25 October 2010

Interviul acord de domnul Baconschi unei emisiuni HotNews


Discutia de luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

25 octombrie 2010
Invitat: Ministrul de externe, Teodor Baconschi
Realizator: Dan Tapalaga (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7966258-baconschi-idiot-sustin-sunt-genul-politician-incarnat-traian-basescu-sunt-totul-alt-gen-respect-sef-stat-admir-politic-simpatizez.htm)

http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2010-10-25-7966166-41-teodor-baconschi.jpg

Dan Tapalga: Vorbim despre lansarea in politica interna a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, invitat la Discutia de luni. Vom atinge in partea a doua a discutiei si cateva teme, spunem noi majore, de politica externa, dar pana atunci discutam despre planurile politice ale ministrului de Externe. Intr-un interviu acordat ProTV, domnule ministru, Traian Basescu va includea intr-o scurta lista de posibili candidati la presedintie din partea PDL, in 2014. Dumneavoastra va vedeti candidat?
Teodor Baconschi: 2014 e o data indepartata in raport cu viteza cu care evenimentele politice se produc si se consuma in Romania. Ideea unei astfel de candidaturi trebuie pregatita cu seriozitate, nu dupa cateva sondaje de circumstanta, ci in functie de un consens al actorilor sociali si politici cu privire la portretul ideal al urmatorului sef de stat.

Dan Tapalga: Portretul ideal, portretul posibil l-a creionat chiar seful statului: un intelectual cu viziune.
Teodor Baconschi: Cred ca orice lider modern intr-o lume plina de pericole si de incertitudini trebuie sa fie cineva moderat, trebuie sa aiba deopotriva autoritate si vointa, eficienta si viziune. Astea sunt ingredientele daca e sa construim acest portret robot. In acelasi timp, trebuie cred sa fie cineva care ridica nivelul general al societatii romanesti, ii ajuta pe romani sa priveasca in sus, sa se impace unii cu altii si sa isi asume un proiect national care sa ne defineasca pentru urmatoarele decenii sau cel putin pana in 2020, sa elimine toate suferintele inutile prin care trecem. Si ma refer nu doar la sacrificiile cerute de iesirea din criza, cat suferintele morale prin care trecem. Suntem intr-un proces inacceptabil de descompunere a relatiilor interumane normale, am pierdut orice fel de arta a convietuirii, nu stim sa negociem diferentele dintre noi, nu stim sa ne aparam eficient interesul national in Uniunea Europeana si in regiunea noastra. Deci tema unui nou tip de lider va trebui sa stea in centrul dezbaterilor publice oneste din Romania. Pentru asta trebuie sa putem avea o dezbatere publica onesta. Deci sa avem un context, stiu eu, mediatic, politic, social care sa permita vocea ratiunii, sa asculte vocea ratiunii, a moderatiei si a viziunii asa cum spuneam, pentru ca deocamdata suntem intr-un cerc vicios, ne contemplam viciile si plagile, ne acuzam unii pe altii si alegem intotdeauna raul cel mai mic in loc sa vedem ce este pur si simplu mai bine pentru noi toti.

Dan Tapalga: Spuneti ca e inca timp pana in 2014, patru ani, dar un candidat se pregateste in timp si prima conditie e sa si doreasca sa candideze. Asadar, Traian Basescu va vede un posibil candidat, dar dumneavoastra va vedeti?
Teodor Baconschi: Da. Nu cred ca pot anticipa asupra deciziei propriului meu partid politic si nici nu cred ca este momentul sa o fac, dar nu cred ca in aceasta ipostaza, daca destinul meu ma va duce acolo, as fi mai rau decat orice alt candidat, dimpotriva.

Dan Tapalga: Va spun ca tema asta, a potentialei dumneavoastra candidaturi, am auzit-o si saptamana trecuta, discutata intens la Ateneu, acolo unde v-ati lansat Fundatia Crestin-Democrata. Si am auzit pdl-isti de rand, membri simpli, lideri importanti, intrebandu-se asa: El va fi oare candidatul nostru in 2014? Era cred ca principala tema de discutie.
Teodor Baconschi: Cred ca nu trebuie sa punem carul inaintea boilor. Avem o multime de lucruri de terminat pana atunci: s-a angajat o reforma a statului, societatea e intr-o stare morala deplorabila, avem nevoie de solidaritate, de noi argumente, de speranta. Aceste lucruri se construiesc cu argumente, cu purtatori de mesaje care sa aduca alt aer, alta gandire, alta experienta, alte standarde. Eu cred sincer ca incepem un alt ciclu politic, nu pentru ca el incepe de la sine, ci pentru ca societatea prin fortele ei vii il cere si sunt convins ca nu sunt si nu trebuie sa fiu singurul nou om politic roman care incearca sa schimbe standardele, regula jocului si sa creeze un tip de dezbatere politica de relevanta nationala. Pentru ca ne ocupam numai de fleacuri, luam in plina figura dovezile cam tarzii ale mizeriei in care am ajuns din punct de vedere sufletesc si suntem obligati ca natiune, daca vrem sa avem intr-adevar un destin, sa tragem undeva linie. Sa spunem stop si sa vedem cum reamenjam casa noastra comuna.

Dan Tapalga: Acesta ar fi sa zicem un ambalaj destul de teoretic al discutiei politice asupra proiectului dvs. politic. Dar pana una alta Romania si guvernul din care faceti parte par sa traiasca pe muchie. Nu e limpede daca iata in cateva zile acest guvern va ramane in functie sau nu, daca vine alt guvern cu alta viziune economica si politica. Care sunt semnalele pe care le primiti de afara, din partea cancelariilor occidentale, din partea mediului de business? Care e perceptia acum asupra Romaniei?
Teodor Baconschi: In primul rand as spune ca guvernul acesta si-a asumat o reforma si masuri anticriza. A facut-o poate nu atat de coerent pe cat ne-am fi asteptat, nu a facut-o din prima clipa, dar si-a asumat aceasta directie care este totusi salvatoare pentru tara. Nu stiu ce rezultat va avea motiunea, dar va pot spune ca partenerii nostri din Uniunea Europeana, de care depinde de fapt dinamica economica a Romaniei, isi doresc alaturi de mediile corporatiste multinationale stabilitate politica. Daca adaugam eforturilor de iesire din criza si criza politica institutionala majora, deci instabilitate, alegeri, turbulenta politica, cred ca sansele noastre de a culege in viitorul apropiat roadele acestui pachet de masuri anticriza scad spre zero. Pentru ca oricum exista o situatie confuza legata de mostenirea toxica a tranzitiei si de proasta ei aranjare institutionala politica. Daca adaugam la treaba asta si la starea de neliniste din societate si o criza politica, cred ca suntem intr-o situatie cu adevarat tragica.

