16 October 2010

3. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România


Democraţia se traduce prin faptul că cel ales trebuie să-i deservească pe alegători şi nu să-i conducă, cu atât mai puţin să le comande. Cel ales este executantul voinţei alegătorilor săi prin intermediul instituţiilor statului şi a mecanismelor sociale.

Aud vorbindu-se despre victoria Guvernului în lupta cu Sindicatele. Guvernul nu poate câştiga pentru că nu reprezintă un interes în nume propriu. Guvernul ar trebui să reprezintă interesul global al tuturor cetăţenilor României. Pe de altă parte, sindicatele ar trebui să reprezinte punctul de vedere al unei părţi din cetăţenii României. Relaţia normală între Guvern şi Sindicate este colaborarea pentru găsirea unei soluţii optime.

Lumea pare că nu mai înţelege că instituţiile statului, cum ar fi Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul, Primăria, Prefectura, Tribunalul şi Judecătoria, şi aşa mai departe... nu au rol nici de a conduce şi nici de a impune poporului ce să facă. Instituţiile statului au rolul de a fi în slujba cetăţeanului. Între popor şi instituţii nu poate exista un război, pentru că instituţiile sunt subordonate poporului. Nici o instituţie nu poate câştiga o luptă, pentru că instituţiile nu au voie să lupte. Relaţiile dintre instituţii şi cetăţeni trebuie să se reducă la normative care definesc principii. Dacă o instituţie "câştigă" un conflict cu cetăţenii, atunci democraţia nu există, pentru că instituţia slujeşte, nu întregului popor, ci unui om sau unui grup de oameni. Desigur, instituţiile trebuie să slujească interesul lărgit al poporului şi, uneori, interesul poporului pe termen lung diferă de interesul pe termen scurt. Instituţiile însă trebuie să explice cetăţenilor şi nu să ia hotărâri în pofida cetăţenilor.

AUTORITATEA
SLUJEŞTE
POPORULUI!

Vezi şi:

2. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

1. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

22 comments:

Antiignorantu said...

Boc si Basescu acum pot sustine impozitarea cu 20 % ale unor averi ... numai asa romanii vor putea ajuta institutiile statului sa scoata tara din criza !!!

Bibliotecaru said...

Impozitarea averilor are o logică din punctul de vedere al sărăciei, dar nu şi o logică din punctul de vedere al principiilor. Ce principiu poate conduce la impozitarea cu 20% a averilor?

Mihai Pop said...
This comment has been removed by the author.
Mihai Pop said...

In primul rand, astfel de sintagme sunt folosite doar de media. Nu il auzi pe Boc spunand, "am castigat lupta cu sindicatele".

In al doilea rand, nici un guvern nu va multumi pe toata lumea, ci pe majoritate.

Mai mult, guvernantii/parlamentarii sunt alesi acolo ca sa conduca. Orice societate are nevoie de o conducere, diferenta dintre dictatura si democratie e ca in democratie poporul decide cine sa conduca. Toti conduc. Minsitrul da ordine, guvernul hotaraste, parlamentul legifereaza. Asa functioneaza lcururile. Si decat in cazuri exceptionale nu-i putem schimba vreme de 4 sau 5 ani. E nevoie de o responsabilitate politica a poporului.

Nu in ultimul rand, ai dreptate cand spui ca nimeni nu poate impune poporului sa faca ceva. Insa nimeni nu impune poporului nimic. Toti cei care conduc, stabilesc niste circumstante. In functie de taxe, impozite, inflatie, salarii, pensii etc. lumea poate sau nu sa cumpere mai mult sau mai putin. Fiecare cumpara cat vrea si face ce vrea, intr-un context dat. Contextul insa este stabilit de guvernanti si eu care am votat cu ei, stiam ca asa vor proceda, asa cum cei care voteaza cu stanga ar trebui sa stie ca pe cei cu salarii mai mari i-ar impozita mai mult. Pe mine, cetateanul, faptul ca sindicalistii protesteaza si apoi merg la congresul PSD sa se inchine la ei, nu-mi arata decat ca si aceea e de fapt o miscare politica. Decredibilizare maxima pentru ei, si exasperare pentru mine, din multe mtoive. De exemplu, acum 1 an cand s-au taiat salariile se plangeau. Pai bine ca nu-s someri. Au (aveau) salarii mai amri ca la privat si lucreaza in servicii pe care noi le platim. Daca cei de la privat nu le mai platesc, pentru ca nu mai au cu ce, ei sunt platiti mai putin. Sigur ca faza cu stimulentele de acuma e pe bune si au ai dreptatea lor.

