09 February 2012

De ce îmi este astăzi greaţă de politică mai mult decât de o ciroză


Voi fi scurt, scurt de tot... pentru că voi intra în pauză până ce-mi va trece greaţa.

L-am ascultat pe domnul Ponta în Parlament şi am înţeles că domnia sa spunea că, deşi USL-ul nu va vota echipa guvernamentală, politica USL nu are ţinta pusă pe tot ce este pro Băsescu-PDL, ci reprezintă un sistem în slujba cetăţenilor României. În concluzie, dacă guvernul va aplica proiecte pe zonele pe care USL le crede în folosul cetăţenilor, atunci USL va susţine aceste proiecte alături de guvern. De ce? Pentru că USL nu poate să nu susţină tot ceea ce crede că este în folosul cetăţenilor.

Reacţia ziariştilor, dar mai ales a unor oameni politici, arată foarte clar că foarte mulţi politicieni şi ziarişti nu urmăresc de fapt mai binele cetăţenilor, ci dărâmarea Băsescu-PDL în scop electoral şi mediatic.

Mi-e aşa de greaţă încât nici nu mai pot să răspândesc acest mesaj. Am să-l pun doar pe blogul domnului Ponta ca mesaj de sprijin pentru o modalitate a politicii non-violente.

Update:
Discursul în discuţie.
"Avem obligaţia să vă spunem şi să vă spun de ce nu votăm pentru investirea noului guvern, de ce nu suntem prezenţi astăzi la această dezbatere şi care sunt punctele şi proiectele concrete în care opoziţia va susţine noul guvern dacă acesta va obţine azi votul majorităţii. Vă rog, domnule prim-ministru desemnat, să ascultaţi aceste propuneri pe care le fac în numele opoziţiei cu aceeaşi bună credinţă cu care cred că şi dumneavoastră v-aţi exprimat.

Vreau să spun de la început că îmi doresc să aveţi o guvernare bună, în mod sigur mai bună decât cea anterioară şi o să explic la sfârşit de ce cred că acest lucru va fi în favoarea Românei şi implicit a noastră, a Opoziţiei. În primul rând, vreau să exprim satisfacţia noastră, a Opoziţiei unite, faţă de schimbarea guvernului vechi. Demisia premierul Boc şi a fostului guvern este un lucru bun pentru România. A fost solicitat nu doar de Opoziţie, ci şi de societatea civilă, de oamenii care s-au aflat în stradă, şi a fost un prim pas necesar pentru ceea ce reprezintă datoria politicului faţă de cei care îl votează.

l felicit pe domnului Mihai Răzvan Ungureanu pentru nominalizarea domniei sale, dar vreau să vă rog, dincolo de formulele politicoase şi protocolare pe care le înţeleg, să nu continuaţi politica guvernului Boc. Aveţi un guvern pe jumătate nou, este important însă ca schimbarea să nu fie doar de oameni, de faţadă, ci să aducă schimbări profunde exact în punctele în care fostul guvern a greşit grav. Vreau să înţelegeţi că fostul guvern a plecat din funcţie având o cotă de încredere de 8% în rândul populaţiei. Vă rog să înţelegeţi, şi sunt convins că aveţi informaţii serioase privind starea reală a ţării, că sunt lucruri care trebuie schimbate fundamental.

Eurostatul publica ieri un raport în care arăta că aproape 7 milioane de români trăiesc într-o stare gravă de sărăcie. Indignarea şi critica faţă de derapajele democratice există nu doar în cadrul opoziţiei, ci şi în cadrul societăţii civile, a mass-media şi a partenerilor noştri internaţionali. Sunt convins, domnule prim-ministru desemnat, că citiţi opiniile din presa internaţională şi sunteţi conştient că România nu se află pe marginea prăpastiei, dar nici nu se află într-un port sigur. Cred că ne aflăm într-un punct în care discursurile triumfaliste şi optimismul exagerat nu-şi au locul. Mai degrabă trebuie să le spunem oamenilor adevărul, trebuie prudenţa şi responsabilitatea să fie cuvinte de ordine, dar mai ales o guvernare pentru oameni.