Dan Tapalaga: Spuneti asta fiind membru in guvern si e firesc pana la urma sa anticipati un scenariu prost in cazul unor anticipate, in cazul unor schimbari politice care includ opozitia in guvernare. Dar pe de alta parte si guvernarea de acum da rateuri si am avut, de pilda, sub ochi ceva de neimaginat in Romania: protestul angajatilor de la Finante, generat de un mod destul de inabil de a gestiona problema stimulentelor. Cel putin asa s-a vazut din afara. Nu stiu dumneavoastra cum l-ati vazut.
Teodor Baconschi: In calatoriile oficiale pe care le fac mai ales in state membre, am fost de curand la Lisabona si la Madrid, am constatat: toata Europa se reformeaza, nu numai pentru ca avem Tratatul de la Lisabona cu noi institutii comunitare, ci si pentru ca modelul social post-belic bazat pe asistenta masiva si pe protectie sociala paralela cu realitatea productivitatii si a dinamicii in piata au creat peste tot stari de nemultumire sociala.

Dan Tapalaga: Un varf exploziv aproape in Franta, unde de cateva luni de zile e un stat tinut din greva in greva.
Teodor Baconschi: Exact, unde avem intr-adevar proteste masive, milioane de oameni in strazi. Deci asta e contextul in care se petrec lucrurile acum in Europa. Toata lumea a redus cheltuielile publice, incearca sa puna disciplina financiara in sistem, incearca sa creioneze politic un nou model de dezvoltare economica, un model alternativ la statul social de tip post-belic. Treaba asta creeaza o fibrilatie in toate societatile europene si in a noastra. Suntem ca sa zic asa in ton cu ce se intampla de jur-imprejur.
Dan Tapalaga: Dar nu pare sa fim in ton si in ce priveste modul de gestiune. Aici ne pricepem mai putin.
Teodor Baconschi: Trebuie sa facem in asa fel, in calitatea noastra de cetateni si de profesionisti, incat capacitatea partidelor de a produce guverne responsabile si oameni de stat sa creasca in urmatorii 3-4 ani. Este o chestiune de viata si de moarte in ceea ce priveste gestiunea treburilor publice in aceasta tara. Clientelismul, populismul, complicitatile cu totul vinovate dintr-o, cum sa-i spunem, o parte a presei si o parte a clasei politice au dus la o incompetenta letala pentru Romania. Deci noi daca nu avem… orice partid, orice organizatie politica, ce sens are constituirea ei? Nu are doar ca scop un partid politic un model sau altul de redistribuire a resurselor. Are ca scop si pacea sociala, liantul dintre cetateni, contractul politic cu fiecare membru al societatii si buna guvernare. Pentru buna guvernare este clar ca partidele vor trebui judecate de catre electorat in functie de capacitatea lor de a pregati nu atat guverne din umbra facute undeva la cineva sau la altcineva acasa, cat personalitati profesionale profilate, responsabile, care sunt in stare sa produca buna guvernare. Nu suntem deocamdata cu niciun partid politic de pe scena noastra interna in aceasta situatie.

Dan Tapalaga: Usor de eliminat din vorbe. Usor de reformat din vorbe, dar vi s-ar putea spune asa: realitatea dura din politica romaneasca e ca partidele sunt construite pe sisteme piramidale corupte de 20 de ani, aproape toate, depind de baronii locali, de modul in care ei aduna, cu mita electorala, cu galeata electorala, voturile. In final cauta sa-si impuna oameni in structurile de putere, cat mai sus, inclusiv ministri. Cum rupeti cercul asta vicios?
Teodor Baconschi: In primul rand, nu subestimati puterea cuvantului! Un politician pe ea se bazeaza in momentul in care formuleaza un mesaj, in momentul in care il repeta, il explica si asteapta ecou de la cei carora li se adreseaza. Pe de alta parte, ce pot sa fac eu este sa incerc, prin propriul meu angajament politic, intr-un partid de centru-dreapta, primenirea acestui partid, consolidarea lui doctrinara, scrierea unui nou contract politic cu clasa de mijloc care este electoratul nostru natural. Deci nu cereti niciunui politician sa faca mai mult decat ii permite contextul si actiunea unui singur om. Dar acest om, in cazul meu, nu este singur. Pentru ca am pus un diagnostic critic cu privire la unde am ajuns dupa 20 de ani si credeti-ma ca ma intalnesc zilnic cu oameni din mediul corporatist, de exemplu, cu patroni de IMM-uri, cu romani care s-au eliberat, in sensul ca stau pe picioarele lor, au creat ceva si asteapta buna guvernare pentru ca interesul afacerii lor sa fie protejat si sustinut intr-o logica de dezvoltare. Acesti interlocutori, la fel de romani ca oricare altii, cetateni ai acestei societati si ai statului roman, pun acelasi diagnostic. Sunt convins ca exista aceeasi lectura, nevoia impartasita de schimbare, si bineinteles, intrucat sunt o persoana perfect realista, nu propovaduiesc nicio forma de revolutie, de lupta de clasa sau ruptura violenta si imi dau seama ca samanta noii clase politice trebuie deocamdata sadita. S-ar putea ca ea se dezvolte foarte rapid, pentru ca ce va spun e adevarat: clasa de mijloc din Romania vrea o schimbare si isi va gasi cei mai buni vectori politici, pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc rapid.