Mihai Pop said...

Concluzie: oamenii trebuie sa aiba repsonsabiltiate politica. Parintii mei au salarii mai mici. Asa si? E normal! De unde sa aiba guvernul bani? Ah, ca pe termen lung poate sa scoata din recesiune si cu cat reusesc asta mai devreme cu atat ii vom vota si in 2012, asta e altceva. In prezent nu sunt bani. Rezulta taieri/impozitari mai mari. Si da, nu vrem asta, insa facand abstractie de politic, intr-o comunitate mica in care nu avem nevoie de reprezentanti, din bani stransi de la toti oamenii cate 16% platim acei oameni care ne invata copii sau care ne ajuta cand suntem bolnavi. Daca oamenii platesc 20% din aceleasi salarii sau 16% din salarii mai mici, rezulta medicii si profesorii sunt platiti mai putin. In aceasta ecuatie, PDL nu are decat de castigat, pentru ca in absenta sa de la guvernare, nu am fi iesit din recesiune in 2011.

Antiignorantu said...

chestia cu 20 % ... sa terminam cu genocidul si relansarea economiei ... ce ascund multi care detin secretele omenirii ... citez - schimbarea va veni din EST ... dintre Dunare si Carpati ...incheiat citatul ... si inca ceva de retinut - o rana se curata de la interior catre exterior .... sa terminam cu infectia din Romania ...

Bibliotecaru said...

@ Antiignorantu
Cuvintele pot fi spuse cu uşurinţă, pentru a trece la fapte, trebuie să existe şi ştiinţă şi voinţă. Eu cred că este mai uşoară lenea decât lucrul bine dus la capăt.

Bibliotecaru said...

@ Mihai Pop
Poate nu spune domnul Boc, textual, că a câştigat în lupta cu sindicatele, dar puteţi fi convins că acest lucru îl gândeşte. Dacă ascultaţi cuvântările politicienilor, veţi vedea că folosesc foarte des sintagme de tipul "am câştigat alegerile", "am învins" ceva sau pe cineva...
De aici reiese că niciodată politica nu se gândeşte la propria dimensiune ca şi cum ar fi "angajaţi" ci se văd "stăpâni". Un student care este admis la un examen nu va spune niciodată "am câştigat admiterea" ci "am intrat la facultate". Din aceste reflexe poţi stabilii cu uşurinţă că senzaţia este de câştig personal. Alegerile sunt precum un concurs de angajare la o firmă. Poporul alege cine să-l slujească.
Cel care ar trebui să conducă este chiar poporul şi Preşedintele, Premierul, Miniştrii, Primarii, Consilierii... toţi ceilalţi ar trebui să muncească în slujba poporului şi în interesul poporului. Din păcate politicienii întorc lucrurile astfel încât ceea ce fac ei, din postul executiv, să le fie în interesul lor.
Mai sesizaţi cum domnul Boc, dar şi ceilalţi politicieni, spune "am făcut reformă" deşi reforma este făcută de instituţii sau "am dat mai mult la pensii", deşi cetăţenii dau, şi nu vine domnul premier cu banii de acasă.

Mihai Pop said...

@Bibilotecarul

Iti propun sa vorbim la per tu, ca intre bloggeri.

