23 January 2012

Românii din străinătate nu mai par aşa de "pro-Băsescu"


Cineva îmi spunea că Românii care protestează în străinătate sunt probabil copii membrilor USL plecaţi la studii. I-am răspuns că cei care au votat în 2009 sunt probabil copii membrilor PDL plecaţi la studii. Sunt prea multe jocuri politice şi nu mai poţi să vezi cât este conştiinţa şi cât este praful aruncat în ochi. Nu se poate însă să ne facem că nu vedem de frica unei eventuale manipulări. (asta are legătură cu finalul...)

Şi acum ştirile:
Madrid, Spania
Sub titlul "Sustinem manifestatiile din Romania!" organizatiile PSD Madrid si PC Spania au anuntat pe o retea de socializare ca organizeaza sambata, 21 ianuarie, la ora 12, in fata Ambasadei de la Madrid, o concentratie de sustinere a manifestarilor de protest din tara transmite Romanul din Spania citat de Romanian Global News.

Trieste, Italia
Un grup de studenţi români aflaţi la studii în oraşul Trieste au protestat miercuri, 18 ianuarie, în semn de solidaritate cu românii pe străzile din România, în ultimele zile.
"Am organizat cu colegii mei de Erasmus un protest în Trieste, Italia, pentru a solidariza cu protestatarii din România. Cu noi au mai protestat turcii şi germanii", scrie Daniel Cateliu, student român în Italia, citat de Realitatea.
Iată câteva din sloganurile studenţilor români: “Demnitate”, “Europa e cu voi”, “România e acasă”, “SOS România moare”, “Vrem să construim o ţară ca afară”. Studenţii au fluturat steagul României.
Duminică, 22 ianuarie, Asociaţia Românilor din Italia a anunţat că va picheta sediul Ambasadei României de la Roma scrie Gazeta Romaneasca.

Bruxelles, Belgia
In fata Ambasadei Romaniei din Bruxelles va avea loc o manifestatie de protest sambata, 21 ianuarie 2012 incepand cu orele 15 transmite Rombel citat de Romanian Global News.
Si romanii din Sparta, Grecia, sunt de acord cu revendicarile protestatarilor din tara si au depus si ei lista lor
Mitingul de solidaritate de la Ambasada României, anunţat a fi desfăşurat miercuri, 18 ianuarie a.c. de români din Sparti s-a transformat într-o întâlnire între reprezentanţi ai Secţiei Consulare, respectiv Consulul Nicolae Anton şi un grup de români veniţi în Capitală din judeţul Lakonia. Mai mulţi români din Sparti intenţionau să efectueze o deplasare cu autocarul la Atena şi să efectueze un miting în faţa Ambasadei României la Atena în semn de solidaritate faţă de românii care demonstrează acasă de 7 zile.
Datorită faptului că nu exista autorizaţie pentru acest miting precum şi de teama de a nu se produce incidente nefericite, românii din Sparti au renunţat la ideea de a veni în număr mare la Atena cu ajutorul unui autocar şi s-au rezumat la a-şi trimite în Capitala Greciei doar reprezentanţii. În acest context, acţiunea s-a rezumat la vizita câtorva români din Sparti şi Korinthos la Ambasada României la Atena acolo unde au depus şi un memoriu – mesaj pentru românii de acasă pe care RoMedia.gr îl redă în totalitate pentru cititori:
„PROTEST: Grupul de români din oraşul Sparta care ne-am prezentat la sediul Ambasadei României din Republic a Elenă depunem acest protest de solidaritate pentru fraţii noştri care protestează în România. Noi grupul românilor din Rep. Elenă suntem în total de acord cu demonstraţiile care îşi exprimă nevoile şi necazurile care îi apasă pe fraţii români. Nu vă lăsaţi intimidaţi de trupele actualului sistem. Noi de aici din Grecia vă susţinem şi dacă este nevoie vom veni să punem umărul la răsturnarea acestui Guvern. Noi cerem demisia actualului preşedinte împreună cu tot staff-ul lui. Acest om împreună cu toată şleatca lui au întors poporul cu faţa la pământ şi calcă pe noi. Vrem să ne întoarcem la pământul nostru natal, acolo de unde am plecat dar ca să putem face acest lucru trebuie să ne facă loc actuala putere adică să plece de la conducerea statului. Fraţi români, noi suntem alături şi numai prin unitatea neamului românesc putem înfrânge şi înlătură dictatura sistemului care este format din 19900 şi care ne-a adus în situaţia în care suntem. Plecăm din ţara în care am crescut. Ne-au despărţit familiile! Ne-au despărţit de părinţii noştri şi de copiii noştri care au rămas victimele actualului sistem politic care gândeşte că sunt plantaţi şi nu mai pot fi dezrădăcinaţi de nimeni. Fraţi români, vă spun că numai noi poporul îi putem mişca din locul unde sunt şi dacă va fi nevoie chiar se merită să plătim cu preţul vieţii, să putem trăi alături de cei dragi, vă transmitem că suntem alături de cei dragi, vă transmitem că vă suntem alături.”, este mesajul depus de români miercuri.
Întâlnirea a avut loc în termeni civilizaţi, având loc o discuţie lungă între membrii delegaţiei şi oficialii români. Au fost discutate problemele românilor din Republica Elenă dar şi situaţia din Romania.
Din informaţiile pe care le deţinem, românii nu au renunţat la ideea organizării unui miting de solidaritate. Pentru moment, români din Sparti se gândesc să revină la Atena duminică la prânz, între 12.00-14.00, deplasare însă nesigură pentru moment scrie Ana Ţuţuianude la RoMedia.gr
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4425-miscari-de-protest-si-la-romanii-din-europa.html)

