11 February 2012

În Grecia cetăţenii devin cu adevărat hotărâţi


Aparent este vorba despre tulburări ale liniştii publice, în realitate însă cetăţenii greci îşi aduc aminte că poporul este suveran într-o democraţie reală şi că pe lângă dezbaterea publică au inventat şi ostracizarea. Nu cred că violenţa este calea normală a împlinirii democraţiei, nu cred că violenţa ar trebui să existe. E drept, nici o gaşcă politică nesimţitoare faţă de democraţie nu ar trebui să existe şi nu ştiu de ce această indiferenţă (să nu spun altfel) faţă de democraţie s-a răspândit peste tot în lume. În curând cuvântul politician va avea un sens profund peiorativ. Iată o ştire mai specială.
Cel mai mare sindicat al politiei elene ameninta ca va solicita emiterea unor mandate de arestare pe numele oficialilor UE si FMI de la Atena, sub acuzatia ca acestia propun masuri de austeritate profund nepopulare, informeaza Reuters.

Conform unei scrisori obtinute de Reuters, Federatia Politiei Elene ii acuza pe reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI de "santaj si erodarea democratiei si suveranitatii nationale" a Greciei, tinta amenintarilor fiind chiar sefului delegatiei FMI la Atena, Paul Thomsen.

Amenintarea este simbolica deoarece mandatele de arestare trebuie aprobate de judecatori. Totusi, situatia reflecta furia cetatenilor greci fata de noile masuri de austeritate solicitate creditorii externi, in vederea acordarii unui nou imprumut destinat evitarii intrarii Greciei in incapacitate de plata.

In scrisoarea adresata sefului misiunii BCE in Grecia, Klaus Masuch, sindicatul politistilor greci declara: "Dat fiind ca mentineti aceasta politica distructiva, va avertizam ca nu puteti sa ne faceti sa luptam impotriva fratilor nostri. Refuzam sa stam impotriva parintilor nostri, fratilor, copiilor si altor cetateni care protesteaza cerand schimbarea acestor politici".

de Cristina Brucker (http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_24017/Sindicatul-politistilor-din-Grecia-cere-arestarea-oficialilor-FMI-si-UE.html ; http://www.smarteconomy.gr/smarteconomy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10763:reuters-&catid=45:2012-01-12-15-41-40&Itemid=59)


14 comments:

nimrod said...

:)

Grecii au o "frumoasă" tradiţie a comunismului violent până la sângeros şi a anarhismului autodistructiv. Dacă nu se potolesc şi nu pun osul la treabă vor aluneca în haos. Altfel ar fi interesantă o republică socialist-anarhist-sindicalistă elenă. Ar servi poate de exemplu negativ celorlalţi europeni, ca beţivul plimbat prin urbe pe timpul romanilor... Să nu credeţi că bugetarul grec ştie pe ce lume trăieşte. Lui să i se dea. Ca şi altora. Şi i s-a dat, până s-a ajuns la fundul sacului.
În rest, ce să zic, vă mai amintiţi cum începe să se îmbogăţească Ahile încă din primele versuri ale Iliadei?

Bibliotecaru said...

Μῆνιν ἄειδε, θεά, Πηληιάδεω Ἀχιλῆος
οὐλομένην, ἣ μυρί’ Ἀχαιοῖς ἄλγε’ ἔθηκε,
πολλὰς δ’ ἰφθίμους ψυχὰς Ἄϊδι προΐαψεν
ἡρώων, αὐτοὺς δὲ ἑλώρια τεῦχε κύνεσσιν
οἰωνοῖσί τε πᾶσι· Διὸς δ’ ἐτελείετο βουλή·
ἐξ οὗ δὴ τὰ πρῶτα διαστήτην ἐρίσαντε
Ἀτρεΐδης τε ἄναξ ἀνδρῶν καὶ δῖος Ἀχιλλεύς

ZeV said...

Grecii vor beli cariciul in ,,hotararea" lor inconstienta de a-si apara privilegiile, lenea, evaziunea si hotia.
Daca Merkel le inchide robinetul si va sigila granitele EU (cu Grecia in afara), vor urla ca lupii (flamanzi) la luna. Vor dispare, pana la urma, ca semintie, daca nu se decid, in fine, sa puna osu' la munca.
;)

ZeV said...

PS
Biblio, trezeste-te, frate, la realitate. Nu toti oamenii, idiferent de natie, cred in valori.
As spune ca, o minoritate crede in valori.
Am studiat, impreuna, la fizica, legea efortului minim.
Intotdeauna, omul o va lua pe ipotenuza daca vede o carare in spatiul verde care face jonctiune intre doua alei perpendiculare. ;)
De aceea este nevoie de lege APLICATA FARA DISCRIMINARE, altfel, democratia va disparea in neant, chaos si anarhie.

nimrod said...

:)))

Endaxi!

Bibliotecaru said...

Aici nu este vorba despre o majoritate, este vorba despre conştiinţa de sine, ca cetăţean.

ZeV said...

