05 November 2011

De ce sunt sigur că este ceva necurat cu Legea Siguranţei Naţionale?


Pentru că parlamentarii PDL reacţionează exact aşa, ca şi cum ceva ar fi total greşit în lege şi nu ar trebui discutat.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul securităţii naţionale (Pl-x 499/2011). (discuţii procedurale)

După pauză

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor şi domnilor colegi, vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Stimaţi colegi, bună dimineaţa!

Declar deschisă şedinţa de astăzi consacrată dezbaterilor proiectelor de legi înscrise pe ordinea de zi.

Vă anunţ că dintr-un total de 330 de deputaţi, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa la lucrări un număr de 168, 162 absenţi, din care 12 participă la alte acţiuni parlamentare. Suntem în cvorum.

În consecinţă, putem să continuăm dezbaterea ordinii de zi.

Avem pe ordinea de zi şi proiectul Propunerii legislative privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul securităţii naţionale. Nu avem raport la această propunere legislativă. Am cerut comisiilor sesizate în fond să ne aducă amendamentele pentru a putea trece la dezbatere. Până atunci, aş vrea să intrăm în dezbaterea ordinii de zi consacrate.

Domnul Mircea Duşa, lider incontestabil PSD, procedură.

Domnul Mircea Duşa:

Bună dimineaţa, stimaţi colegi şi domnule preşedinte de şedinţă. Mă bucur că întotdeauna aveţi o apreciere deosebită la adresa persoanei mele, ceea ce nu faceţi când vine la microfon domnul Mircea Toader, liderul dumneavoastră de grup.

Domnule preşedinte, la Biroul permanent de luni am solicitat ca acest proiect de lege să fie pe ordinea de zi astăzi la ora 10,00 şi cu Comitetul liderilor şi Biroul permanent a acceptat să propună plenului şi plenul a aprobat ordinea de zi în forma actuală, eu solicitam ca dacă nu există raport până astăzi la ora 10,00, să dezbatem fără raport acest proiect de lege. Iar dumneavoastră aşteptaţi raportul de la comisie sau de la comisiile reunite, cea juridică şi cea de apărare.

Vă spun eu că ieri s-a ţinut şedinţa şi nu s-a luat nicio decizie, nu s-a întocmit raportul pe acest proiect de lege şi nu ştiu ce aşteptaţi dumneavoastră de la comisie. Poate amendamentele care au fost făcute de colegii noştri deputaţi şi conform regulamentului şi procedurii, dacă am solicitat dezbaterea fără raport, sigur că acele amendamente trebuie să sosească la plen, să începem dezbaterea fără raport a acestui proiect de lege şi insist pe propunerea făcută de mine în Biroul permanent şi pe aprobarea pe care a dat-o plenul Camerei Deputaţilor, legat de ordinea de zi de astăzi.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Să-ţi ţii aproape întotdeauna duşmanii, că prietenii au ei grijă să stea cât mai aproape de tine.

Eu am solicitat pentru a putea intra în dezbaterea acestei propuneri legislative fără raport, ca amendamentele care sunt depuse la comisiile sesizate în fond să fie aduse pentru a le avea în atenţie în timpul dezbaterilor.

Între timp a apărut şi prietenul dumneavoastră Mircea Toader, liderul incontestabil al Partidului Democrat Liberal.

Domnule Mircea Toader, vă rog să luaţi cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi, sigur, aşa stabilisem în Biroul permanent, totuşi este o lege foarte importantă, aţi văzut dezbaterile televizate. Cred că a introduce pe ordinea de zi fără raport, fără a putea să o dezbatem şi să avem amendamentele, mai ales că noi nu suntem Cameră decizională..., iar ceea ce aţi solicitat, să mergem în continuare fără a discuta această lege, sigur, ea este aprobată tacit, iar dezbaterea adevărată va fi la Senat, unde amendamentele colegilor noştri deputaţi pot fi susţinute şi nu putem să trecem noi printr-o lege fără raport, fără dezbateri pe articole, în aşa fel încât să creăm o situaţie delicată chiar şi pentru cei de la Senat.

Şi revin asupra a ceea ce am propus în Biroul permanent şi am fost de acord, această lege să nu fie dezbătută fără raport.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul lider Duşa. E un duel al liderilor. Vă rog.

Domnul Mircea Duşa:

Ba nu. Eu revin doar la proceduri, pentru că este pe ordinea de zi acest proiect de lege. Nu puteţi priva deputaţii de a dezbate acest proiect de lege, pentru că este un proiect de lege foarte important şi pe ordinea de zi s-a pus cu această rezervă, că dacă nu soseşte raportul până azi la ora 10,00, dezbaterea se va face fără raport. Şi insist să începem dezbaterea la acest proiect de lege.

Chiar dacă PDL-ul şi-a făcut acum o metodă din a trece legi prin Parlament prin aprobare tacită, fără dezbatere parlamentară, vă rog la acest proiect de lege să renunţaţi la această metodă şi dumneavoastră, ca reprezentanţi ai puterii aveţi datoria să asiguraţi majoritatea în Camera Deputaţilor şi ceea ce nu vă convine să şi respingeţi, prin forţa plenului pe care dumneavoastră o evocaţi de foarte multe ori atunci când o problemă este mai delicată în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

De aceea, insist încă o dată să înceapă dezbaterea proiectului de lege fără raport.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc, domnule lider.

