21 February 2012

Un articol care mi-a plăcut


Vlad Mixich pe HotNews.ro face o radiografie a ortodoxismului clerical românesc, suspendat între principiile creştine şi mercantilismul tarabelor răsturnate de Iisus în faţa templului.
De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta?

Un preot. Asta doream: un preot ortodox care sa vorbeasca despre compasiune cu cititorii HotNews. Saptamana in care murisera inghetati zeci de oameni trecuse, sate intregi erau sub zapezi, iar pe Facebook bantuia obsesiv o intrebare: “De ce nu s-au deschis bisericile ca sa nu mai inghete oamenii strazii la -20 de grade?”


Un preot ortodox, venit din mijlocul parohiei sale, ar fi fost cel mai potrivit sa vorbeasca despre solidaritate. Despre mila crestina. Dar mai lesne este a trece camila prin urechile acului, decat a aduce un preot intr-o emisiune.
(restul articolului îl puteţi cite pe http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11557915-biserica-ortodoxa-romana-muta.htm)
Vom ieşi în stradă să strigăm "Jos Daniel!"?

http://romanika.eu/wp-content/uploads/2010/11/daniel.jpg
(http://romanika.eu/2010/11/16/manastiri/)

20 comments:

Katrina said...

biblio
dupa postarea asta vei deveni si tu un anti-roman.....BOR este un subiect tabu in Romania

nimrod said...

Biblio,

Ca să zic aşa, Dumnezeu mi-e martor că n-am pic de simpatie pentru BOR, da' orişicât. M-am uitat peste materialul propus de dvs. şi n-am găsit nicăieri scris cum că alte culte şi-ar fi suflecat sutanele şi ar fi alergat pe străzi, pe câmp, pe dealuri, să adune şi să înghesuie în biserici cu sau fără cruce în vârf dezmoşteniţii soartei de pe la noi. Băiatul ăsta care scrie habar n-are de logistică. De unde stângăcia superficială a atacului. Altceva nici nu mai merită comentat. Poate doar că, oricum, iarna nu-i ca vara...

Katrina said...

nimrod
cel putin ceilalti nu au pretentia de a fi "mantuitorii neamului" si nici nu beneficiaza de aceleasi privilegii; a nu se uita ca averea BOR se ridica la 5 miliarde de euro....

Bibliotecaru said...

@ Katrina
Stimate domn,
Eu nu fac confuzia între Biserică şi preoţi. BOR va rămâne şi după ce aceşti preoţi vremelnici vor fi uitaţi de istorie.

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Nu e vorba aici despre BOR, ci despre creştinism. Dacă vreţi este simptomatic pentru toţi.

Reacţia creştinească a multo cetăţeni de a strânge alimente, de a pătrunde în teritoriul alb... în contrapondere cu reacţia conducerii BOR. Nu Biserica sau cultule poartă vina, eu vorbesc despre nişte oameni care au rolul social de a fi cavalerii iubirii de aproape şi, pe de altă parte, laici care iau foarte în serios această dragoste de aproape.

nimrod said...

Katrina,

Comentariul meu nu e nici pe departe vreun reproş la adresa "celorlalţi" care, de bine de rău, mai dispun de câte un Land Rover pentru mers pe coclauri, spre deosebire de ortodocşi care n-au în dotare decât Merţ-uri de fiţe. Pe mine m-a deranjat atacul ieftin. Ţinta puteau fi şi penticostalii. Aş fi reacţionat la fel.

nimrod said...

:)))

Biblio,

Dacă-i vorbiţi unui preot ortodox despre rolul său social i se urcă sângele la cap fiindcă el e instruit, ca să nu zic îndoctrinat, să se ocupe doar de suflet. Ceea ce mie mi se pare cel mai uşor câtă vreme cu împărţit pâine, vin sau peşti abia dacă s-a descurcat Iisus...

Bibliotecaru said...

Daţi-mi voie să cred că nu vor fi fiind numai dintr-aceştia.

nimrod said...

:)

Biblio,

Ba da. Toţi. Asta e doctrina BOR. Trust me. E de pe surse.

