Trăim vremuri caragieleşti şi eu mă simt pamfletar solitar. De fapt realitatea trece mult dincolo de geniul lui Caragiale pentru că nici măcar Ioan Luca nu a mers atât de departe.
Cum România nu progresează, pe semne că stă pe loc sau face paşi în spate... Mă gândesc că de aceea UNPR ar trebui să fie rârâit, adică Uniunea Naţională pentru Regresul României.CAȚAVENCU (cătră grupul lui) : Ei, cum să-l trimeți în Cameră, nene, pe stimabilul? Nu zic, are ideile, opiniile lui — și eu respect ideile, numai să fie sincere, și el e sincer, n-ai ce zice, — respect la orice opiniune!... Dar să-ți vie stimabilul cu idei învechite, cu opiniuni ruginite, și să te sperie mereu cu Europa, cu zguduiri, cu teorii subversive... asta nu mai merge... Astfel de opiniuni nu le respect, să-mi dea voie să-i spui...
POPESCU: Nu, uite ce susține Farfuridi, n-ai înțeles; susține că adică după istorie — d-aia se teme el de zguduiri — nu trebuie să dăm exemplu rău surorilor noastre de ginte latină. N-ai auzit, chiar a zis-o el: surorile noastre de ginte latină...
IONESCU: Da! A zis-o...
CAȚAVENCU (cu aer de protecție) : Voi dascălii sunteți băieți buni, dar aveți un cusur mare: cum vă vorbește cineva de istorie, s-a isprăvit, are dreptate. (cu putere.) Ce istorie? Apoi, dacă e vorba de istorie, apoi ce te-nvață istoria mai întâi și-ntâi?
POPESCU: Că România de la Traian...
CAȚAVENCU: Nu-i așa...
IONESCU: Că adică străbunul nostru...
CAȚAVENCU: Ce străbun! ce nostru! Vezi că nu știți! (cu tonul retoric.) Or, mai întâi și-ntâi istoria ne învață anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc, (publicul începe să-i ia aminte că perorează și se grupează încet-încet împrejurul lui ca să asculte) ba chiar dă înapoi, că legea progresului este așa, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe. (grupul lui Cațavencu aprobă și admiră, grupul lui Farfuridi și Brânzovenescu, care s-a apropiat și ascultă mai dintr-o parte, dă din umeri.)
IONESCU: Asta e așa.
POPESCU: Nici nu mai încape vorbă.
FARFURIDI (înțepat) : Da! progres! progres fără conservațiune, când vedem bine că Europa...
CAȚAVENCU (întrerupându-l lătrător) : Nu voi, stimabile, să știu de Europa d-tale, eu voi să știu de România mea și numai de România... Progresul, stimabile, progresul! În zadar veniți cu gogorițe, cu invențiuni antipatriotice, cu Europa, ca să amăgiți opinia publică...
FARFURIDI (și mai înțepat) : Dă-mi voie... Mi se pare că altcineva amăgește opinia publică...
CAȚAVENCU: Nu voi să știu de ce zici d-ta.
BRÂNZOVENESCU: Firește că nu vrei să știi... nu-ți vine la socoteală...
CAȚAVENCU (și mai lătrător) : Să-și vază de trebile ei Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? Nu... N-are prin urmare dreptul să se amestece într-ale noastre... D-ta ești advocat, ești confrate cu mine...
FARFURIDI: Da, sunt avocat, dar nu sunt confrate cu d-ta...
CAȚAVENCU (urmându-și jocul) : Știi ca și mine principiul de drept, fiecare cu al său, fiecare cu treburile sale... oneste bibere (“honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere” ,să trăiești cinstit, să nu păgubești pe nimeni, să dai fiecăruia ce e al său)
FARFURIDI: Da' de onest n-ai încotro!... (grupurile Cațavencu și Farfuridi încep a se despărți, fiecare de o parte.)
Iată o ştire cu şi despre dl. Gabriel Oprea. Sesizaţi cum spune acest om o serie de platitudini şi declamaţii populisto-demagogico-propagandistice cu aerul că a descoperit un nou continent. Nu-i vorbă, nici ceilalţi politicieni nu sunt uşă de biserică, dar totuşi parcă domnul Oprea este la un nivel al discursului mult inferior şi faţă de aceştia...