Una dintre criticile aduse fostului guvern se referea la faptul că fostul premier, domnul Emil Boc, vorbea în ultimul timp de cifre, produs intern brut, deficit, CBS, o mulţime de termeni care nu înseamnă nimic pentru românul obişnuit. Şi vreau să vă rog domnule prim-ministru desemnat să încercaţi, în programul pe care astăzi l-aţi prezentat, şi mai ales dacă veţi primi votul majorităţii parlamentare, să înţelegi că guvernarea nu este pentru cifre, nu este nici pentru instituţii internaţionale. O guvernare a unei ţări democratice este pentru cei care sunt guvernaţi. Şi, dacă îmi permiteţi, în acest cadru serios şi responsabil, vă reiau o frază folosită în întâlnirea noastră cu delegaţia celor de la FMI: "Macro, România stă foarte bine. Viaţa este însă micro". Şi acolo oamenii suferă, acolo oamenii îşi pierd locuri de muncă, acolo oamenii sunt profund nemulţumiţi de direcţia în care merge România. Şi cred că aceasta trebuie să fie preocuparea unui nou guvern al României. Vreau să vă asigur, domnule prim-ministru desemnat, că oamenii din această ţară nu doresc doar o schimbare de formă. E bine că se mai schimbă miniştri, e bine că sunt mai tineri sau au feţe noi. Înţeleg că este o critică implicită adusă foştilor miniştri această schimbare. Dar oamenii doresc o schimbare de fond.

http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_400_x_288/2012/02/09//222130-02633992.jpg

O să folosesc doar în acest moment un termen care nu îmi aparţine, aparţine unui reputat şi respectat jurnalist, domnul Cristian Tudor Popescu, care vorbea despre guvernul unor "juni trepăduşi". Nu voi folosi asemenea termeni, dar trebuie să înţelegeţi că o asemenea temere şi o asemenea opinie există şi este exprimată de cei care vorbesc mai legitim în numele poporului român, chiar mai legitim decât noi cei care ne aflăm aici. Vreau, de asemenea, domnule prim-ministru, să vă rog să luaţi foarte în serios o realitate. Frigul de afară şi schimbarea lui Boc nu reprezintă soluţia la nemulţumirile oamenilor, reprezintă doar un respiro pe care-l primiţi, care poate dura două săptămâni, trei săptămâni, o lună. Singura schimbare cu adevărat esenţială va fi în modul de guvernare şi în modul de rezolvare a problemelor cetăţenilor. Autismul fostului guvern a dus la căderea acestuia şi cred că reconectarea la ce înseamnă vocea publică vă poate ajuta în demersul dumneavoastră.

Vreau de asemenea să vă spun că mă bucur pentru dumneavoastră că nu aţi acceptat în guvern foşti miniştri care reprezentau nu doar pentru Opoziţie, ci pentru societatea românească nume şi persoane cu totul şi cu totul indezirabile. Mă bucur că nu îi aveţi în Guvern nici pe doamna ministrul Udrea, nici pe domnul ministru Igaş. Faptul că au fost înlocuiţi dovedeşte că toate criticile aduse de opoziţie, de presă, de societatea civilă, erau întemeiate. Este o schimbare benefică şi poate că şi foştii miniştrii vor avea acum raţiunea şi timpul să înţeleagă de ce au fost atât de detestaţi. Regret că nu aţi reuşit să duceţi această schimbare până la capăt şi cu miniştrii UDMR şi PNUR. Şi nu mă refer aici la persoanele care fac parte din guvern, ci mă refer la faptul că semnul pentru dumneavoastră a fost clar: există limite până la care puteţi să cereţi ceva, există restricţii peste care nu puteţi trece şi compromisuri pe care le-aţi făcut încă de la desemnarea dumneavoastră. Cel mai mult regret că astăzi nu vă aflaţi în faţa parlamentului pentru a cere votul pentru un guvern de tehnocraţi, un guvern care să aibă sprijinul tuturor parlamentarilor. Ar fi fost o soluţie mult mai bună pentru România, de deblocare a conflictelor care ne-au măcinat în ultima perioadă şi ar fi fost şi pentru dumneavoastră o soluţie mai bună. De astăzi, conducând un guvern politic, nu mai sunteţi un om independent, ci un om politic. Sper că veţi reuşi să conduceţi şi partidul.