Dan Tapalaga: Pentru asta, pentru schimbarea pe care o propuneti si in interiorul partidului, si in societate aveti nevoie de parghii, de parghii de putere. Ati spus adineauri ca va ganditi la candidatura in 2014, ca va imaginati candidat. Asta ar fi o parghie de putere, o functie publica la varf. Dar mai aveti nevoie si de o istorie politica. Istoria institutionala o aveti - ministru de Externe, ambasador. Istoria politica n-o aveti. N-ati ocupat nicio functie in partid si intrebarea simpla e daca veti candida in primavara la o functie la varful PDL?
Teodor Baconschi: Am de gand sa fac acest lucru, pentru ca ce spuneti e de bun simt. Nu poti sa schimbi ceva in bine daca nu ai parghii de putere. Ecoul in partid este bun, nu vreau sa vin cu ideea ca eu sunt solutia cu majuscula. Pur si simplu stiu ce am de adus acestui partid, stiu ca el are nevoie de o fata noua. Nu vreau ca aceasta innoire sa fie formala si sunt convins ca exista in PDL suficient de multi oameni destepti, de buna-credinta care vad ca partidul are un potential de crestere si care probabil vor incuraja o asemenea schimbare. Evident ea trebuie negociata. Ori rupi un partid, spui: Tot ce-i acum e prost, vin eu si inca cativa si facem curatenie, asta e o abordare proasta. Adica lipsita de finete tactica si de realism. In schimb daca vii cu ideea: domne', trebuie sa aducem ceva nou, trebuie sa aducem mai mult, trebuie sa ramanem uniti si in acelasi timp sa ne innoim si mesajul, si standardele, si practicile. Si eu cred ca treaba asta poate fi inteleasa de toti membrii partidului si cred ca, printr-o negociere adecvata, vom putea ajunge la innoirea de care e nevoie.

Dan Tapalaga: Veti candida la functia de presedinte sau prim-vicepresedinte?
Teodor Baconschi: Nu m-am gandit inca pe ce voi candida. Deocamdata, prin Fundatia Crestin-Democrata in legatura cu Institutul de Studii Populare, vom lucra la textul unei motiuni populare. I-am zis populare si nu crestin-democrate pentru ca ea e inclusiva. Dreapta la noi e plurala. Nu avem doar liberali, doar populari in sensul crestin-democrat, avem foarte multi oameni de dreapta cred iesiti din matricea anti-comunismului de la noi, de exemplu, care sunt mai pe linia dura in sensul ortodoxiei. Avem foarte multe sensibilitati, fostii taranisti, electoratul lor. Toate aceste miscari trebuie sa isi gaseasca in echilibrul pe centru al unei motiuni populare o buna oglinda si in acelasi timp un magnet unificator. Pentru ca dispersia dreptei este tragedia scenei noastre politice. De asta si dialogul cu PNL este extrem de important si tactic, si strategic, nu numai pentru ca trebuie sa ne respectam ca partide care pretind ca incarneaza viziunea de dreapta in economie, in politica, in societate, ci si pentru ca asta corespunde evolutiei electoratului romanesc din ultimii 10 ani. Si anume avem doua treimi, o masa critica, de oameni care inteleg valorile si felul in care dreapta vrea sa reformeze Romania si ar sprijini acest lucru, daca politicienii in loc sa se sfasie mai mult sau mai putin retoric s-ar aseza, ar negocia, ar vedea care sunt valorile comune si care sunt temele intr-adevar nationale, deci transpartinice. Dar e mai logic sa vorbesti dreapta cu dreapta, nu altfel.

Dan Tapalaga: Ce interlocutor vedeti in PNL? Pentru ca liderul partidului, domnul Crin Antonescu, nu a lasat foarte multe punti catre PDL. Le-a cam taiat pe toate. Ceilalti care-l sprijina, cam la fel. Unde vedeti unda de dialog cu liberalii? In cine, mai exact?
Teodor Baconschi: Nu stiu daca putem numi acum un negociator, pentru ca intr-adevar, cum spuneti, din pacate PNL si-a propus prin vocea actualului sau lider doar desfiintarea PDL. Eu cred insa ca astea sunt excese retorice si ca, in spate, si liberalii isi fac propria analiza cu privire la riscul de a ramane undeva la mijloc, fara profil. Si in acelasi timp exista acolo o multime de oameni civilizati, de buna tinuta, cu care se poate negocia, politicieni care inteleg ca avem un interes clar de...

Dan Tapalaga: Cateva exemple?
Teodor Baconschi: Sunt rezervat cand e vorba de liste cu nume. Stim si noi care este leadershipul liberal, mai vechi, mai nou. Domnul Tariceanu, de exemplu, nu mi se pare un politician irational, cu care nu se poate discuta o alianta tactica, dreapta-dreapta, cu care ai teme comune, sau care respinge dialogul inainte ca el sa aiba loc. Cred foarte mult ca buna-cuviinta, moderatia, abordarea civilizata, urbana a dialogului politic este o conditie a insanatosirii mediului politic, inclusiv in raporturile dreapta-stanga. Deci am sa caut, ca politician, sa tin aceasta linie de buna-cuviinta, de rationalitate, chiar daca ea e poate mai putin spectaculoasa decat insulta, blestemul, anatema sau spatele intors. Dar cum putem sa ne reconciliem altfel si cum putem sa facem pace sociala in Romania pentru un nou inceput, fara ca fortele politice sa aiba un dialog normal?

Dan Tapalaga: Vorbeati despre motiunea populara la care fundatia pe care o conduceti lucreaza acum. Acolo, pe langa principii, pe langa doctrina, va trebui din nou sa gasim ceva despre reasezarea puterii in interiorul partidului si o sa va intreb asa: Vasile Blaga, de pilda, intr-un interviu pentru B1TV, spunea ca partidul ar trebui sa separe functia de presedinte de cea de sef de guvern. Dumneavoastra ce credeti?
Teodor Baconschi: Mi se pare o idee buna, pentru etapa in care ne aflam.

Dan Tapalaga: Se va regasi in motiunea dumneavoastra?
Teodor Baconschi: Nu e o chestiune nodala. Este importanta. Cred ca, intrucat toate partidele politice au nevoie de o reforma, de promovarea unor standarde mai europene, pana la urma de asta vorbim, pentru santierul asta e important ca partidul care guverneaza, singur sau intr-o coalitie, sa lase un spatiu pentru propria reforma doctrinara, institutionala, pentru testul de maturitate al propriului partid. Si din punctul asta de vedere cred ca ar fi bine ca presedintele partidului sa nu fie si prim-ministru de exemplu, pentru ca, in fond, partidul poate sa imprime linia guvernarii din propriul sau sediu. Adica exista pur si simplu pericolul ca un singur om sa nu se poata ocupa de atatea santiere.