''Vom avea cei mai buni oameni şi vă asigur că vom câştiga alegerile. Am încredere în dvs. Ne-am propus minim 10%. (...) Specificul alegerilor viitoare vor fi oamenii, soluţiile, nu vorbele. Primarii, parlamentarii vor fi aleşi într-un singur tur. Cel care va ieşi primul are respectul comunităţii. (...) Partidele mari se nasc în momente grele pentru ţară. Vom ajunge un mare partid pentru că am ajutat România să nu se prăbuşească. Istoria va consemna rolul UNPR şi este şi meritul dumneavoastră că aţi ajutat România să nu se prăbuşească'', s-a adresat Gabriel Oprea celor peste 2000 de delegaţi din Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, membri ai UNPR, care participă, sâmbătă, la Reuniunea regională a Uniunii Naţionale pentru Progresul României.Cum poate spune acest domn că UNPR are 250 de primari şi parlamentari aleşi uninominal, ca argument pentru "câştigarea alegerilor", când domniile lor, ca partid, nu au trecut niciodată prin alegeri locale sau generale? Observaţi discursul, "vă asigur că vom câştiga alegerile" alături de un "minim 10%". Cum poate fi calificată o astfel de alăturare, ce alegeri vrea domnia sa să câştige cu minim 10 procente? Şi mai spune, "Să fim alături de toţi cetăţenii ţării, aşa face un partid responsabil". Nu domnule Oprea, un partid responsabil este alături de anumiţi cetăţeni în defavoarea celorlalţi cetăţeni. Ca să dai la săraci trebuie să scazi de la bogaţi, ca să dai la bogaţi trebuie să defavorizezi pe cei săraci. Când pui undeva în plus trebuie să fie în altă parte în minus. Un partid care ţine cu toţi cetăţenii, nu e nici de stânga, nu e nici de centru, nu e nici de dreapta, nu e nici partid, nu e nici politic. Partidul responsabil încurajează un domeniu al societăţii în defavoarea altor domenii ale societăţii, tocmai pentru a găsi un echilibru optim pentru întregul societăţii.
El s-a arătat convins că România va intra în spaţiul Schengen devenind ''un judeţ pe harta europei'' şi a precizat că UNPR se bazează pe doi piloni - interesul naţional şi dialogul social.
''UNPR se bazează pe doi piloni - interesul naţional şi dialogul social. România este un stat naţional. (...) Să fim alături de toţi cetăţenii ţării, aşa face un partid responsabil, aşa va face UNPR întotdeauna. Am hotărât că dacă sprijinim guvernul sprijinim România. Şi acest lucru l-am făcut. România a avut noroc cu un bărbat de stat, preşedintele Traian Băsescu, care a sprijinit România să fie un stat care să fie dat exemplu. Am depăşit greutăţi (...), am trecut un zid împreună'', a punctat Oprea.
Preşedintele UNPR a subliniat că progresiştii au în prezent peste 250 de primari şi peste 250.000 de membri de partid şi a amintit că toţi senatorii şi deputaţii au fost aleşi uninominal.
Oprea a criticat modul în care opoziţia a atacat UNPR şi a spus că progresiştii nu au plecat din Kiseleff, ''aşa cum au făcut alţii'' afirmând că membrii UNPR nu au trădat interesul naţional ''ci doar interesul partidului''.
''Oamenii vin către noi pentru că avem proiecte serioase. (...) Numai nebunii, oamenii fără raţiune vorbesc de trădări. Aveţi încredere în mine. Vin tot mai multe valori către UNPR. Veţi fi un mare partid (...). Suntem al doilea grup din arcul guvernamental, Curtea Constituţională ne-a validat partid parlamentar pentru că noi toţi (n.r. parlamentarii) am fost aleşi uninominal. Avem peste 250.000 de membri de partid, mai exact 269 de membri de partid. Am fost atacaţi chiar în mod ordinar (...) ne-au făcut traseişti (...) Respectivul a trecut prin trei partide de cinci ori. Nu am trădat România. Poate am trădat anumite interese de partid. Opoziţia să critice puterea dar nu pe probleme de interes naţional. (...) Este greu să iei măsuri bărbăteşti dar acele măsuri se văd drepte şi juste. Alte ţări acum reduc salariile şi iau măsuri de austeritate. România nu mai ia aceste măsuri şi în primul rând datorită UNPR care a sprjinit-o să nu se prăbuşească'', a mai spus Gabriel Oprea.
El a reafirmat că UNPR nu a cerut funcţii în guvern.
''Două lucruri a cerut UNPR, şi se află în protocolul coaliţiei - taxarea marilor averi şi coşul de solidaritate. (...) Acest proiect, taxarea marilor averi, se află în ultima fază, la Comisia de buget-finanţe (...) Se va vota anul acesta şi se va aplica anul viitor. Coşul de solidaritate (...) nu luăm un ban de la buget, este doar un efort organizatoric. Este nevoie să stăm lângă pensionari şi să-i ajutăm'', a mai spus preşedintele progresiştilor, Gabriel Oprea.