Alt lider, de asemenea, necontestat, Eugen Nicolăescu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Domnule deputat, aveţi cuvântul.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule deputat Ioan Oltean, preşedinte de şedinţă,

În primul rând, vreau să vă exprim surprinderea mea că un lider de grup al majorităţii parlamentare nu doreşte să se dezbată un proiect de lege. Este premieră, probabil, în România, ca un grup parlamentar din rândul căruia, de fapt, este un iniţiator al unui proiect de lege, să nu dorească dezbaterea proiectului de lege în Camera care ar trebui să aibă şi ea un punct de vedere, până când ajunge la Camera decizională.

Eu cred că ar trebui să se revizuiască atitudinea Grupului parlamentar PDL în ceea ce înseamnă rolul acestui grup parlamentar în legiferare.

Al doilea lucru pe care vreau să-l spun: proiectul de lege, după cum toată lumea cunoaşte, a născut multe controverse. Multe aspecte sunt criticabile, contestabile, unele pot fi şi acceptabile. Tocmai de aceea cred că Parlamentul trebuie să-şi facă datoria, şi anume să se aplece în dezbaterea asupra proiectului de lege.

În consecinţă, conform procedurilor parlamentare, trebuie să începem, aşa cum este, de fapt, planificat şi programat, dezbaterea acestui proiect de lege, fără raport. Şi, mai departe, vom vedea ce parlamentarii, ce deputaţii vor decide, şi aceea va fi poziţia Camerei Deputaţilor, care va pleca către Senat.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc foarte mult, domnule deputat.

Stimaţi colegi, pentru a fi lucrurile foarte clare, daţi-mi voie să vă reamintesc două prevederi ale Regulamentului Camerei Deputaţilor. Art.37 lit.c) spune: "comitetul liderilor grupurilor parlamentare (...) poate include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit".

În aplicarea acestei prevederi, art.112 din regulament este şi mai clar: "în cazul prevăzut la art.37 lit.c) dezbaterea se face potrivit procedurii legislative obişnuite, luându-se în discuţie toate amendamentele depuse la comisie în termenul prevăzut de prezentul regulament, precum şi cele care se formulează în timpul dezbaterilor, conform art.108 alin. (3)".

În consecinţă, noi suntem în strictă reglementare statutară. A fost înscrisă pe ordinea de zi această propunere legislativă. Evident că este normal să procedăm la dezbaterea acesteia dacă, evident, plenul nu s-a răzgândit peste noapte, aşa cum se mai întâmplă în Camera Deputaţilor, destul de des în ultimul timp.

Domnul Mircea Toader. Salutăm pe domnul preşedinte Victor Ponta. Vă rog, domnule preşedinte Victor Ponta, aveţi întâietate. Îmi face plăcere să vă invit la microfonul Camerei Deputaţilor.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Îi mulţumesc şi domnului lider de grup că-mi permite să spun câteva cuvinte despre o lege ce ar trebui să fie o lege importantă şi pe care, în mod sigur, ar trebui totuşi să o dezbatem cumva în comisii şi în plenul Parlamentului, mai puţin, sigur, poziţiile exprimate în mass-media, unde lucrurile sunt destul de simple, nu dăm drept de cercetare penală serviciilor de informaţii, ca înainte de 1989.

În acelaşi timp, însă, noi, nereuşind să dezbatem în plen conţinutul legii, riscăm să respingem sau să aprobăm tacit şi alte prevederi ale legii care sunt foarte bune.

Din punctul meu de vedere, competenţe sporite în ceea ce priveşte un gen de infracţionalitate cum este infracţionalitatea cibernetică sau terorismul sunt absolut legitime şi nu cred că ar trebui să avem ceva împotrivă, ci chiar să sprijinim.

De asemenea, să trecem în partea cealaltă, să dăm drept de cercetare penală şi altor organe ale statului, în mod sigur ar fi o greşeală, cel puţin pentru această perioadă istorică.

Din punctul nostru de vedere, tocmai pentru că este o lege importantă, regretăm faptul că s-a ajuns în plen fără raport, fără amendamente făcute de către parlamentari, ci doar cu amendamente ale Guvernului, şi am dori, dacă se poate, astăzi totuşi să dezbatem şi să eliminăm acele articole pe care noi le considerăm necorespunzătoare, să putem să dăm un vot chiar favorabil pe ceea ce este bun din această lege.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru intervenţia dumneavoastră.

Domnule lider Toader Mircea, aveţi cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Sigur că ce a spus domnul Ponta este perfect adevărat, este o lege importantă, sunt prevederi pe care trebuie să le adaptăm după aproape 20 de ani de la elaborarea acestei legi, iar o simplă dezbatere în Parlament... uitaţi-vă câţi suntem acum la o lege foarte importantă, pe de o parte; pe de altă parte, chiar dacă ar dori cineva să susţine amendamentele pe care le-a făcut, nu poate, fiindcă ele nu au trecut prin comisie. Şi, atunci, facem o dezbatere sterilă, fără efecte directe. Motiv pentru care rămân la aceeaşi opinie. Putem să facem o dezbatere mult mai aplecată la nivel de Senat. Ştiţi foarte bine că Regulamentul Senatului permite ca orice parlamentar, orice deputat să-şi susţină amendamentele în comisia respectivă, chiar şi în plenul Senatului, motiv pentru care, domnule preşedinte de şedinţă, v-aş propune să o scoatem de pe ordinea de zi şi să rămână într-o dezbatere cu adevărat la Senat.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc, domnule deputat.