Dan Tapalaga: Ceea ce credeti ca se intampla acum, cu Emil Boc?
Teodor Baconschi: Trebuie sa spun in apararea domnului Emil Boc, cu care am placerea si onoarea de a lucra in aceeasi echipa de aproape noua-zece luni, ca ii admir rezistenta, nu numai rezistenta la atacuri de cele mai multe ori nedrepte, dar pur si simplu rezistenta morala de a intelege, dincolo de logica unui partid politic, ca in calitate de prim-ministru trebuie sa faca tot ce poate pentru a opri declinul economiei si pentru a relua cresterea. Din acest punct de vedere, am toata admiratia, pentru ca l-am vazut cu cata dedicatie… e un sacrifiu de sine. Un sacrificiu care te poate costa sanatatea, care te consuma nervos enorm si care merita cel putin respectul coechipierilor din guvern. Il exprim public, pentru ca nu mi se pare corect sa cerem unui om, in timp ce statul roman are o administratie mediocra si deprofesionalizata, in timp ce opozitia are doua puncte in agenda - cum daramam guvernul si cum promitem imposibilul. In aceste conditii, ce a facut domnul Emil Boc in aceasta guvernare mai mult decat dificila, mai mult decat neconfortabila, trebuie pretuit ca atare. Vom vedea ce va fi in etapele urmatoare de viata ale partidului, dar in orice caz nimeni nu are dreptul moral sa anuleze si nici macar sa caricaturizeze acest efort, la care am asistat si la care am participat.

Dan Tapalaga: Pe domnul Emil Boc, cu toata pretuirea si cuvintele frumoase pe care le-ati spus despre domnia sa inainte, il mai vedeti premier din primavara anului viitor? Avand in vedere ca este un premier uzat, e un premier care a trecut totusi prin cinci formule de guvern, a supravuietuit unor convulsii sociale extrem de puternice, cat poate sa o mai tina asa?
Teodor Baconschi: Nu e de competenta mea, ca membru intr-un cabinet, sa emit o astfel de judecata. Sigur ca PDL-ul va reflecta asupra etapei in care ne vom gasi dupa ce trecem de aceasta iarna si exista, presupun, destule resurse de creativitate politica pentru a gasi un guvern mai bun sau un guvern mai coerent, nu asta este ceea ce ma preocupa acum. Asta vom vedea si in functie de pregatirea congresului si de lista care va insoti motiunea populara sau alte motiuni, daca ele vor aparea in competitia interna.

Dan Tapalaga: Vorbind despre Congres si alegerile interne din PDL, Traian Basescu spunea asa despre Vasile Blaga: Il vad ca fiind unul dintre politicienii foarte puternici ai PDL care ar putea castiga alegerile din partid. Dumneavoastra il vedeti la fel?
Teodor Baconschi: E adevarat, este un veteran si un stalp al partidului, un om activ, muncitor, respectat pentru capacitatea lui de a-si tine cuvantul. N-am niciun fel de obiectie la acest scenariu, atata timp cat sprijinul promis de domnul Blaga pentru platforma populara, pentru proiectul la care m-am inhamat si eu este limpede. Deci nu vad tehnic niciun fel de problema ca partidul sa aleaga o astfel de varianta, dar nu cedez de la dorinta mea legitima de a reforma partidul si, in acelasi timp, de a-i da o baza de valori clara pentru ca viitorul lui sa fie securizat.

Dan Tapalaga: Asadar, candidat Vasile Blaga chiar pe platforma motiunii populare pe care o sustineti?
Teodor Baconschi: Eu nu fortez o speculatie aici. Vasile Blaga a spus de cateva ori in public ca sprijina aceasta platforma.

Dan Tapalaga: A spus-o de pilda si la lansarea Fundatiei, miercurea trecuta la Ateneu, printre amfitrioni ca sa le zic asa. Fireste, dumneavoastra la intrare, dar foarte aproape Vasile Blaga, si mai aproape Adriean Videanu.
Teodor Baconschi: Erau acolo.

Dan Tapalaga: Ei sunt figurile politice care va sprijina in primul rand? Pentru ca va spun si cine nu era acolo. Nu era Emil Boc, nu era Traian Basescu.
Teodor Baconschi: Da. Au fost invitati si absentii. Toata lumea a fost invitata, toata elita corporatista, academica si tot PDL-ul, tot ce inseamna conducere PDL, grupurile parlamentare, senatori, deputati, toti colegii mei din cabinet, premierul cu presedintele. Deci eu cred ca, desi ne place chestia asta, n-are rost sa supraestimam semnificatia unei prezente sau a unei absente.

Dan Tapalaga: In politica si absentele si prezentele sunt semnificative.
Teodor Baconschi: Bun, dar m-am bucurat pentru ca tot ce conta in decizia luata in PDL era totusi acolo. Adica nu cred ca avem… nu m-am simtit intr-o aventura singuratica. A fost o sustinere data implicit prin interesul fata de aceasta fundatie.

Dan Tapalaga: Credeti ca premierul, presedintele au lipsit pentru ca exact in ziua aceea erau proteste la Finante? Imaginile proiectate pe televiziuni sunau cam asa, jumatate de ecran impartit: "Liderii PDL benchetuiesc la Ateneu", cealalta jumatate: "Romanii mor de foame sau sufera" si poate ca s-au temut si Traian Basescu si Emil Boc sa...
Teodor Baconschi: Nu s-a temut nimeni, va asigur. Dar era, intr-adevar… s-a facut un montaj stalinist unde mania proletara trebuia sa se reverse impotriva chiaburimii si a astora care stau cu sampania in mana in timp ce poporul se chinuie. E o caricatura penibila. In primul rand ca evenimentul ca atare a fost sobru si decent, fara niciun fel de exces, in al doilea rand l-am finantat prin eforturile membrilor fundatiei, nu am cheltuit niciun fel de ban public pentru lansare si cred ca aceasta contrapunere avea un decupaj cu totul tendentions care incerca sa scoata din atentia publica mesajul de baza al lansarii acestei fundatii, si anume: PDL are un orizont de innoire, are o baza de valori si destula unitate daca ne gandim ca in jurul lui Teodor Baconschi, cum spuneam, au fost toti greii partidului.

