24 October 2010

Revin "cu şi despre forumişti"...


... cu părerea domnului Manolescu.

Forumismul

Cuvântul nu există în DEX-ul meu ediţia 1975 (nu există nici măcar forum!). Dacă nu l-a inventat nimeni până acum, acordaţi-mi şansa de a fi eu autorul.

Forumismul este fenomenul căruia i-au dat naştere apariţia şi răspândirea forumurilor de pe internet. E prezent în toate ţările lumii, chiar şi (sau mai ales) în China, unde joacă un rol considerabil în contactul şi comunicarea dintre oameni în condiţiile lipsei libertăţii de expresie publică. Recent, au fost strânse, în numai câteva zile, 300.000 de semnături în sprijinul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, aflat în închisoare din 2009, lucru imposibil pe altă cale. Forumiştii sunt în general tineri. Forumismul este modul lor de a se pronunţa public despre ceea ce îi frământă, forma lor de participare la viaţa societăţii în care trăiesc. Spre deosebire de bloguri, care sunt, aşa zicând, semnate, adică personale, forumurile sunt anonime, în sensul că semnătura este „indescifrabilă", neştiindu-se cui aparţine
(mai mult... pe adevărul ro, http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/nicolae_manolescu_-_comentarii/Forumismul_7_358834115.html)

Eu aş încerca să-l contrazic pe domnul Manolescu. Fenomenul "forum" se datorează tocmai lipsei de libertate, pentru că cetăţeanul nu se poate exprima în societate şi nici nu poate da valoare cuvântul lui în societate. Forumismul este pur şi simplu expresia neputinţei cetăţeanului de a se face auzit. De acea, de cele mai multe ori, există şi o violenţă care însoţeşte forumul.
Părerea mea.

8 comments:

nimrod said...

Biblio,

Aceeaşi Mărie cu altă pălărie... Oamenii ăştia, bag seamă, nu pot trece de "staţi liniştiţi la locurile voastre!". Trist sistem de valori. Să fie sănătoşi!

Bibliotecaru said...

Ştiţi cum se spune, sănătoşi au fost şi ăia de pe Titanic... Noroc nu au avut. :D

nimrod said...

Biblio,

Revin şi eu cu un extras, nu spun din cine, că mi-e ruşine de mine...
"Există-n presă, cu precădere-n cea tabloidă, o specie urâtă de târâtoare. Animalele cu pricina n-au şcoală, n-au idei, n-au subiecte, n-au talent, n-au trecut şi n-au nici viitor."
Deci, să stăm liniştiţi, ca să nu se dezechilibreze rating-urile, bag seamă... Se pare că ceva se întâmplă...

Bibliotecaru said...

"o specie urâtă de târâtoare"

Să fie Victor Ciutacu?

Bibliotecaru said...

Domnule Răducanu,
Nu ştiu de ce vă tot şterge comentariul. Nu-l bagă în moderare ci îl şterge pur şi simplu. AM încercat să-l introduc şi eu, şi tot l-a şters. L-am introdus cu numele modificat în speranţa că-l va lăsa.

Bibliotecaru said...

Nu am idee cine sau ce îl şterge... Îmi pare rău, este o problemă care mă depăşeşte. Interesant este că şterge şi mesajele mele în care am copiat mesajul dumneavoastră.

N. Raducanu said...

Banuiesc ca motivul este ca textul era prea lung. Important este ca d-ta l-ai citit. Din pacate eu l-am sters din memorie si nu il mai am pentru a-i mai reduce dimensiunile.
N. Raducanu

Bibliotecaru said...

Este ceva ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată.

L-am pus de două ori, a apărut câteva secunde, şi apoi a dispărut.

Nu are cum să fi fost prea lung... Altul este motivul şi habar nu am care.

:) Aţi panicat internetul. :)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.