Din partea comisiilor sesizate în fond, domnul vicepreşedinte Florin Iordache şi pe urmă domnul George Scutaru.

Domnule vicepreşedinte, vă rog să prezentaţi o anumită situaţie.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Într-adevăr, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost sesizate cu acest proiect de lege. Nu avem un raport, pentru că, din punctul meu de vedere, cu toate că s-a prelungit termenul de dezbatere la 60 de zile, din partea Guvernului nu s-a primit un punct de vedere în acest sens. În acelaşi timp, se tot discută de amendamente, dar amendamentele nu sunt ale colegilor noştri parlamentari, sunt numai amendamentele pe care le-au depus STS şi SRI. Deci, în aceste condiţii, dacă nu au fost însuşite de un parlamentar, nu avem ce discuta în acest moment pe amendamente. Şi ceea ce apreciez eu este că, de fapt, s-a dorit să se treacă tacit acest proiect de lege. Adică este imposibil, în 60 de zile, Guvernul să nu aibă un punct de vedere - de susţinere, de nesusţinere, de neadoptare cu modificări a acestui proiect de lege. Deci, de fapt, în acest moment nu avem decât proiectul aşa cum a fost depus de Cezar Preda, pe care, nu ştiu de ce nu-l văd în sală, în calitate de iniţiator, să ne susţină un punct de vedere.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc.

Domnul deputat George Scutaru, din partea Grupului parlamentar al PNL şi membru al unei comisii dintre cele două sesizate în fond.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Adrian George Scutaru:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

În 2008, Camerele Parlamentului au mandatat 15 senatori şi deputaţi să facă parte dintr-o comisie specială pentru elaborarea pachetului de legi în domeniul securităţii naţionale.

Practic, noi ar fi trebuit să dezbatem astăzi legile elaborate de această comisie condusă de domnul deputat Cezar Preda. Pentru informarea dumneavoastră, ultima dată când această comisie s-a întrunit a fost înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009, în toamna acelui an, şi nu ne-am mai întâlnit până săptămâna trecută, când domnul Cezar Preda şi-a adus aminte că este şi preşedintele acestei comisii. Poate ar fi fost util ca domnul Cezar Preda să ne explice, pe de o parte, resorturile acestei legi, ca iniţiator, dar, în acelaşi timp, poate ar fi trebuit să ne explice de ce, în calitate de preşedinte al unei comisii speciale, nu şi-a îndeplinit mandatul, nu a convocat niciodată această comisie în 2 ani de zile. şi iată că ne trezim, pe nepusă masă, cu un proiect de lege care, într-adevăr, aşa cum spunea şi domnul preşedinte Ponta, are prevederi utile în ceea ce priveşte lupta împotriva criminalităţii cibernetice sau împotriva terorismului, dar, profitând de aceste prevederi, ne trezim şi cu alte propuneri, cum ar fi ca serviciile de informaţii să aibă dreptul să propună acte normative în domeniu.

Eu, din câte ştiu, conform art.76 din Constituţie, drept de legiferare îl are Parlamentul, îl poate avea Guvernul sau 100 de mii de cetăţeni.

O altă prevedere, fiindcă, stimaţi colegi, regret faptul că lăsăm dezbaterea doar la Senat şi că ne eliminăm posibilitatea, cu bună ştiinţă, de a ridica nişte semne de întrebare asupra unor ambiguităţi care sunt prevăzute în această lege. Şi vă dau un singur exemplu. Se face o substanţială modificare din Legea siguranţei naţionale, a prevederilor referitoare la riscuri şi ameninţări.

În baza acestor riscuri şi ameninţări, după aceea, serviciile speciale pot cere interceptări, deschiderea corespondenţei, pătrunderea în locuinţe. Şi vreau să vă întreb dacă într-adevăr este utilă o asemenea prevedere sau putem vorbi de o posibilă încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Şi vă dau un exemplu din propunerile de modificare a legii formulate de către servicii, adică de către Guvern. Deci: "se consideră riscuri şi vulnerabilităţi acţiuni prin a căror finalitate se limitează capacitatea statului român de a-şi respecta obligaţiile asumate la nivel internaţional, ori de a-şi realiza obiectivele sau interesele sale externe.

După cum ştiţi, opoziţia se opune, la Senat, pentru adoptarea unei legi pe care dumneavoastră, cei din majoritate, aţi negociat-o cu FMI-ul, Legea privind ajutoarele sociale.

În viziunea acestui amendament, noi, opoziţia, întreprindem acţiuni care limitează capacitatea statului român de a-şi respecta obligaţiile asumate în plen extern?

Deci, stimaţi colegi, sper ca senatorii, într-adevăr, să facă o dezbatere şi să nu lăsăm să treacă, repet, pe lângă amendamentele la Legea siguranţei naţionale, de care avem nevoie pentru lupta reală împotriva unei noi ameninţări pe care nu o puteam conştientiza acum 20 de ani, cum este criminalitatea cibernetică. Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să lăsăm unele prevederi abuzive, care pot duce la încălcări grave ale drepturilor şi libertăţilor civile.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc foarte mult, domnule deputat.