Dan Tapalaga: Nu o sa insist pe intrebarea de ce presedintele Traian Basescu si Emil Boc au lipsit, sunt oameni importanti cu o agenda incarcata. Dar cum ati defini dumneavoastra relatiile pe care le aveti in acest moment cu seful statului, cu Traian Basescu?
Teodor Baconschi: In acest moment e o formula care n-are acoperire, pentru ca relatia mea cu domnul presedinte Traian Basescu a fost constanta. Adica constant buna, il respect ca sef de stat, pentru ca in ipostaza asta l-am cunoscut, il admir ca om politic care ne-a scapat de o belea enorma si care a setat agenda de reforma a societatii romanesti. Si il simpatizez ca om. In acest margini, relatia a fost cat se poate de fluenta, bazata cred eu pe respect reciproc, pe libertatea fiecaruia si pe increderea ca intr-adevar putem sa conlucram pentru binele comun, dincolo de un partid. Pentru ca pana acum ceva timp, relatia mea cu presedintele nu s-a structurat pe teme de politica interna, ci pur si simplu pe subiecte de interes national. Asa incat speculatiile de genul: Teodor Baconschi se distanteaza de presedinte, presedintele se distanteaza de Teodor Baconschi n-au fundament. Stiu ca asta pare pentru multi incredibil, dar asta e experienta mea. N-am de ce sa n-o marturisesc ca atare.

Dan Tapalaga: Suna putin diferit ce spuneti acum despre Traian Basescu de ceea ce citisem la un moment dat, si anume o declaratie publica facuta de dumneavoastra. Citez: "Va fac o marturisire, si anume ca Traian Basescu nu era genul meu, sunt opusul sau din multe puncte de vedere". La ce va refereati?
Teodor Baconschi: Da. In primul rand citatul respectiv a fost, asa cum se intampla adesea, scos dintr-un context care era mult mai viril in portretizarea presedintelui si mult mai fairplay. Parea ca mizez pe… Intr-adevar, nu semanam. Avem parcursuri personale, biografice, profesionale diferite, dar de multe ori oamenii care nu seamana unul cu altul reusesc sa se armonizeze. Pentru ca ar fi idiot sa sustin ca sunt genul de politician incarnat de Traian Basescu. Sunt cu totul alt gen, asta e purul adevar. Dar asta nu ne-a impiedicat sa colaboram si nu m-a impiedicat sa vad ceea ce a facut acest politician pentru agenda generatiei mele. Ca totusi asteptam din '90 niste lucruri si, imi pare rau pentru adversarii domnului presedinte, dar dansul le-a pus pe sine si le-a dat stampila de interes national. Reforma statului, de exemplu, este o chestie pe care o amanam cam din 1940, nu e vorba de ultimii 10 ani. Avem nevoie de un stat modern, adaptat competitiei globale, institutiilor europene si interesului nostru in functie de potentialul pe care il avem. Astea sunt subiecte majore pe care nu le-a codificat altcineva si trebuie sa recunoastem acest lucru. Asta simt si eu, ca este o continuitate in efort. Tema era atat de importanta, incat a suscitat foarte multe adversitati si la un moment dat ne putea aparea deja iesita de sub control si de pe radarul public. Dar ea a fost tot timpul prezenta si tot ce se intampla in Parlament, in jurul Parlamentului, in media, in dezbaterea publica sunt de fapt variatiuni pe aceasta tema. Forte care imping reforma statului si forte care o resping. Deci suntem intr-o batalie care va continua, dar nu cred ca n-o castigam.

Dan Tapalaga: Din aceeasi declaratie, referitoare la seful statului, mai virila cum ii spuneti, am decupat ceva care m-a intrigat. Deci scot din context din nou. Citez: "M-a chemat la un moment dat la el, iar inca de la prima discutie am stabilit regulile de comunicare. Si de atunci asa a ramas. Nu am fost nici servil, nici familiar fata de Traian Basescu". Intrebarea e cand si de ce ati simtit dumneavoastra nevoia sa stabiliti reguli de comunicare?
Teodor Baconschi: Stiti de ce? Pentru ca eram diplomat de cariera, eram secretar de stat, am fost restructurat de primul ministru de atunci, exista razboiul dintre palate cum a fost numit si oamenii care erau obisnuiti sa serveasca interesul national, cum face un diplomat, dincolo de partide, se aflau in aceasta batalie. Era greu sa iti alegi… de fapt nu aveam in prima instanta intentia de a alege vreo tabara. Mi se parea ca trebuie sa raman pe linia cea mai neutra. Odata intrat insa intr-o colaborare directa cu presedintele in calitate de consilier prezidential evident ca a trebuit sa intru intr-o logica mult mai politica, de politica interna. Asta a fost o initiere si nu pot decat sa repet ce am spus acolo. In sensul ca exista o complicitate de fond intre doua inteligente, o simpatie umana, care insa nu s-a tradus prin familiarisme, mers impreuna stiu eu la diverse evenimente de tip o nunta, vreun botez, n-am avut genul asta de prelungire a orelor de colaborare politica institutionala in afara acestui cadru. Dar asta nu inseamna ca relatia umana intre noi doi nu s-a dezvoltat, nu are continut si n-are zic eu o deplina autenticitate. Insa cred ca subiectul trebuie oprit aici.

Dan Tapalaga: Depasim acest subiect si ne intoarcem la fundatia pe care ati lansat-o si o alta componenta a ei, despre care n-am discutat pana acum, si anume Biserica. Va bazati pe sprijinul Bisericii in demersul dumneavoastra politic?
Teodor Baconschi: Ma bazez pe afinitatea dintre crestin-democratie si misiunea Bisericii. Mi se pare ca un partid popular are misiunea de a incheia un parteneriat stat-biserica pentru ca amandoua lucreaza cu propriile instrumente si in propriul registru pentru binele comun. Deci cred ca dialogul dintre un partid popular si Biserica Ortodoxa sau celelalte biserici si culte din Romania este de dorit si este posibil. Cunoscand foarte bine Biserica Ortodoxa Romana si ierarhia ei, eu stiu ca n-are sens sa le cer sprijin politic partizan. Asta ar denatura misiunea bisericii. Dar cred ca pentru binele comun putem lucra in foarte multe domenii sociale, putem sa ne inspiram reciproc optiunile si mai cred ca un asemenea parteneriat stat-biserica este totusi necesar.