Ceea ce s-a întâmplat în trecut şi sperăm să nu se întâmple în viitor, fraudarea votului în Camera Deputaţilor. Nu puteţi să cereţi funcţionarea normală a Parlamentului, dacă votul este fraudat în direct, în televiziuni, şi dacă în urma acestei fraude nu există nici o responsabilitate şi nici un fel sancţiune. Începutul actualului guvern este de rău augur, ieri cei mai mulţi dintre miniştrii noului cabinet au fost audiaţi fără cvorum în comisii, înţeleg că nu s-a dat un asemenea aviz, pentru că nici nu se putea da un asemenea aviz, procese verbale, recomandări. Nu există în regulamentele Parlamentului aşa ceva. Şi vreau să cred domnule prim-ministru desemnat că veţi solicita actualilor parlamentari ai puterii să vă voteze cu credinţa că oferă un vot corect, fără a fi verificaţi, fără a arăta bilele, fără a raporta şefului de grup sau de partid că au votat aşa cum li s-a cerut. Cred că acest gen de acţiuni vă vor ajuta în restabilirea dialogului cu Opoziţia politică, aşa cum aţi afirmat la început. Până în acest moment singurul dialog cu opoziţia a constat în 15 minute absolut formale petrecute de domnul Antonescu, de domnul Daniel Constantin şi de mine la Cotroceni.

Există un proiect pe care înţeleg că l-aţi inclus în programul de guvernare la sugestia foştilor colegi de opoziţia aflaţi acum la putere, cel referitor la taxarea suplimentară a marilor averi. Veţi avea tot sprijinul din partea noastră, cel puţin a PSD, dar domnule prim-ministru desemnat nu 1%. Uitaţi-vă ce propune preşedintele Statelor Unite, cred că putem să taxăm marile averi în aceste momente de criză cu mult mai mult decât 1%. Şi cred că nici unul dintre miniştrii dumneavoastră nu se va opune unei asemenea iniţiative. Aţi vorbit de reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Este unul din proiectele cele mai importante din programul opoziţiei şi evident veţi avea sprijinul nostru dacă îl veţi demara chiar din acest an. Trebuie să vă feriţi de ceea ce politicieni care vă susţin au început deja, să vorbească de reducerea contribuţiei de asigurări sociale ca o creştere a veniturilor populaţiei. Nu, are alt scop această reducere, anume sprijinirea firmelor private în crearea de locuri de muncă. Pentru că reduci contribuţiile de asigurări sociale la angajator şi sperăm în acest fel să ai mai multe locuri de muncă.

Salut iniţiativa dumneavoastră de a debloca posturile din sănătate, dar vă vom solicita şi vă vom sprijini dacă veţi continua această deblocare cu alte două domenii la fel de importante: educaţia şi siguranţa publică. Avem nevoie de mai mulţi profesori, de mai mulţi medici, de mai mulţi poliţişti, mai bine plătiţi şi care să îşi facă datoria faţă de poporul român şi nu faţă de alte popoare europene acolo unde emigrează. Vă vom sprijini domnule prim-ministru desemnat dacă veţi intenţiona să ridicaţi salariul minim pe economie la 800 sau 850 de lei şi vă rog să luaţi toate calculele de la noul ministru al finanţelor, din care să rezulte că o creştere a salariului minim va duce o creştere a încasărilor la bugetul contribuţiilor de asigurări sociale.