Stimaţi colegi,

Iniţiatorul nu este aici, ca să-l consultăm, care este punctul de vedere al domniei sale.

Este o lege foarte importantă. Domnule Mircea Toader, deocamdată, vă rog să ocupaţi loc.

Este regretabil că un act normativ atât de important este adus în dezbaterea noastră fără un raport al comisiilor de specialitate şi, evident, fără un punct de vedere al Guvernului. Dezbaterea lui în această formă, sigur, pune în pericol, în opinia mea, adoptarea unei legi extrem de exigente, care să răspundă realităţilor cu care se confruntă România în domeniile respective.

Înainte de a supune votului dumneavoastră propunerea domnului lider Mircea Toader de a fi scoasă de pe ordinea de zi şi de a continua dezbaterile cu celelalte proiecte de lege, daţi-mi voie să-l invit din nou pe Mircea Toader să ia cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule preşedinte, am să fac febră musculară, dar nu e nimic. Voiam să vă spun că am discutat cu iniţiatorul, cu domnul deputat Cezar Preda, care are aceeaşi opinie pe care o am şi eu şi întregul grup; trebuie dezbătută cu mult mai multă atenţie şi această dezbatere va fi la Senat, motiv pentru care, susţin în continuare retragerea de pe ordinea de zi.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc.

Ţin să vă precizez, stimaţi colegi, că în Parlament, instituţia avocatului nu este admisă.

Domnul Mircea Toader nu putea să transmită punctul de vedere al lui Cezar Preda, pentru că nu are delegaţie scrisă în această privinţă.

Domnul Victor Paul Dobre, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Victor Paul Dobre:

Nu fac decât să remarc ceea ce a spus colegul Mircea Toader: ca lider al majorităţii, nu face, în Camera Deputaţilor, decât febră musculară.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Luaţi exemplu ca să aveţi o condiţie sportivă şi dumneavoastră foarte bună.

Domnilor colegi, supun votului dumneavoastră propunerea domnului Mircea Toader, de retragere de pe ordinea de zi a acestei propuneri legislative.

Vă rog să vă pregătiţi cartelele şi să votaţi. Vă rog să nu-l induceţi în eroare pe domnul Ponta, domnule Mircea Duşa! Vă rog foarte mult!

Vă rog să votaţi.

40 de voturi împotrivă, 6 abţineri şi 35 pentru. Propunerea nu a fost adoptată.

V-aş propune, însă, următorul lucru: să amânăm un pic dezbaterea şi să aşteptăm să vină iniţiatorul, pentru a-şi putea susţine... (Rumoare, vociferări.)

Mi se pare absolut firesc, stimaţi colegi, nu putem... (Rumoare, vociferări.)

Este o propunere înţeleaptă. Domnul Ponta o apreciază şi mă bucur că suntem pe aceeaşi lungime de undă.

În câteva minute, domnul Cezar Preda va ajunge aici şi o să-şi susţină iniţiativa.
................................................

Domnul Adrian George Scutaru:

Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Vă rog, domnule preşedinte, în numele Grupului parlamentar liberal, ţinând cont de faptul că aţi amânat dezbaterea iniţiativei legislative a domnului deputat Cezar Preda să revenim la ordinea de zi. Văd că domnul Cezar Preda nu a apărut. Aşa că, ţinând cont de faptul că mai avem o jumătate de oră, să începem dezbaterile pe acest proiect de lege, ca să ne putem exprima punctul de vedere.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Vă reamintesc că amânarea a fost făcută până la sosirea în sală a domnului Cezar Preda, iniţiatorul acestui proiect de lege.

Cum sunt informat că domnul Preda este pe drum, vă rog să mai aveţi puţintică răbdare, domnule deputat.

Domnul Adrian George Scutaru:

Vă solicit, domnule preşedinte, atunci, să supuneţi la vot propunerea noastră, ca să începem dezbaterea.

Deci, e o propunere pe care o face Grupul liberal. să supuneţi la vot reluarea în acest moment a dezbaterii. Nu putem aştepta. Vă rog frumos, nu ne insultaţi spunând că îl mai aşteptăm pe Cezar Preda, tot plenul Camerei Deputaţilor, ca să dezbatem un proiect de lege.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Nu trebuie să fiţi insultat. Nimeni nu v-a insultat. Vă rugăm să fiţi rezonabili şi echilibraţi în cuvântul dumneavoastră.

Domnilor colegi,

Continuăm dezbaterea.
................................................

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule deputat Ioan Oltean, preşedinte de şedinţă,

Îmi permit să vă întreb: dacă un deputat nu vine la serviciu, aşa cum e cazul domnului deputat Cezar Preda, şi are un proiect de lege introdus pe ordinea de zi legal, Camera Deputaţilor stă şi aşteaptă ca acel deputat să se spele pe dinţi, să se spele pe picioare, să-şi încheie nasturii pe unde o fi, ca noi să apucăm să dezbatem acel proiect de lege?

Eu cred că dumneavoastră faceţi un abuz nepermis în acest moment şi, ca atare, în numele Grupului parlamentar al PNL, vă solicit încă o dată să vă întoarceţi la ordinea de zi, la acest proiect de lege şi, în acelaşi timp, dacă dumneavoastră nu vreţi acest lucru, vă solicit să supuneţi votului plenului Camerei Deputaţilor respectarea regulamentului şi în speţă intrarea în ordinea de zi, acolo unde am lăsat-o azi dimineaţă la ora 10.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat, pentru intervenţia dumneavoastră.

