23 February 2012

Corbii cu gulere albe


România începe să miroasă a stârv şi poate de aceea se rotesc în jurul nostru tot felul de "sanitari" pregătiţi să desfacă după oase româneşti România.

Voi începe cu o poezie scrisă de Arthur Rimbaud cu aplicaţie în Franţa... dar se potriveşte şi la noi.

Corbii de Arthur Rimbaud

Cînd, Doamne-i, pajistea-ngheţată,
Cînd în pustii cătune-acu
Tac clopote de seară, tu
Din ceruri mari fă să se-abată
Peste natura fără flori,
Ah, dragii corbi fermecatori.

Oşti stranii, ce ţipaţi severe,
Vă intră-n cuiburi asprul vînt !
Mari fluvii galbene urmînd,
Voi, peste căi vechi de durere
Şi peste gropi şi găuri, rar
Vă risipiţi, vă strîngeţi iar !

Peste cîmpii din Franţa,-n care
Dorm morţii de mai ieri, noian
Rotiţi-vă voi, iarna,-avan,
Ca trecătorii să măsoare !
Ai datoriei crainici, deci,
Funebru-alai ne fiţi pe veci !

Dar, sfinţi din cer, umplînd stejarul,
Catarg pierdut în seri de rai,
Lăsaţi voi silvia de mai
Celor din codru, secularul,
Prin iarbă-ascunşi, pe sub ogor,
De-nfrîngeri fără viitor.
Iată ştireacare mi-a provocat reacţia:
Vladimir Ionescu:
Istvan Székely, directorul pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, a susţinut, miercuri, la discuția cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, că piaţa internațională vrea de la Guvernul României să vadă determinare şi continuitate în procesul de consolidare fiscală şi cel de reformă structurală.

Oficialul CE a susținut că scopul Programului Economic al României este ”de a consolida capacitatea României de a se finanţa pe cont propriu de pe pieţele internaţionale”, a informat Guvernul.

Jeffrey Franks (FMI) și Istvan Szekely (CE)

”Piaţa nu se aşteaptă ca Guvernul să rezolve instant toate problemele, ci vrea să vadă determinare şi continuitate în procesul de consolidare fiscală şi cel de reformă structurală, mai ales în contextul economic internaţional”, a mai spus Istvan Székely, potrivit sursei citate.

De asemenea, șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a remarcat că România este la zi cu țintele asumate în relația cu Fondul.

”Trebuie să remarc faptul că în acest moment suntem la zi în ceea ce priveşte ţintele asumate, pe care le vom prezenta la sfârşitul lunii martie în boardul FMI”, a spus Franks.

La rândul lui, premierul Ungureanu a declarat jurnaliștilor că România este ”pe cale de a se pregăti” pentru orice șoc extern.

”Economic, ţara este, în momentul de faţă, pe cale de a se pregăti foarte bine pentru a rezista oricărui posibil şoc economic extern. Către asta, de fapt, tindem, în aşa fel încât siguranţa noastră să poată determina apariţia unei Românii atractive pentru investiţiile străine, atractive în general în Europa, într-o Europă care, după cum vedeţi, are destule probleme de înfruntat”, a susținut Mihai-Răzvan Ungureanu.

De asemenea, el a discutat cu reprezentanții FMI și CE ”despre modul în care am putea flexibiliza hotărârile unor guverne naţionale în interiorul Uniunii Europene, pentru a accepta forţa de muncă românească în propriile pieţe naţionale”.

”Avem nevoie ca Uniunea Europeană, mai ales statele reticente la importul de forţă de muncă românească să înţeleagă două lucruri: că face parte dintre libertăţile esenţiale, din filosofia esenţială a Uniunii Europene şi că beneficiul este mutual, şi pentru cel care trimite, şi pentru cel care primeşte”, a menţionat şeful Guvernului.
(http://cursdeguvernare.ro/szekely-ce-piata-nu-asteapta-minuni-de-la-guvern-ci-continuitate-in-reformele-structurale.html)
A doua poezie este următoarea:
Corbi albi de Stanica Ilie Viorel

au trecut corbii prin mine
sa ma scape de starvuri
am ramas gol
de priviri
de dureri
n-am avut lat sa-i prind
sa nu-mi zboare sufletul in ei

ma ametesc zborurile acum
ma scarbesc pipotele ce framanta
starvuri
celule viciate secreta metastazele
decaderilor ingurgitate
corbii albesc

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a vorbit lui Jeffrey Franks în limba lui Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a vorbit lui Jeffrey Franks în limba lui
(http://www.rtv.net/presa-internationala-jeffrey-franks-vine-in-vizita-de-curtoazie-la-bucuresti_17372.html)



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Moreau_-_Prometheus.jpg
(http://ca.wikipedia.org/wiki/Prometeu_%28mitologia%29)

13 comments:

Vasile, said...

