08 January 2012

30 de etaje în 15 zile


Or fi chinezii mulţi, dar şi merge repede...

Tot românul ştie că exasperarea este la ea acasă în momentul când ai nenorocul să-ţi duci o parte din existenţă pe lângă ceva aflat în construcţie. Lucrările nu numai că merg cu frâna pusă, dar permanent sunt dispute, se mai sparge câte o conductă magistrală de apă, sare în aer una de gaze... parcă te aştepţi la aşa ceva din momentul în care cineva pregăteşte un târnăcop "cu ascuţit în sus". Varianta chinezească pare a fi ruptă din rai.
"Povestea" hotelului a început înaintea Crăciunului şi s-a încheiat în data de 31 decembrie. Chinezii au muncit la ridicarea hotelului 360 de ore în total.

Legendarele calităţi ale chinezilor - hărnicia, perseverenţă şi productivitatea mare - se reflectă se reflectă şi în cea mai recentă construcţie imobiliară. Compania Broad Group a construit în 15 zile un hotel cu 30 de etaje, pe care alţii l-ar construi într-un an sau mai mulţi.Cu câteva zile înainte, aceeaşi companie terminase de ridicat, numai într-o săptămână, un hotel cu 15 etaje.

http://media.rtv.net/image/201201/w620/muncitor_chinez_constructii_51452300.jpg

Lucrătorii au muncit 24 de ore din 24, în mai multe schimburi. Hotelul a fost cosntruit din module prefabricate, cu ajutorul unor tehnici de construcţie moderne. În total, lucrătorii au muncit 360 de ore la ridicarea hotelului.

Chiar dacă rapiditatea cu care a fost ridicat ar putea stîrni suspiciuni cu privire la calitatea construcţiei, chinezii au ţinut să precizeze că edificiul poate rezista la cutremure de 9 grade pe scara Richter, este izolat fonic şi termic.
(http://www.rtv.net/la-ei-se-poate-vezi-cum-au-construit-chinezii-un-hotel-cu-30-de-etaje-in-15-zile-video_9783.html)

(http://www.liveleak.com/view?i=cf4_1325987037&p=1)

Unii spun că precizia ar fi de +/- 0,2mm. Sunt de acord că orice construcţie modulară are o precizie mai mare decât una obişnuită, asta pentru că prefabricarea are şi ea nişte avantaje... dar chiar 0,2mm?


(http://www.liveleak.com/view?i=319_1290144452&p=1)

Hamda hamda hamda
Hamda hamda hamdaaaa

Micuţi, dar de esenţă tare.

Mai multe amănunte: http://nextbigfuture.com/2012/01/china-broad-group-constructs-30-story.html

7 comments:

nimrod said...

:))))

Bieţii de ei, au dat în stahanovism. Ăsta comunism de la mama lui!

Bibliotecaru said...

Perioada când banii Chinei merg bine nu va fi foarte lungă. Ei investesc în economia stabilă cât mai pot ca să nu cadă foarte tare în eventualitatea că euro-dolarul îşi va reveni. Părerea mea.

Vasile, said...

Nimrod spune ca au dat in stahanovism!

Adica nu,tocmai au iesit de vre-0 20 de ani din el!Acum au dat de capitalism, adica au dat de bani,si de o alta viata!

N. Raducanu said...

Din examinarea imaginilor din video, se constata ca atat structura de rezistenta (stalpi si grinzi), cat si panourile de plansee si pereti (interiori si exteriori) sunt metalici. Totul este fixat in buloane de presiune. Asa incat precizia de 0,2 mm. si rezistenta la un cutremur de gr.9 sunt explicabile. In orice caz este o performanta tehnica remarcabila, indeosebi ca precizie, pana in cele mai mici detalii, a organizarii montajului! Dar costul cladirii (oare cat o fi fost, comparativ cu solutii mai clasice?) face solutia probabil inaplicabila si la cladiri de locuit.

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
După cum ştiţi, grinda de oţel are variaţii ale lungimii funcţie de variaţia de temperatură.

Variaţia lungimii este egală cu coeficientul de dilatare liniară (alfa) înmulţit cu lungime înmulţit cu variaţia de temperatură.

Pentru oţel alfa este 0,000011 per grad. Asta înseamnă că la fiecare variaţie de un grad, un metru de oţel se va modifica cu 0,011mm. Dacă între noapte şi zi avem o variaţie de 10 grade şi grinda are 10 metri, atunci variaţia va fi 100x0,011=1,1 mmm

Deci chiar să fie fabricate cu toleranţă zero acele grinzi (ceea ce este practic imposibil), am avea variaţii mai mari de un milimetru fie şi din variaţia de temperatură.

0,2 mm este abatere de prelucrare de suprafaţă la strung sau freză sau raboteză (unde lucrurile pot ajunge la nivelul micronilor în anumite cazuri), nicidecum o toleranţă de ansamblu. Şi 0,2 cm mi se pare exagerat.

nimrod said...

:)))

Văd că trebuie să-mi nuanţez comentariul, deci:tot stahanovism e, da' cu altă cască de protecţie; mai rău, mi se pare un circ de prost gust, tipic chinezesc dar cu certe influenţe arabe. Mă-ntreb aşa, retoric, ce e mai importantă, viteza de construcţie sau sursa de finanţare a exploatării (încălzire, răcire, iluminare,ascensoare, etc...) pe următoarea sută de ani...?

Vasile, said...

Mda, Nu stiu de ce facem greseala sa privim China ca o tara comunista sau sa o comparam cu lumea araba acolo unde altii construiesc pentru ca o mana de oameni au cu ce sa plateasca factura!

Deocamdata ca sa iasa din recesiune , lumea necomunista ia masuri chinezeşti , de control a averilor de control al banului,restrictii la consum si multe altele.

Vai noua daca miine, poimiine chinezii din main-land trec la capitalismul lui nimrod si pleaca in bajenie prin lume,pentru ca daca migratia din Hong Kong a produs o modificare in fizionomia canadienilor in mod sigur cei din main-land vor construi o noua lume cu priviri piezişe!

Imi pare rau dar a compara fenomenul din lumea araba cu fenomenul unui popor inteligent, fara resurse naturale deosebite altele decit propria lor munca care au ofertat lumea de la rachete cosmice la bolduri si de la ata de cusut si ace la ceasuri "patek philippe" sau de ce nu "rolex" fie ele de calitate zhing-zhang mi se pare o exprimare hai sa-i spun nepotrivita!

Cam tot asa se exprima poporul in general si despre turci, o natie care prin efortul ei spre emancipare prin ceace au construit in citiva ani merita admiratia lumii, sa fie si turcii oare stahanovisti?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.