Următorul punct pe ordinea de zi: Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii. (Rumoare, vociferări.)

Domnule deputat, vă rog să luaţi loc în sală.

Domnul Ludovic Orban:

Procedură, domnule preşedinte.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să poftiţi în sală. Nimeni nu v-a dat cuvântul.

Domnul Ludovic Orban:

Domnule preşedinte... (i se întrerupe microfonul.)

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să poftiţi în sală, domnule deputat.

Domnul Ludovic Orban:

Nu plec de aici!

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să poftiţi în sală, domnule deputat, şi vă dau cuvântul.

Vă rog să poftiţi în sală.

Domnul Ludovic Orban:

Nu plec de aici!

Domnul Ioan Oltean:

OK! Staţi acolo.

Domnul Ludovic Orban:

O să stau aici. Să văd ce-mi faceţi. Cum mă luaţi de aici? Chemaţi portăreii? Nu plec! Să mă ia pe sus.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Domnule deputat, la acest microfon se ajunge atunci când ţi se dă cuvântul.

V-am rugat să poftiţi în sală. Am să vă dau cuvântul, dar vă rog să poftiţi în sală.

Vă rog să ocupaţi locul în sala de şedinţă.

Domnilor colegi,

Întotdeauna am dat cuvântul. Niciodată eu n-am refuzat cuvântul, dar v-am rugat să veniţi la microfon atunci când vi se dă cuvântul, şi nu în mod abuziv.

Vă rog, domnule deputat.

Vă asigur că vă dau cuvântul. Vă rog să poftiţi în sală. Veţi avea cuvântul fără nici un fel de reţinere.

Domnul Ludovic Orban:

Am cerut cuvântul şi trebuie să mi-l daţi când îl cer eu.

Domnul Ioan Oltean:

Nu. Cuvântul se cere din sală, domnule deputat.

Vă rog foarte mult să vă comportaţi absolut normal, domnule deputat.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din sală):

Nu plecăm de aici până nu vă comportaţi cum trebuie.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Eugen Nicolăescu, nu vă aflaţi în pădure aici.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din sală):

Nu faceţi ce vreţi dumneavoastră.

Domnul Ioan Oltean:

Fac exact ceea ce trebuie, înţelegeţi?

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din sală):

Nu! Faceţi ce vreţi.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi,

Este o vorbă plină de înţelepciune pe care v-o spun.

Aveţi cuvântul, domnule Orban.

Dar am următoarea rugăminte, stimaţi colegi.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu (din sală):

V-am cerut să supuneţi la vot.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Eugen Nicolăescu, în Cameră se exprimă de la microfonul Camerei.

Vă rog să vă ocupaţi locul în sala de şedinţă.

Vă rog să ocupaţi locul şi daţi-i voie domnului Orban să-şi exprime poziţia.

Domnilor colegi, vă rog să vă ocupaţi locurile în sală şi domnul Orban să poată să-şi exprime cuvântul.

Domnule coleg... imediat!

Stimaţi colegi, am doar o singură rugăminte: la microfonul Camerei se vine atunci când preşedintele de şedinţă vă dă cuvântul. Nimic altceva. Niciodată n-am obstrucţionat pe nimeni dintre toţi cei care au dorit să ia cuvântul. Nici pe dumneavoastră, domnule Orban. Dimpotrivă.

Vă rog, aveţi cuvântul.

Domnul Ludovic Orban:

Ceea ce nu înţelegeţi, domnule deputat Oltean, este faptul că nu mă deranjează neapărat că nu-mi daţi cuvântul, ci mă deranjează faptul că vă imaginaţi că această instituţie fundamentală a statului român şi a democraţiei în orice societate poate să înghită la nesfârşit toate abuzurile pe care le comiteţi la fiecare şedinţă, bătaia de joc pe care o realizaţi la adresa fiecăruia dintre parlamentari, indiferent că sunt de la putere sau din opoziţie, şi la adresa fiecărui cetăţean al României care este reprezentat în acest Parlament şi am cerut cuvântul pentru a vă spune următorul lucru, domnule preşedinte, că...

Ce să continui? Asta vroiam să-i spun, că nu voi pleca de la acest microfon până nu se intră pe ordinea de zi care a fost votată de plenul Camerei Deputaţilor, până nu se revine în litera regulamentului şi în funcţionarea normală a acestei instituţii parlamentare.

Pentru că dacă vom accepta să înghiţim la nesfârşit acest comportament mitocănesc, această nesimţire la adresa oricărei reguli, la adresa oricărei reglementări care ne asigură funcţionarea normală a instituţiei, înseamnă că suntem de fapt complici la încălcarea normelor democraţiei, suntem de fapt complici la adoptarea în România a unor legi, fără ca Parlamentul să-şi spună cuvântul. Putem să-i punem punct. să declarăm decesul Parlamentului României, să-l lăsăm pe Cezar Preda, pe Emil Boc, pe Traian Băsescu să legifereze ei, fără să ne mai ceară consimţământul, şi să acceptăm eventual în curând în România ca securiştii să ne şi aresteze direct, nu numai să aibă dreptul să instrumenteze anchete penale, să acceptăm orice, numai pentru că dumneavoastră nu aveţi capacitatea de a asigura respectarea regulilor şi funcţionarea normală a unui parlament democratic.