E complet fals. Boc este ales acolo ca el sa distribuie banii din contributii si da el impreuna cu membrii de cabinet decid pe ce merg banii. Ei, in calitate de reprezentanti ai poporuluim care muncesc pentru popor, nu in sensul de a le respecta interesele (pe cat posibil o fac ca altfel nu ii mai alegem) dar muncesc pentru noi, pentru ca fara conducere ar fi anarhie. Dar altfel, ei pot face orice cata vreme e legal, chestiunile contestabile fiind cuantificate prin parghiile de control. motiuni de cenzura si toate cele. Pana una alta Boc chiar da sau taie salarii. Chiar face asta. Asta inseamna demcoratie reprezentativa. Suntem prea multi ca sa putem sa decidem toti si apoi sa se adopte o lege. Acesta e si un motiv pentru care nu face referndum pe toate legile, ci avem parlamentari. Si da, si acei parlamentari (ca sa nu tot zic de Boc) fac legi, le voteaza si legile votate de ei (471) ne influenteaza viata tututor.

Principial, eu cred ca ei fac asta ca lideri alesi pentru a conduce si ca slujitori, numai in masura in care faciliteaza bunul mers al statului.

Bibliotecaru said...

@ Mihai Pop
Nu mă deranjează dacă vă adresaţi la "per tu". Din păcate memoria mea nu mai este ce a fost odată şi nu aş putea să ţin minte cum mă adresez fiecăruia.

Percepeţi corect ceea ce se întâmplă, din păcate percepeţi greşit ce ar trebui să se întâmple.
Ceea ce se cheltuieşte este numai propus de Guvern. Cel care dispune este Parlamentul. Abia aşa se împlineşte democraţia, în condiţia în care parlamentarii nu vor vota altfel decât în interesul cetăţenilor (ceea ce nu se întâmplă).

Constituţia prevede în mod clar pentru Bugetele majore ale României, Bugetul de Stat şi Bugetul Asigurărilor de Stat, obligativitatea adoptării lor de către parlament, dând prilej parlamentarilor să aducă amendamente sau să schimbe total Bugetul în limitele resursei financiare. Nu Guvernul hotărăşte ce se va cheltui, unde merg bani şi astfel de lucruri, ci parlamentul. Guvernul trebuie să respecte strict Programul de Guvernare (cea mai importantă parte a unui Guvern) şi Bugetul votat de parlamentul României. Premierii şi miniştrii nu pot face cum le trece prin cap, ei sunt executivul.

Iată de ce micşorarea salariilor şi a pensiilor sunt legi care au trecut prin parlament, folosind angajarea răspunderii guvernului, pentru că nu sunt prevăzute în Programul de Guvernare.

Mihai Pop said...

E adevarat si exprimarea mea a fost deficitara. Ce vroiam sa zic ca in principiu, in democratia reprezentativa, alesii decid.

Bibliotecaru said...

@ Mihai Pop
Stimate domn,
Democraţia înseamnă că politicianul ia o decizie înainte de alegeri, o prezintă electoratului, şi electoratul alege decizia care îi convine cel mai bine. O dată ales, politicianul trebuie să pună în practică decizia validată prin votul electoral.
Democraţia nu înseamnă că oameni votează nişte reprezentanţi care au un cec în alb să facă orice vor pe perioada mandatului.
Votul se de pe proiect şi nu pe om. Desigur, contează şi omul pentru că degeaba proiectul este colosal dacă omul nu-l poate pune în practică. Dar alegerea democratică trebuie să se facă, întotdeauna pe un proiect. Faptul că în România politicienii evită să prezinte proiectul în campania electorală (de exemplu, candidaţii pentru Parlament ar trebui să propună iniţiative legislative) ci tot felul de porcărele la adresa contracandidaţilor sau planuri cu mii de km de autostradă, nu este ceva normal şi nici democratic.

Mihai Pop said...

Desigur. Insa ei acolo pot face ce vor ei. Sanctiunea vine dupa 4 ani. De aceea e nevoie de incredere.

E destul de greu sa gasesti un mecanism prin care nerespectarea unei promisiuni sa duca la o sanctiune directa. Cine sa evalueze concordanta dintre fapte si promisiuni?

Cat despre cum se face campania in Romania... aveti perfecta dreptate. Mi-as dori sa merg sa votez proiecte, idei, initiative sau oameni cu initiativa.

Bibliotecaru said...

Respectarea democraţiei nu presupune nici un efort din partea politicianului după ce este ales.