Constiinta de sine este un dat de la Dumnezeu asezat langa ,,traistă".
Omul, mai are , de la Dumnezeu, o insusire : liberul arbitru.
Prin urmare, omul are cadrul perfect asigurat necesar si suficient petru a-si construi viata.
De aici incolo incep intrebarile,ideile,credintele, teoriile, filozofiile, conceptele, dezbaterile, contradictiile si ...tomurile (pe tablite de lut, papirus sau suport celulozic)care ne-au insotit, ca specie, in ultimele cateva mii de ani.
Tot acest torent euristico-hermeneutic a vizat un singur lucru fundamental : ordonarea prioritatilor si axiologia.
Ei, aici este nodul gordian. In ce conditii va alege omul o prioritizare bazata analiza obiectiva a propriei ființe și pe primatul efortului individual de coercitie si inhibare liber consimtita a pornirilor instinctuale ancestrale ?
Asă că, manifestarea conștiinței de sine prin actiuni autodistructive la nivel de colectivitate cu efectul imediat al distrugerii...constiente a propriului habitat, arată, de fapt, o realitate tristă : poporul grec a devenit un jalnic epigon al istoriei acestui meleag înzestrat, nativ, de Dumnezeu.
Vina o poartă politicienii populiști ai acestei țări. O vină pentru care nu există pedeapsă suficient de adecvată.
De aceea, domnul Emil Boc merită felicitări.
PDL, un partid ca oricare altul, în schimb, nu.
;)

ZeV said...

erata
...bazata PE analiza obiectiva a propriei ființe...

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Cine nu are conştiinţă de sine este bolnav psihic... Eu vorbeam despre conştiinţa de sine... ca cetăţean. Aici nu mai vorbim despre o identitate a individului în forma sa privată ci despre o identitate de tip social.

Liberul arbitru îl are şi câinele, poate să o ia pe drumul ce face la stânga sau pe drumul ce face la dreapta. Omul ar trebui să facă alegeri conştiente, or ca să alegi conştient trebuie să fi responsabil, or ca să fi responsabil ai nevoie de cunoaşte. În lipsa cunoaşterii nu poţi face alegeri. Deci, dacă habar nu ai ce este în mod real democraţia, votul prin care alegi dintre candidaţi nu este unul democratic.

ZeV said...

Biblio
In acest caz suntem sortiti pieirii.
Ca de curand, imi voi scrie testamentul. Util, poate, pentru o alta specie.
;))

Bibliotecaru said...

Sau cetăţenii îşi pot constitui o conştiinţă de sine.

Vasile, said...

nimrod,

Despre traditia de care vorbiti este adevarat si totusi partidul comunist grec nu a vut "succesuri" precum a avul la altii necomunisti, care si in prezent suporta un pseudo partid popular de fapt un partid cu tendinta clara de comunism de tip maoist,sau mai recent Basist.
Grecii in schimb sunt anti-americani si poate au dreptate ca doar americani i-a salvat de comunism, dar anti-americanismul lor creaze confuzii in starea de comprehensibilitate a receptorului de informatii!
Chiar nu imi amintesc cum a inceput sa se imbogateasca Ahile un erou predestinat avand ca unchi pe insusi Zeus , faptul ca mama sa zeita la ascuns de oameni nu inseamna ca intentia ei ar fi fost sa-si lase fiul sarac, si doar sa-l fereasca de alti oameni!!

Grecii sunt fundamentul acestei lumi reprezentata de Europa indiferent de latinii,care i-au ocuppat pentru o mie de ani sau de germani ,goti ostrogoti,cummani sau alti ratacitori ai acelor vremuri!

Latinii au schimbat doar aparatul de stat ,democratia ,arta cultura este mostenita si copiata intrun fel sau altul de la greci.

Grecii au cojones , spre deosebire de altii ,la ei a trebuit sa moara un singur om ca sa cada o dictatura la noi mor mii si dictatura/ile perpetua .

Sindromul Stokholm e mai putin raspindit la greci.

Citeam ieri si ma minunam cum gazda noastra ii multumea trimisului lui Moraru ,"un horia" tortionarul care nu-i permitea intrare pe blog !
Cu un gest reflex totusi neobisnuit pentru mine,minunindu-ma ma cruceam cum o persoana pe care eu o respect,dadea semne de sindrom Stokholm! Era altceva decit acelasi aparent sindrom manifestat de Ponta in cele 50 de minute de pupincurisme jealnice!
Aparandul pe Ponta sau de cealalta pe Ungureanu poti calcula cu exactitate coeficientul de indecenta in care inoata romanii , o cifra pentru unii stanjenitoare pentru altii infioratoare!

ZeV said...

..De cand Dumnezeu i-a invins pe zeii Egiptului antic si a facilitat greaua misiune a lui Moise, se pare că poporul evreu a devenit cel ales.
Oricum, este mult mai civilizat, mai bine condus și mai bine organizat, decat cel grec.
Atunci cand te hranesti doar din osânza istoriei, nu mai produci nimic și ajungi la mila Europei, soarta, ca natie, îți este pecetluită.

ZeV said...

PS
Romanii au construit...Dreptul.
Democratia fara Drept, adica LEGE, este doar un discurs de șezătoare intelectual-inofensivă.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.