25 January 2012

Ce nu a spus corect preşedintele...


Iată discursul cu pasajele bolduite:
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Afacerilor Externe a domnului Cristian Diaconescu

Marţi, 24 ianuarie a.c., a avut loc la Palatul Cotroceni, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Afacerilor Externe a domnului Cristian Diaconescu.

Vă prezentăm discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

„Domnule ministru, ca de obicei la remanieri, doar Preşedintele vorbeşte; ministrul care a depus jurământul ascultă, şi aşa se termină ceremonia. Aş spune că un lucru extrem de important şi de salutat este că aici se află şi fostul ministru, domnul ministru Baconschi, şi noul ministru, ceea ce este un semnal de continuitate: politica externă a României nu se schimbă o dată cu miniştrii, ci are miezul ei fundamental, care va continua.

Aş vrea să mulţumesc domnului ministru Baconschi pentru modul cum şi-a exercitat mandatul ca ministru şi să vă doresc dumneavoastră succes pentru continuarea mandatului de ministru de externe al României. Aveţi o misiune grea - aş spune, după aspectele televizate, aproape imposibilă -, şi anume aceea că România are forţă să continue, şi acest lucru va trebui să fie principalul mesaj pe care îl transmiteţi omologilor dumneavoastră din Uniunea Europeană, de peste Atlantic şi nu numai.

Se observă o "veselie" a demolării; probabil reuşita recunoscută internaţional deranjează pe foarte mulţi, şi nu pot să nu observ că mesajul domnului Ion Iliescu - care, nici mai mult, nici mai puţin, aproape de pe masa de operaţie transmitea că Preşedintele în funcţie trebuie să răspundă, în condiţiile în care dânsul încă n-a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluţie. Îi vedeam pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta, care susţin nici mai mult nici mai puţin: demisia Preşedintelui, demisia Guvernului, demisia Parlamentului, adică o Românie neguvernată; vedeam activişti din Consiliul Politic al Armatei - chiar astăzi, foşti colonei în Armata României, dar care niciodată n-au fost dincolo de munci agricole, unde făceau propaganda lui Ilie Ceauşescu - manifestând viguros împotriva a ceea ce s-a făcut până astăzi pentru redresarea României, şi, foarte adevărat, am văzut în aceste ultime două săptămâni români nemulţumiţi, pe bună dreptate nemulţumiţi, şi pentru care va trebui şi mai multă explicaţie, şi soluţii. Am văzut televiziuni ale unor foşti turnători din Securitate promovând naţional şi internaţional dezastrul din România. Este obiectivul unei categorii care se teme şi de urmările legii, este obiectivul unor oameni care astăzi trebuie să răspundă în faţa legii, de a crea dezordine, de data aceasta urcându-se pe un val îndreptăţit de nemulţumire al oamenilor care au trecut printr-un proces dur de ajustări structurale necesare pentru ca România să poată merge înainte - tăieri de salarii, creşteri de TVA, reduceri sau introduceri de impozite pe un anumit segment din pensii. Toate acestea au creat unor oameni care ar vrea ca România să se întoarcă la începutul anilor 90 posibilitatea să se urce pe valul nemulţumirii populare. Este o nemulţumire pe care o ştiu, şi nu de azi, nu de două săptămâni, o ştiu din 2009. Sunt un preşedinte care a câştigat alegerile în condiţiile în care se reduceau câte patru zile de plăţi de salarii pentru toţi bugetarii în lunile noiembrie şi decembrie 2009.

Deci, aveţi o misiune extrem de dificilă - şi o sintetizez din nou: aceea de a recunoaşte nemulţumirea oamenilor pe măsurile care s-au luat, dar care crează României şansa să evolueze pozitiv şi, în acelaşi timp, să probaţi sau să susţineţi cu argumente că România merge înainte.

Ştiţi ce mă şochează cel mai tare? Că mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, mesajul lui Crin Antonescu, al aşa-numitului lider al "societăţii civile", fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului preşedinte al Republicii Moldova, actual şef al fracţiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin.

