14 February 2012

În sfârşit liberalii încep dezbateri pe doctrină


Primii care au început au fost social-democraţii, asta mai ales prin grija domnului Adrian Năstase. Au urmat democrat-liberalii printr-o confuzie ideologică, pentru că domnul Valeriu Stoica trăgea spre liberalism inventând practic un democrat-liberalism de cumetrie (desigur, o cumetrie între democratism şi liberalism), urmând lansarea doctrinară a domnului Baconschi cu avânt "popular european" cu iz de şampanie şi caviar creşti-democrat. Iată că şi naţional-liberalii fac primul pas, timid, în nevoia de definire doctrinară.


(http://www.privesc.eu/Arhiva/8899/Dezbaterea-publica--ABC-ul-Liberalismului-)

Toţi încep, important este să şi continue de aici mai departe.

13 comments:

nimrod said...

:)

Ce să mai dezbată dacă ei nu se duc la Cotroceni în schimb se duc la Grivco?! Nu-i clară doctrina?
Cred că liberalii vor avea nevoie de minim un deceniu ca să îndrepte gafa asta cu tandemul Antonescu-Grivco.

Bibliotecaru said...

Eu nu pricep nici ce o fi acolo la Grivco de lumea vizitează locurile ca sfintele mânăstiri, nu pricep nici de ce este atât de conspirativă o întâlnire de la Grivco încât să facă valuri în presă.

Ştiţi cumva unde este acest Grivco ca să evit să trec pe o rază de 100 de metri? Cine ştie cine face o poză şi ajung şi eu în presă că aş fi fost la Grivco... :D

ZeV said...

Dezabatere pe doctrină înseamnă asumare de principii.
Unul din principiile fundamentale ale mostenitorilor unui partid cu valente istorice, a fost, pe buna dreptate, pledoaria pentru lustratie.
Promotorul cel mai fervent al legii lustratiei, a fost doamna Mona Muscă.
Soliditatea credintei in principii, i-a determinat pe liberali, sa o mazilească pe doamna Mona Musca, pentru ca nu a recunscut ca semnat un anume document. Foarte corect, cât se poate de ...principial.
Totusi, liberalii convietuiesc in tovarasie parafată, cu domnul Dan Voiculescu, al carui nume este ombilical legat de.....Grivco, dar și de...Felix. Nu o spun eu, o spune o instanță de judecată care a dat o sentință definitivă.
Mai mult, îl tolerează intr-o functie importantă in Parlamentul Romaniei, din care, domnul Voiculescu si-a dat, tactic, demisia, la finele lui 2008, in preajma alegerilor si din care, doamna Mona Musca si-a dat demisia sine die.
Prin urmare, stimati colegi, mi se pare evident că cineva, are o problemă de percepție, sau, judecă in matricea unei logici sui generis.
Oi fi eu acela ? Sau, într-adevăr, liberalii autentici nu mai există decât în ..PDL ? Faptul că sunt relativ marginalizați și acolo, este o altă chestiune.
;) ;)

Bibliotecaru said...

De fapt este un pic pe dos, dezbaterea doctrinară ar trebui să conducă la asumarea principiilor, pentru că, nu-i aşa, principiile trebuiesc mai întâi definite.

Stimate domn,
TOATE PARTIDELE DIN ROMÂNIA ar trebui să convieţuiască şi să colaboreze. Constituţia nu vorbeşte despre un pluralism antagonist, ci de unul al colaborării.

Mai mult, toate partidele au în statutul lor faptul că TREBUIE să comunice şi să colaboreze cu toate partidele politice.

În particular statutul PNL spune aşa:
"Partidul Naţional Liberal promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic şi consolidarea sistemului democratic" (art. 5)

În concluzie, conform statutului, problema de rezolvat a PNL nu este faptul că se înţelege cu PC (amândouă partide de centru-dreapta, PC mai aproape de centru, PNL mai aproape de dreapta) şi nici cu PSD... ci doar că nu se înţelege cu PDL. Sigur, nu înţelegerea cu PDL este primordială, ci principiile liberale... totuşi, ei nu ar trebui să elimine din start o eventuală colaborare dacă se respectă forma democratică de funcţionare a statului.

ZeV said...

Cine vorbeste de intelegerea cu PC, sau neintelegerea cu PDL ?
Nicaieri in Europa nu exista o alianta a tuturor partidelor de pe esichierul politic, dar aceasta nu exclude conlucrarea pe directive, strategii si programe diverse de interes public.
Nu aceasta este problema PN[L]-ului actual.
Problema, de fapt, problemele actuale ale PN[L], sunt (după părerea mea) următoarele :
- promovarea în funcția de lider, a domnului Crin Antonescu;
- sabotarea , prin atitudini agresive, potențial-destabilizatoare și/sau absenteism, a instituțiilor statului , implicit, disprețul față de cetățean;
- Încălcarea propriilor principii fundamentale, clamate în ultimii 20 de ani,prin asocierea implicită de imagine cu un securist dovedit, ceea ce conduce la concluzia că acest partid are drept motto sintagma universală ,,scopul scuză mijloacele". Atunci când scopul este distructiv , în formă și autodistructiv, în efect real, ne putem întreba dacă urmașii brătienilor au ceva în comun cu democrația și cu interesul național.
Răspunsul îl va da alegătorul român, nu noi, dacă ne pretindem apărători ai regulilor statului de drept. ;)
PS
PDL are, la rându-i, o sumedenie de probleme. Le putem dezvolta cu alt prilej, eventual, la altă temă.
;)

ZeV said...