Pai lui Prometeu ii consuma ficatii niste vulturi , plesuvi pentru ca pictorul si i-a dorit
malefici , la noi picture nu pictura este mai
reala ,un tablou ar fi cu un cersetor care hraneste niste porumbei ,atragand ulii ......la un adevarat festin.
Tablou alegoric si metaforic , in relitate pina si pescarusul care alta data arata tarmul naufragiatului , sau il lasa fara vedere ....acum a ajuns mancator de gunoaie pe la oras!

Bibliotecaru said...

Nu sunt corbii tocmai vulturi dar nici România nu este tocmai Prometeu.

Vasile, said...

Mda,

Am revenit doarca sa fac o observatie.
Deocamdata Dl. Gadea personal nu a salvat vre-un muribund bolnav de cancer , sau poate da, dar nu am auzit.

Ce aud si ce vad este semnalul ca emisiunile dansului au avut un efect , bolnavilor de cancer in stadiu.... li s-e vor alina in sfirsit partial durerile .... deoarece s-a aprobat observ direct de Cotroceni fondul de morfina.

In nici un caz nu li s-a aprobat medicamentele care le da o sansa la prelungirea vietii, viata lunga il costa pe Basescu!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Stimate domn,
Chiar credeţi că faptul că dl. Mihai Gâdea şi-a exprimat o părere la nivelul de mahala în conversaţia sa cu un domn (şi menţionez că eu am o părere despre cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu mult mai proastă decât domnul Gâdea, şi aici mă refer la toţi din conducere, mai ales la cei care stau pe acolo de 20 de ani, nu numai la preşedinte care, de bine de rău, este schimbat o dată cu ministrul sănătăţii) care face parte din sistemul corupt al sănătăţii... au mişcat lucrurile? Pe atunci haideţi să mergem toţi cei ce comentăm pe bloguri să înjurăm la greu personaje de tot felul să se pună în mişcare întreaga ţară.

Eu cred în bunul-simţ şi cred că domnul Gâdea a întrecut cu mult ceea ce ar fi trebuit să fie auto-cenzura unui realizator de emisiune, care în plus este şi director de canal TV. Mai cred că o presiune cvasi-constantă generală este superioară ca efecte injuriilor.

ZeV said...

Nu e vorba doar de sistemul de sanatate cu probleme de coruptie, lucrurile merg prost si din cauza santajului la care recurg, din cand in cand, producatorii si distribuitorii CARTELIZATI de medicamente, ale caror profituri sunt exprimate cu multe zerouri.
CITEZ:
,,Din 21 februarie, pacienţii oncologici de la nivel naţional au rămas fără morfină, pentru că Mundipharma, principalul producător de analgezice opioide şi morfină retard, a anunţat că pleacă din România. Firma a argumentat ieşirea de pe piaţa locală prin prelungirea termenelor de plată la medicamene, la peste 300 de zile, şi taxa claw-back.

