02 January 2012

Supărare, supărare, dar de ce numaidecât demisia?


În Arad se lasă noaptea...



Oarecum ciudat, dat fiind perioada între Crăciun şi Anul Nou, demisia domnului Falcă din funcţia de conducere pe care o avea în PDL Arad a trecut destul de neobservată. Am tot aşteptat o justificare reală a gestului... dar ea nu a venit.
Potrivit unor surse din PDL Arad, la o şedinţă a filialei care a avut loc zilele trecute, Gheorghe Falcă a avut dispute cu alţi membri din conducerea organizaţiei judeţene pe tema nominalizării candidatului la conducerea Consiliului Judeţean, primarul Aradului ameninţând că îşi dă demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei.

Ulterior, afirmă sursele citate, Falcă s-ar fi prezentat la partid cu demisia scrisă, exprimându-şi dorinţa de a rămâne simplu membru, însă nu ar fi primit răspunsul preşedintelui PDL Arad, Gheorghe Seculici (care este chiar socrul său), dacă demisia îi este sau nu acceptată.

Aceleaşi surse afirmă că în ultima perioadă în filiala judeţeană ar fi apărut neînţelegeri între Falcă şi alţi membri din conducere, inclusiv socrul său, pe tema desemnării candidatului pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Arad la alegerile din 2012.

Falcă ar fi susţinătorul actualului preşedinte, Nicolae Ioţcu, în timp ce alţi membri importanţi îl susţin pe socrul său, preşedintele PDL Arad.

Seculici, care a mai fost preşedinte al CJ Arad şi în prezent este consilier judeţean, şi-ar fi exprimat intenţia în partid de a candida pentru această funcţie.

În şedinţa PDL Arad la care au apărut disputele Falcă ar fi susţinut că Ioţcu se plasează cu câteva procente în faţa lui Seculici în sondajele partidului şi că acesta ar fi motivul pentru care l-ar susţine pe actualul preşedinte al CJ Arad.

Tototdată, Falcă ar fi ameninţat că nu va face tandem cu socrul său la alegerile locale pentru că o candidatură în familie ar crea o imagine negativă în presă şi ar fi spus că va renunţa la cursa pentru Primărie dacă Seculici nu renunţă la ideea de a candida pentru şefia CJ.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a confirmat, vineri, existenţa demisiei scrise.

"Gheorghe Falcă şi-a depus în scris demisia, însă prefer să nu fac comentarii până când nu aflu motivele", a spus Seculici.

Întrebat dacă demisia poate avea legătură cu discuţiile privind desemnarea candidatului la CJ, Seculici a spus că "este posibil" şi a confirmat că au existat "unele discuţii mai aprinse", însă nu a oferit informaţii suplimentare.

Gheorghe Falcă nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri.

Primarul Aradului, aflat la cel de-al doilea mandat, este căsătorit cu fiica lui Seculici, Ela, iar naşul lor de căsătorie este preşedintele Traian Băsescu.

Falcă este judecat pentru fapte de corupţie, în legătură cu vânzarea unui teren al municipalităţii unui apropiat al familiei, la un preţ considerat de către procurorii DNA ca fiind sub preţul pieţei.
(http://www.mediafax.ro/politic/gheorghe-falca-si-a-prezentat-demisia-din-conducerea-pdl-arad-9112925)
Apoi au venit comentariile...
PDL Arad este pe un butoi de pulbere după ce prim-vicepreşedintele Gheorghe Falcă a anunţat că şi-a dat demisia din funcţie, pe fondul războiului fratricid pentru desemnarea candidatului la Consiliul Judeţean Arad (CJA).
Surse din PDL au precizat pentru www.newsar.ro că de vină pentru situaţia tensionată din interiorul partidului ar fi preşedintele Gheorghe Seculici, care ar avea acceptul Bucureştiului şi este sprijinit de parlamentarii PDL de Arad să fie desemnat ca şi candidat la şefia CJA anul viitor. De cealaltă parte, Gheorghe Falcă s-ar fi pronunţat pentru continuitate, adică pentru redesemnarea lui Nicolae Ioţcu drept candidat al PDL la preşedinţia CJA. Gheorghe Falcă a avut în acest sens o întâlnire cu consilierii locali municipali ai PDL (membri ai Biroului Permanent Municipal), cărora le-a comunicat decizia sa. Liderul PDL n-a dorit, iniţial, să facă prea multe precizări pe marginea acestui aspect.
„Nu facem politică acum, pe final de an. Nu doresc să comentez nimic vizavi de ceea ce m-aţi întrebat”, a declarat Gheorghe Falcă pentru glsa.ro.

http://www.newsar.ro/root/PD-L/pedele.jpg

„Unii ar trebui să conştientizeze că vine şi vremea când ar trebui să se retragă”
Interesant este faptul că demisia lui Gheorghe Falcă din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL Arad – deci, din cadrul Biroului Permanent Judeţean – îl ajută doar aparent pe Nicolae Ioţcu, în realitate fiindu-i folositoare lui Gheorghe Seculici! Biroul Permanent Judeţean fiind forul care desemnează candidatul la şefia CJA, lipsa votului lui Falcă şi a influenţei pe care acesta o are asupra colegilor săi ar putea încheia balanţa în favoarea desemnării lui Gheorghe Seculici drept candidat la şefia Consiliului Judeţean Arad. Asta nu înseamnă că Gheorghe Falcă ar fi lipsit de putere în partid. Să nu uităm că acesta a redevenit membru al Biroului Permanent Naţional, unde însă dă de un alt partizan al lui Gheorghe Seculici: Constantin Traian Igaş. Legat de disputa dintre Seculici şi Ioţcu, surse din PDL Arad au precizat pentru www.newsar.ro că „unii ar trebui să conştientizeze că vine şi vremea când ar trebui să se retragă”, cu trimitere directă la Gheorghe Seculici.
De remarcat, că surse din interiorul PDL Arad indică faptul că s-a discutat şi de o posibilă plecare a lui Nicolae Ioţcu din partid, alături de o serie de primari. Acesta ar putea să treacă la USL, lucru care ar garanta Uniunii Social Liberale că va deţine şefia Consiliului Judeţean Arad începând din 2012.
De asemenea, s-a discutat şi despre o posibilă plecare a lui Gheorghe Falcă la UNPR, lucru neconfirmat însă de surse credibile.