Este foarte important, domnule prim-ministru cum veţi gestiona relaţia cu preşedintele Traian Băsescu. Există ieri în Financial Times, nu în presa română criticată aici la Parlament, un articol care spune "problemele politice ale vicleanului Traian Băsescu nu se rezolvă prin instalarea cabinetului Ungureanu". Cred că este un avertisment serios şi cred că în 2007 aţi pierdut funcţia de ministru de Externe tot în urma unei gestionări defectuoase a relaţiei cu preşedintele ţării. Vă rog să înţelegeţi, domnule prim-ministru, obligaţia mea şi a dumneavoastră este de a privi spre viitor. Preşedintele Traian Băsescu este un om al trecutului, un om care îşi va încheia mandatul. Şi obligaţia noastră este să privim spre viitor, să facem altă politică, să avem cu adevărat un prim-ministru, nu un preşedinte-prim-ministru, să avem cu adevărat un guvern care să funcţioneze în baza atribuţiilor sale constituţionale. O să vă dau un citat, domnule prim-ministru desemnat, care sună aşa: "Este clar că nu mai avem un premier. Premierul de la Cotroceni deţine acum controlul absolut. Pentru prima oară încerc un sentiment de milă pentru primul ministru. A făcut atâtea compromisuri încât a ajuns să nu mai reprezinte nici cât cârpa de la uşa preşedintelui. Cârpa de şters pe picioare. Dacă ar avea demnitate primul ministru ar demisiona, dar aţi văzut dumneavoastră o cârpă demnă". Sunt convins că cei mai vechi în politică recunoaşteţi citatul. Este din şeful opoziţiei din 2004, domnul Traian Băsescu, şi se referea evident la primul ministru în funcţie, domnul Adrian Năstase. Nu voi folosi niciodată o abordare atât de agresivă, dar îmi doresc domnule prim-ministru desemnat să vă faceţi datoria ca prim-ministru, să înţelegeţi că sunteţi un ministru al guvernului şi nu primul ajutor al preşedintelui şi mi-aş dori pentru binele României să vă văd, dacă veţi obţine astăzi votul de încredere, participând la Consiliul European alături de alţi 25 de prim-miniştri europeni. Sunt convins domnule prim-ministru că aţi înţeles această poziţie a USL nu ca pe un război pe care vi-l declarăm, ci dimpotrivă ca pe nişte poziţii de colaborare, de dialog, în măsura în care acest dialog va exista. Am spus la început că vă sunt dator cu o explicaţie. De ce sper să aveţi succes dacă veţi primi votul de încredere. Pentru că din punctul nostru de vedere ne aflăm din nou în anul 2000. Tot ceea ce s-a câştigat după 2000 s-a pierdut în ultima perioadă. Rezultatele alegerilor din noiembrie vor fi ca şi în 2000. Opoziţia probabil că va veni la putere şi este foarte important domnule prim-ministru desemnat ca dumneavoastră să reduceţi pe cât posibil nu pierderea în sondaje a partidului de guvernământ, acolo e puţin de făcut, din păcate pentru dânşii, ci mai ales modul în care veţi asigura o tranziţie paşnică, europeană către o nouă putere votată de popor şi nu de parlament.

- Aveţi colaborarea Opoziţiei privind Tratatul de Guvernanţă fiscală. Oamenii trebuie să ştie care sunt avantajele şi dezavantajele ale acordurilor. Tratatul de guvernanta fiscala de la nivelul UE trebuie dezbatut, oamenii trebuie informati ce semneaza Guvernul

- Aveţi colaborarea Opoziţiei la nivel european faţă de intrarea în spaţiul Schengen.

- Aveti colaborarea nostră pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ne dorim ridicarea MCV, justiţia noastră este în acest moment perfect funcţională la standarde europene. Ca şi economia, justiţia nu e făcută pentru cifre sau instituţii europene, ci pentru cetăţeni, e important să gândiţi în acest sens. Dacă românii nu au încredere în justitie, orice raport european e inutil. Evident că astăzi corupţia în România reprezintă un flagel. Vă rog, domnule prim-ministru desemnat, să reluaţi cât mai curând cel mai recent raport al Curţii de Conturi care arată că peste 600 de milioane de euro din bani publici au fost cheltuiţi ilegal.

- Aveţi sprijinul Opoziţiei pentru solidizarea DNA şi ANI. Aveţi sprijinul Opoziţiei, în combaterea corupţiei. Vă rog să luaţi măsuri, că nu se poate lucra cu un ANAf corupt şi criticabil. Trebuie schimbată legea privind achiziţiile publice, astfel încât toate fraudele să poată fi combătute în viitor.