Acum cativa ani, diaspora (in general) si Montreal (in special) dadea procente aproape de 100% in favoarea lui Traian Basescu, atat la alegerile prezidentiale (2004 si 2009) cat si la referendumul din 2007 privind demiterea sa din functia de presedinte al Romaniei.





Anul 2012 a adus insa si o schimbare de optica a unei parti a romanilor din Montreal, odata ce, in ciuda unui ger care sambata, 21 ianuarie, a ajuns cu factorul vint si in jur de -26o, un grup de romani s-a ambitionat sa reziste frigului pentru a cere, in fata Consulatului General al Romaniei de la Montreal, demisia din functie a lui Traian Basescu si a guvernului Emil Boc, precum si alegeri anticipate.

Miting de solidaritate romanesc si la Montreal la - 26o : ’’Viermii si ciumpalacii din Canada’’ solidari cu cei din tara
Este adevarat ca numarul total, insumat, al celor ce au venit la protest nu a depasit 25 - 30 de persoane (un protestatar venind chiar din orasul Quebec), dar pana la urma, vorba aceea, ’’gestul conteaza’’. Mai ales ca, din cauza gerului, cei stransi in fata Consulatului s-au vazut nevoiti sa se imparta ’’in ture’’, intrand pe rand sa se incalzeasca in sediul unei banci de la parterul cladirii.
Iar gestul romanilor de la Montreal, atatia cati au fost, spune ca pana si cea mai infocata dragoste se stinge daca ’’subiectul’’ greseste intr-una si (eventual) o mai face si premeditat...
Povestea manifestatiei ’’montrealeze’’ de sustinere a mitingurilor anti-putere din Romania a inceput cu initiativa lui Lucian Ivanov de a organiza un miting de sustinere a protestatarilor din tara. Desi la Montreal un miting stationar (deci nu un mars de protest) nu necesita obtinerea unei aprobari speciale, Lucian Ivanov a anuntat totusi politia municipala cu privire la actiunea sa, iar apoi a creat pe Facebook o pagina dedicata acestei actiuni. Cei care au dat curs au scandat lozinci anti-prezidentiale, alaturi de drapelele Romaniei putand fi vazute pancarte inscriptionate precum ’’NO To Romanian Neocomunism! Demisia’’, ’’Jos Basescu si clanul lui! Viermii si ciumpalacii de la Montreal suntem alaturi de cei de acasa’’, ’’Romanii din Montreal, Canada, sunt solidari cu Piata Universitatii’’, ’’Ia-ti cocosul si puicuta/Si da la popor punguta’’, ’’Un pirat hidos si chior/Si-a batut joc de popor’’, ’’Pierdut clasa politica. O declar nula’’, ’’Iesiti afara si scapati de fiara. Nu mai vrem eroi’’, iar un copil a avut chiar propria pancarta – ’’Romania, trezeste-te! Eu sunt mic, dar tara mea e mare’’ (vezi foto). De remarcat prezenta extrem de precoce in politica a acestui copil, care si recunoaste ca e mic... Nu ca Emil Boc, care se crede in continuare mare...
Cu riscul de a ne repeta, precizam inca o data ca evenimentul a avut loc la Montreal, locul unde Basescu a avut, pana acum, procente de sustinere apropiate de 100%. Iar acum, dincolo de pancartele mentionate si drapelele ros-galben-albastre, a fluturat si un drapel egiptean adus chiar de o egipteanca (!), ca un semn ca ’’primavara araba’’ din 2011 a avut nevoie de aproape un an pentru a se transforma in ’’iarna romaneasca 2012’’.

