Ce aduce Delphi Diesel Systems?
Delphi este partener al 25 de fabrici de vehicule la nivel de top mondial, cu alte cuvinte este una din companiile care fac piesele din care iau naştere maşinile. De o sută de ani Delphi inovează. Cu alte cuvinte, Delphi reprezintă nivelul celor mai înalte standarde.
De ce în România? Poate ne spune primul ministru.
Domnilor senatori,
Doamnelor şi domnilor.
Distinse oficialităţi locale,
Este o plăcere şi o onoare pentru mine să fiu astăzi la Iaşi, este un moment de bucurie pentru Iaşi şi pentru România, şi nu sunt vorbe mari, sunt lucruri concrete. Investiţia Delphi de la Iaşi are toate ingredientele pentru a fi considerată o investiţie de succes, şi am să vă dau câteva argumente: în primul rând, grupul Delphi este un lider mondial în materie de tehnologii în domeniul maşinilor. Şi , aşa cum aţi putut afla, componentele care se produc aici, la Iaşi, sunt folosite de toate mărcile de maşini renumite din lume, astfel încât ceea ce fac oamenii de excepţie de aici, de la Iaşi, bine pregătiţi, ajunge practic în toată lumea.
În al doilea rând, este vorba de locuri de muncă: investiţia Delphi nu este singura din România. După cum ştiţi, mai există în România ramuri de activitate dezvoltate de Delphi la Ineu, la Sânnicolau Mare sau la Moldova Nouă, care aduc locuri de muncă şi investiţii în România. Sunt peste 10.000 de angajaţi pe care grupul Delphi îi are în România, iar dacă vorbim în concret de Iaşi - 2000 de locuri de muncă și o investiţie, numai în acest caz, de peste 140 de milioane de euro - spune destul de mult, dacă nu totul, despre seriozitatea, consistenţa şi performanţa investiţiei Delphi.
În al treilea rând, Guvernul şi autorităţile locale nu au stat deoparte faţă de o asemenea investiţie. Apreciez efortul pe care comunitatea locală l-a făcut şi îl face să menţină în România un asemenea investitor, este un model care ar putea fi luat de către toate autorităţile locale din România. Pe de altă parte, după cum ştiţi, şi Guvernul, chiar dacă suntem în vremuri dificile, susţine investiţiile autohtone sau străine în România, care aduc locuri de muncă şi alocă resurse importante financiare.
Valoarea totală a ajutorului de stat aprobat pentru investiţia Delphi este în jur de 24 de milioane de euro, din care aproximativ 6 milioane de euro s-au plătit; urmează şi cealaltă parte a ajutorului de stat, pe măsura dezvoltării şi extinderii investiţiei, să fie acordat.
În aceşti doi ani ţara noastră a făcut eforturi uriaşe pentru a putea ajunge la o stabilitate macro-economică, am atins această stabilitate macro-economică datorită efortului românilor, în primul rând. În acest moment autorităţile statului, cele politice în special, nu au voie să compromită această stabilitate câştigată cu greu prin efortul românilor, ci trebuie să consolideze aspectele economice pentru ca România să aibă viitor economic.
Ne îndreptăm spre al IV-lea trimestru consecutiv de creştere economică, am avut trimestrul IV din 2010, trimestrul I şi II din 2011, urmează, după toate datele pe care le avem, să se confirme faptul că şi trimestrul III a fost unul de creştere economică. Deci, cu alte cuvinte, încă o dovadă a acestei stabilităţi macro-economice o reprezintă patru trimestre consecutive de creştere economică. Este un prilej de bucurie moderată, pentru că doar există semnul că suntem pe direcţia corectă.
Consolidarea acestui drum depinde foarte mult de ce vom face de azi înainte şi, în special, de modul cum vom adopta bugetul pentru anul 2012 şi de modul în care vom reuşi să ţinem populismul departe şi deoparte de tot ceea ce înseamnă politică responsabilă a statului român. Guvernul României va propune Parlamentului un buget realist şi responsabil. Asta înseamnă că, în primul rând, vom avea grijă să consolidăm ceea ce avem şi să ferim ţara de pericolele datorate contextului internaţional economic, nu foarte bun.