Dan Tapalaga: Ce inseamna parteneriat stat-biserica?
Teodor Baconschi: De exemplu, statul sa delege legislativ si prin infrastructura catre biserica o parte din asistenta sociala. De pilda, tot ce inseamna orfelinate, tot ce inseamna un anumit tip de invatamant. Cele mai bune scoli de la gradinita, trecand prin liceu si universitate din Europa sunt totusi catolice.

Dan Tapalaga: Cu diferenta ca Biserica Catolica are o intreaga traditie pe linia asta, Biserica Ortodoxa…
Teodor Baconschi: Biserica Ortodoxa are o traditie mult mai veche, ca ea urca in secolul IV la Vasile cel Mare, un parinte capadocian care a creat primele spitale crestine si primele orfelinate. Trebuie doar sa o recupereze, dar Patriarhul Daniel de pilda este un cap al Bisericii Majoritare perfect impregnat de traditia rasariteana si in acelasi timp cu experienta pe care a avut-o in Occident cred ca poate sa faca o buna sinteza, asta si incearca sa faca, si eu ca om politic voi rezona la aceasta functie a Bisericii de a alina suferintele, nu doar in dimensiunea rituala, liturgica, ci de a actiona pentru binele comun in societate. O face deja Biserica, mult mai mult, dar daca scriem un parteneriat stat-biserica, putem sa crestem capacitatea bisericii de a se ingriji de cei mai vulnerabili.

Dan Tapalaga: Va marturisesc, aici sunt doua lucruri care nu imi suna foarte bine. Si anume apropierea bisericii de un proiect politic, pentru ca in Romania timp de 20 de ani fetele bisericesti au aparut in preajma politicienilor dintr-un fel de interes reciproc. Noi, politicienii, va cerem sa ne ajutati sa adunam voturi, noi va rasplatim la buget prin finantari. Iar parteneriatul stat-biserica...
Teodor Baconschi: are un iz electoral. Dar de ce nu ati reluat ce v-am spus la inceput? Separarea stat-biserica, suntem stat secular prin Constitutie si asa trebuie sa ramanem intr-o republica moderna.

Dan Tapalaga: Dar aici m-ar interesa foarte mult sa imi spuneti cum vedeti pe viitor organizarea administrativa a bisericii. Ea depinde de banii bugetului, in partidul dumneavoastra au fost chiar voci care au spus: ar fi bine sa se autofinanteze, sa nu mai primeasca bani de la buget. Cum e mai bine?
Teodor Baconschi: Eu cred ca principiul o biserica libera intr-un stat liber este cel mai bun si chestiunea legata de finantare trebuie discutata cu Biserica prin reprezentantii ei sinodali. Nu putem decat sa gresim daca luam ca stat sau guvernul o decizie unilaterala pe care o publicam in Monitorul Oficial. Trebuie discutat, dar tot in aceasta logica de convergenta. Ne intereseaza si pe noi si Biserica binele comun. Cum il slujim mai bine, fiecare cu mijloacele lui. Asta presupune o dezbatere, o discutie, o negociere si nimeni nu vrea nici sa lase biserica in incapacitatea de a-si indeplini misiunea in societate, nici sa incalece biserica, nici sa o aserveasca pentru interesele unui singur partid, dar trebuie cred in urmatorii ani sa definim un astfel de parteneriat stat-biserica pentru ca scopul celor doua institutii este binele comun.

Dan Tapalaga: Si finantarea, ca poate n-am inteles foarte exact, ramane la stat sau se autofinanteaza biserica?
Teodor Baconschi: Exista si variante cu impozit ecleziastic cu atat la suta din impozitul pe profit care este alocat de catre fiecare cetatean, unde doreste. Avem deja treaba asta. Exista un impozit ecleziastic, cum ar veni, in mai multe state membre, in care fiecare in deplina libertate si conform constiintei proprii sprijina un cult sau altul in functie de apartenenta sau de valorile sale, de optiunile sale.

Dan Tapalaga: Putem deschide o discutie foarte larga, pentru ca, pana la impozitul ecleziastic, cei care nu prea platesc impozite sunt oamenii bisericii. Avem atatea exemple de preoti care incaseaza bani pentru diverse oficii, dar nu prea taie chitanta.
Teodor Baconschi: E o discutie care merita un timp separat si sunt gata sa dialogam pe aceasta tema, dar nu imi cereti acum raspunsuri, pentru ca sunt chestiuni delicate. Trebuie sa avem in vedere principii. Eu cred ca orice venit trebuie fiscalizat, ca sa traim intr-un stat eficient. Dar acest subiect sau altele trebuie sa faca obiectul unui dialog real intre stat si biserica, nu dialogul interesat in preajma unor campanii, nu dialogul inlocuit cu constructia subita de biserici tot in preajma unor campanii. Este vorba de interesul statului si al bisericii de a servi Romania si societatea noastra, de a o ajuta sa-si realizeze potentialul, de a asigura pacea sociala si un plus de justitie sociala si cred ca Biserica si Statul sunt calificate pentru a discuta pe aceste subiecte.