Aşa că, vă solicit din nou...

N-are ce să se supună la vot, ... intrarea în dezbatere pe iniţiativa legislativă. De altfel, din câte am înţeles, domnul deputat Cezar Preda s-ar fi şi semnat ca fiind prezent pe lista de prezenţă, dar oricum are mai puţină importanţă dacă este sau nu este prezent. Important este că plenul Camerei Deputaţilor a respins propunerea de amânare. Ca atare, a rămas ordinea de zi care a fost propusă de Biroul permanent. Ca atare, din acest moment, trebuie începută dezbaterea asupra proiectului de lege.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Vă rog să vă ocupaţi locul în sala de şedinţă.

Domnul Ludovic Orban:

Nu, că nu plec.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, v-am rugat să vă ocupaţi locul în sala de şedinţă.

Domnul Ludovic Orban:

Nu plec!

Nu aveţi nici o autoritate asupra mea atâta timp cât dumneavoastră călcaţi în picioare Regulamentul Camerei Deputaţilor şi sunt foarte curios ce-o să-mi faceţi dacă n-o să plec de la microfon, pentru că vă mai spun o dată, până nu declaraţi începerea dezbaterilor la proiectul de lege care era pe primul punct la ordinea zi, nu vreau să plec de la microfon.

Domnul Ioan Oltean:

Eu nu vreau să calific într-un fel un asemenea comportament. Vreau doar să precizez următorul lucru, domnule deputat, şi vă rog să vă ocupaţi locul. Am dorit prezenţa iniţiatorului la această propunere legislativă extrem de importantă întrucât nu avem un raport al comisiei sesizate în fond la care să ne raportăm. Importanţa acestui act normativ este atât de mare, şi nimeni n-o pune la îndoială, încât mă gândeam şi apreciam că era absolut necesar ca cel care a gândit şi a iniţiat această propunere, să fie prezent aici. acesta a fost singurul motiv pentru care am amânat dezbaterea, aşteptând prezenţa iniţiatorului.

Eu vă asigur că începem dezbaterea, dar vă rog, în acelaşi timp, să vă ocupaţi locul în sala de şedinţă.

Domnul Ludovic Orban:

Nu e vorba de text de regulament! Aici lucrurile sunt clare, domnule Oltean. Lucrurile sunt clare. Dumneavoastră trebuie... ca şi conducător al acestei şedinţe, să respectaţi regulamentul, să respectaţi ordinea de zi şi să începeţi dezbaterea asupra proiectului de lege care figura la primul punct al ordinii de zi. Astăzi există şi punctul legat de dezbaterea legii, există, de asemenea, prevăzut şi votul final. Ca atare, Camera Deputaţilor poate să dezbată şi să voteze acest proiect de lege şi nu are voie să accepte să nu dezbată şi să voteze acest proiect de lege şi să consimtă, prin complicitate, la adoptarea tacită a unei asemenea enormităţi legislative.

Ca atare, din nou vă solicit, domnule preşedinte de şedinţă Oltean, să începeţi dezbaterea proiectului de lege aflat la primul punct al ordinii de zi.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să vă ocupaţi locul în sala de şedinţă, domnule deputat.

Domnul Ludovic Orban:

Puteţi să spuneţi ce vreţi, domnule preşedinte. nu vă accept autoritatea atâta timp cât dumneavoastră nu acceptaţi autoritatea plenului Camerei.

Domnul Ioan Oltean:

Stimaţi colegi,

În situaţia aceasta, atâta timp cât domnul deputat Orban nu are un comportament parlamentar şi nu ocupă loc în sala de şedinţă, împiedicându-mă să pun pe ordinea de zi... să supun atenţiei dezbaterea acestei iniţiative legislative, o să suspend lucrările şedinţei.

Ne revedem la ora 12,30, la votul final.

Vă mulţumesc. O zi bună tuturor!

După pauză

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor şi domnilor colegi,

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Stimaţi colegi,

Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.

Rog liderii grupurilor parlamentare să-şi invite de-îndată toţi colegii în sala de şedinţă şi să îşi ocupe şi locurile.

Stimaţi colegi,

Înainte de a începe votul final, daţi-mi voie să vă cer scuze pentru câteva momente mai puţin agreabile din şedinţa de dinaintea pauzei, uneori sunt inerente, alteori le provocăm intenţionat. Oricum, scuze pentru toţi cei care într-un fel sau altul s-au simţit lezaţi de atitudinea mea.

Deschid şedinţa consacrată votului final, astăzi, 2 noiembrie 2011, ora 12,30.

Procedură. Domnul deputat Mircea Duşa, lider PSD.

Domnul Mircea Duşa:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Pentru că de luni am cerut discutarea în plenul Camerei a proiectului de lege privind siguranţa naţională şi pentru că dumneavoastră aţi încercat astăzi în dezbaterile generale să nu ne pronunţăm asupra acestui proiect de lege, noi nu putem fi de acord ca să facem o obişnuinţă în Camera Deputaţilor ca legile să treacă tacit. Ştiu că dumneavoastră aveţi această dorinţă. De aceea, conform principiului pe care dumneavoastră îl evocaţi de multe ori, că plenul este suveran, vă solicit ca pe ordinea de zi să introduceţi şi vot pe legea privind siguranţa naţională, având în vedere că peste o zi-două trece termenul constituţional şi cel prelungit de 60 de zile, şi vă propunem să votăm respingerea acestui proiect de lege.

