20 January 2012

Poliţia e ca noi!


Raportarea cetăţeanului la uniforma Poliţiei Române s-a schimbat în ultimii ani. Se observă cu ochiul liber că Poliţia nu mai este ca pe vremea lui Ceauşescu când se făceau bancuri cu miliţieni. Astăzi o bună parte din poliţişti sunt cuprinşi de amabilitate, politeţe chiar, unii sunt chiar spirite superioare, au replici inteligente, umor, acel ceva care te atrage într-o conversaţie. Nici uscăturile nu lipsesc, pentru că de nu ar fi, nici nu s-ar povesti. Totuşi poliţiştii nu mai au aroganţa de altă dată, s-au apropiat foarte mult de cetăţeni. Sigur că da, de când cu protestul poliţiştilor intrat în istorie cu acel "ieşi afara...!" şi aruncatul caschetelor, ei au devenit "de-ai noştri", cetăţeni ai patriei profunde, oameni călcaţi în picioare de sistem. Iată că, în timp ce jandarmii trosnesc în fiecare zi câte un cetăţean cu bâta (tonfa) pe spinare, poliţiştii se pregătesc şi ei de o mică grevă-protest pentru a-şi cere drepturile.

Iată ştirea:
Sindicaliştii din Poliţie i-au cerut ministrului de Interne Traian Igaş o întâlnire până, cel târziu, luni, în caz contrar urmând să demareze şi ei proteste, asemenea celor din învăţământ.
http://media.rtv.net/image/201201/w620/politisti_80569000.jpg

Foto: ziuaveche.ro

Poliţiştii se pregătesc să iasă şi ei în stradă. Înainte de asta, speră însă să obţină o întâlnire cu ministrul Traian Igaş. Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) vrea să discute cu Igaş despre trei puncte foarte importante privind respectarea relaţiilor de muncă, anume derularea procedurilor de negociere şi semnare a Acordului privind raporturile de serviciu, pentru poliţişti, a Contractului colectiv de muncă pentru personalul contractual şi rezolvarea, până la sfârşitul lunii februarie, a restanţelor financiare pe care MAI le datorează din 2011 personalului pentru norma de echipare şi diferenţa privind norma de hrană.

Dacă nu li se va acorda o întâlnire, poliţiştii vor să demareze o serie de proteste. "De şapte luni încercăm să avem o discuţie cu ministrul. Dacă nu vom avea niciun răspuns din partea MAI, luni după-amiază vom lua decizia organizării unor proteste, după o discuţie cu liderii din judeţe. Nu va fi o grevă, cei care vor protesta o vor face în timpul lor liber", a declarat Marin Gruia, preşedinte SNPPC, la Romania TV.

În perioada 25-27 ianuarie, Traian Igaş va participa, la Copenhaga, la lucrările Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, motiv pentru care a declinat o invitaţie în faţa Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor, pentru miercuri. El a precizat, însă, că după revenirea în ţară, le va sta deputaţilor la dispoziţie.
(http://www.rtv.net/ultimatum-pentru-igas-sindicalistii-din-politie-se-pregatesc-de-proteste_11668.html)
Sunt curios dacă vor ajunge până aici.

6 comments:

Asterisc said...

@Bibliotecarul

Vă salut!
Nu am ce comenta acum pe tema poliţiei. O să mă abat, deci, de la subiect. Aici n-am apucat să citesc ce scrieţi (o voi face pe parcurs), dar îmi place cum scrieţi pe alte bloguri. Mi-e teamă că scrieţi în zadar! Sper să mă înşel.
Poate voi mai reveni pe aici, dacă dialogul va fi dorit.

Bibliotecaru said...

@ Asterisc

Mulţumesc pentru aprecieri.

Vasile, said...

Acu nu ca ma iau de toti colegii cum de fapt nici nu vreau sa inhib pe cineva dar, din punctul meu de vedere , chiar cind scrie altfel de cum doresc eu Biblio nu o face in zadar.In zadar daca unii nu inteleg acest lucru!

Biblio, Daca politia iese in strada atunci va avea de-a face cu jandarmeria care depaseste ca numar pe politia , la o adica !

Asterisc said...

@Vasile

Mă refeream la ceea ce scrie pe alte bloguri, mai exact, pe cele ale politicienilor. Acolo este o lume mai aparte, în sensul că cea mai mare parte a cititorilor şi scriitorilor este partinică. În aceste condiţii, este greu de a-i clinti din credinţa lor, în ciuda unei argumentaţii logice şi documentate. Lucrul cel mai rău nu este că unii nu înţeleg, ci că nici nu fac efortul să înţeleagă ceva ce nu aduce elogii partidului lor. Dar, după cum observaţi, am spus "sper să mă înşel".

Nu ştiu dacă poliţia va ieşi în stradă. Atunci cînd a ieşit a fost bine urecheată de locatarul de la Cotroceni, mai ales că dezordinea s-a produs în lipsa acestuia.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Dacă Jandarmeria se bate cu protestatari pentru că apără liniştea publică, credeţi dumneavoastră sincer că Jandarmeria se va bătea cu Poliţia pentru că Poliţia încalcă liniştea publică? Nu aţi sesizat că domnul Băsescu, care reproşa Jandarmeriei că a lăsat Poliţiştii să arunce cu caschetele în Palatul Cotroceni... practic făcea din poliţişti, indirect, infractori sau măcar contravenienţi? Poliţia trebuie să iasă a doua zi în stradă, să apere şi ei ordinea publică...

La o adică...

Dacă Jandarmeria intră în cel mai mic conflict şi luptă intestină, devine evident că Jandarmeria este instrument al statului poliţienesc, instrument de poliţie politică.

Spre lauda lor, în întâlnirea precedentă dintre Jandarmerie şi Poliţie, Jandarmeria a fost o secundă mai inteligentă decât raţiunea limitată a preşedintelui enervat de sloganul "ieşi afară...". Domnul maior Gogu şi alţii asemenea nu sunt chiar luaţi de pe stradă şi făcuţi cadre, au studii, au experienţă...

Vasile, said...

Asterisc,

Simpania este de multe ori nepartinica, doar in viata de mai indragostim si de urate nu numai de frunoase , si cumlea constatam ca uratele nu sunt mai cinstite decit frumoasele , nu-i asa?
Aveti dreptate eu mai scriu si pe blogul dl. Nastase , acolo simpatia apropape colectiva este pro Nastase, dar asna nu inlocuieste logica unora care scriu acolo din dispret pentru putere!

Biblio,

Eu am sa-ti propun un posibil scenariu, un miting PDL , in care circa 20 de mii de persoane , vor fi jandarmi in civili, si alti 20
in uniforme care-i vor casapi pe cei de pe margine, care pot si si ei politisti in civil!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.