Dan Tapalaga: Incheiem discutia despre planurile politice interne cu o intrebare suplimentara despre fundatia pe care ati lansat-o. Am citit cred ca a doua zi imediat dupa lansarea fundatiei, in presa, ca unul dintre cofondatorii fundatiei, doamna Anca Bartha, este cercetata de catre DNA si ca atat ea, cat si sotul ei ar avea probleme penale. Stiati asta, cand v-ati asociat in fundatie?
Teodor Baconschi: Haideti sa va spun cum stau lucrurile. Eu am vrut ca in aceasta fundatie sa am o sectiune, o oglinda in miniatura a clasei de mijloc. Deci n-am facut numai… prietenii mei, care erau mai tineri savanti, studiati toti prin occident. Am vrut sa avem oameni de afaceri, au venit noi oameni de afaceri spre fundatie, ecoul dinspre mediul corporatist este foarte bun, am avut peste 10.000 de accesari ale site-ului fundatiei in 4-5 zile. E un inceput care atrage atentia si care polarizeaza niste sperante. In rest, era vorba sa fim gazduiti in Palatul Ghica care apartine familiei Bartha. In momentul in care s-a deschis acea ancheta, nici nu stiu care e continutul anchetei, dar am inteles ca acea cladire a fost temporar pusa sub sechestru judiciar. In acel moment am cautat alt sediu si i-am explicat si doamnei Bartha care era deja in fundatie ca nu avem nimic cu dansa, prezumtia de nevinovatie, cel putin in grupul nostru, functioneaza, dar ca vrem sa protejam nasterea fundatiei de nu stiu ce speculatie de acest tip. Nu exista niciun fel de complicitate, nu cunosc acest dosar, ma bazez pe justitia din tara asta ca sa clarifice ce va fi si ce nu va fi. Daca calitatea de membru a doamnei Bartha, pe care o stimez foarte mult, este o arhitecta interesata de networking si de participarea la o schimbare si politica si de cultura politica. Daca vreunul dintre membrii fundatiei, nu numai dansa, intra in incompatibilitate stabilita legal cu valorile Fundatiei Crestin-Democrate se va retrage din board.

Dan Tapalaga: I-ati cerut asta, sa se retraga?
Teodor Baconschi: Dar e subinteles. Nu i-am cerut acum pentru ca functioneaza prezumtia de nevinovatie.

Dan Tapalaga: S-a retras singura?
Teodor Baconschi: Nu, dar a inteles foarte bine decizia mea de a ne instala in alta parte. Acolo era un ajutor oferit cu generozitate, era un sediu central prestigios. Putea sa fie mai bine, sa zicem, pentru ce eveniment organizeaza fundatia, dar am ales ceva mai modest, dar cu acest argument. Asteptam clarificarea situatiei in justitie si pana una-alta nu avem motive de a ne desparti de doamna Bartha.

Dan Tapalaga: Cum ati ajuns sa va cunoasteti cu doamna Bartha, e o relatie mai veche?
Teodor Baconschi: Are vreo relevanta asta? Am cunoscut-o prin doamna Sorina Placinta. Asta e purul adevar, si m-a bucurat faptul ca un om de afaceri, ma rog, sotia unui om de afaceri in speta este interesata sa ne ajute. Pentru ca, credeti-ma, e greu. Eu nu sunt un om cu resurse financiare. Proiectul asta are nevoie de o minima baza materiala. Am cautat, am reglat tirul, ne-am repliat, asta e tot.

Dan Tapalaga: Trecem la meseria dumneavoastra, ca sa zicem asa, politica externa. Acum o saptamana a avut loc la Bucuresti o intalnire a asa-numitei Comisii Trilaterale, una dintre cele mai influente organizatii mondiale, cel putin asa a fost prezentata in presa. 100 de personalitati din randul politicienilor, oamenilor de afaceri din spatiul comunitar s-au intalnit la BNR sub patronajul guvernatorului Mugur Isarescu. Ce semnificatie are aceasta intalnire pentru Romania?
Teodor Baconschi: Mai intai as vrea sa curm orice speculatie conspirationista, guvernul mondial se reuneste la Bucuresti. Nu e niciun guvern mondial.
Dan Tapalaga: Dar n-am spus asta.
Teodor Baconschi: Nu, dar au fost tot felul de speculatii. Nu este cu adevarat o institutie, nu are secretariat general, nu da salarii, nu are staf. Deci e pur si simplu un club tri-continental America de Nord-Asia-Europa de oameni politici, in general fosti actori majori, ma rog, ministri, prim-ministri, fosti sefi de stat, si oameni din business foarte influenti, presedinti de banci mari si asa mai departe, care se vad o data pe an impreuna si mai des pe format continental, o data in America, o data in Asia, o data in Europa, si care prezinta guvernelor din cand in cand rapoarte pe teme cu mare impact economico-financiar. Cum ar fi, sa zicem, aderarea Chinei la WTO sau la Organizatia Mondiala a Comertului. Faptul ca domnul Isarescu a adus la Bucuresti intalnirea europeana a acestei comisii trilaterale este foarte bun pentru noi, pentru ca acestia sunt in mod clar oameni influenti.

Dan Tapalaga: Domnia sa, domnul Isarescu, fiind membru.
Teodor Baconschi: Da. Sunt cativa membri romani.

Dan Tapalaga: Cativa sau doi, ca in presa am citit ca este vorba despre domnul Isarescu, domnul Tanasescu. Mai e cineva?
Teodor Baconschi: Nu stiu exact cati romani sunt acolo. Dar in orice caz, e important pentru ca foarte multi dintre acesti oameni influenti nu prea puneau Romania pe harta, nu stiau mare lucru. In doua zile au aflat esentialul despre istoria noastra, despre situatia noastra economica, despre potentialul nostru si despre nevoile noastre de a fi sprijiniti pentru o chestiune sau alta. Deci a fost un eveniment important pentru interesul national care trebuie tratat ca atare si apreciat ca atare.

Dan Tapalaga: La astfel de intalniri se discuta si situatia particulara a unei tari, cum e Romania de pilda? Pentru ca ati spus inainte ca de regula sunt temele mari, cu impact major, si ce importanta are faptul ca aceasta intalnire a fost gazduita de Romania?
Teodor Baconschi: Mi-e greu sa va dau exemple. Dar, de pilda...

Dan Tapalaga: Ati participat la aceasta intalnire?
Teodor Baconschi: Da, am participat, am fost intr-un panel, am discutat ulterior, am fost si la cina oferita de domnul prim-ministru. Ai o problema pe Schengen cu noul guvern olandez. In fata ta sta un bun prieten al noului ministru de externe olandez care iti propune sa netezeasca drumul unei relatii mai mult decat institutionale. E lobby. Despre asta e vorba. Ar trebui si noi sa ne dam seama ca asa functioneaza lucrurile in toata lumea si ca e interesul nostru sa nu lipsim cam de peste tot. Ori faptul ca acum a venit la noi evenimentul are o semnificatie. Nu l-as compara cu vizita Papei in Romania, cand am primit binecuvantarea Occidentului pentru perspectiva noastra euro-atlantica. Dar e important, adica trebuie sa iesim la inaintare cu astfel de contacte pentru ca interesul national se joaca si formal, dar si pe canale informale, asa cum se intampla…

Dan Tapalaga: Deci un mod de a influenta decizii majore, pe scurt, asta inteleg.
Teodor Baconschi: Da. Decizii majore pe agenda noastra de prioritati nationale. E bine sa ramana mai discret, e bine ca a avut loc, e bine sa nu-l inconjuram cu o mitologie din asta neguroasa despre conspiratii si crime.