- Veţi avea sprijinul Opoziţiei pentru depolitizarea instituţiilor din teritoriu. Trebuie să aveţi curajul să porniţi la depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu. Daca nu începem acest proces, orice bune intenţii ale Guvernului se vor opri la nivelul 2 şi 3, un nivel politic, unde singura preocupare se referă la viitoarele alegeri. Dacă nu începem acest proces, proiectul va rămâne blocat.

- Veţi avea sprijinul total al meu şi al colegilor din opoziţie să luptaţi cu contractele "băieţilor deştepţi din energie", care produc o pierdere importantă pentru România.

- Sper să sprijiniţi reducerea TVA pentru alimentele de bază. Aveţi un ministru al Agriculturii care are o opinie fermă în acest sens, trebuie să vă pronunţaţi asupra problemelor modificate genetic.

- Domnule prim ministru desemnat, trebuie să vă folosiţi autoritatea asupra coaliţiei de guvernare pentru a avea o lege electorală agreată de toate forţele politice. Trebuie să vă folosiţi forţele pentru a avea un dialog, trebuie să avem desemnarea Colegiilor printr-o comisie parlamentară şi nu prin ordonanţă de urgenţă.

- Opoziţia va susţine managementul privat, dar şi vânzarea pachetelor minoritare pentru retehnologizare. Veţi avea oare curajul să scoateţi clienţii politici de la conducerea companiilor de stat?

- Opoziţia va susţine cabinetul Ungureanu, în cazul în care se hotărăşte să amendeze traseismul politic.
(http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/discursul-integral-al-lui-victor-ponta-iata-ce-i-a-enervat-pe-liberali-253176-pagina2.html#top_articol)
Update:
Discursul complet al Preşedintelui PSD Victor Ponta la validarea guvernului Ungureanu în Parlament:aici

15 comments:

Popateapa said...

“Ecs. sale ministru Justiției

București

Costăchel Gudurău liberat az dimineață lipsă probe intenție asasinat. Împăcat cu directoru. Pupat toți piața endependenți. Mâne sară logodna Raul madam Atenaisa Perjoiu. Dânsa renunțat orce pretenție revandicare paraferna de la Albert Gudurău, dând înscris primit toată suma.“

Adineaori ora două post meridiane avocatul statului Pamfil mort subit cafine central. Medic primar constatat caz apoclepsie celebrală.

În considerația vechimi mele di magistrat procuror de aproape douazăci și trii di ani, fiind înaintat în vârstă și o familie numeroasă devenind misiunea de minister public pre gră pentru mini, vă rog respectos a mi se acorda mie postul de avocatu statului, pe care o voiu îndeplini cu zel și activitate. Binevoiți etc.

Vechiu procuror trib. X…

Telegrame
de Ion Luca Caragiale

Mi-aduc aminte cum, domnul Victor Ponta, a făcut referire, în multe ocazii, la cozile de topor pe care le-ar putea avea PDL, în cadrul USL. Solicita vigilenţă! Acum, domnule Victor Ponta, vă întreb eu, cine este coada de topor? Nu sunt un nihilist şi nici un opozant orb, cu ochelari de cal. Îmi place să cred că PSD nu are numai susţinători cu ochelari de cal, aşa cum sunt cei de la PDL. Domnule Victor Ponta, m-aţi făcut să mă simt părăsit , înşelat, acum, când prin discursul dumneavoastră aţi făcut pactul cu diavolul. Chiar, susţinerea condiţionată, a unui slugoi, al lui Traian Băsescu, m-a speriat. Probabil coloana vertebrală, a dumneavoastră, a suferit unele deplasări patologice, ca urmare a accidentelor avute, la concursurile auto la care ați participat.

Mi-aduc aminte de mitingul din 19 ianuarie 2012. Chiar dacă sunt PSD-ist, prin convingere, am participat şi am fost înconjurat de prieteni liberali. Când vi s-a dat cuvântul, în jurul meu, printre urale se amestecau tot mai tare huiduielile “uuuuoooooooooo”. Când a trecut pe lângă noi, Mazăre cu ai săi, mulţi dintre cei care eram în coloană, la locul nostru, am aplaudat. Îmi vine acum în minte episodul cu Oana Niculescu Mizil, când l-a susţinut pe domnul Mircea Geoană. Toată lumea a sărit asupra ei, ca asupra unei rebele. A avut tăria de a-şi susţine puntul de vedere.

