17 January 2012

Şi cei mai bogaţi ajung la fundul sacului


Când porţia e mică, consumi cu parcimonie şi atenţie la viitor. Când sacul e mare, el nu mai pare să aibă fund... dar la un moment dat se ajunge brusc şi la fundul sacului. De regulă, când ajungi la fundul sacului mare... nu mai îşi are sens zgârcenia, e deja prea târziu.

România are un singur lanţ de supermarket cu capital românesc, restul sunt cu capital străin...

Ştire:
Lanţul de magazine Mic.ro, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, se închide marţi.

Reţeaua de peste 700 de magazine, dezvoltată în mai puţin de doi ani, îşi închide porţile din cauza managementului defectuos, a preţurilor ridicate şi a expansiunii prea rapide, potrivit puterea.ro.

http://media.rtv.net/image/201201/w620/dsc_0882_82341300.JPG
Reţeaua mic.ro s-a lansat în urmă cu doi ani
(FOTO: Elena Crăescu)

Nici celelalte afaceri ale miliardarului Dinu Patriciu nu merg prea bine. Cotidianul "Adevărul" şi tabloidul "Click" se confruntă cu mari probleme, după ce numai anul trecut, cinci firme au solicitat falimentul Adevărul Holding din cauza neachitării datoriilor.

În plus, "Fundaţia Dinu Patriciu" le-a adus la cunoştinţă studenţilor români aflaţi la studii în străinătate că se sistează programul de burse, chiar în mijlocul anului de studiu. Motivul invocat: fundaţia vrea să investească în alt proiect.
(http://www.rtv.net/magazinele-din-reteaua-mic-ro-se-inchid-astazi_10997.html)
Este cea mai prostă veste economică pe care am primit-o pe acest an.

13 comments:

Anonymous said...

Nu-i va plange nimeni...Eu n-am inteles totusi de ce a cumparat Patriciu si tzeapa aia de Minimax Discount (?). La momentul respectiv (vara 2011) se stia ca-i Mic.ro e in rahat si ca Minimax Discount e o alta fata urata, cheala si fara dinti.

Vasile, said...

Acum a dezvoltat o retea de magazine dupa propria dansului politica si inteligenta , nu a mai preluat un mare combinat petrochimic la pret de rabla , nu a devalizat conbinatul de partea petrochimica , reinvestind profitul din vanzari in rafinare!

Acum acest lant de magazine nu a mai avut suportul politic al liberalilor pina in 2000 sau al lui A. Nastase si DIP dupa, a fost propriul lui copil care s-a dovedit un avorton!

A platit oare sau va plati spatiile inchiriate in care au avut locatia cele 700 de micro?

epolitikon are dreptate nu-i va plage nimeni, mai ales ca preturile erau ca la supermarket!

Bibliotecaru said...

A fost o şansă de a prelua piaţa de supermarket. Vroiam şi să iau nişte cărţi la jumătate de preţ de acolo şi am tot amânat.

Anonymous said...

Va salut si un an nou mai bun
Aurelio texanu

Anonymous said...

@Vasile
Patriciu mai are un "avorton", si anume Adevarul.

Referitor la preturi, nu pretul cel mai mic e totul, putea de exemplu sa speculeze sentimentul national al unora (deloc putini) si sa comercializeze sa zicem 99% produse "made in Romania", mai ales ca grosul produselor erau alimentare, deci lucruri pe care in le mai producem si noi, dar la Mic.ro gaseai castraveciori din Vietnam...

Dezvoltarea lantului a fost complet ineficienta si paguboasa pentru actionari. Dar probabil ca si asta a fost o parte din concept, ca unii actionari sa-i pacaleasca pe altii, cine stie...

Si trei la mana, nu stiu in ce masura sefii de departamente si buyerii au trecut pe la detectorul de minciuni dar daca n-au facut-o, e si asta o cauza!

Bibliotecaru said...

@ Aurelio texanu
Numai bine vă doresc şi eu.