Dan Tapalaga: Este posibila o intalnire bilaterala Basescu-Obama la summitul NATO de luna viitoare de la Lisabona?
Teodor Baconschi: Da. Este posibila o intalnire bilaterala in acest context.

Dan Tapalaga: Si ulterior o vizita in Statele Unite? Ca la ultima discutie pe care am avut-o pregateati intens o vizita in Statele Unite a presedintelui?
Teodor Baconschi: Intalnirea bilaterala, din punctul nostru de vedere, dar nu stiu daca va fi organizata sau nu, este posibila si nu tine loc de vizita oficiala bilaterala in Statele Unite.

Dan Tapalaga: Ramane pe agenda?
Teodor Baconschi: Absolut.
Dan Tapalaga: Credeti ca se va intampla pana la sfarsitul anului?
Teodor Baconschi: Lucram, am primit toate argumentele, am transmis toate argumentele, suntem in contact politic si diplomatic constant cu administratia americana. Urmariti si dumneavoastra scena politica americana, veti vedea si care este stilul noului presedinte, atitudinea fata de Europa in general si prioritatile legate de alegerile partiale pentru Senat si Congres, de reforma sanatatii, de dosarele strategice cum ar fi Afganistanul si dosarul nuclear iranian. Deci trebuie sa iesim si aici din provincialismul acestor bifari. Nu s-au vazut nici alti europeni prea mult cu noul presedinte american.

Dan Tapalaga: Negocierile pe scutul anti-racheta cum merg?
Teodor Baconschi: Foarte bine. Suntem in grafic, vom avea scutul in 2015 operational si acum ati vazut ca din intalnirea de la Deauville se pare ca Rusia intr-adevar este si ea interesata sa intre sub aceeasi umbrela de securitate.

Dan Tapalaga: S-a lamurit pana acum ce aport aduce Romania la acest proiect?
Teodor Baconschi: Sigur ca da, sunt negocieri...

Dan Tapalaga: Care va fi aportul american, efortul financiar eventual al Romaniei daca e cazul?
Teodor Baconschi: Nu, nu e cazul. Deloc. Sunt negocieri tehnice legate de locatie, infrastructura, tot ce tine de operationalizarea acestui sistem, e totul in calendarul stabilit si nu avem de ce sa ne plangem. Pentru ca asta e un element de securitate nationala foarte important.

Dan Tapalaga: Presupun ca este inutil sa va intreb daca s-a stabilit locatia si care o fi ea.
Teodor Baconschi: Nu va pot spune asta.

Dan Tapalaga: Ultima intrebare merge inevitabil catre Republica Moldova. Credeti ca exista vreun risc ca la prezidentialele de la Chisinau, mai e o luna-doua, noiembrie, fortele pro-democratice, pro-europene sa inregistreze un esec?
Teodor Baconschi: Nu stim ce va vota electoratul din Republica Moldova. Noi, asa cum am spus-o, suntem constienti de importanta ca un guvern reformist si pro-european sa poata face reforme si sa poata apropia Republica Moldova de Uniunea Europeana.

Dan Tapalaga: Cand va avea loc semnarea tratatului privind regimul de frontiera, in conditiile in care am vazut si mesajul cancelarului german, Angela Merkel, destul de clar in ce priveste discutia pe Transnistria cu Rusia si Romania are nevoie de acest tratat?
Teodor Baconschi: Textul e negociat, decizia politica ii apartine presedintelui Romaniei. Am prezentat toate argumentele, domnul presedinte a vazut ca se discuta intr-un pachet Schengen, pe de-o parte securizarea frontierei, clarificarea relatiilor intre doua state vecine, perspectiva de a rezolva in sfarsit si cu adevarat conflictul inghetat din Transnistria si, in acelasi timp, evident dorinta noastra de a nu alimenta discursul anti-romanesc din Republica Moldova cu falsul argument ca absenta acestui tratat de gestiune comuna a frontierei semnifica intentiile anexioniste ale Romaniei. Deci doamna Merkel a spus un lucru pozitiv, important si probabil profetic: frontiera dintre dumneavoastra se va estompa in Uniunea Europeana.

Dan Tapalaga: Deci vom avea semnat acest tratat in curand?
Teodor Baconschi: Eu imi exprim speranta ca, de vreme ce toate conditiile tehnice, legale si politice sunt cele care sunt, vom trece spre acest pas.



Citeste in articol cele mai interesante declaratii facute de Teodor Baconschi la Discutia de Luni

(sursa: http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2010-10-25-7966340-0-transcrierea-interviului-teodor-baconschi.rtf)

6 comments:

nimrod said...

Stufos interviu! Probabil ordinu' e să-l cunoască românii cât mai repede pe domnul în cauză. Ce mi-a plăcut a fost că a amintit de Tăriceanu... Mi-a plăcut, deci, trimiterea la un anumit ştaif.

Bibliotecaru said...

Numai să nu fie un ştaif care întăreşte şi mai mult puterea cuiva... ştiu eu cine.

nimrod said...

Dacă tot e "acide":
"Dan Tapalaga: S-a lamurit pana acum ce aport aduce Romania la acest proiect?"

Aportul adus?! Very funny!!!
În traducere liberă, PDL-ul mai presus de limba română...

Bibliotecaru said...

Este o formulă tautologică frecventă. Personal nu pot să scap de ticul "cobor jos" şi "urc sus". :D

nimrod said...

Vă cred. Câteva fixaţii am şi eu, de exemplu binom în loc de tandem, da' mă gândesc că, faţă de sus-numitul, aportul adus(sic!) de mine la creşterea limbii româneşti e mai puţin important.

Bibliotecaru said...

Creşte limba ca balonul,
numai de-ar vorbi tot omul. :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.