Acum dumneavoastră aţi încălcat grav disciplina de partid. Aţi vorbit în nume propriu, dar scuzaţi-mă, sunteţi liderul ales al PSD, copreşedinte al USL. Cum Traian Băsescu nu are voie să vorbească în nume propriu, cât este Preşedintele României, nici dumneavoastră nu sunteţi supus altui regim, la o scară mai mică. L-aţi acuzat pe Mircea Geoană că s-a erijat în reprezentantul opoziţiei. Vedeţi similaritatea situaţiilor?

Azi văd de ce domnul Adrian Năstase a ajuns să fie condamnat de oastea diavolului. Şi-a menținut verticalitatea, nu a cedat şantajelor şi altor porniri de moment.

Păcat domnule Victor Ponta, aţi frânt multe idealuri şi speranţe ale oamenilor cinstiţi.
http://popateapa.wordpress.com/2012/02/09/domnule-victor-ponta-m-ati-dezamagit-profund/

nimrod said...

:)))

MRU pare să nu aibă reflexul respectului pentru separaţia puterilor în stat că altfel nu se explică momentul jenant de la investitură. Emoţii? La şeful spionilor? Naşpa...

ZeV said...

Este incredibil sa constat ca sustinatori ai opozitiei, nu realizeaza valoarea discursului domnului Victor Ponta. Un discurs mult mai periculos pentru PDL, decat onomatopeea Jos Basescu, cea care, se pare, nu mai lasa loc la altceva in stramtul spatiu neuronal de la Grivco.
Ponta incepe sa inteleaga ca Romania este totusi situata in spatiul euro-atlantic, cu ramificatie pana la..Tel Aviv. ;)
Intelege de asemeni ca a merge, exclusiv, pe mana (moarta a)securistului penal de la Intact, duce USL exact cu oistea-n gard.
PSD trebuie sa se delimiteze cat mai repede de paranoicii Antonescu si Voiculescu, daca vrea sa devina un partid modern, cu adevarat reprezentant al stangii romanesti responsabile.

ZeV said...

Ca sustinator al reformei in Romania, deci, implicit si al unicului (din pacate) vector de reforma, privesc la voi cu condescendenta, de undeva din exterior. Din afara, uneori, se vede mai bine. ;)
Daca ati incerca si voi sa va detasti de ura si inchistare, veti constata cat de penibil a fost marsul cheguevarist colorat strident si grotesc de prezenta exotica a saltimbancului Mazare. Cat de mult rau v-a facut la toti.
Treziti-va fratilor la realitate, ca si voi sunteti romani.
PS
Adrian Nastase a fost condamnat de justitia statului roman, prin institutii care incep a fi apreciate pozitiv la Bruxelles.
Mastase a inteles, oarecum si a facut un mic pas in spate. Ar trebui sa-l faca si pe al doilea,cu piciorul drept, demisionand din functia de presedinte al Consiliului National al PSD.
Dupa discursul excelent al lui Victor Ponta, ar fi al doilea gest major al PSD, pe drumul reformei interne, modernizarii si credibilizarii. Atat in interior cat si in afara.

nimrod said...

:)))

Da' chiar la Grivco?! Mi-amintesc de un hâtru de pe net care observa acu' vreo săptămână că nimeni prin pieţe nu strigă "Jos Voiculescu!". :)))

ZeV said...

As fi curios , în situația ipotetică în care studioul TV organizat ad hoc de catre Antena 3 s-ar desfiinta, iar domnul Voiculescu și-ar lua calabalâcul, catrafusele, reflectoarele si...salariatii de la Intact infiltrati in Piata Universitatii, câti manifestanți autentici se vor mai perinda pe acolo știind ca nu mai sunt vedete de.... televiziune. ;)
Desigur că, pe străzile și trotuarele Capitalei, se află, simultan, în fiecare zi, sute de mii de oameni. Eventual, îi numărăm și pe ei. ;))
Spuneți stimabililor ...chiar credeți că românii au fețe de proști ? ;))
Apropo, sa nu uit...dacă huliganii echipelor (impotente) românești de fotbal își refulează frustrările pe stradă, crezând că au legitimitatea de a face și desface legea în această țară, nu ne rămâne, celor pașnici, decât să ne împușcăm în cap.
:)))
Sper, totuși, ca instituțiile statului să-și depășească timorarea, iar incitatorii la violență și instabilitate să ajungă la loc de liniște fără verdeață. Dacă eu aș fi legiuitor, ar fi un loc de veci. ;)))

ZeV said...

