greşelile noastre, de a înţelege care sunt realităţile de astăzi ale României, care sunt resursele pe care am putea să le folosim, care ar fi soluţiile cu care să mergem, dar, în acelaşi timp, în afară de acţiuni, să introducem şi o viziune despre guevrnare, încercând să aducem din trecut proiectul nostru despre dezvoltare durabilă, care avea ca ţintă anul 2025, şi de a-l cupla cu proiectul Uniunii Europene pentru Europa 2020. Deci, facem nişte eforturi extraordinare. Şi mi se pare jignitor ca cineva care citeşte mai curând stenograme şi informări şi transcrieri de înregistrări la Cotroceni să ne judece în acest fel eforturile pe care le facem în legătură cu căutarea unor soluţii pentru a repara dezastrele pe care el le-a determinat prin deciziile pe care le-a luat: şi în legătură cu formarea guevrnelor, şi în legătură cu politica de împrumuturi, relaţia cu Fondul Monetar şi aşa mai departe.
Realizator: Vreau să vă întreb, pentru că ne apropiem de ultimele minute şi nu aş vrea să rămână neclare anumite lucruri...
Adrian Năstase: Orice doriţi.
Realizator: În 16 prezentaţi programul de guvernare în cadrul unui congres.
Adrian Năstase: Da, va fi Congresul partidului...
Realizator: Sunt şi alegeri pentru conducerea partidului sau numai programul de guvernare?
Adrian Năstase: Nu. Vor fi trei puncte principale pe ordinea de zi. În primul rând, va fi o acţiune de modificare a statutului - şi ideea de bază a fost aceea de a nu modifica statutul cu o zi înainte de congresul în care se alege conducerea, când , eventual, modificările ar putea să fie gândite fie "pro domo", fie pentru a favoriza pe cineva. Încercăm să facem un statut pornind de la anumite principii prin care vrem să modernizăm structura partidului într-o perioadă de linişte sau relativă linişte în partid, fără să gândim la persoane, ci doar la soluţiile ca atare. În al doilea rând, programul de guvernare, într-o viziune de guvernare, şi din care vom abstrage după aceea, vom construi programul concret la momentul în care va trebui să venim la guvernare. Şi, în fine, dar nu în cele din urmă, un program de acţiuni politice pentru anul viitor. Acestea sunt cele trei obiective ale congresului şi eu sunt convins că vom reuşi să mobilizăm energia şi în interiorul partidului. Vom avea cu o zi înainte şi o dezbatere la nivelul aleşilor locali - Liga aleşilor locali -, vom avea cu câteva zile înainte un congres al femeilor din PSD, un congres al tinerilor...
Realizator: Moţiune mai aveţi?
Adrian Năstase: Moţiunea este gata. Adică ea este în stand by. Dacă îmi spuneţi acum că avem o majoritate pentru a câştiga moţiunea în Parlament, o depunem mâine. Dacă nu, mai aşteptăm. Asta este problema noastră - şi aici eu cred că cei care ne urmăresc, ne ascultă sau ne privesc vor accepta această idee. Moţiunea este, până la urmă, un pretext pentru a dovedi că există o altă majoritate capabilă să schimbe guvernul actual şi să impună o formulă de guvernare, să spunem, tranzitorie până la alegerile anticipate, care să ne permită după aceea să vedem, să facem o fotografie în timp real, nu decalată în timp, pe un alt fus orar, şi care să ducă, bineînţeles, la recâştigarea încrederii şi mai mult optimism în societate, şi, eventual, ceva credibilitate în exterior, pentru că ceea ce se întâmplă acum, cu decuplarea Bulgariei de România, ceea ce se întâmplă la ONU, unde singurul mesaj care a venit este că i s-a adus un scăunel lui Boc să se urce la tribună ca să vorbească acolo... Dacă ne uităm la problemele pe care le avem cu intrarea în Spaţiul Schengen, ne dăm seama că lucrurile nu stau foarte bine.
Realizator: Şi ultima întrebare, pentru că suntem pe ultimul minut: relaţia cu liberalii. Nu puteţi singuri.
Adrian Năstase: Este evident. Poate că unii nu au înţeles foarte bine despre ce este vorba. În momentul în care eşti... Echipa Dinamo îşi construieşte propria sa formulă. Echipa Steaua, de asemenea.
Realizator: Domnule preşedinte, este ultimul minut.
Adrian Năstase: Fiecare trebuie să aibă echipa completă, cu căpitan, cu antrenor. Când se va face echipa naţională, şi asta va fi opoziţia unită, evident că vom face compromisurile necesare şi vom găsi soluţiile cele mai inteligente. Şi o vom face.
Realizator: O veţi face.
Adrian Năstase: O vom face.
Realizator: Vă mulţumesc mult pentru participarea la emisiune. Vă mai aşteptăm. Toată lumea este bine-primită la noi în studio şi ne bucurăm că aţi venit şi dumneavoastră acum şi vă mai aşteptăm în continuare. Mult succes!
Adrian Năstase: Mulţumesc!

(sursa: http://nastase.wordpress.com/2010/09/23/emisiune-radio-romania/)

2 comments:

Popa Teapa said...

Ce este drept este. In perioada Iliescu,Nastase,Constantinescu,etc, am dus-o mai bine fara a fi afiliat la vre-in partid politic. Astazi vad ca pozitiile cheie sunt ocupate de cei obedienti puterii!De pupincuristi si de lichele. S-a furat si ianinte ,dar actuali pdl-isti fura la sange. Mai e o vorba romaneassca cam vulgara:' F...l f...l,dar mai uitat-te si in ochii lui!"

Bibliotecaru said...

Să sperăm că în curând politica va înţelege că a mers prea departe.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.