Este o vorbă românească care spune cam aşa - „ paza bună trece primejdia rea”. Aceasta va fi şi una din filozofiile pe care le vom avea la elaborarea bugetului pentru anul următor. Ce înseamnă asta în termini concreţi: că vom porni proiectul de buget propus Parlamentului cu un deficit de 1,9% pentru a fi pregătiţi în cazul în care lucrurile nu merg bine în Europa. Dar, în cazul în care lucrurile merg înspre bine şi nu se înrăutăţesc, avem posibilitatea să mergem cu un deficit până la 3% în termeni ESA, sau 2,5% în termen cash.
Asta ce înseamnă? Că dacă este mai bine avem loc în buget pentru mai bine. Dacă, însă, lucrurile nu vor merge în direcţia bună, ne protejăm actuala situaţie pentru a nu fi mai rea. Cred că este o abordare responsabilă, nu are nimic de-a face cu populismul sau anul electoral 2012, dar are legătură directă cu interesele ţării şi ale fiecărui cetăţean. Şi dacă aceasta este una din filozofiile bugetului alta, şi la fel de importantă, este aceea că primele trei priorităţi sunt şi rămân în buget: investiţiile şi locurile de muncă, investiţiile şi locurile de muncă, investiţiile şi locurile de muncă.
Spun asta pentru că în aceşti doi ani am avut şi avem cea mai mare pondere a investiţiilor în P.I.B. din Uniunea Europeană, alături de Polonia. Adică nivelul investiţiilor, de exemplu, din 2011 de la bugetul de stat este cu 10% mai mare decât nivelul investiţiilor din anul 2008, anul de maximă creştere economică al României, dar din nefericire cu un deficit care ne-a dus la sancţiuni din partea Uniunii Europene.
Doar printr-o asemenea modalitate putem să consolidăm ceea ce am câştigat cu greu din punct de vedere economic, și cu suportul Coaliţiei de guvernare, şi profit public şi aici să mulţumesc parlamentarilor de Iaşi, parlamentarilor Coaliţiei pentru modul în care au pus, cei mai mulţi dintre ei, interesele ţării în faţa intereselor personale şi de imagine ale fiecăruia - pentru că ştiu că nu este uşor pentru un parlamentar al puterii să susţină o politică riguroasă de austeritate în vremuri de criză, pentru că trebuie să te întorci pentru un vot în colegiul din care provii. Faptul că ai avut tăria, demnitatea şi puterea să spui oamenilor că nu se poate mai mult decât atât şi să arăţi perspectiva de a merge în direcţia corectă, este un lucru care onorează orice parlamentar care slujeşte Parlamentul României şi interesul general.
În încheiere, cred că Iaşiul are un câştig imens în urma unei asemenea investiţii. Faptul că oameni de înaltă specialitate, am văzut foarte mulţi ingineri, probabil cei mai mulţi dintre ei cu facultatea terminată la Iaşi, care lucrează în această fabrică şi produc materiale pentru cele mai faimoase maşini din lume, prin faptul că tehnologiile de aici sunt comparabile cu tot ceea ce se întâmplă în Europa, sau America în domeniul sau profilul respectiv, este un semnal al recunoaşterii profesionale a Iaşiului, a capacităţii acestei metropole universitare de a oferi o forţă de muncă bine calificată, bine pregătită, în domenii de înaltă tehnologie. Când vin la Iaşi sunt mândru că sunt român să văd asemenea ingineri ai şcolii româneşti, ai universităţii ieşene producând asemenea tehnologii de înaltă clasă.
Domnule preşedinte, apreciez încă odată efortul pe care l-aţi făcut de a fi, astăzi, prezent alături de noi, vreau să vă asigur din partea autorităţilor române de toată deschiderea, susţinerea şi colaborarea noastră. Sunteţi un partener strategic al statului român, indiferent dacă vorbim de un nivel naţional sau local, şi cu care vom colabora în continuare. Sunt convins că Iaşiul are capacitatea şi forţa de a atrage şi alte investiţii de o asemenea anvergură, aici şi în judeţ, pentru tot ce înseamnă locuitorii acestei zone. Vă mulţumesc şi vă doresc succes tuturor.
