20 February 2012

Şedinţa comună a guvernelor celor două state surori va avea loc la Iaşi, pe 3 martie


Domnul Ungureanu este hotărât să impună României reluarea unei relaţii mult mai directe cu Republica Moldova. Dar nici Moscova nu se lasă... Iată ştirea:
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a avut, duminica 20 februarie, o nouă convorbire telefonică cu omologul său de la Chisinau, Vlad Filat. Cu această ocazie cei doi demnitari au convenit organizarea şedinţei comune de guvern la data de 3 martie a.c., la Iaşi, transmite Romanian Global News.

Şedinţa comună de guvern cu Republica Moldova va fi prima acţiune de politică externă a actualului Cabinet de la Bucureşti. În cadrul acesteia urmează a fi semnat Planul de acţiune pentru implementarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
De asemenea, vor fi convenite o serie de proiecte comune transfrontaliere, cum sunt cele din domeniul transporturilor şi energiei, şi va fi discutat sprijinul pe care România îl acordă pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Moscova reactioneaza printr-o trompeta de la Chisinau la anuntul sedintei guvernelor celor doua state romanesti

Membrii Cabinetului de Miniștri, care dețin cetățenie română, riscă să fie alungați din țară, dacă vor participa la ședinţa comună a Guvernelor din R.Moldova şi România, planificată pentru luna martie, la Iași anunta cu manie proletara Partidul Social Democrat (PSD), una din facaturile rusesti cu pretentii de partid de la Chisinau, care susțin că ideea organizării acestei ședințe, „pe teritoriul ostil faţă de naţiunea moldovenească”, este una inacceptabilă.

Aceștia remarcă că mai mulți miniștri moldoveni au cetățenie română și că au jurat să servească interesele României.

„În aceste condiţii, şedinţa comună constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale în Republica Moldova şi este un afront la statutul suveran al instituţiilor statale din ţară”, afirmă cei de la PSD.



Partidul anunță că, dacă ședința va avea loc, va lua „măsuri pentru a interzice intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor români care au participat la această şedinţă, precum şi anularea tuturor deciziilor aprobate, incompatibile cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova” se arata in comunicatul inflamat al trompetei rusesti de la Chisinau.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4747-edina-comun-a-guvernelor-celor-dou-state-romaneti-va-avea-loc-la-iai-pe-3-martie-moscova-reacioneaz-prin-trompetele-de-la-chiinu.html)
Se explică de ce PSD din România are relaţii bune cu PD din Moldova şi nu cu PSD din Moldova.

UPDATE:
Mihai-Răzvan Ungureanu: Există proiecte comune cu Republica Moldova, care trebuie repornite sau duse mai departe

Prim-ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu a solicitat miniştrilor, în şedinţa de Guvern de astăzi, să pregătească documente care ţin de relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova.”Există proiecte comune, care trebuie repornite sau duse mai departe. Nu există niciun minister în Cabinet, care să nu poată da substanţă dialogului bilateral cu Guvernul Republicii Moldova”, a afirmat premierul.
Solicitarea prim-ministrului vine în contextul organizării şedinţei comune de guvern România - Republica Moldova, prima acţiune de politică externă a Guvernului Ungureanu, care va avea loc la Iaşi, în data de 3 martie 2012.
Şeful Executivului a subliniat importanţa dialogului bilateral cu Guvernul Republicii Moldova, atât ca semnal de ordin politic, cât şi strategic. Totodată, prim-ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a exprimat convingerea că şedinţa comună de guvern româno-moldoveană va fi o întâlnire încărcată de substanţă, care să aibă rezultate optime pentru ambele părţi.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 21.02.2012
(http://gov.ro/mihai-razvan-ungureanu-exista-proiecte-comune-cu-republica-moldova-care-trebuie-repornite-sau-duse-mai-departe__l1a116136.html)

4 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Pe mine Moldova alipita Romaniei nici nu ma incita nici nu ma incanta .
Inaintasii nostri de ginta latina, nu prea au lasat amintiri latine , ci mai degraba bizantina ,greceasca iar Stefan a avut-o si a pierdut-o ca pe orice alta ibovnica si de atunci s-a ales praful.
De fapt nici el Stefan si nici urmasul lui nelegitim care-i semana mai abitir decit originalul Bogdan, nu a marsat pe cea mai draga institutie lui , Biserica - Manastirea cu parca vreo doua exceptii prea putine sa tina letopisetul si calendarul comun identic pe cele doua maluri ale Prutului!
As avea o intrebare sunt in Basarabia politicieni basarabeni cu dubla cetatenie rusa si moldoveneasca?
Daca nu sunt , cei care-i acuza pe ceilalti, indiferent de rusofilia lor au dreptate !
Cum ca acciesez eu pe orice idee a unui cetatean roman de etnie maghiara ,daca acesta are dubla cetatenie?
Si ar mai fi o chestie , credeti ca daca Rusia ar fi fost membra UE si Romania nu, am fi avut , cu exceptia unor carturari, vre-un alt moldovean cu cetatenie romana?
Momentul alipiri, unirii a fost dar a trecut.
Actiunea domnului Ungureanu este o actiune de sorgine basista ,care desconspira totusi ca ungurenu n-are IQulul de care se face atata caz!Ce sa spun buricul pamantului zgandareste inca o data orgoliile Moscovei,desi noi prin aderarea la spatiul euro , "am abjurat ...."de orice pretentie....

Bibliotecaru said...

Cum spuneaţi, momentul Unirii a trecut. Astăzi nu se mai vorbeşte despre o unire ci de o relaţie de vecinătate deosebită. Să nu uităm că România a avut şedinţe de guvern comune cu Ungaria... Nu multe, nu de curând, dar a avut.

Vasile, said...

Biblio,

Dupa o politica ceausista , dupa re-emigrarea sasilor ,Ceausescu a incercat sa umple golurile cu moldoveni si tigani....si uite asa s-a ales praful de minunatele alea de minicetati satesti din zona Ardealului.
Moldovenii si tiganii au ramas ce au fost ragateni!
Tot asa iti pot preciza ca dintr-un moldovean cu cetatenie dubla romana si moldoveneasca poti face oricind un rus dar nici o data un roman.
Iar politicile de care spui dumneata nu-si au rostul daca scopul final nu este unirea.
In sensul sec diplomatic atatarea spiritelor este o stare contra productiva intereselor generale Romaniei si de ce nu si Europei!
Sedintele comune de care dumneata spui aveau alt "obiect al muncii"!
Si.....nu mi-ati raspuns la intrebari....................

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Credeam că întrebările sunt retorice. De unde să ştiu eu ce cetăţenii au politicienii moldoveni şi aşa mai departe?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.