Falcă: „Demisia mea a creat deja o reacţie în rândul membrilor partidului”
UPDATE/ Legat de demisia sa, Gheorghe Falcă a precizat: „Deoarece au apărut în presă unele speculaţii legate de demisia mea din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL Arad doresc să aduc unele precizări: În data de 17 decembrie 2011 mi-am depus demisia scrisă din funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene a PDL Arad. Motivul îl constituie faptul că membrii Biroului Permanent Judeţean al PDL Arad nu au decis, conform calendarului stabilit, candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
Demisia mea din funcţia de conducere pe care am deţinut-o până pe data de 17 decembrie a creat deja o reacţie în rândul membrilor partidului, astfel că în data de 14 ianuarie 2012 a fost convocată o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean. În cadrul acestei şedinte se va realiza o analiză a celui mai recent sondaj, comandat de PDL Arad, sondaj în care pe judeţul Arad PDL are 44% din intenţia de vot, iar domnul Nicolae Ioţcu ar fi ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean de peste 65% dintre arădenii care s-ar prezenta la vot, surclasând clar candidaţii USL. Prin urmare, sper că în şedinţa din 14 ianuarie, Biroul Permanent Judeţean să confirme candidatura domnului Nicolae Ioţcu la conducerea Consiliului Judeţean Arad”.
(Orlando Toader http://www.newsar.ro/mirajul-candidaturilor-razboi-fratricid-cu-demisie-la-varf-in-pdl-arad-update-declaratie-falca)
Este un val de plecări spre UNPR, aproape de neînţeles pentru mine, mai ales că cei de acolo nu prea sunt oamenii care să poate lua politicieni de la PSD, PC, PNL, PDL... Poate şi UDMR în curând, de ce nu. Ceva se întâmplă aici şi nimeni nu scapă o informaţie în acest sens. Ciudat.

4 comments:

admin said...

falca trebuia schimbat, si nu va fi singurul baron local inlocuit. pdl vrea sa ajunga la alegeri fara ghiulele legate de picioare

Bibliotecaru said...

Stimate domn,
Jocul este în Arad invers, domnul Falcă trage PDL-ul în alegeri şi nu PDL-ul pe domnul Falcă.

Domnul Falcă nu va avea probleme cu realegerea ca primar. În schimb, fără domnul Falcă, candidaţii parlamentari ai PDL vor avea mari probleme. Dacă domnul Falcă va trece la UNPR, PDL-ul va fi înlocuit de UNPR în Arad.

"Partidul" vrea să pună la Consiliul Judeţean un candidat care nu-i este tocmai opus intereselor domnului Falcă şi totuşi... Domnul Falcă nu-şi poate da demisia prin renunţarea la PDL, de aceea a renunţat numai la funcţia din partid (la fel ca primarul Piedone din PC). Părerea mea este că acest gest anunţă faptul că nu va candida sub "aripa" PDL. Întrebarea este "de ce?".

Stimate domn,
Fără dl. Falcă PDL va avea foarte mari probleme. Lipsa acestor tipuri de ghiulele, altfel un lucru poate moral, va provoca însă micşorarea dramatică a numărului de parlamentari.

Personal cred că domnul Băsescu pregăteşte un PDL-2, adică UNPR-ul şi alte formaţiuni mai mici, care să preia:
1. electoratul PDL care a trecut la stânga din cauza crizei.
2. toate "numele" care vor să părăsească USL-ul, dintr-un motiv sau altul.
3. toţi cei ce pot fi şantajaţi să părăsească USL-ul
4. "ghiulele" (cum spuneţi domnia voastră) de peste tot (asta şi pentru finanţare)

Speranţa domnului Băsescu este că actuala alianţă politică, care guvernează sub bagheta domnului Boc, să supravieţuiască şi după 2012.

Desigur, o supoziţie nu înseamnă şi adevărul. Aş vrea să aud adevărul, dar nu-l spune nimeni.

nimrod said...

Bun găsit, Biblio!

Off topic: râd de mă tăvălesc. Sebastian Lăzăroiu zice că va urma o alianţă PSD-PDL-UNPR, adică FSN, cum ar veni. Altfel, după cum se exprima chiar în dimineaţa asta o piţipoancă pe un canal tv plin de ifose, între două ştiri cu ţigani, anu' ăsta se împlinesc treisprezece ani de euro scriptural (sic!).
O să aveţi de treabă la greu...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
:D
Domnul Lăzăroiu a uitat să spună că în 2012 alegerile vor fi dominate de revenirea în forţă a PNŢ şi a Partidului Monarhist Republican.

Eu cred că a fost influenţat de domnul Crăete care l-a făcut pe domnul Băsescu împărat, şi mai multe nu...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.