Va fi greu de crezut ceea ce va vom spune in cele ce urmeaza, dar lipsa lui Traian Basescu din spatiul public romanesc al ultimelor zile si-a gasit explicatia! El a fost prezent la Montreal, ba chiar a luat parte la mitingul indreptat impotriva sa (vezi foto)! Explicatia? Un chipiu de marinar si o masca ’’a la Popeye’’ - si iata ca presedintele Romaniei si-a tinut cuvantul dat in 2004 romano-canadienilor si a vizitat Montrealul, probabil in ultima perioada a mandatului sau...

ADRIAN ARDELEAN, Ziarul ZIGZAG ROMAN-CANADIAN
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4431-miting-de-solidaritate-romanesc-si-la-montreal-la-26o-viermii-si-ciumpalacii-din-canada-solidari-cu-cei-din-tara.html)

După Londra, Viena şi Lisabona,ştafeta protestelor de solidaritate cu demonstratiile din tara au preluat-o comunităţile româneşti din Spania şi Franţa, transmite Romanian Global News.

Organizatorii mitingului de la Madrid au obţinut autorizaţie pentru doar 60 de minute, timp în care s-au asigurat că punctul lor de vedere va fi auzit şi la Bucureşti, transmite www.realitatea.net.

"Noi urmărim cu mare atenţie ce se întîmplă în România. De-asta şi astăzi am ieşit să facem această manifestaţie de susţinere", a declarat Marius Sîrbu, organizatorul mitingului.

Românii din Madrid nu se opresc însă doar la protestul de astăzi. Unul dintre organizatori spune că vor mai avea încă două zile în care vor fi alături de cei din ţară.
"Avem programat să solicităm autorizaţie pentru ziua de miercuri şi sîmbata care vine. Mesajul nostru a fost destul de clar: vă rugăm să ne scuzaţi, nu trimitem cît furaţi!", a mai spus Sîrbu.

La Strasbourg, în Franţa, în faţa consulatului Romaniei s-au adunat 40 de români. La plecare au promis că vor reveni şi săptămâna viitoare.

"Am vrut în primul rând să transmitem un mesaj comun şi să arată, că suntem civilizatişi că cei care au protestat în România sunt la fel ca noi", a declarat Oana Niculescu, organizatorul mitingului la Strasbourg.

Mai sunt anuntate manifestatii ale romanilor la Lisabona şi Zaragoza.

(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4432-proteste-de-solidaritate-si-in-spania-si-franta.html)


Pe fondul continuarii manifestaiilor de protest din Bucuresti, dar si din zeci de orase ale Romaniei, românii din Italia sunt solidari cu manifestanţii de acasa. Duminică, 22 ianuarie, începând cu ora 12.00, românii din Roma şi din împrejurimi sunt chemaţi să picheteze sediul Ambasadei României la Roma, din via Via Nicolo Tartaglia, 36 (cartierul Parioli), în semn de solidaritate cu manifestanţii care au ieşit în stradă în oraşele României, scrie gazetaromaneasca.com, preluata de Romanian Global News.

