08 October 2010

O problemă de control


Ieri s-a întâmplat o tragedie. Doi tineri, în drum spre şcoală, au fost înjunghiaţi.

Conform primelor cercetări, dintr-o cauză nespecificată, un tânăr dă o palmă altui tânăr. Cel pălmuit vine cu fratele mai mare la şcoală care scoate un cuţit şi înjunghie tot ce poate prinde în raza de acţiune. Un tânăr moare, altul este rănit, dar în afara pericolului... Şi totul plecat de la "un ceva" care a provocat o palmă. Cel suspectat că ar fi folosit cuţitul este arestat şi, în caz că va fi găsit vinovat, va face mulţi ani de puşcărie. Ce mecanisme pot conduce lucrurile de la o ceartă la un decedat şi mulţi ani de puşcărie?

Este interesant acest caz pentru că el reflectă realitatea politică de astăzi. Nimeni nu mai ştie astăzi cu siguranţă unde anume a început animozitatea politică iniţială, atunci, în 1990, astăzi însă războiul politic este total şi, din păcate, victimele sunt mai degrabă colaterale. Întrebarea mea este cum mai poate fi justificată violenţa de astăzi prin cauzele iniţiale născute în 1990 şi escaladate, timp de 20 de ani?

Doamnelor şi domnilor politicieni,
Sunteţi la un pas de a distruge ţara. Opriţi pentru o clipă furia războiului şi încercaţi să respiraţi printre cadavrele lăsate în urmă în cei 20 de ani. Merită lupta pentru putere acest măcel? Au o vină milioanele de destine sfărâmate de ambiţia politică a nici o mie de politicieni?

http://amatarasu.files.wordpress.com/2010/04/saracie.jpg
(sursa: http://amatarasu.wordpress.com/2010/04/07/saracie/)
http://eufrosin.files.wordpress.com/2010/03/saracie_romania.jpg?w=225&h=300
(sursa: http://eufrosin.wordpress.com/2010/03/02/mor-ultimii-eroi/)
http://mediaserver.adevarul.it/media/adevarul-it/images/2010/01/18/41545-0-saracie__batran.jpg
(sursa: http://www.adevarul.it/stiri/actualitate/romania-campioana-statisticile-ue-privind-saracia)

6 comments:

Antiignorantu said...

ai vazut daca nu cereti 10 % din averi ptr. buget ???

Bibliotecaru said...

10% din averi se duc repede
Pe urmă nu poţi să mai ceri încă 10%, şi în anul următor de unde bani?
Eu aş cere nu 10% din avere, ci ca toţi oamenii de afaceri să-şi declare corect veniturile care să fie apoi corect impozitate. Mi-aş dori şi un pic de bun-simţ din partea tuturor cetăţenilor acestei ţări, îndeajuns încât să nu mai trăim separaţi, ci împreună.

nimrod said...

Eu n-aş duce lucrurile aşa departe. Lumpenproletariatul a fost dintotdeauna violent, chiar sângeros iar derbedei ucigaşi ca scursura asta cu chip de om au existat din totdeauna la noi şi aiurea. Sălbatici, frustraţi, violenţi. Nu e de la politică, e de la materialul uman. Târgul meu ajunsese într-o vreme, pe timpul apex-ului şcolilor profesionale şi a liceelor tehnice un areal atât de violent încât miliţienii umblau pe stradă cu AKM-ul la şold mai mult de teamă pentru propria lor viaţă... Culmea e că maică-mea, Dumnezeu să o odihnească spunea, liniştită, că habar n-avem ce era între cele două războaie mondiale, fiindcă oraşul era plin de ţigani, ucenici, militari în termen,birjari,muncitori cu ziua. Tura asta eu zic că n-are a face cu politicul...

PS: Biblio, fiindcă eu trăiesc, practic, împreună cu un mafiot, cred că e mai bine separaţi...

Bibliotecaru said...

Pe măsură ce trece timpul, am tot mai puţină încredere în oameni.

nimrod said...

Din aceleaşi motive sunt pe cale să-mi cumpăr un cactus...O să mă simt mai puţin singur.

Bibliotecaru said...

Cactusul meu m-a părăsit. Dintr-un motiv necunoscut, după 15 ani de existenţă, s-a transformat în ceva mucilaginos.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.