Emitent: Guvernul României – Biroul de presa
Data: 06.11.2011
(http://www.gov.ro/emil-boc-apreciez-efortul-pe-care-comunitatea-locala-l-a-facut-si-il-face-sa-mentina-in-romania-un-asemenea-investitor-este-un-model-care-ar__l1a115051.html)
(http://www.gov.ro/content-gallery__a115051l1.html)
Să-mi dea şi mie guvernul banii ăştia. Vreau să deschid nişte cursuri pentru politicieni de top. Prin corespondenţă, că e mai ieftin. Câte taxe şi impozite va plăti DDS ca să justifice cele 24 milioane datorie? Asta nu prea am înţeles eu de la domnul Boc... Poate că ar fi fost normal ca aceşti bani să nu fie un fel de şpagă dată unei firme ca să se înfiinţeze, pentru un an sau doi, în România, ci statul român să fi cumpărat acţiuni la firmă de aceşti bani.
12 comments:
Ce sa faca si Boc , a mai inaugurat prin Delphi 10 metri de autostrada, dar unde este restul de 800 de km_
:)
E pe vine...
Poate de aceea merge şi aşa de greu... cum să lucrezi "pe vine" cu spor.
:D
De bine de rau Delphi chiar produce cate ceva pe aici. E un componentist "greu".
Astfel de facilitati sunt obisnuite in liga mare si e normal sa fie asa.
Delphi nu face afaceri cu statul, ia un ajutor, plateste impozite si da de lucru multor romani.
Problema e in zona afacerilor cu statul, acolo se pierd miliarde de euro anual, nu cateva zeci ocazional.
Stimate domn,
Şi eu înţeleg lucrurile acestea. Ceea ce nu înţeleg este de ce se fac discriminatoriu. Să existe o lege care dă tuturor nişte bani, să existe o lege care dă tuturor bani în anumite condiţii... Mi se pare absolut nepermis să dai nişte bani cuiva pentru că investeşte în România. Dacă vă amintiţi, când a venit Nokia la Jucu statul a cheltuit nişte bani făcând drumuri şi alte cele... Asta mai este cum mai este (chiar dacă neprincipial faţă de economia de piaţă), pentru că drumurile nu erau ale lui Nokia, rămâneau românilor spre folosinţă (deşi nu ştiu cât de mare nevoie aveau cei din Jucu de astfel de drumuri). Dar să dai aceşti bani ca pe o primă de instalare la fotbalişti în momentul transferului... nu e deloc normal.
Vorbim despre eliminarea subvenţiei de atâtea timp, se spune la tot pasul că este UE împotrivă... şi tot aşa. Iată că domnul Boc dă subvenţie unei firme, cu adresă, fără nici un fel de problemă. Este absurd.
Pe mine nu mă deranjează facilităţile de orice natură, numai să nu discrimineze pozitiv sau negativ pe cineva, să fie pentru toţi la fel. Statul dă nişte milioane de euro şi... ce primeşte în schimb? Milioanele de euro sunt din buzunarul nostru, ce se întoarce în buzunarul nostru în afară de ceea ce plătim toţi, taxe şi impozite? Este nedrept. Practic statul plăteşte ceva ca să fie bine în statistică la finele anului.
Pai de astfel de "subventii" pot beneficia toti marii investitori.
Puneti si dvs. pe masa cateva zeci de milioane de euro, angajati cateva sute-mii de oameni si sa vedeti cum veti fi curtat de toata lumea pe de o parte, si cum veti face socoteli unde anume sa va asezati/dezvoltati (in Portugalia, in Ro, in BG, in Estonia si asa mai departe).
Cata vreme astfel de "prime de instalare" sunt reglementate legal, e ok, mai urat era daca Boc dadea o astfel de prima cu de la sine putere...
Păi puteţi exprima legea în baza căruia se dau aceste subvenţii?
http://www.zf.ro/proprietati/noua-lege-a-investitiilor-proiectele-mari-primesc-teren-de-la-stat-2879087/
Înţeleg că vă referiţi la
http://www.cdep.ro/proiecte/2008/600/00/3/oug603.pdf
Eu le-as da target la atragerea de investitii tuturor celor care trandavesc prin ambasade...Daca nu aduci strainii sa investeasca la noi dupa ce ai ajuns la o anumita pozitie in aparatul diplomatic, zbori, retrogradezi, lasi pe altul mai bun sau mai cu chef de munca.
Daca arunci cu milioanele de euro in investitorii care vin, construiesc si opereaza capacitati de productie, nu-i chiar cel mai rau mod de cheltuire a banului public. Important este sa "arunci" cu banu' dupa niste reguli transparente si corecte pt. ambele parti...