Uite, pentru că sunt bine dispus, vă mai dau un sfat (celor care sunteți de partea cealaltă a baricadei), recte, o idee de atac.....
În loc să criticați un discurs excepțional al domnui Victor Ponta, aș comenta foarte critic teribila ianbilitate, de debut, a domnului MRU.
Ieri, după investire, declara că, a doua zi (astăzi nm), se va prezenta la serviciu la orele 6:00, fiind multă treabă la guvern.
Ce face, în schimb, domnul prim ministru (prezumat) de fier ?
ÎȘI PIERDE TIMPUL asistând la o penibilă preluare festivistă de ștafetă, în care nu mai prididește cu laudele adresate...vechilor ministri (sic).
Păi atunci, dacă totul este roz, blond și la superlativ, de ce au fost înlocuiți ? ;))
Una la mână...
A doua mare observație o fac vis a vis de priorități.
Ce aș fi făcut eu, un amărât de anonim (poate bat câmpii) ?...
Aș fi organizat, la orele 6:00, un Comandament excepțional, militarizat, în urma căruia aș fi declarat (direct sau prin Presedinte) STARE DE NECESITATE în județele în care zeci de mii de oameni sunt uitați de lume și aș fi mobilizat șenilele armatei pentru deszăpezire și aducerea de ajutoare (alimente, echipe ale E-ON/ENEL, pături, medicamente, etc, etc.
Ceee ce se întâmplă azi la palatul Victoria, doar pentru a menaja susceptibități și cariere pe...termen lung, este de-a dreptul jenant și intolerabil.
O bilă neagră, domnule Mihai Razvan Ungureanu, de la care mă aștept să fii mai mult decât o marionetă a PDL și a Presedintelui !
NOTA :
Cam asa , stimati pesedei si pene[lei] (adica lei cu pene) trebuie sa procedati in actul de comunicare, în locul omniprezentului zgomot de fond, recte, mugetul ,,Jos Băsescu".
Nu sunteți buni nici de zeama oului, dragi colegi. Cum naiba să vă dăm o țară pe mână ?
:)))))

Horia Pana said...

Nu prea îmi dau seama ce idealuri a frânt Ponta (Popateapa). Cum nu înţeleg nici desfătarea puerilă a acoliţilor PDL, nici stupefacţia celor ce aşteptau sânge. Unii se plâng, chiar fac crize spastice că Ponta a anulat discursul belicos al opoziţiei, alţii se înbujorează de satisfacţie pentru acelaşi motiv.

Ce mi se dezvăluie din majoritatea comentariilor despre alocuţiunea lui Ponta este că extrem de mulţi sunt cei care suferă de hipoacuzie. Vom fi ascultat fiecare altceva?

Cine doreşte să citească respectivul discurs, o poate face în România Liberă: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/discursul-integral-al-lui-victor-ponta-iata-ce-i-a-enervat-pe-liberali-253176.html

Eu unul n-am întâlnit niciunde în textul citit de Ponta vreun semn de cauţionare a guvernului Ungureanu. Nici că PSD se pregăteşte să strângă cu dreapta mâna PDL şi cu stânga să înfigă jungherul între omoplaţii PNL.
Cele 15 propuneri de program pe care USL le-ar spijini (vezi http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=6122) sunt provocări aruncate noului guvern şi tot atâtea motive de a-l ataca ulterior. Pentru că este puţin probabil ca programul măreţ înmânat de PDL lui Mihai Răzvan Ungureanu să poată fi urmat pas cu pas. Odată pentru că avem două rânduri de alegeri cu necesităţile electorale de rigoare, şi apoi pentru că o economie centrată doar pe indicatori macro este în continuare vulnerabilă, vulnerabilitate care se va răsfânge drastic asupra populaţiei.