Într-o intervenţie la România TV, Mihai Bundoi, reprezentantul singurei companii care aduce în România morfină, spunea că "condiţiile de piaţă care s-au modificat în ultimii ani pentru noi s-au modificat în rău pentru noi cei din piaţa farmaceutică, mai ales pentru cei care produc medicamente originale, din cauza termenelor de plată foarte lungi, care ajung şi până la 340 - 360 de zile".
COMENTEZ :
Cred ca e timpul ca statul, cel care prin Constitutie are obligatia de a-si proteja cetatenii, sa revina puternic in zone economice strategice, inclusiv in spatiul importului de medicamente esentiale de care depind vietiile a sute de mii de romani.
Cliseul ca piata face, rezolva si drege de la sine, imi pare tot mai mult penibil si desuet. Piata doar reglementeaza si colecteaza profitul,CU ORICE PREȚ si neaparat maxim posibil, asa cum statul colecteaza taxe si impozite.
In ciuda crizei, OMV Petrom declară un profit record pe 2011, an de scumpire cu 20-25% a pretului la carburanti. Cu calm si dispret superior, un director al acestei companii, anunta astazi 23.02.2012, in mod stupefiant, că, si in cursul acestui an, se va continua aceeasi politica de majorare treptata a preturilor. Chipurile, ajustari necesare, conforme cotatiior internaționale ale prețului barilului (acum,cca 100 de dolari).
Regret ca nu am urmat o facultate de profil. ;)

ZeV said...

...Inca ceva...este extraordinar de important sa incercam a ne informa cu cat mai multa acuratete. Altfel, cu greu vom distinge sensurile si relatiile de cauzalitate in noianul aiuritor de evenimente.
Pana in 2008, distributia si comertul cu medicamente era reglementat prin plafoanele valorice impuse farmaciilor. In campania electorala a anului 2008, domnul Nicolaescu a ridicat aceste plafoane. Rezultatul ? In 2009 si 2010, ani de criza, piata medicamentelor a explodat pur si simplu, profiturile au crescut exponential din vanzarea de medicamente scumpe cu efecte indoielnice, iar presiunea de cca 700 miliane de euro anual pe Casa de Sanatate, deci pe banul public, a devenit cu greu suportabila. Urmarea logica a fost reglementarea pietei printr-o taxa destinata sa limiteze marja de profit si implicit a apetitului pentru cifra de afaceri, o taxa aplicata IN TOATA LUMEA CIVILIZATA, numita taxa claw-back.
Cand te gandesti ca uselistii intentioneaza sa aplice taxe si impozite proportionale cu veniturile marilor firme, dar critica, in necunostinta de cauza, taxa claw-back, te apuca su rasul si plansul.
Rasul pentru prostia lor, plansul pentru diletantismul...celorlalti, care nu stiu sa comunice corent in spatiul public.
Maine imi depun CV-ul in Modrogan pentru un post de consilier de imagine.
;) ;)

Vasile, said...

Mda. Eu, probabil un vasile, vad lucrurile mai simplist. Eu nu cred ca un om ,o emisiune,un articol dintr-un ziar ,un demers in strada , o revolta o revolutie isi poate depasi "competenta, atata timp cit dezvaluie opiniei publice un aspect negativ , o actiune,anti-nationala, si cere obsesiv inlaturarea cauzei !
Cred ca nu mi-ati inteles crezul exprimat intro postare mai veche.si revin printr-un altfel de exmplu poate socant pentru domnia voastra.
Eu apreciez, chiar si o prostituata daca este profesionista ,adica isi face meseria corect, nu te inobileaza cu ceva,si practica corect politica preturilor !
Adica hai domnule daca tot ne prostituam cel putin sa fim corecti, si daca dumneata crezi ca Antena3 este o curva e treaba dumitale de a intelege un fenomen din mas medie. mie imi place de aceasta curva si le detest pe celelalte usi de biserica ale lui Traian Basescu!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Problema mea este alta decât vă imaginaţi şi nu are legătură cu o eventuală părere a mea despre Antena 3, care nu este o părere proastă.

Cel ce prezintă o emisiune ("realizatorul" în limbaj obişnuit) este o parte a întregului. Efortul cel mai mare la o emisiune este cel al documentariştilor, al oamenilor de la butoane, maşinişti, cei care fac decorul... reprezentantul Antenei 3 ce apare la televiziune este doar vocea ce strânge toate la un loc şi le transmite pe ecran ca şi când toate ar fi efortul lui. El nu are voie să compromită întregul pentru a-şi exprima o opinie în numele postului din care face parte, deşi exprimă în mod concret o opinie personală.

Oamenii care nu se văd îşi fac treaba profesionist, de ce oare ar trebui ca cel ce apare în faţa telespectatorului să le compromită munca? De ce ar trebui postul să sufere (şi toţi oamenii din post o dată cu postul) de pe urma unei judecăţi CNA?