Domnule ministru, aveţi o misiune grea, în care vă voi susţine, şi sper ca cele ce voi clarifica în intervenţia mea de mâine cu românii să vă poată fi un suport. Vă doresc mult succes în mandatul dumneavoastră! Succes!”

Departamentul de Comunicare Publică
24 Ianuarie 2012
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13561&_PRID=lazi)
Să o luăm pe rând:

1. "în care dânsul încă n-a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluţie"

Preşedintele României nu are de ce să stabilească vinovăţii pentru un proces aflat în desfăşurare. Cum anume a stabilit preşedintele Traian Băsescu că Ion Iliescu este vinovat dacă justiţia nu şi-a terminat încă cursul? Este un abuz instituţional major, indiferent cine ar fi cel în cauză. Şi mai este o aberaţie, i se reproşează lui Ion Iliescu că Justiţia nu l-a condamnat. Este halucinant. O mare bilă neagră preşedintelui României, astfel de lucruri nu pot fi puse în gura reprezentantului instituţional al României.

2. "care niciodată n-au fost dincolo de munci agricole, unde făceau propaganda lui Ilie Ceauşescu"

Aceste reproşuri se adresează unor militari care ascultau ordine? Păi ei aveau o plăcere sadică să meargă la strâns de cucuruz sau ce făceau ei la muncile agricole? Cum anume putea alege să facă altceva? Este o jignire foarte gravă adusă Armatei Române, instituţia care, alături de Biserică, se bucură de încrederea cea mai mare a poporului. Păi dacă Armata are încrederea populaţiei pe la 70-80% şi preşedintele sub 15%... Mă rog, nu insist, nu am date din 2012, mă îndoiesc însă că situaţia s-a răsturnat.

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20110216_0671/1.jpg
(http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Nici_Biserica-nici_Armata_nu_mai_sunt_ce-au_fost_0_428357778.html)

3. "Că mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, mesajul lui Crin Antonescu, al aşa-numitului lider al "societăţii civile", fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului preşedinte al Republicii Moldova, actual şef al fracţiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin."

Aceasta este poate cea mai gravă dintre afirmaţii. Dacă la celelalte afirmaţii lucrurile se limitau la obişnuitul bullsheet politic, de care viaţa politicii româneşti este plină... aici vorbim despre un abuz făcut chiar asupra unor prerogative esenţiale ale preşedintelui, acela de reprezentant al României în politica externă. Această referire aberantă, tam-nesam, asupra fostul preşedite al Republicii Moldova va fi cu siguranţă remarcată şi peste Prut, periculoasă mai ales pentru că preşedintele se adresa noului ministru de externe. Este foarte posibil ca Republica Moldova să constate o agresivitate la adresa ei... şi totul este absolut gratuit.

Agenţia moldoveană de ştiri elldor.info a sesizat acest aspect:
“Ştiţi ce mă şochează cel mai tare? Că mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, al lui Crin Antonescu, al aşa-numitului lider al societăţii civile, fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului preşedinte al Republicii Moldova, actualul şef al fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin”, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, în seara zilei de marţi, 24 ianuarie, la Cotroceni.

Totodată, după depunereai jurământului de către noul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, Traian Băsescu a anunţat că miercuri, 25 ianuarie, va avea un mesaj către români.

24 ianuarie este cea de-a 12-a zi a protestelor de stradă în România. La Bucureşti au protestat astăzi şi peste 2.500 de cadre militare disponibilizate.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru Mediafax că acuzaţiile aduse de Traian Băsescu la adresa opoziţiei ar arăta că acesta este “un dictator în delir, paralizat de frică” şi că este rupt de România.

“Faptul că nu îndrăzneşte să iasă în stradă, în timp ce noi, liderii opoziţiei, am fost înconjuraţi de oameni, l-a adus în în situaţia ca în seara aceasta să exprime un discurs de dictator în delir. Este clar că Băsescu este rupt total de România şi mi-e teamă că va pleca de la putere doar forţat, aşa cum au fost Ceauşescu şi Mubarak” , a spus preşedintele PSD.
(http://elldor.info/2012/01/traian-basescu-ii-compara-cu-vladimir-voronin-pe-liderii-opozitiei-de-la-bucuresti/)
Referirea la fostul preşedinte al Republicii Moldova, actual şef al fracţiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin, mâine poate isca scandalul.