Părerea mea este că România are deja mai mulţi investitori străini decât poate suporta economia României. Noi acum am avea nevoie de un milion de IMM-uri cu capital autohton. Am avea nevoie de mica industrie şi de ateliere meşteşugăreşti, am avea nevoie de micile afaceri din agricultură. România are o imensă avuţie neexploatată, forţa de muncă ieftină. Firmele astea străină folosesc această avuţie în interes străin României, ar trebui ca întreprinzătorii români să o facă în interesul naţional. Şi am mai avea nevoie de afaceri conduse de oameni de afaceri şi nu de afacerişti care cum scot un ban îşi cumpără maşină, o vilă, o vacanţă prin străinătate... Eu aş vrea să văd cum oamenii de afaceri îşi reinvestesc profitul pentru a proteja afacerea, pentru a o dezvolta...
Avem bani puţin în România şi pe aceştia îi irosim exportându-i în străinătate, pentru că nu ne putem abţine să nu-i cheltuim pe ceea ce este făcut de străini sau importat din străinătate.
De acord cu dvs. in multe privinte numai ca micile afaceri nu au capitalul necesar pentru a face fata cu succes competitiei din ziua de azi.
Apoi, sunt si chestiuni de mentalitati (ce-i romanesc e prost), sunt si chestiuni de snobism (romanul e f. snob) sunt si chestiuni de ordin administrativ (eu n-as investi niciodata in afaceri cu expunere catre prea multe organe de control pentru ca stiu cum e), etc.
Apoi, pe afaceristi ii poti rezolva prin impozitarea averilor dar dobitocul ala de Ialomitianu a spus-o cu gura lui ca nu se doreste pe linie politica acest lucru (am punctat asta la mine pe blog)...si cate si mai cate.
Cert este ca inca suntem in faza in care avem nevoie in fiecare judet de agenti economici mari cu activitati de productie reala.
@ epolitikon
Eu am sesizat de mult timp că foarte mulţi politicieni nu fac diferenţa dintre venituri şi venituri impozabile, pentru că puţini înţeleg conceptul economic de deduceri personale. Printre aceştia şi fostul ministru Ialomiţeanu.
Este adevărat, micile afaceri nu au un capital puternic, dar mici afacerişti au un capital semnificativ. Pe lângă aceştia, suma tuturor economiilor naţionale poate reprezenta un capital semnificativ.
Plecând într-o mică afacere cu 3 mii de euro, poţi ajunge în 20 de ani la o avere de jumătate de milion de euro sau la o firmă de cu un capital de jumătate de milion de euro. 1 milioane de astfel de afaceri poate genera o pondere esenţială de PIB, esenţială pentru că vorbim despre o pondere care este stabilă şi neconsumatoare de resursă care "hrăneşte" încă câteva milioane de salariaţi la aceste firme. Marile firme, cu minimum o mie de angajaţi, fac profit pe seama consumul de resursă, iar resursa se epuizează şi devine din ce în ce mai scumpă şi mai nerentabilă. În România vin marile firme din trei mari motive:
1. Mâna de muncă ieftină.
2. Urmăresc resursa minerală românească
3. Urmăresc ocuparea unei pieţe de desfacere româneşti.
Sigur, există şi motive mai mici...
Cele trei motive speculează ineficienţa economiei româneşti. Din păcate România nu produce astfel pentru români ci pentru cei care ştiu să speculeze resursa românească.
Gândiţi-vă că economia socialistă exploata la maximum aceste trei resurse (pentru că politica ceauşistă exclude amestecul străin şi importurile) şi... ele nu puteau atunci satisface concomitent piaţa externă şi cea internă, adică funcţiona încă sub 100% capacitate de desfacere. Astăzi acea producţie agro-industrială românească s-a prăbuşit şi totul vine din importuri sau dintr-o economie românească preluată de interese străine. Politica românească, în loc să dezvolte şi mai mult economia românească după momentul 1989, astfel încât România să se îndrepte către performanţă, economia românească s-a prăbuşit PIB-ul fiind astăzi mai mult o expresie a consumului românesc decât al producţiei româneşti. În loc să avem bunăstare, aşa cum am visat cu toţi la revoluţie, am acumulat datorii.
Post a Comment