14 January 2012

Ceva la care mă aşteptam, gigacaloria scumpeşte benzina


Acum două luni vorbeam cu o doamnă economist spunând că scumpirea energiei va produce o creştere iminentă a inflaţiei. Concluzia mea era că procentul mic prognozat pe 2012 în ceea ce priveşte inflaţia nu este ceva cu şanse de reuşită.

Mi s-a replicat că se scumpeşte numai gigacaloria nu şi alte tipuri de energie.

Ei bine, din experienţa mea am ajuns la concluzia că nu există o scumpire a unei părţi din energie fără să se scumpească toate. Dacă se scumpeşte energia electrică, se va scumpi şi gigacaloria şi combustibilii de orice tip... De ce, pentru că în lumea de astăzi energia este sistemul de măsură a valorii de piaţă, aproape ca o unitate monetară.

Deşi muşcă puternic din buzunarele românilor, pentru scurt timp inflaţia ajută Bugetul de Stat, un RON slab faţă de euro şi dolar favorizează exportul şi defavorizează importul, ceea ce va însemna nu numai un echilibru bugetar dar poate conduce şi la revitalizarea economiei naţionale în zona producţiei agricole şi alimentare.

Iată ştirea.
Scenariu şoc pentru preţul benzinei. Dacă izbucneşte războiul din Iran, un litru de benzină va costa 9 lei! O spune oficialul unei companii petroliere din România. Între timp, benzinarii se întrec în scumpiri. În doar 13 zile, carburanţii s-au scumpit de trei ori. Aşa am ajuns ca, dintr-un salariu mediu, să ne permitem doar şase plinuri de benzină, în loc 10, ca acum trei ani.

Benzină mai scumpă
Benzină mai scumpă
Foto: econtext.ro

S-au scumpit benzina şi motorina, s-au scumpit de trei ori şi carburanţii în doar 14 zile.

Petrom a fost cel care a dat startul scumpirilor chiar în prima zi a anului. Până în prezent un litru de motorină costă mai mult cu 26 de bani, iar un litru de benzină cu 19 bani. Din păcate, scumpiri vor fi până la sfârşitul anului. S-ar putea ca benzina să coste chiar 7, 8 sau 9 lei pe litru.

În cazul în care preţul carburanţilor creşte, se scumpesc alimentele, electrocasnicele şi electronicele.

Şi agricultura va fi afectată pentru că cei care investesc în pământ, trebuie să dea mai mulţi bani pentru motorină şi astfel nu vor mai avea bani să-şi cultive pământul, sau să cultive mai mult decât au cultivat anul trecut sau în urmă cu mai mulţi ani.

(http://www.rtv.net/estimare-soc-un-litru-de-benzina-ar-putea-costa-9-lei_10658.html)

Este evident pentru mine că pentru gigacalorie trebuie să fie găsită o soluţie mai eficace din punct de vedere macroeconomic, dacă există o astfel de soluţie. Dar, dacă tot nu s-a găsit, dacă tot ne aflăm în poziţia declanşării inflaţiei cu poate peste 10% pe anul 2012, măcar guvernanţii să monitorizeze cu atenţie fenomenele economice ca să profite de cele câteva luni benefice pentru economia românească până ce populaţia nu va mai putea suporta inflaţia şi vor fi necesare măririle de pensii şi salarii.

Acum se vedea cât de important este ca statul să deţină sursele primare de energie. Vinderea resurselor de energie înseamnă pierderea suveranităţii asupra finanţelor. Macroeconomia are astfel de efecte perverse pe care guvernanţii noştri din cei 22 de ani pare că nu le-au ştiut.

2 comments:

Vasile, said...

Sa-l acuzam pe Nastase sau pe Basescu. Cel putin in era lui Basescu au primit 200 de milioane amenda...bani care se revad acum in costul ridicat pe litru la pompa!

Va spuneam acum citeva zile de dezastrul pe care la facut OMV PETROM in petrochimia romaneasca dupa modelul dezafectam tot ce nu-i profitabil, consumam numai titei romanesc , facem pretul la pompa cit vor muschii nostri.

Spuneam atunci ca din piata romaneasca a producatorilor singurii care achizitioneaza titei ,intr-un fel dupa piata, platind transport maritim ,descarcare la Constanta, storagee, transport titei pe sine sau pe conducta Compet sunt rusii de la Lukoil ,(rompetrolul aduc mai ieftin ,din resurse proprii cheltuieli doar pe transport maritim si inmagazinare in propriile facilitati)si de aici tendinta acestora ori de a ridica pretul ori de a inchide rafinaria din Romania ,urmand sa alimenteze nevoile statiilor din Romania cu produse de la rafinaria din Bourgas.

Lukoilul insa isi vede problemele rezolvate de OMV , la fel si kazacii de la Rompetrol care au ridicat si ei pretul la pompa imediat , bucurosi ca noi ne-am prostituat si am dat titeiul romanesc ieftin si mijloacele de rafinare europenilor de la OMV si cea mai performanta rafinarie lui Patriciu!

Bibliotecaru said...

Şi încă o dată se vede că pierderea activelor de stat fără un program de politică a industriei naţionale... a fost un lucru păgubos.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.