Absolut gratuit şi neprovocat, numai din dorinţa de a discredita cumva (deşi domnul preşedinte nici măcar nu explică ce doreşte să spună) pe cei care îi contestă astăzi poziţia.

Multă lume nu înţelege că preşedintele implică, prin spusele sale, România ca stat şi poporul român. Una este cetăţeanul Traian Băsescu care stă la o glumă cu cineva de vorbă şi mai aruncă câte o poantă prinsă de ziarişti, alta este o declaraţie oficială. Orice declaraţie de la Cotroceni, cu atât mai mult un discurs într-o situaţie solemnă precum depunerea jurământului unui ministru, este o declaraţie a preşedintelui.

Nu aştept cu nerăbdare declaraţia de mâine, ci cu îngrijorare. Războiul politicii româneşti a trecut peste orice prag al suportabilităţii. Nu agreez excesele de vorbire , de oriunde ar veni ele... numai că din partea preşedintelui acestea sunt mai grave pentru că implică şi România în acest joc murdar. S-a ajuns la o asemenea stare de surescitare încât, dincolo de acest prag, nu mai poate ieşi nimic bun.

31 comments:

ghita1964 said...

Iată Biblio: 1. 6 Bibliotecaru noiembrie 13, 2011 la 8:02 pm .... pe care intotdeauna l-am considerat mentorul meu – dl. presedinte Iliescu
2. http://www.google.ro/#pq=bibliotecaru+iliescu+mentor+adrian+nastase&hl=ro&sugexp=lttmo%2Cn%3D130&cp=13&gs_id=f&xhr=t&q=bibliotecaru++mentor+adrian+nastase&pf=p&sclient=psy-ab&rlz=1R2GGHP_roRO457&source=hp&pbx=1&oq=bibliotecaru++mentor+adrian+nastase&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=6d21ff6cf8be7e4f&biw=1280&bih=817&bs=1
Atât am găsit! Oricum scuzele rămân valabile! Eu nu atac orbește Biblio însă ai insinuat că EU din dușman mi-a devenit amică cea ce-i profund incorect plus altele pe care nu le bag în seamă... păcat deoarece te-am prețuit!

ghita1964 said...

Faci ce vrei cu postarea asta!

epolitikon.wordpress.com said...

Eu sunt curios sa vad ce are de spus seful viermilor :).

Asterisc said...

1. Ieri a fost Ziua Unirii. Niciunul dintre cei prezenţi la ceremonie nu a avut la rever cocarda tricoloră. În schimb, au avut-o oamenii de rînd, adică ciumpalacii.

2. Traian Băsescu vorbea la instalarea noului ministru de externe. Fiind şi dumnealui responsabil cu politica externă, se presupune că transmitea noului ministru direcţiile principale de acţiune în plan extern. Una din direcţii, după cum se vede, este aceea de atac la o ţară vecină şi soră geamănă. Cum altfel se poate interpreta gestul incalificabil al lui Traian Băsescu de a-l ataca pe unul dintre oamenii politici de dincolo de Prut? Este un lucru elementar, de bun simţ, cred că un abc la şcoala diplomaţiei de a nu jigni un om politic dintr-o altă ţară. Traian Băsescu nu se afla într-o cafenea, la o şuetă cu amicii, el se afla la sediul preşedinţiei, discursul său este văzut şi auzit în întreaga lume.
Să nu înţeleagă cineva că eu l-aş iubi pe Voronin sau că aş fi de acord cu politica sa! Noi, aici, putem să spunem orice despre Voronin. Dar Traian Băsescu, ca şef de stat, n-avea voie să facă un astfel de gest care-l descalifică!

3. În legătura cu armata. I-a jignit pe militarii care au fost la munci agricole! Păi, domnule Băsescu, aş prefera de 1000 de ori ca armata noastră să meargă la munci agricole decît să fie trimisă pe unde a înţărcat mutu iapa, să apere interesele americanilor. La muncile agricole nu era în pericol viaţa niciunui militar, dar prin Irak şi Afganistan mulţi tineri dintre ai noştri şi-au pierdut vieţile. Cu ce folos? Militarii pe care-i jigniţi acum sunt cei care n-au participat la invazia Cehoslovaciei şi nici nu s-au dus în Afganistan cînd ruşii au intrat acolo. Dar dv., domnule preşedinte, ne-aţi trimis fii să-şi piardă viaţa pentru cauze pierdute!