Bibliotecaru said...

Păi şi eu am doctrina acasă, Biblia... :D

Vasile, said...

Intrebarile pe csre le naste MIXich sunt doar citeva din vulneralitatile bisericii ortodoxe si nu crestine asa cum sugereaza Biblio.

Daca biserica catolica , poate mai bogata decit cea ortodoxa, are alta aplecare pentru omul sarac, si nu-l trimite de acesta cu copii in brate la cersit ci intr-un adapost fie el vremelnic dar bine structurat , asta nu insemna ca biserica catolica nu are alte probleme, dar probleme ei sunt de cu totul alta natura.

Vorbind de a noastra , de ortodoxie cu o exceptie dl/ Mix....
nu exagereaza cu nimic, ba din contra mai clarifica pentru cine vrea sa inteleaga cite ceva!

nimrod said...

:)

Biblio,

Bib...lia nu mai e cartea de căpătâi a principalelor ramuri ale creştinismului încă de la Conciliul de la Niceea încoace, când a început împodobirea noii credinţe cu tot felul de personaje şi interpretări.Noroc de Biserica Unitariană care mai aminteşte de cum a fost la început.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Când domnul Daniel a fost întronizat şi a devenit prea-fericit, eu am trimis un email la Patriarhie prin care aminteam Patriarhului că Biserica Ortodoxă are o menire dincolo de a lua bani şi povesteam cum istoric Creangă ne povestea că preotul satului ţinea loc de profesor în clasele primare, că "soră" medicală vine de la călugăriţele care îngrijeau bolnavi, mai aminteam de faptul că biserica este un sanctuar pentru cei în nevoie, că bani ce se strâng în cutia milei este pentru caritatea asupra celor săraci... şi multe altele. Sugeram deci patriarhului că biserica nu trebuie să stea atât de departe de oameni ci să covoare între ei, aşa cum a fost acum un secol. Mai departe spuneam că românii doresc de la întâi stătătorul credincioşilor neamului această schimbare a bisericii pe care o patronează.

Eu mi-am făcut treaba, l-am avertizat de foarte mult timp. Dacă această schimbare nu s-a făcut, ba dimpotrivă, preoţii au fost împinşi mai mult spre mercantilizare pentru ca construi neapărat acea catedrală a neamului.

Domnule Vasile,
Preotul are o dimensiune triplă. Prima lui îndatorire nu este faţă de oameni ci faţă de Dumnezeu, pentru că iniţial preoţii au fost aleşi de Dumnezeu pentru exercitarea actului religios. A doua dimensiune a preotului este aceea a păstrării înţelesului biblic dublată de sarcina difuzării lui în rândul oamenilor. A treia dimensiune este menirea creştină, iubirea de oameni, ajutoarea lor, fizică şi spirituală. Cu toţii, preoţi şi mireni, ar trebui să-l avem pe Iisus drept model. Eu înţeleg că nu putem să atingem ţinta arhetipului creştin, dar truda noastră trebuie să fie acest model.

Patriarhul Daniel a făcut un ziar al Patriarhiei, un ziar interesant din care am citat şi eu de câteva ori, patriarhul Daniel a făcut o televiziune care are şi ea părţi foarte interesante... scopul acestor lucrări media a fost însă aducerea de bani spre Patriarhie, iar aceşti bani nu au scopul miluirii ci preamăririi "şefului".

Eu sunt cutremurat de "normalitatea" preoţilor, lipsa vocaţiei... Slavă Domnului, nu toţi sunt aşa. Primul preot cu vocaţie pe care l-am descoperit a fost părintele Dumitru Stăniloaie, un om cu o operă cutremurătoare. Îţi trebuie o viaţă de om să citeşti ce a scris, şi tot ceea ce a scris necesită o documentare extraordinar de laborioasă. Am trecut o dată pe lângă domnia sa pe stradă şi i-am simţit fizic energia, aura, sau cum doriţi să o numiţi. Despre un astfel de om nu am incertitudini asupra menirii lui.