Totodată, el a ţinut să precizeze că UNPR nu este nici anticamera PDL şi nici nu se va ''dilua'' în alt partid politic şi a afirmat că până la sfârşitul acestui an ''se va naşte Uniunea Social Progresistă''.
''Împreună cu PDL vom câştiga alegerile în 2012. Vom merge la vot pe propriile picioare, vom câştiga alegerile împreună cu actuala coaliţie. UNPR semnează protocoale cu asociaţiile de pensionari, sindicate, marile valori ale României pe care le vom reprezenta într-o platformă civică. Până la sfârşitul anului se va naşte Uniunea Social Progresistă'', a subliniat preşedintele UNPR, Gabriel Oprea. AGERPRES (http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/90273-G-Oprea-Neam-propus-10-in-alegerile-din-2012-dar-vom-depasi-procentulTaxa-de-solidaritate-se-va-vota.html)
Dar cel mai ciudat este că dl. Oprea are impresia că este salvatorul României, doar o tot repetă. Poate că domnia sa crede în ceea ce spune, dar cât de visători şi naivi să fie cei care îl ascultă?
ce iei pe mere (PDL) dai pe pere (UNPR)
7 comments:
Ca sa intru in ton cu ILC Categoric nu, categoric da!
Nu doresc sa compar in vre-un fel ce lipseste unuia fata de altul, dintre cele doua partide.
PDL are oameni total diferiti fara de UNPR dar au o sorgine comuna butoil fisurat de rugina din care sau scurs niste resturi.
s-au!
Ceea ce mi se pare mie ciudat este această uniune de idei între politica aplicată a PDL, "singurul partid de dreapta" şi politica aplicată a UNPR, un partid "social-democrat".
Dacă observaţi, domnul general spune:
"Două lucruri a cerut UNPR, şi se află în protocolul coaliţiei - taxarea marilor averi şi coşul de solidaritate. (...) Acest proiect, taxarea marilor averi, se află în ultima fază, la Comisia de buget-finanţe (...) Se va vota anul acesta şi se va aplica anul viitor. Coşul de solidaritate (...) nu luăm un ban de la buget, este doar un efort organizatoric. Este nevoie să stăm lângă pensionari şi să-i ajutăm"
Or UNPR, stând alături de PDL în această guvernare, a făcut mai ales invers. Nu i-a deranjat nicidecum să ia contribuţii la pensionarii sub 10 milioane lei vechi, dar nici să ia contribuţii suplimentare de la cei cu pensii de peste 10 milioane lei vechi. Nu i-a deranjat să scadă salariile neconstituţional cu 25%, nu i-a deranjat să legifereze cumva această scădere a salariilor prin legea salarizării unice... În tot acest timp nu văd ca de la bogaţi să ia nimeni ceva semnificativ. Mai mult, domnul Oprea, militar care va să zică, nu are nimic de-a face cu scăderile de chiar 70% ale pensiilor cadrelor militare superioare.
http://www.econtext.ro/finante-banci/pensii/cea-mai-mare-scadere-de-pensie-a-unui-militar-dupa-recalculare-10179-lei.html
Mie, aşa naiv şi cazon, discursul UNPR-ului mi se pare mult mai adaptat condiţiei electoratului actual. Îl am în judeţ ca uneperist de frunte, activ şi vizibil şi cu dare de mână, pe Culiţă Tărâţă aşa că am reperul imediat. Prin contrast, pesediştii de aceeaşi condiţie nu fac nimic, dar absolut nimic, de parcă alegerile ar veni peste un secol şi ei sunt la putere. Aici nu vă mai spun pe cine am exemplu, că mi-e amic...
Poate "adaptat condiţiei electoratului actual", dar deloc politician. "Politician" este cel care îndeplineşte un rol social definit de lege. Sigur, unii sunt mai eficienţi în a strânge voturi, dar asta nu înseamnă că sunt mai buni politicieni.
Biblio,
Până să ne definească legea, ne defineşte ceea ce ne hrăneşte. Cine trăieşte din politică e politician. E ghinionul lui, însă, dacă e unul făcut la apelul de seară...
Viaţa politică are mai multe feluri de oameni care o deservesc.
1. Politicianişti
2. Politicieni
3. Oameni Politici
4. Oameni de Stat
Din păcate preponderenţa este aste astăzi formată din primele două categorii, cele mai de jos, rar găseşti câte un om politic şi nu s-a văzut de mult un Om de Stat. Partea şi mai proastă este că în România se formează o formă şi mai joasă decât politicianistul, pentru că activează în politică foarte mulţi, şi din ce în ce mai mulţi, activişti-propagandişti care nici măcar nu au cele mai elementare noţiuni despre politică. Aceşti oameni fraudează absolut totul.
Post a Comment