Bibliotecaru said...

@ ghita1964 said...
Uitaţi ce am găsit eu... LOL

http://nastase.wordpress.com/2011/11/13/raspunsuri-158/

alinamoise noiembrie 13, 2011 la 10:00 pm

Mi-a placut foarte mult acest raspuns al dvs. ”existenta unor obiective si a unul tel pe care ti le propui in timp.Iar secretul este sa te trezesti si sa te indrepti cu placere la munca. Totul e in van daca nu pui pasiune in ceea ce faci, daca nu crezi ca munca ta poate produce efecte pozitive pentru alti oameni.” Este ceea ce implineste fiinta umana cu adevarat. Iar in conceptia mea, dvs ati dat exemplul personal. Am sa ma explic.
Am facut parte din PSD timp de 14 ani (1992-2006) si am plecat fortata de evenimentele generate de alegerea lui Mircea Geoana la conducerea partidului. A fost o situatie deosebit de complicata (preluarea Organizatiei Bucuresti de catre Vanghelie, dezamagirea fata de atitudinea celui pe care intotdeauna l-am considerat mentorul meu – dl. presedinte Iliescu, tristetea generata de faptul ca nu va intelesesem la timp intentiile de modernizare si...


Cred că acum vă este evident că NU EU AM SPUS ACESTE VORBE.

Bibliotecaru said...

@ epolitikon.wordpress.com

http://www.youtube.com/watch?v=2nILH7dgmWU

Bibliotecaru said...

@ ghita1964

Era să uit...

V-am spus că nu aţi înţeles poezia, aţi luat-o personal ori eu spuneam altceva...

"din duşman amică" făcea vorbire despre America. :D Era vorba despre momentul 1989...

Bibliotecaru said...

@ Asterisc

Aştept şi eu cu dumneavoastră ca preşedintele să răspundă... Totuşi cred că este prea ocupat cu scrierea discursului... din păcate.

ADRIAN said...

Nu trebuie luat chiar asa in tragic. Dl presedinte sigur era nervos dupa ce gustase din toate vinurile daruite lui de catre Voronin si-si daduse seama prea tarziu ca sunt probabil otetite ... De ce i-ar fi tremurat altfel vocea ? :))

Asterisc said...

@Bibliotecaru
Am scris mai multe aici despre acest subiect.

Vasile, said...

Daca presedintele Traian ar fi fost si efectiv si comandant de nava concomitent cu aceea de Presedinte, in mod sigur cu atat de multe bine negre acumulate ar fi scufundat la propriu , de mult, celebrul petrolier Biruinta.

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
Cu siguranţă că un scandal cu Moldova ne lipsea... acum am putea să-l avem să fie scandalul multilateral dezvoltat.

Bibliotecaru said...

@ Asterisc

Lipsa tricolorului în piept mi se pare inexplicabilă logic. Ilogic mă pot gândi doar că acele costume costă mai multe mii de euro şi domniile lor nu vor să-şi găurească un Armani sau Hugo Boss.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Pe vremuri Diverits avea un spectacol numit Corabia Speranţei. Acolo era un cântecel care spunea aşa:

Navigăm cu bricul lui Ion
bricul lui Ion
bricul lui Ion
Până o să ne scufuscufundăm
scufuscufundăm
scufuscufundăm

Poate că a venit vremea scufuscufundării.