Părintele Iustin Pârvu a avut şi el un destin tragic în începuturile sale, inclusiv 16 ani în cele mai grele penitenciare din România (Suceava, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud, Piteşti), a mers la război, domiciliul forţat, sihăstrie...

Pe lângă zeci de alţi preoţi cu care putem lua contact prin intermediul internetului mai sunt sute necunoscuţi... Din păcate pe ei îi simţim excepţii.

Vasile, said...

Biblio,

Eu nu vad exceptiile , eu vad doar lupta surda din sanul bisericii ortodoxe, luptele dintre erarhi, dintre preotii, lupta dintre cei hirotonisiti si cei ne..........
cei cu parohie si cei fara!
De cealalta parte vad enoriasul
acela descris de Mix.... care apreciaza un prelat confundand harul bisericesc cu talentul civil de cantaret sau coplesit de elocinta acestuia in exprimare!
Acelasi enorias care iese de la spovedanie si se duce glont acasa si isi baste copii si nevasta sau te calca in picioare ca sa pupe el inaintea ta moastele sfiinte ale....

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Eu am cunoscut şi preoţi cu har, şi încă unii sunt şi tineri. Ei există... Poate îi atrag eu cumva, poate că este doar un noroc...

Vasile, said...

Biblio,

Probabil este vorba doar de pur si simplu , sansa , noroc sa fi preot si in acelasi timp sa ai si har!
Eu am avut momente cind m-am simtit excelent linga o femeie cu har.
Prieteni inteligeni , sau sclipitor de inteligenti am avut dar fara har.
Preoti cu har,amici as spune, am cunoscut , dar nu m-am simtit deloc excelent linga dansii mai ales ca mereu vedeam in ei persoana care sfinteste copilul in cristelnita si ii cinta prohodul la groapa...sau individul care se confesa prietenului ca orice muritor de rand...
pentru mine o legatura incestuasa!

Vasile, said...

Mi-am adus aminte de o intamplare sinistra sau tragicomica daca vrei.

Cind borul isi desfasura lupta pentru impunerea unui nou cap al bisericii ortodoxe, eu eram in concediu pe las Vatra Dornei cu o familie de ortodoxi mai ortodoxi decit romanii!

Nu imi amintesc exact faza , cred ca eram la televizor unde se discuta posibilul urmas si apareau in succesiune fotografiile respectivilor.
Greacoaica ma tot intreba vre Viorel aftos tine e ? Dupa ce au inteles , grecul , a decretat "pistevo oti neos patriarhos ta ine o Rasputin", aratand cu mana poza lui Daniel!

"Vre Vangheli, iati ise malaka , a exclamat credicioasa grecoiaca ca sa nu ma puna pe mine romanul Vasile intro ipostaza neplacuta!

Bibliotecaru said...

Înţeleg că nu vorbeau greaca literară... :D

Vasile, said...

Trebui sa intelegeti ca nu o vorbesc eu p'aya dar daca va referiti la vre malaka , agamiso,
acestea sunt foarte literare , ceva aasemanator cu saize. Repet vre malaka este chiar preferabil unui ..kirio Vasili.
Daca mi-a spus kirio e clar ca intentioneaza sa-mi vanda calul troian!
Familia fiind o pensionara profesoara de l.franceza si el un activ chirurg!

Mai grav este insa si jignitor este sa se adreseze unul atuia cu apelativul bai romanule , sau sa te intrebe "ise vlahos?" ca una-i Giorgios - taran dupa unii , in realitate "fermier , stapan al taranilor" si alta-i sa te faca cioban,"ise vlahos", populatie grecizata de origine latina!
Sunt expresii colocviale , inpamantenite care nu supara interlocutorul ex. "skata sto mutra-su"sunt insa sunt gesturi care pot termina o prietenie, unui grec sa nu-i arati podul palmei in fata, desi gestul inseamna de fapt "skata sto mutra-su" expresie acceptata verbal ....deoarece devi.......... indezirabil!

Bibliotecaru said...

Αναγνωρίστε. Δεν καταλαβαίνω τι λέτε.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.