06 February 2012

Bumerangul Boc va găsi iarăşi drumul de întoarcere la Palatul Victoria?


Aparent Emil Boc a declarat că Guvernul îşi depune mandatul
Dragi colegi, cu asta am încheiat şedina de guvern şi vreau să avem o discuţie politică, în acest moment. După cum ştiţi, încă de săptămâna trecută, vă precizam faptul că, după încheierea vizitei delegaţiei Comisiei Europene, FMI şi a Băncii Mondiale, Guvernul trebuie să treacă într-o altă fază a evoluţiei sale politice, şi este momentul unor decizii politice importante. Din acest punct de vedere, vreau să vă comunic următorul lucru: am luat decizia de a depune mandatul Guvernului. Am luat această decizie ,pentru a detensiona situaţia politică şi socială, din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat cu atâtea suferinţe, şi anume, stabilitatea economică a ţării. În câteva cuvinte, aş vrea să le spunem românilor ce înseamnă această stabilitate economică a ţării, câştigată cu atâta greutate şi cu atât de multe dureri din partea oamenilor. Pentru anul 2011, România, după doi ani de cădere economică, 2009 şi 2010, încheie cu o creştere de aproape 2,5%, una dintre cele mai mari creşteri economice din UE./rionita/sdm2
Deci, repet, după doi ani de cădere economică - 2009 şi 2010 - în 2011, avem una dintre cele mai importante creşteri economice din UE. Doi, pentru 2012, atât Comisia Europeană, cât şi FMI, apreciază, prin prognozele date, că România va avea o creşere economică, peste cea din zona euro. În al treilea rând, inflaţia este la cel mai scăzut nivel, din ultimii 20 de ani. În al patrulea rând, avem cea mai mică datorie publică pe cap de locuitor, din UE. Rata şomajului este cu două puncte sub media UE. Cursul euro-leu a rămas şi este stabil. Deficitul bugetar este sub control şi fără probleme de finanţare a acestuia. De asemenea, stabilitatea economică înseamnă că nu avem un risc de neplată a salariilor şi pensiilor. Şi, nu în ultimul rând, stabilitatea economică a ţării înseamnă şansa, în viitorul apropiat, de mărire a salariilor şi pensiilor. Această stabilitate economică a ţării trebuie apărată cu orice preţ. Şi spun că niciun preţ nu este prea mare - plătit de un politician sau de politicieni - pentru a apăra ceea ce românii au câştigat cu munca şi cu suferinţele lor. Am depus mandatul Guvernului, pentru că nu mă agăţ de putere. Am declarat, de multe ori, acest lucru.

Pentru mine, contează mai puţin că mai rămân pe acest scaun câteva luni în plus până la alegerile din luna noiembrie, dar pentru ţară este extrem de important să avem stabilitate economică şi să putem câştiga împreună cu românii din eforturile noastre comune. În aceşti ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. Ştiu că pe foarte mulţi români i-au făcut să creadă că un guvern nu ia întotdeauna cele mai bune decizii. Vreau însă să ştie că acele măsuri au fost luate cu gândul la viitorul României, au fost luate nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit. Fac apel la maturitatea clasei politic să treacă rapid prin Parlament un nou guvern, un guvern care să consolideze creşterea economică a ţării. Vreau, de asemenea, de la acest microfon şi de la această masă, să vă mulţumesc fiecăruia dintre dumneavoastră, după cum vreau să mulţumesc tuturor miniştrilor care au stat la această masă, în această perioadă de peste trei ani de zile. Ştiu că împreună am luat decizii extrem de grele, extrem de dureroase, cu strângere de inimă, cu nopţi de nesomn în spate, cu multe, multe frământări, dar roadele, după cum ştiţi, au început să apară şi cel mai important rod este acesta al stabilităţii economice a ţării. De aceea, cred că a meritat efortul. Aţi ştiut din primul moment când aţi venit în Guvernul României că nu veniţi în această perioadă de criza economică la un concurs de popularitate.

S-au făcut reforme şi decizii importante pentru ţară, de la reforma fiscal-bugetară şi a aparatului bugetar, la reforma justiţiei, la reforma educaţiei, la reforma Codului Muncii, la reforma asistenţei sociale, la reforma pensiilor. Sunt tot atâtea reforme, care au marcat ţara, în sensul de a pune ordine, de a face curăţenie şi de a aduce România, pe direcţia şi pe traiectoria corectă. De asemenea, vreau să mulţumesc preşedintelui României, pentru suportul acordat procesului de modernizare şi de reformă a statului şi pentru parteneriatul corect, în interes public, pe care l-am avut. Apreciez, de asemenea, eforturile pe care PDL-ul şi partenerii din coaliţie le-au făcut în toţi aceşti ani, sacrificându-şi voturi, pentru ca România să reuşească, şi îi asigur că efortul va fi răsplătit, inclusiv din punct de vedere politic. În încheiere, nu-mi rămâne, decât să mă adresez cu sinceritate, uitându-mă în ochii românilor... cărora vreau să le mulţumesc, pentru că au fost aceia care, cu adevărat, au salvat România. Politicienii şi-au făcut doar datoria. Românii au salvat economia şi ţara, de la colapsul economic. Ştiu că, prin măsurile pe care le-am luat, v-am necăjit pe foarte mulţi dintre dvs. Ştiu asta, pentru că sunt dintre dvs şi mă întorc între dvs, dar, în vremuri de criză economică, iei decizii cu capul, şi mai puţin cu inima, pentru că, atunci, poţi să te asiguri că România are viitor. Ştiu că medicamentul pe care l-am administrat de multe ori a avut un gust amar.

România s-a însănătoşit, din punct de vedere economic, şi avem această stabilitate economică, despre care am vorbit. Nimeni şi niciun politician nu are dreptul să o compromită. Sper ca şi gestul meu să fie privit, de către clasa politică, ca un semnal care să ducă la consolidarea a ceea ce avem, şi nu la dezbinare şi ură. Politicienii trebuie să unească, şi nu să dezbine. De aceea, cred că acest guvern şi-a făcut datoria. Cred că este momentul să lăsăm locul unui nou guvern, care să consolideze roadele muncii noastre şi să fie mai popular, pentru că nu mai are de luat măsuri de austeritate. Noi am fost aceia care am făcut curăţenie, am pus ordine în finanţele ţării, am însănătoşit economia şi dăm şansele acestei ţări, să meargă spre prosperitate economică. Astăzi, România este stabilă şi credibilă, din punct de vedere economic".
Get Adobe Flash player
(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/830306/emil-boc-si-a-dat-demisia-nu-ma-agat-de-putere-sa-lasam-loc-unui-nou-guvern)

Premierul strânge mâini, unii zâmbesc strâmb, alţii zâmbesc acru, alţii ironic, alţii nu zâmbesc... un ministru îşi pune mâna în cap... Ghiciţi cine (pe mine m-a luat prin surprindere, pentru că mă gândeam că este cel mai detaşat de actul de guvernare)? Special am ales această înregistrare unde nu se vede mâna în cap.

Eu aş propune să se comaseze funcţia de premier al României cu cea de şef al ANAF şi domnul Blejnar să fie şi premier. Sau invers, cea de şef al ANAF cu cea de premier şi domnul Blejnar să fie şi premier.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.