Este exact ceea ce a înţeles, într-un târziu, şi Crin Antonescu, după ce şi-a temperat zvârcolirile.

Faptul că tonul şi limbajul lui Ponta au ieşit din tipicul discursului public dâmboviţean nu schimbă cu nimic datele problemei. Opoziţia rămâne opoziţie, fie că le place sau nu unora şi altora.

Bibliotecaru said...

@ Horia Pana

Mulţumesc pentru text.

Asterisc said...

Am citit şi ascultat zilele acestea atîtea luări de poziţie asupra discursului lui Victor Ponta, de parcă ar fi fost un eveniment epocal. Nu a fost decît o luare de poziţie, altfel de cum am fost obişnuiţi în ultimii 22 de ani. Adică un discurs de om politic responsabil, fără scrîşneli din dinţi, fără băşcălie de cartier, fără vorbe goale şi atac la persoană. Mai presus de toate, a fost un discurs ascultat. Cîţi l-ar fi băgat în seamă dacă era în tonul cu care am fost obişnuiţi în Parlamentul României? Cîţi l-ar mai fi comentat acum? Cît de repede ar fi fost uitat?
Acest discurs este o mănuşă aruncată noului guvern şi partidelor care-l susţin. El a ridicat o ştachetă. De acum înainte, cine se va situa sub această ştachetă, va pierde. Va pierde, desigur, în faţa celor care ştiu să aprecieze valoarea. Va fi multă vreme un reper pentru toţi cei care se vor perinda pe la microfonul Parlamentului. Este, dacă vreţi, un alt mod de a lupta cu adeversarul, aceea a inteligenţei. Orice punct nerealizat, din cele enumerate de Victor Ponta, va putea constitui un atuu pentru opoziţie, mai consistent decît un simplu huideo. Iar cele care vor fi realizate (şi chiar sprijinite) nu vor fi, probabil, decît cele pe care orice om raţional şi onest din ţara aceasta nu poate să le respingă.
În fine, poate ar trebui să ne obişnuim şi cu discursul de bun simţ, civilizat, de om bine crescut, ba chiar cu valenţe estetice. Este de preferat celui găunos şi injurios, folosit prea des şi în Parlament, şi în mass media, şi în spaţiul de pe internet.

Asterisc said...

@Bibliotecaru
În mesajul anterior s-au strecurat unele greşeli de exprimare, din fuga condeiului! Dacă ar fi existat posibilitatea modificării mesajului, le-aş fi înlăturat.
Încă un aspect, există posibilitatea de a mări această casetă (textarea) de editare? Dacă da, ar fi bine deoarece cel care scrie ar avea o vedere mai largă asupra textului. Mă îndoiesc, totuşi, că se poate, deoarece nu cred că aveţi acces la sursa scriptului.

Bibliotecaru said...

Nu ştiu să se poată mări caseta, cred că este standard.

N. Raducanu said...

Sunt cu totul de acord cu comentariul bibliotecarului si cu atitudinea, inca mai explicita,a lui "asterisc". A fi din opozitie nu inseamna ca in parlament sa te comporti vadimist. Banuiesc ca multi bloggeri ce adora invectiva isi vor reexamina limbajul.

Vasile, said...

Biblio ,

Despre grija noastra despre greci fara a aminti de problema romaneasca legata prin cordon ombilical de capitalul grecesc din rom,ania ar mai fi de reamintit o vorba romaneasca, "ciinele moare de drum lung si prostul de grija grecilor!

Vasile, said...

Popateapa,

De fapt opera lui Caragiale nu a fost creata de acesta pentru contemporanii acestuia si urmasilor urmasilor urmasilor lui,Horia,Ponta,Iliescu,Basescu,Nastase......
Domnului Caragiale i-a scapat fara voia dansului aspectul pupincuristilor care actioneaza la comanda serviciilor , folosind un termen comunist , ca doar comun istii cunosteau materialul de lucru , limbajul aparent inofensiv si binevoitor al secursitilor!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.