17 November 2011

Băieţii deştepţi au intrat în atenţia UE... Hait! Acum să vezi!


Domnul Bogdan Chiriţoiu nu prea este un personaj cunoscut al României, iată însă că domnia sa a vorbit cu talent în asemenea moment... deşi nu prea am văzut dezbateri naţionale cu această ştire.
Consiliul Concurenţei a finalizat o parte a investigaţiei, iniţiată în 2005, pe piaţa carburanţilor pentru posibile înţelegeri între companii privind stabilirea preţului de vânzare a benzinei fără plumb, a declarat miercuri preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1686/8980823/1/pompa-benzina-afp.jpg?width=400
Consiliul Concurenţei a finalizat o parte a investigaţiei iniţiate în 2005 pe piaţa carburanţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O parte a acelei investigaţii este finalizată. Am primit răspunsul din partea Comisiei Europene, pe care l-am transmis companiilor vizate, urmând ca în 12 decembrie să le audiem din nou", a afirmat Chiriţoiu.

Consiliul a transmis în acest an Comisiei Europene un document în care arăta că are suspiciuni legate de înţelegeri la stabilirea preţului de vânzare a carburanţilor.
(http://www.mediafax.ro/economic/consiliul-concurentei-a-finalizat-o-parte-a-investigatiei-initiate-in-2005-pe-piata-carburantilor-8980823)
Ce zice Comisia Europeană?
Comisia Europeană (CE) susţine concluziile investigaţiei declanşate în 2005 de Consiliul Concurenţei pe piaţa carburanţilor şi recomandă sancţionarea companiilor anchetate întrucât piaţa de profil românească face parte din cea europeană.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1686/8984377/2/bogdan-chiritoiu-bogdan-stamatin.jpg?width=400
CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Chiriţoiu: CE recomandă sancţionarea companiilor petroliere anchetate din 2005 (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului, care recomandă sancţiuni, poate fi atacată de către companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea", a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în conferinţa Mediafax Talks about Unfair Competition, organizată în parteneriat cu autoritatea de concurenţă.

Consiliul Concurenţei a transmis companiilor investigate raportul primit de la Comisia Europeană, iar acestea vor avea 30 de zile pentru a pregăti un răspuns.(http://www.mediafax.ro/economic/conferinta-mediafax-chiritoiu-ce-recomanda-sanctionarea-companiilor-petroliere-anchetate-din-2005-8984377/)
Reamintesc că în 2005 Consiliul Concurenţei s-a "autosesizat" la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în numai trei minute. Consiliul Concurenţei declara atunci, "Monitorizam evolutia acestei piete inca din luna ianuarie. Pe baza acestei analize preliminare si a evolutiei preturilor produselor petroliere din ultimele doua saptamani, ne-am autosesizat si am decis deschiderea acestei anchete". (http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-09-16/consiliul-concurentei-s-a-autosesizat-in-3-minute.html)

Investigaţia este legată de... o eventuală inţelegere la preţurile de la pompă practicate de cei şapte mari operatori de pe piaţă - Petrom, OMV, MOL, Shell, Rompetrol, Agip şi Lukoil. După ce toate companiile au scumpit la inceputul anului carburanţii cu 500-800 de lei pe litru, fără vreun anunţ prealabil, consiliul a cerut date lămuritoare tuturor, referitoare la motivele majorării de preţ. (http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/3061/Consiliul-Concuren-ei-a-g-sit-ase-cazuri-care-ne-au-ars-buzunarele.html)

15 comments:

nimrod said...

Totul se trage de la modelul subcultural românesc, conform căruia doar săracii merg pe jos sau, acolo unde există, cu transportul în comun. Despre biciclişti ce să mai vorbim. Cu aşa o cerere tentaţia de ridicare a preţurilor nici nu mă miră da' nici nu mă interesează fiindcă eu n-am maşină. Altfel, cu privirea plină de compasiune a vecinilor mei, care nu merg pe jos nici până la colţul blocului, m-am obişnuit...

Bibliotecaru said...

:)
Nu aveţi maşină dar consumaţi diferite produse "care au maşină". Puteţi să vă gândiţi la ceva care, de la nivelul de materie primă până la magazinul de la care îl achiziţionaţi... nu a fost transportat cu o maşină? Nici eu nu am o maşină, dar creşterea preţurilor la petrol mă îngrijorează foarte tare. De ce? Pentru preţul combustibililor este strâns legat de preţul energiei, iar preţul energiei se traduce până la urmă în orice. Fie că ţăranii nu-şi vor mai permite să are în primăvară, fie că se va scumpi şi păcura care ne încălzeşte şi ne dă curent... mie îmi e tare frică de scumpirea combustibililor. Şi dacă am observat eu bine şi se pregăteşte acel atac al Iranului, combustibilii vor avea un "scor" istoric.

Anonymous said...