Asociaţia Românilor din Italia, alături de alte asociaţii, îi cheamă la manifestaţie pe toţi românii nemulţumiţi de politica guvernului Băsescu - Boc, pentru a cere numirea unui guvern tehnic la Bucureşti. Într-o scrisoare expediată membrilor şi simpatizanţilor de Asociaţia Românilor din Italia se spune:
"În aceste zile, românii au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Noi, românii din diaspora, suntem solidari cu cei care cer demisia celor care au adus ţara într-o situaţie catastrofală.
Toate ţările din Europa au luat măsuri de austeritate, dublate însă de măsuri de redresare şi creştere economică. În România au fost luate doar măsuri de austeritate. Au fost tăiate salariile, pensiile şi alocaţiile sociale, au crescut taxele, accizele şi TVA, au fost făcute concedieri în masă, au fost desfiinţate spitale, efectul fiind o catastrofă socială de proporţii. Jumătate din populaţia României se zbate în sărăcie, conform oricăror standarde, europene sau africane. Milioane de români şi-au luat lumea în cap şi au emigrat în căutarea unei vieţi decente. Dar nimeni nu a emigrat de plăcere.
Guvernul a declanşat un război contra populaţiei, pretextul fiind cerinţele FMI şi ale Uniunii Europene. Nu se ştie ce s-a făcut cu banii de la FMI şi UE, se ştie doar că generaţiile viitoare au fost amanetate în contul datoriilor făcute acum. Suntem datori vânduţi. În 1989, România nu avea datorii externe, acum avem o datorie externă publică şi privată de aproape 100 de miliarde de euro, faţă de un produs intern brut de 120 de miliarde de euro.
Banii împrumutaţi de la FMI nu au îmbunătăţit situaţia populaţiei,ci au fost folosiţi în beneficiul băncilor străine care au speculat dorinţa de bunăstare a populaţiei, în anii de boom economic. Acum sute de mii de români nu mai reuşesc să-şi plătească datoriile la bănci, iar Guvernul i-a abandonat, pentru a nu supăra grupurile financiare de lobby care dau bani partidelor. În acelaşi timp corupţia şi economia subterană au crescut, fiind evaluate la peste 30 de miliarde de euro.
România este pe ultimul loc la infrastructură în Europa, avem doar 300 de km de autostradă şi jumătate de gospodării fără acces la apă curentă şi canalizare. Agricultura şi industria naţională au fost puse la pământ, în timp ce importăm majoritatea alimentelor şi a bunurilor de larg consum.
Manevrele economice ale guvernului Boc au fost dictate de Traian Băsescu, şeful de la Cotroceni, care are controlul tuturor pârghiilor de decizie din statul român. Nu numai cei aflaţi azi la conducere sunt vinovaţi pentru această catastrofă. Toată clasa politică actuală are o responsabilitate. Politicienii nu mai reprezintă interesele alegătorilor lor, ci a celor care le finanţează campaniile electorale. Soluţia nu este înlocuirea PDL cu USL.
Considerăm că starea actuală a României impune numirea unui guvern tehnic, aşa cum s-a întâmplat în Italia. Un guvern tehnic care să nu mai fie controlat şi şantajat de grupurile de interese din economie şi finanţe. Un guvern care să scoată ţara din criză.
Români, veniţi alături de noi pentru a participa la renaşterea României!"





Protest si la Padova
La initiativa Nonei Evghenie, consilier ales în primăria Romei pe listele Partidului Democrat, un grup de români din Padova picheteaza duminică Prefectura oraşului, “în semn de solidaritate cu manifestanţii din România”.
Organizatorii protestului sunt: Daniela Sanduc (badante), Ovidiu Bozga (informatician), Iosif Ungureanu - Preşedintele “Associazione Europea per i Diritti dell'Uomo”.
Protestatarii români din Padova vor manifesta între orele 14:00 şi 18:00, concomitent cu desfăşurarea protestului organizat la Roma de ARI (Asociaţia Românilor din Italia) şi vor cere “demisia Preşedintelui Băsescu şi un Guvern tehnic”.

