15 November 2011

Cum spuneam, s-a mai făcut un pas spre o uniune a estului ca o contra-greutate a vestului


Astăzi China a făcut un pas în plus în "diplomaţia" unei cooperării favorabile prosperităţii în Asia şi Pacific. Nu este vorba strict despre Parteneriatul Transpacific (TPP), "lucrarea diplomatică a Chinei" se prelungeşte şi faţă de orice alte iniţiative de colaborare menite să favorizeze integrarea economică şi prosperitatea comună din zona Asia - Pacific. Este afirmaţia făcută astăzi la Beijing de către Liu Zhenmin, ministrul asistent de externe la o conferinţă de presă organizată în ajunul participării premierului Wen Jiabao la o serie de reuniuni ale liderilor din ţările Est - asiatice. China nu a participat la negocierile privind aderarea la TPP.

Round 1: Melbourne

Round 2: San Francisco

Round 3: Brunei

Round 4: Auckland

Round 5: Santiago

Round 6: Singapore

Round 7: Ho Chi Minh City

Round 8: Chicago

Round 9: Lima


Revenind, deşi China nu a participat la negocierile privind aderarea la TPP, ea va profita totuşi de actuala platformă de cooperare şi o va folosi pentru impulsionarea colaborării între ţările Est - asiatice.

Liu Zhenmin a specificat în mod expres că acordul TPP reprezintă rezultatul unui proces îndelungat de consultări purtate într-un mod independent de cooperarea est-asiatică şi, în consecinţă, acesta nu va fi discutat în cadrul summitului Asiei de Est. Pe de altă parte, statul chinez îşi exprimă speranţa că mecanismele de cooperare din Asia de Est coexista complementar şi se pot influenţa reciproc astfel încât să aducă contribuţii comune la cooperarea regională.

Liu Zhenmin a făcut şi referiri la suspiciunea că statul chinez va încerca să neutralizeze influenţa TPP prin contrabalansare cu relaţiile comerciale cu ASEAN, specificând în mod expres că R.P. Chineză are în vedere menţinerea de legături comerciale cu multe ţări, dar că SUA, UE şi ASEAN reprezintă primii trei parteneri comerciali ai Chinei.
(mai multe pe http://romanian.cri.cn/341/2011/11/15/1s122300.htm)

China consideră că aderarea Rusiei şi SUA la Summitul Asiei de Est reprezintă un eveniment al bunelor auspicii. În mod concret China aşteaptă SUA şi Rusia că contribui în mod direct şi esenţial la creşterea gradului de securitate, la stabilitatea şi la dezvoltarea regiunii, a declarat marţi.
Din acest motiv Liu Zhenmin a subliniat că statul chinez doreşte să întărească cooperarea cu cele două ţări în cadrul Summitului din Asia de Est. Realizarea unei colaborării chino - americane eficiente şi a unei situaţii de tip win-win ale celor două state în Asia este biunivoc avantajos şi corespunde intereselor ambelor părţi.
(mai multe pe http://romanian.cri.cn/341/2011/11/15/1s122302.htm)

În viitorul apropia, respectiv în 18 şi 19 noiembrie, au loc reuniuni programate pe insula Bali din Indonezia ce vor cuprinde practic al XIV-lea Summit China - ASEAN. Reuniunea va marca şi cea de a 20-a aniversare a stabilirii dialogului între China şi ASEAN, al XIV-lea Summit ASEAN - China, Japonia şi Coreea de Sud şi al VI-lea Summit al Asiei de Est. Evident, vor avea loc întâlniri între liderii chinez, nipon şi Sud - coreean în înţelesul ASEAN Plus Three (APT).
(vezi şi http://romanian.cri.cn/341/2011/11/15/1s122306.htm)

http://www.aseansec.org/files/ASEAN-Emblem.png

Toate detaliile despre ASEAN pe www.aseansec.org

2 comments:

Autonomie pentru Dunarea de Jos said...

Lumea se polarizeaza tot mai mult si s-ar putea sa avem un nou Razboi rece economico-financiar.

Bibliotecaru said...

Acest război "Şi Mai Rece"... este de mult timp, numai că nimeni nu mai consideră necesar să-l analizeze cu atenţie.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.