Bibliotecaru said...

@ epolitikon

Presa mai are încă publicaţii cu capital românesc... cu supermarketurile e mai greu. Sigur, despre asta vorbea şi eu, despre faptul că un supermarket românesc ar fi fost normal să promoveze produsele româneşti, şi de aici ar fi venit şi câştigul.
Chestiunea, aşa cum observa şi articolul, este că expansiunea lanţului de magazine s-a făcut prea rapid şi, aşa cum observaţi dumneavoastră, fără să există o campanie de construire a sensibilităţii "cumpără de la român, cumpără româneşte".

Vasile, said...

Eu cred ca pretul este totusi aproape totul, la supermarketuri smecheria este simpla ,cartelul a explorat si separat pe fiecare supermarker anumite produse care te atrag prin pret, si este cam greu sa navigi prin tot lantul de supermarketuri cu un program al preturilor pentru ati face aprovizionarea cu pretul cel mai apropriat dar nici o data acela corect.

In vecinatatea mea sunt mai multe laturi si inzecit alte bacanii de cartier.
Kauflandul cu reducerile spectaculoase de preturi spre finalul zilei sau saptamanii este cel mai scump , dar iti ofera generos o mare varietate de produse, Minimaxul este indecent la pret dar si la varietatea ofertei, chiar in comparatie cu bacaniile de cartier dintre care culmea multe se aprovizioneaza si de la cash & carry, daca in oferta mai pui si locatii care se aprovizioneaza direct de la producator cu un adaos mic comercial ajungi de exemplu la un magazin cu patron turk unde calitatea este sus la fel si pretul sau la alt turk cinstit care caistiga prim dever , si are magazinul "in drum", preturile excelente , acceptabile de cei saraciti si inacceptabile de cei inbogatitii din supermarketuri!

Vasile, said...

epolitokon,

correct!

Cind la numit acolo pe Grigore am inteles ca Patriciu a schimbat tabara!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Eu cred că primul criteriu este vecinătatea. Cine are maşină şi are mai multe de luat, se gândeşte la preţ şi la calitate. Acest lanţ mic-ro nu se compară cu piaţa de hipermarket... dar se poate compara cu băcănia din cartier. Dacă omul are de luat o pungă de făină, se duce lângă locuinţă, dacă are de luat un coş de produse, se va duce două trei străzi mai încolo, fie pentru că sunt toate la un loc.

Strategia cu produsul românesc poate da roade, mai ales că aduce indirect un ban în bugetul ţării şi buzunarul românilor.

Vasile, said...

Pai asta am cam spus si eu si cu un adaos de altceva!
Observ ca se face caz de produsul romanesc, despre care produs este vorba de rosii , castraveti ,pai alea bune le producem sezonier daca vrei o portocala o lamaie un strugure,o capsuna o cireasa ,...un nustiue ce hai o piersica sau o caisa ce faci, iti pui pofta-n cui , si daca n-ai cui?
Apoi avem gama de produse romanesti identice sau daca vreti dupa criterii europene, curat murdar coane Iankule, avem unturi iaurturi in general produse lactate , care nu sunt nici pe departe similare cu ce mai gasesti pe la micii producatorii autentici,si uite ca imi reaminesc din nou , sa-mi fie scuzate gusturile pre si post decembriste dar parca prea multe ne lipsesc dupa piata interna , nu credeti,sau poate va ieste dor de o vitrina causista cu conserve de fasole verde si mazare boabe ?

Bibliotecaru said...

:D

Nu despre aceasta este vorba... bineînţeles.

epolitikon said...

Cred ca trebuie sa mentionam mai des acest "cumpără de la român, cumpără româneşte".
Politicienii n-au voie sa spuna asa ceva pentru ca i-ar pune UE la zid dar noi romanii educati putem si trebuie sa spunem asta.
In fond, asta-i diferenta intre statele bogate care detin corporatii puternice si statele piete de desfacere care detin forta de munca ieftina.
Capitalul!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.