Domnul Ioan Oltean:

N-am înţeles. Vreţi să repetaţi ultima parte a propunerii dumneavoastră?

Domnul Mircea Duşa:

V-am propus să dezbatem, înainte de a trece la votul final, Proiectul de Lege privind siguranţa naţională şi să dăm un vot pe acest proiect de lege astăzi, pentru a nu intra în aprobare tacită, şi poate între timp a ajuns şi domnul Preda şi îşi susţine proiectul de lege ca iniţiator.

Domnul Ioan Oltean:

Stimaţi colegi şi stimate domnule lider,

Dumneavoastră ştiţi că programul pe ziua de astăzi a fost votat, îi cunoaştem conţinutul, liderii grupurilor parlamentare ar trebui să se pronunţe pentru modificarea programului, nu avem o asemenea decizie. În consecinţă, vă rog să fiţi de acord să trecem la şedinţa consacrată votului final.

Vă rog, domnule coleg, pe procedură.

Domnul Adrian George Scutaru:

Domnule preşedinte,

Ţinând cont de cele invocate de dumneavoastră, Grupul parlamentar liberal solicită o pauză de consultări tocmai pentru ca liderii de grup să poată face această propunere.

Domnul Ioan Oltean:

Stimaţi colegi,

Pauză de consultări şase minute.

După pauză

Domnul Ioan Oltean:

Stimaţi colegi,

Timpul de consultări s-a epuizat.

Dacă sunt intervenţii. Nu sunt intervenţii.

Înţeleg că negocierile au decurs în condiţii optime.

Prima lege supusă votului dumneavoastră este Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(4) al art.260 din Legea nr.31/1990, republicată, aşa cum a fost modificată prin art.IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2010.

Pe procedură? Da, vă rog, domnule prim-ministru Tăriceanu.

Vă rog, aveţi cuvântul.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Vă mulţumesc că ne-aţi acordat pauza de consultări în mod regulamentar, dar în mod normal ar fi trebuit să tragem o concluzie după această pauză. Şi pot să vă spun că în urma discuţiei cu liderii grupurilor parlamentare n-am ajuns la o înţelegere. N-am ajuns la o înţelegere pentru că astăzi am asistat la o nouă inovaţie în privinţa interpretării Regulamentului Camerei Deputaţilor, şi anume, lipsa iniţiatorului la dezbaterea unui proiect de lege aduce de la sine amânarea lui. Nu există nicăieri în nici un regulament aşa ceva.

Deci, din punct de vedere regulamentar, nu aveţi temeiul pentru a lua o astfel de decizie, nu aveţi temeiul în baza căruia s-a luat această decizie. Deci, în mod normal, ordinea de zi trebuie să înceapă astăzi cu dezbaterea legilor siguranţei naţionale.

Acesta este punctul nostru de vedere şi, în al doilea rând, doresc să vă spun că un astfel de pachet de legi de importanţă deosebită nu poate fi lăsat să treacă prin Camera Deputaţilor prin procedura de adoptare tacită, este un subiect mult prea important ca să putem accepta încercarea pe care o face Grupul PDL de a se merge pe adoptare tacită la acest proiect de lege.

Deci, vă rog să luaţi în considerare aceste elemente şi să revenim la ordinea de zi, aşa cum a fost ea stabilită, cu dezbaterea punctului la care m-am referit.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Trei precizări: unu, după consultarea liderilor, am întrebat dacă există vreo intervenţie în urma acestei negocieri. Nimeni nu şi-a manifestat nici într-un fel această dorinţă; doi, nu există nici un fel de precizare regulamentară care să permită ca un act normativ atât de important, subliniez, atât de important, să poată fi adoptat în lipsa unui raport, în lipsa iniţiatorului, în lipsa reprezentantului Guvernului, tocmai pentru că este foarte important, stimaţi colegi.

Domnul Adrian George Scutaru (din bancă):

Dar să treacă tacit se poate?!

Domnul Ioan Oltean:

De aceea, am apreciat ca acest proiect de lege să fie adoptat în prezenţa iniţiatorului. Din păcate n-a ajuns.

Numai puţin, domnule deputat, aveţi puţintică răbdare.

Şi trei, ordinea de zi nu a fost modificată. Ordinea de zi, s-a încheiat dezbaterile la ora 12, suntem la şedinţa de vot final.

În consecinţă, v-aş ruga foarte mult să încercaţi să respectăm ordinea de zi propusă de către comitetul liderilor grupurilor parlamentare.

Domnul Bogdan Duvăz, pe procedură.

Domnul deputat Bogdan Niculescu Duvăz.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Dacă într-adevăr acest pachet de legi este atât de important încât nu poate fi pus în discuţie în lipsa iniţiatorului, ceea ce nu există ca prevedere regulamentară, menţiunea domnului Tăriceanu este absolut corectă, şi în lipsa unui raport, mai ales, cum poate fi lăsat să treacă prin adoptare tacită de această cameră? Deci, şi fără raport şi fără iniţiator, dar şi fără dezbateri?