Iată, astăzi domnul Mircea Badea a venit să ne demonstreze că "raţa-mpunge" şi că de fapt "dobitoc" nu are un sens peiorativ.

Astfel de lucruri nu sunt normale, nu sunt "de bun-simţ", aş putea să mă lipsesc de ele cu bucurie. Aş vrea să văd cum Antena 3 devine una a profesioniştilor în ştiri.

Vasile, said...

Vorbeam despre dl. Gadea care probabil are in afara de aparitia placuta pe sticla , o alta calitate aceea de a selecta subiectele propriilor emisiuni.
Subiecte care ii acopera stangacia in exprimari spontane , lapsusurile sau alte elemente care nu tin de decor ci de altceva.

Despre dl. Badea ce pot spune , decit un paradox,un spasm launtric, nu sunt de acord cu el dar aprob in mare proportie asertiunile sau ideile pe care le culeg din exprimarea de saltimbanc a acestuia.

Parca va spuneam ca omul de carte , scriitorul ,filozoful si jurnalistul Ion Cristoiu cita la fiecare editorial , din Badea!

Daca doriti sa-l desfiintez pe Badea in 1001 culpe, greseli si idei fixe , cred ca o pot face dar Badea ,circarul sau cum doriti dumneavoastra sa-l adnotati este criticul echilibrat ale celor doua parti care conduc viata acestui popor al puterii si al opozitiei.

Altfel de Badea ar inseamna sa-l omoram , eu doresc in ani mai multi badea , care nu se vor intorce o data cu puterea si vor ramane constanti criticii acesteia, indiferent de metodele de exprimare!

Ce am facut eu ca individ si cum ma pot disculpa ca-l asteptam pe Plesu pe Patapievici pe Liiceanu sa vina cu o pastila ,manipulat si prost mi-au trebuit ani sa inteleg cit de amarnic am fost inselat.in propriile mele asteptari ,in propriile mele sperante,mai trebui ani sa inteleg ca respectivii indivizi sunt doar o frauda , si sa-i declar morti asa cum s-a exprimat si Badea vs Cristoiu si CTP!!

Sunt de acord cu Badea pe ideea pe care o combateti , ca dobitoc nu este peiorativ , daca in propozitie este vorba de persoana potrivita acestui apelativ!

Pentru mine Moraru este un dobitoc, toti ministrii sunt niste dobitoci , foarte multi politicieni sunt dobitoci, foarte multi gazetari sunt dobitoci, un numar mare de concetateni aparent oameni normali sunt dobitoci, dobitocismul fiind singura noastra scuza ca am ajuns unde suntem!

Vasile, said...

Biblio am uitat de PS.

Eu nu regret ca am fost un dobitoc si la revolutie si dupa......dar nici altii nu regreta care au fost baieti destepti si atunci si dupa....

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Stimate domn,
Mă creditaţi cu mult mai mult rea-voinţă decât am. Eu nu cataloghez în nici un fel nici pe domnul Gâdea şi nici pe domnul Badea, eu spun că agresivitatea domniilor lor nu se încadrează în "fişa postului". Eu l-am urmărit pe domnul Badea de pe vremea când era cu doamna Trandafir şi apoi cu domnul Oreste, nu era deloc aşa, era absolut OK. Şi atunci avea un discurs protestatar, dar corect din punctul de vedere al limbajului. Iată, domnul Oreste este un delicat şi are nişte emisiuni şi interesante şi cultivate şi cu un limbaj absolut decent... iar ei doi au structuri psihice asemănătoare. Nu emisiunea în sine mă deranjează, am crezut că asta este deja ceva înţeles, ci stilul de susţine discuţia/disertaţia.

Vasile, said...

Cind spuneti ca "nu era asa" , de badea vorbim, imi amintesc cum bagateliza pe batranii din PNT...alaturi de Theo doamna cu isonul...Intre timp a luato in bot de la cei pe care nu-i bagateliza si s-a maturizat in felului lui tanar si nemuritor!

Tot cea ce sustineti dumneavoastra despre Badea se pliaza pe o varsta pe o educatie, care se doreste mai decenta decit decenta din varsta lui badea , un fenomen , doar partial ...adevarat!

Bibliotecaru said...

Eu tot cred că lipsa unui auto-control...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.