06 February 2012

În Republica Moldova încă vin bani de la "căpşunari"


Iată articolul:
Migranţii basarabeni care au un loc de muncă peste hotare au trimis acasă în 2010 peste 1 miliard 453 de milioane de dolari SUA, mai mult cu 209 milioane de dolari SUA sau cu aproape 17 la sută faţă de anul trecut, arată datele Băncii Naţionale de la Chişinau, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

DeŞi remitenţele au crescut, acestea nu au atins nivelul de până la criză. În 2008, transferurile cetăţenilor R. Moldova de peste hotare au depăşit 1,6 miliarde de dolari SUA.

În ultima lună a anului 2011, remitenţele s-au cifrat la circa 136 de milioane de dolari SUA. Pete 40 la sută din remitenţe au ajuns în Republica Moldova în dolari, 38 la sută au fost expediaţi în euro şi 18 la sută – în ruble ruseşti.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/economic--social/4596-basarabenii-plecati-la-munca-au-trimis-acas-14-mlrd-usd-in-2011.html)
Sunt tare curios ce înseamnă remitenţa "pe moldoveneşte", pe româneşte înseamnă ceva nepotrivit cu articolul.

REMITENŢĂ s.f. 1. (Med.) Atenuarea temporară a unei boli sau a unei manifestări. 2. Remitere; iertare, absolvire.

4 comments:

Vasile, said...

Blogi,

Cadeti in extazul romanilor care adulau efemerii bani ai capsunarilor romani!

Citi bani sunt varsati de capsunari in impozite sau asigurari sociale?

nimrod said...

@Vasile,

Cu tot respectul: banii pe care-i câştigă românii muncind cu spatele printre străini nu sunt pentru îngrăşat coloneii în rezervă, sunt pentru familiile lor sărace, că d-aia au plecat afară...

Bibliotecaru said...

Banii de la căpşunari nasc măcar 24% TVA. În plus ei sunt injectaţi în mod direct în economia României.

Vasile, said...

Nimron,

Eu nu contest adevarul pe care-l spuneti, eu doar arat ca banii capsunarilor sunt o moneda doar cu o fata a valorii dar nu si a stemei!
Tot asa cum are dreptate si Biblio, doar intro oarecare masura
deoarece TVA se naste oricum , desi capsunari in mod logic acumuleaza in tara fara sa produca efectele TVAului pe care ei il platesc in tara in care lucreaza,si mai putin in investitiile pe care le-ar putea face in tara de origine!
In ambele cazuri exodul acestor oameni este generat de politica de jaf a propriilor noastre capacitati de productie,ale propriilor noasstre resurse la care ar trebui adaugat si efectul aderarii la zona Euro!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.