N. Raducanu said...

Cred ca ar mai fi cateva detalii de semnalat in scurtul discurs de ieri al presedintelui:
- ca i-a adus multumiri lui Baconschi pentru “modul in care si-a exercitat mandatul ca ministru”. Pai, asta implica si acceptarea cuvintelor insultatoare rostite de el la adresa celor nemultumiti ce manifestau!
- ca demisiile cerute de opozitie ar insemna “o Romanie neguvernata”. Dar ipoteza logica este ca demisiile celor ce au provocat nemultumirile inseamna ca se impune inlocuirea lor cu o alta echipa mai competenta, iar nu neguvernarea tarii;
- ca sunt “oameni ce au obiectivul de a crea dezordine si care astazi trebuie sa raspunda in fata legii”. Cine sunt oare aceste forte din umbra ce trebuie pedepsite penal? Prin asta poate sunt indirect amenintati Iliescu, Ponta, Antonescu, Dogaru etc. Doar daca conducerile partidelor din opozitie vor fi bagate la puscarie, sunt sanse ca PD-L sa castige alegerile!
Dar discursul de asta seara va fi si mai agresiv, caci stim ca presedintele nu e arbitru, ci de 7 ani e tot jucator!

Vasile, said...

In scurt time, toate televiziunile anunta ca Presedintele va face o noua gafa!
Sau poate cine stie e treaz sau s-a trezit!

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Până în 2009 alegerile parlamentare s-au ţinut în acelaşi timp cu cele prezidenţiale (desigur, la preşedinţi există şi un tur doi). Cu ocazia acestor alegeri se schimbă Parlamentul, Preşedintele şi, evident, Guvernul... nu a fost până acum niciodată o stare de neguvernare din cauza alegerilor.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Sunt absolut convins că speranţele oamenilor şi mass-media ca această "intervenţie" să fie ceva important... se va dezumfla. Vom avea iarăşi un discurs de tipul Opoziţia Este De Vină!

balbeck said...

Baaa,m-am plictisit,jos Basescu.Boc sa fie al doilea.Elena Udrea a treia,Igas pe urma,Funeriu dupa...si tot asa.M-am saturat de "astia".
Sa punem niste interlopi in locul lor,sa distruga tara de tot.

Bibliotecaru said...

Eu nu-mi doresc să se distrugă România...

balbeck said...

Mai e ceva de salvat?Greul de abia acum incepe.M-am saturat.Vroiam criza cand eram mic.Nu stiam ce e aia.Acum aud de ea.Dar tot nu o simt.Traiesc o criza.Nici nu stiu ce criza e,cred ca mai degraba e criza politica.Cred ca politicienii nostri sunt incompetenti.Dar cred ca nu se va schimba nimic in bine.Anul 2008 a fost cel mai bun,de cand respir pe planeta asta.
Cred ca totusi CA a fost bine cu PNL.

Bibliotecaru said...

Şi eu aştept să vină, măcar o dată, şi profesionişti. Am observat însă că deşi unii ies natural din sistem, numărul habarniştilor pare infinit, că nu se mai termină...

Foxcrawl said...

Vocea tremuranda a presedintelui a fost o chestie regizata. La fel ca si lacrimile. Basescu e tare, trebuia sa se faca actor, the Hollywood should take notice:)

Bibliotecaru said...

Eu cred că era răcit...

Asterisc said...

A fost o mare diferenţă de atitudine şi de ton între discursurile lui T.B. de marţi şi de miercuri. Dacă la instalarea ministrului de externe a atacat dur opoziţia, miercuri a fost mai concesiv, dar tot către destinaţia fixată de dumnealui va conduce corabia numită România.
Comentarii asupra declaraţiilor de miercuri.

Bibliotecaru said...

Domnul Băsescu nu prea înţelege că nu e treaba lui. Nici de-ar veni altul cred că nu ar înţeleg că nu este treaba lui, tocmai pentru că, în mod aberant, a tot fost treaba preşedinţilor până acum.

Bibliotecaru said...

Încă nu m-am prins cum se comentează pe acel forum...

Asterisc said...

@Bibliotecaru
Trebuie înregistrare, prin linkul din stînga sus, link pus şi aici.
Eventual, scrieţi-mi pe pagina de contact.

Bibliotecaru said...

:D
Am înţeles, prea complicat.

Vasile, said...

Biblio,

Diagnostic eronat,

Chiar daca aiureaza omul nu trebuie sa fie racit, la raceala deobicei tusesti !

Bibliotecaru said...

Ştiu şi eu? De la gripă nu am dormit de trei nopţi... încă un pic şi mă răcesc definitiv.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.