Gândiţi-vă că fiecare candidat, în campania electorală, propune electoratul un număr de iniţiative legislative. Fiecare cetăţean studiază aceste iniţiative şi ia o decizie relativ la care dintre iniţiative îi sunt de folos şi care nu-i sunt de folos. Funcţie de asta fiecare votant ia decizia potrivită pentru sine. După ce este ales, candidatul devenit parlamentar depune pur şi simplu iniţiativele legislative şi, la dezbatere, le va susţine. Cu asta a scăpat de promisiune. Nimeni nu poate împiedica un parlamentar să depună o iniţiativă legislativă, nimeni nu-l poate împiedica să o susţină, el îşi va îndeplini promisiunea electorală în orice condiţii.

Dacă cetăţenii ar vota numai pe cei care au iniţiative legislative şi nu ar vota niciodată pe cei care nu au iniţiative legislative, lucrurile s-ar regla imediat, de la sine. Numai că cetăţeanul nu ştie că el trebuie să voteze de fapt iniţiativele care îi sunt cele mai favorabile, ci votează un partid, un om...

De aceea spun că am nevoie de 10 milioane de oameni care să nu mai fie "votantul plăcut politicianului", tocmai pentru că nu-l obligă pe politician cu nimic, exact cum spuneaţi... 4 ani de huzur fără să fie tras la răspundere.

Când cetăţeanul va dori de la politicieni competenţă şi normalitate, aceştia nu vor risca să se retragă de pe scena politică şi vor da cetăţeanului exact ce doreşte. Cât timp cetăţenii vor vota un lider că-i haios şi carismatic sau pentru că are un contracandidat "cu bube în cap", lucrurile nu vor decurge niciodată spre democraţie.

Mihai Pop said...

Asa da. Acum imi place. Deci e destul de greu sa gasesti un mecanism de verificare si sanctionar ein caz de nerespectare a promisiunilor sau mai rau actionarea in contradictie clara cu ele, insa putem creste constiinta civica, politica.

Daca oamenii ar fi constienti de ce inseamna votul lor si ar fi interesati de viata politica a tarii, ar vota asa cum spui tu, si politicienii ar trebui sa se adapteze, sa devina mai responsabili, pentru a fi alesi de mai multe ori.

Cred ca avem un scop comun, acela ca oamenii sa constientizeze ce fac cand pun stampila, ce inseamna viziune, promisiuni, principii, chiar ideologie politica.

Bibliotecaru said...

De aceea este important să înţelegeţi normalitatea aşa cum este ea descrisă de Constituţie (şi nu cum este ea interpretată partizan de politicieni) şi apoi să militaţi pentru această normalitate.
Numai atunci când regulile vor fi cunoscute de noi toţi, lucrurile vor atinge normalitatea după care România tânjeşte de secole.

Mihai Pop said...

Eu o inteleg. tot ce spun e ca militez pentru constiinta civica a oamenilor nu pentru ca politicienii sa nu conduca. Ei conduc, nu slujesc si cu cat oamenii au o mentalitate precum cea descrisa anterior cu atat ei vor conduce in interesul oamenilor.

Anonymous said...

Imi place viziunea dumneavoastra onirica asupra politicului dar in acest fel nu ar mai exista partide politice , ideologii...
Uitati ca omul este un animal politic ca oamenii au structura ideologica inconstienta . incepand din mica copilarie se observa structura ideologica .
Uitati-va la copii . Unul este socialist, imparte bunul unuia cu ceilalti , altul este liberal , independent (se descurca si singur) iar altul este un mic dictator care adora sa-si impuna autoritar voita personala .
Li

Bibliotecaru said...

@ Li
Atunci când oamenii se vor schimba, şi partidele se vor schimba, pentru că dacă nu se adaptează, nu vor fi votate.

Bibliotecaru said...

@ Mihai Pop
Suntem deci pe aceiaşi lungime de undă.

N.G. said...

Mi se pare mie sau deja ati ajuns la dezbateri politice... ?Interesant este cum aproape intotdeauna dezbaterile civice se transforma in dezbateri politice...

Bibliotecaru said...

@ N.G.
Există o politică şi o voinţă politică, a poporului.
Dezbaterea politică e OK. Chestiunea este ca dezbaterea să fie în interes public şi nu în interes personal or gregar.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.