Nona Evghenie anunţă că a fost creat un grup de susţinere pe Facebook, în care românii din Peninsulă îşi manifestă susţinerea faţă de protestatarii care au coborât în piaţă, la Bucureşti şi în alte oraşe: “În mai puţin de două zile, au afost adunate 640 de adeziuni”.

Protestul de duminică, ţine să precizeze Nona Evghenie, “nu are nicio culoare politică şi a fost organizat de conaţionalii mei, rolul meu fiind acela de a-i ajuta din punct de vedere organizatoric , ţinând cont de faptul că le susţin mesajul”.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4433-romani-din-italia-solidari-cu-cei-din-tara-picheteaza-ambasada-romaniei-de-la-roma.html)
Politica putea să renunţe la a transforma România în Absurdistan când versiunea era aşa:

Spitalul De Urgenta - Lasă-ne


De ce abuzul politic a trebuit să genereze asta?

Spitalul de Urgenta - Lasă-ne Base


Eu rămân fidel credinţei mele iniţiale, rezonez cu arhitectul Alexandru Andrieş, asta de 20 de ani, pentru că se potriveşte cu orice regim...

Murphy

O fi politica bună, nu-i vorbă,
Dar eu pe cuvînt că m-am săturat !
De doi ani doar cuvinte umflate,
Şi-n rest prea puţine chiar s-au schimbat...
Liftul nu merge, pe scară e beznă,
Văd cozi mai mari la preţuri mai mari...
S-a mutat circul în tubul catodic,
Noi - elefanţi, ei - parlamentari !

Se poate mai rău ?
Se poate mai rău ? Se poate !
Se poate mai rău ?
Se poate mai rău ? Se poate !

Cine-a fost de vină, tot nu se ştie,
Cine-i de vină ştim toţi, nu-i aşa ?
Da' nu spunem tare, vorbim pe la colţuri,
Să nu ne-audă, cumva, cineva...
Aşteptăm minuni, vrem mereu ajutoare,
Avem în gît 500 de watti.
Ne trebuie trenuri întregi de cărbune
Şi primim în schimb mineri supăraţi !

Se poate mai rău ?
Se poate mai rău ? Se poate !
Se poate mai rău ?
Se poate mai rău ? Se poate !

Ştiu, o să-mi spuneţi c-avem paşapoarte
Şi că ni s-au deschis o mie de uşi,
Da' uite c-am plătit la hotel, pentru-o noapte,
Un Eminescu şi patru Brâncuşi !
Mă doare stomacul de-atîta minciună
Şi la farmacie n-au nimic, zău,
Da' măcar pot să cînt, deşi nu cred să-mi treacă:
Zîmbeşte, mîine va fi mai rău !

Alexandru Andrieş - Murphy


De 20 de ani la fel... doar mineri au astăzi altfel de uniformă...

Şi, înlăcrimat de gazele lacrimogene din piaţă, Interesul Personal, în permanent război cu Conştiinţa, izvorăşte în ţipete belicoase ce vorbesc cu glas sfâşiat spre Politica Românească.

FĂRĂ NUMĂĂĂĂĂĂĂR! Manea pe bune, nu contrafăcută cum se poartă astăzi pe la petrecerile politicienilor cu ştaif.

GENERIC - BANII NU ADUC FERICIREA

6 comments:

Vasile, said...

Stai,.... ca e o chichita, daca revocatul rep. al romanilor din strainatate va primi revocare la revocare?

Bibliotecaru said...

Nu m-am prins cine şi ce revocare.

gabriella said...

"Mă doare stomacul de-atîta minciună
Şi la farmacie n-au nimic, zău,
Da' măcar pot să cînt, deşi nu cred să-mi treacă:
Zîmbeşte, mîine va fi mai rău !"...geniale versuri si adevarate.

Bibliotecaru said...

Şi asta de 20 de ani de când au fost scrise.

Vasile, said...

Pai minutea tine trei zile, hai sa-l vedem pe urmas, diaconescu , who ever ,instalat si mai vedem sau mai vorbim!

Bibliotecaru said...

Păi probabil că astăzi, pe la prânz, va depune jurământul.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.