Repet si completez:
,,Atunci când scopul este distructiv , în formă și autodistructiv, în efect real, ne putem întreba dacă urmașii brătienilor au ceva în comun cu democrația, cu interesul național SI CHIAR CU PROPRIUL INSTINCT DE CONSERVARE."

Bibliotecaru said...

Stimate domn,
Eu nu ştiu ce e în Europa şi nici nu am cum să află în amănunt. Pe mine mă interesează România (ca în Caragiale "Nu voi, stimabile, să ştiu de Europa d-tale, eu voi să ştiu de România mea şi numai de România... ") :D

Vorbind serios, eu nu vorbesc despre o alianţă a tuturor partidelor (în limbaj politic se numeşte Pact Naţional şi s-au făcut câteva pe educaţie, sănătate...), eu vorbesc despre o normalitate a Parlamentului în care fiecare parlamentar să-şi definească o poziţie de bun-simţ, să-şi susţină propriu punct de vedere şi toţi la un loc să funcţioneze ca un întreg, fără implicaţie a partidului în activitatea lor.

În mod normal, cel ales preşedinte într-un partid şi partidul în sine, ar trebui să deservească logistic pe cei cu funcţii politice în afara partidului, nicidecum nu ar trebui să existe o subordonare politică între cei cu funcţii în stat faţă de partid. Mai departe în ceea ce spuneţi... tocmai de aceea este şi benefică o activitate doctrinară.

ZeV said...

Stimate domn,
De câte ori vă incepeti expozeul cu această formulă oficială de politete deferentă și rece, menită să impună atât distanță cât și altitudine, înseamnă, pentru mine, că simțiți un anume disconfort. ;)
În fine, probabil pentru că, niciodată nu faceți pasul următor adiacent sintagmei ,,ar trebui".
Ori nu știți ce și cum, ori nu doriți, în nici un chip, să vă dezvăluiți opțiunile politice concrete și personalizate.
Este dreptul și brandul dvs, pe care vi-l respect, prin urmare mă opresc aici pe acest subiect.

Bibliotecaru said...

Opiniile mele politice sunt de interes pentru domnia voastră?

Eu nu vă vorbesc despre un concept politic pentru a vă vorbi de libertatea cetăţeanului de a-şi exercita propria politică. Ce contează crezul meu politic dacă nu sunt liber să-mi exercit dreptul de a face, ca cetăţean, politică.

ZeV said...

Citez din putul gandirii domniei voastre :
,,… domnul Antonescu însă a avut o prezenţă echilibrată despre subiect şi nu mi-a părut să fie de acord nici cu difuzarea lui, dar mai ales nu a fost de acord cu realizarea lui. "
CITEZ:
,,Crin Antonescu: "Ar fi fost mai înțelept să nu comentez filmul cu Emil Boc"
COMENTEZ:
Incetati cu soparlitele, domnule ,,endependent". Nu mai puneti pe seama SPP sau PDL (i) responsabilitatea difuzirii acelui penibil material video si renuntat la postura de avocat al diavolului care va traduce de fapt pozitionarea personalizata in spectrul
Din intamplare, mai citesc comentariile domniei voastre si oameni inteligenti.
Capisci ? Va spun asta, deoarece stiu ca va doriti sa fiti respectat.
Elucubratiile merg pe blogul dominat de zapaism juvenil, dar nu pe blogul domnului CPreda.

Bibliotecaru said...

:D
Asta este, nu putem fi toţi perfecţi.

Bibliotecaru said...

@ ZeV
Apropo... AŢI VĂZUT EMISIUNEA?

Vasile, said...

ZeV,

E greu sa dezbati poltica, PDLista vorbeam , nenorocirile aduse de PDL cind sufletu-ti plinge si iubesti!
E mai usor sa-l judeci pe Antonescu de exemplu care nu s-a perindat din doctrine, nu si-a tradat colegii, nu la iubil pe Patriciu ,asa cum spunea serviciile de contras din PDL .si in plus nici nu de suie populist pe garduri sa promita cu sticla de samnpanie in mana , "sa traiti bine!".

"Vesnicii nemultumiti" mi-a definit insa sorgintea dumneavoastra ,si marea iubire neimplinita care va aduce atat de multa suferinta!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.