08 February 2012

Două analize în prag de schimbare guvernamentale


Unde a ajuns guvernul Boc, ce mai are de făcut viitorul Guvern până în alegeri. Cele două întrebări ar putea avea un răspuns în viziunea domnului Marin Pana.

EXECUŢIA BUGETULUI GENERAL CONSOLIDAT 01 Ianuarie - 31 decembrie

Preliminat 01.01 - 31.12.2011

BUGETUL Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate - date provizorii-

http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/01/1.-Venituri.jpg

http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/01/2.-TVA.jpg

http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/01/3.-Impozit-pe-venit.jpg

http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/01/4.-Cheltuieli.jpg

http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/01/5.-Cheltuieli-de-personal.jpg

http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/01/6.-Bunuri-si-servicii.jpg

http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/01/7.-Deficit-bugetar.jpg

(http://businessday.ro/01/2012/cum-arata-executia-bugetara-pe-luna-decembrie-si-intreg-anul-2011/)

http://cursdhttp://www.blogger.com/img/blank.gifeguvernare.ro/wp-content/uploads/2012/01/executie-bugetara-300x273.jpg

http://cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2012/01/tabel13.png


Iată cele două articole:

Au venit cifrele. Dansul deficitelor: 2011, an de cotitură în execuţia bugetară

Noul guvern: de unde pleacă şi care sunt cifrele pariului său macroeconomic pe 2012

Şi domnul Pană spune:
Noul guvern va avea o perioadă iniţială favorabilă, undeva până spre mijlocul anului, când efectul inerţial al creşterii economice se va menţine iar cererea din exterior va fi încă bună iar inflaţia anuală va continua să scadă spre 2% .

După mijlocul anului, inflaţia anuală va creşte spre 3,8%, prin efect de bază şi ca urmare a calendarului de aliniere a preţurilor reglementate la energia electrică.

Finalul anului va aduce o revenire spre ţinta de 3%, estimarea actuală fiind de 3,2%.

O şansă de diminuare a indicelui general al preţurilor o reprezintă scăderea cu 30% a tarifelor de interconectare la telefonia mobilă, care are o pondere mai mare decât energia electrică în coşul de consum. Din contra, preţurile volatile la legume, fructe, ouă vor avea o influenţă negativă.

Cererea internă se va menţine mult sub cea dată de PIB potenţial ( -4% în trimestrul IV 2011 şi circa -3% în prezent), ceea ce lasă loc pentru creşteri moderate de venituri în sectorul guvernamental. Orice derapaj în această direcţie ar anula eforturile de stabilizare deja depuse.

Mai degrabă, noii decidenţi ar trebui să umble la calitatea şi nu la cantitatea utilizării banilor publici, accentul urmând să cadă pe eficienţă şi nu pe schimbări miraculoase de priorităţi în alocarea banilor. De altfel, programele deja angajate şi aflate în derulare lasă puţin loc pentru modificări de substanţă.

Reforma întreprinderilor cu capital de stat şi modificarea funcţionării sistemului sanitar se anunţă ca provocări-cheie, mai ales că de ele va depinde evoluţia finanţelor României pe termen mediu şi reducerea deficitului structural.

Din păcate, ajustarea inevitabilă a costurilor medicamentelor necesare programelor naţionale de sănătate, introducerea pachetului de servicii medicale de bază şi trecerea la coplata prestaţiilor sanitare nu vor putea fi ocolite şi vor trebui bine explicate populaţiei.

Cea mai sensibilă va fi echilibrarea sistemului asigurărilor sociale, unde direcţia de deteriorare a raportului de dependenţă va trebui compensată prin crearea de locuri de muncă şi/sau creşterea salariilor, cu păstrarea nivelului de impozitare.

Soluţiile pentru diminuarea deficitului de peste 3 miliarde euro, circa 2,5% din PIB, la plata pensiilor ( plăţi angajate faţă de contribuţii percepute de stat cu acest scop ) vor fi capitale, mai ales că partea ce se detaşează pentru viitoarele pensii private urcă la 3,5% din trimestrul al doilea.

Angajarea voluntară a preşedintelui, ca reprezentant al României, la respectarea tuturor restricţiilor de bună guvernare ce vor fi impuse ţărilor din zona euro, deşi puteam apela la clauza de evitare opt-out, va limita direcţiile de acţiune ale Guvernului dar îl va şi pune la adăpost de derapaje.
(http://cursdeguvernare.ro/noul-guvern-de-unde-pleaca-si-care-sunt-cifrele-pariului-sau-macroeconomic-pe-2012.html)

7 comments:

Vasile, said...

Teorii, si tinte false , cu promovarea evidenta si transparenta a figurii presedintelui , aceala care dupa Pana este simbolul stabilitatii si nu al decaderii acestei natii !

O singura chestiune este clara pamblicile verbale vor fi pe masura pamblicilor pe care Ungureanu &Co. le vor taia la fiecare km de autostrada , la fiecare picatura de otrava din viata romanilor!

FURY said...

Sa nu va asteptati ca Domnul Moraru sa recunoasca ceva care deranjeaza PDL-ul sau mai rau pe Base... Scriu asta pe blogul dvs pt ca am, experienta...Am fost facut cretin si tampit de catre FANaticii Nasului.Eu am comentat ca nu cred ca o televiziune sa poata functiona fara un investitor serios in spate...Actiunile de 100 de euro =cateva sute de mii de euro nici decorurile nu le acoperi...daca nu te folosesti de reteta OTV=garsoniera cu balcon... Am mai zis ca in campania electorala pt alegerile din tooamna NASUL TV va fi tribuna basista...asta ca sa stim de unde vin banii...in conditiile in care s-au vandut 673 de actiuni si in februarie porneste ...!!!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Deloc nu-l lăsaţi pe domnul Ungureanu să ajungă, mai întâi, premier. :D

Bibliotecaru said...

@ FURY

Daţi prea multă importanţă acestor fenomene, părerea mea. Cea mai mare parte dintre "apărători" încearcă şi ei să devină "cineva".

nimrod said...

:)))

Cum să-l lăsăm, dom'le?! Am ajuns să ne conducă ceseatiştii?! Da' tot eu mă întorc şi constat că era loc de mai rău... Dacă nu pleca Săftoiu de la SRI? :)))

Ceea ce nu mai e de râs sunt recentele atacuri directe la Elena Udrea venite din partea unor scribi ai puterii. Abia aici e semn rău. Ştiţi... şobolanii, corabia.
Poate că preşedintele ar fi trebuit să ţină cont de una din legile lui Murphy, aia riscurile care apar când te ocupi prea mult de un lucru...

nimrod said...

errata: evident, "cu riscurile"

Bibliotecaru said...

Eu i-am transmis doamnei Udrea ca ar trebui să înceapă pregătirea pentru prezindenţialele din 2019. :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.