În aceste condiţii, domnule preşedinte, din păcate, dumneavoastră nu faceţi decât să confirmaţi intenţia vădită de a abuza de prevederea constituţională de adoptare tacită a unei legi, fără dezbateri, a unei legi care modifică şi care poate să modifice legi ale siguranţei naţionale, şi care poate are în discuţie puncte care pot să aducă atingere inclusiv ordinii constituţionale.

Vă rog foarte mult să ţineţi cont de această situaţie şi să încercaţi într-adevăr să privim cu seriozitate repunerea în discuţie, cu acordul grupurilor parlamentare, a acestei iniţiative legislative, şi să nu lăsaţi, cu rea-credinţă, să fie adoptată într-o Cameră - Camera Deputaţilor -, Camera cea mai influentă, prin adoptare tacită.

Vă mulţumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Eu apreciez poziţia dumneavoastră şi am următoarea propunere, pe care o supun plenului Camerei Deputaţilor: întrucât mâine expiră termenul adoptării tacite a acestui proiect de lege, astăzi după-amiază, conform programului Camerei, comisiile sesizate în fond să se întrunească şi să încerce să adopte actul normativ, iar noi mâine să ne întâlnim în şedinţă pentru a adopta acest act normativ atât de important şi pe care toată opoziţia îl susţine.

O să vă rog - nu supun votului plenului Camerei - o să rog liderii grupurilor parlamentare, după şedinţa de vot final, să se întâlnească şi să ia această decizie, aşa cum mi se pare absolut corect.

Din sală:

Nu, nu! Plenul trebuie să decidă.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul Mircea Duşa.

Domnul Mircea Duşa:

Domnule preşedinte,

Dumneavoastră aţi făcut o propunere înţeleaptă, dar deoarece propuneţi modificarea programului de lucru al Camerei, vă rog să supuneţi votului Camerei propunerea făcută de dumneavoastră, aceea de modificare a programului de lucru, în sensul ca mâine să avem plen şi să dăm votul final pe acest proiect de lege.

Nu pasaţi nerezolvarea problemei la lideri. Dacă nu mai este plen, când aprobăm programul de lucru pentru mâine?

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule lider.

Un alt lider, să vedem şi opinia domnului Mircea Toader.

Domnule deputat, aveţi cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, suntem destul de serioşi parlamentari, ca să hotărâm, după Biroul permanent de astăzi, dacă facem schimbarea de program.

Deci nu cred că este cazul să supuneţi la vot. Avem Birou permanent şi modificarea de program să meargă prin Biroul permanent.

Din sală:

Nu suntem de acord!

Domnul Ioan Oltean:

Domnul deputat Tăriceanu, liderul Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Cred că problema este mult prea importantă ca s-o lăsăm, s-o discutăm la sfârşit, când nu mai avem cvorum ş.a.m.d.

Eu vă propun acum să luăm această decizie. Avem, cel puţin noi, la Grupul parlamentar al PNL, toată disponibilitatea pentru ca mâine să facem această dezbatere şi vreau să întăresc ceea ce spunea mai devreme colegul meu, Bogdan Niculescu Duvăz: acest pachet de legi poate să aducă o atingere serioasă ordinii constituţionale de astăzi.

Este în discuţie, de asemenea, un alt element, la care noi ţinem foarte mult, şi anume libertăţile fundamentale ale cetăţeanului. Nu putem să acceptăm toate aberaţiile care sunt trecute în acest pachet de legi, în aşa fel încât să mergem pe adoptare tacită. Vă rog să fiţi foarte bine înţeleşi în legătură cu punctul nostru de vedere.

Toate aceste modificări care sunt încercate a fi trecute pe sub masă ajung să îngrădească libertăţile fundamentale pe care le-am câştigat cu 20 de ani în urmă. România a devenit o ţară democratică, o ţară modernă. Nu acceptăm niciun pas îndărăt, nu vreau să mai văd în România serviciile secrete să facă ceea ce făcea înainte fosta securitate. Să fie foarte clar, nu ne jucăm cu astfel de lucruri. Şi ar trebui şi voi să fiţi conştienţi că lucrurile acestea se pot întoarce, într-o bună zi, împotriva voastră, a fiecăruia.

Deci, vă rog, foarte mult, domnule preşedinte, decidem acum pentru programul zilei de mâine. (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mircea Toader, tot pe procedură.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Pe procedură. Să nu continuăm discuţiile, supuneţi la vot.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

Stimaţi colegi,

Conform principiului că plenul este suveran, daţi-mi voie să supun la vot.

Supun votului dumneavoastră propunerea ca astăzi după-amiază comisiile sesizate în fond să se întrunească şi să ia în dezbatere acest proiect de lege, să invite iniţiatorul, să invite reprezentantul Guvernului, şi mâine-dimineaţă să fim în posesia unui raport, iar plenul să se întrunească şi să dezbată mâine acest raport... până la epuizarea întregului raport.

Din sală:

La ce oră?

Domnul Ioan Oltean:

Ora, mâine, fiindcă vă place să vă sculaţi de dimineaţă, deci ora 9,00. Aşadar, mâine-dimineaţă, ora 9,00, ca să puteţi să prindeţi şi avioanele care vă duc spre provincie.

Cu această precizare, supun votului dumneavoastră această propunere.

Vă rog să votaţi.

Vă mulţumesc.

193 voturi pentru, 6 abţineri, un vot împotrivă.

Propunerea a fost adoptată.
(http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=7061&idm=2&idl=1)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.