Consiliul Concurentei s-a luat de mai multi "grei". Pe aia din ciment i-a amendat, pe astia cu telefonia mobila de asemenea (dar parca e un proces pe rol pt. ca au contestat in justitie amenda), daca reuseste sa-i beleasca pe astia cu petrolul chiar ar fi o treaba. Verificati va rog cat costa benzina si motorina in Belgia stimata gazda, Belgia o mare "producatoare" de petrol :), tara "non-UE" :) si cu un guvern strans unit :)

Bibliotecaru said...

Pe luna trecută...

http://www.caravanclub.co.uk/media/7707006/fuel_price_guide.pdf

Belgium, Euros
1.63 (95 Octane)
1.66 (98 Octane)
1.48 (Diesel)

Ce anume ar trebui să observ?

Consiliului Concurenţei are menirea să aplice Legea Concurenţei.

Scopul esenţial al legii este acela de a combate condiţiile de monopol sau cartel şi în general practicile anti-concurenţiale.

Părerea mea este că cele mai perverse practici anti-concurenţiale le au hipermarketurile.

Vasile, said...

Biblio ,
Totul este doar praf in ochii fraierilor.
Fabricantul de praf se gandea ca populismul il va conduce la nesfarsit la suc cesuri!
Practic atunci a avut ca tinta pe fostul dusman si actualul aliat Dinu P.,formula acuze, acum nu cred ca Europa poate acuza Kazahstanul prin firma din Romania de asemenea practici.
Nimeni nu scoate nici o vorba despre valoarea accizei si la adaosului de TVA care se calculeaza la pretul combustibililor dupa ce s-au insumat cele doua elemente pret+aacciza.
Nimeni nu reclama ca transportatorii fluviali sunt striviti pur si simplu de pretul la pompa al combustibililor folositi pentru navele fluviale, nimeni nu protesteaza ca sunt incurajate flotele ucrainiene,moldovene,bulgare,sarbesti,austriace si nemtesti in detrimentul operatorilor romani,care sunt obligati sa cumpere la preturi astronimice combustibilul dar sa care marfa la pret de concurenta.
O tona de combustibil naval , vorbesc de motorina D2 costa in jur de 800-900 usd. si un 0.1 costa in jur de 11oo usd , o tona din aceiasi compustibili , colorati special pentru Dunare costa peste 1800 euro .
De ce forumurile europene nu se intreaba de ce de exemplu, un kg. de carne curcan costa in Romania peste 4 euro si in Germania doar 3 euro ?????
Ca sa inchei cele mai mari practici anti-concurentiale sunt precticate sau incurajate de guvernul Romaniei impotriva propriilor cetateni!

Anonymous said...

Preturile alea sunt un pic cam mari(ori au crescut brusc acolo de la ultima mea updatare), in fine, peste tot motorina e mai scumpa decat benzina (putem vorbi despre practici neconcurentiale la motorina?) numai la noi e invers.
Iar la hypermarketuri cred ca trebuiesc atacate la nivel global (sau macar UE)si o solutie ar fi limitarea nr. unui lant prin impozitare progresiva. Vrei sa ai sute de magazine ca Mega Image-ul si sa sufoci concurenta, perfect, platesti la nivel local un impozit frumusel si la nivel central un impozit si mai frumusel. Taxa pe smecherie.

Vasile, said...

Biblio si inca o treaba,

Baietii destepti sunt altii , inatacabili, aceia care lucra cu statul nu la pompa cu cusurgii si recmalagii , cu statul ca acolo nu reclama nimeni...exceptia valorii paraindaratului!

Nicu S. said...

Nu numai în zona aceasta, a benzinei, motorinei nu avem o piaţă concurenţială. Consiliul concurenţei e timid ca un adolescent în faţa unei dive.
Dacă va reuşi să-i dovedească, să le dea o amendă consistentă ca să să le ardă o parte din profitul nemeritat, îi va potoli, nu se vor mai "întâlni în taină".
Fără îndoială că primii care sunt afectaţi de creşterea preţului sunt cei cu maşini, iar dintre aceştia, cei cu punga mică simt mărirea ca pe-o şopârlă băgată în sân...
Ferice de cei fără maşini... până când preţul benzinei ajunge în preţul produselor de pe raft.

Anonymous said...

Eu zic ca nu o sa vedem nimic ... din pacate

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Nici un politician nu a putut să-mi argumenteze cu de se percepe TVA la acciză (şi asta peste tot unde se percep accize, nu numai la benzină)... Dar ce mai contează... bani să iasă.

Bibliotecaru said...

@ epolitikon
Nici la noi motorina nu mai este aşa ieftină. Este cuprinsă între benzina mai proastă şi benzina mai bună.

http://www.pretbenzina.ro/petrom

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Dar sper că sunteţi de acord cu mine că "băieţii deştepţi" ar putea fi îndepărtaţi, dacă s-ar dori cu adevărat... La televizor se tot vorbeşte de un fel de neputinţă inexplicabilă logic, dar explicabilă legal.

Bibliotecaru said...

@ Nicu
Pe lângă principalul dezavantaj, anume preţul, vorbim şi despre alte lucruri aduse de non-concurenţă. Baza economiei de piaţă este concurenţa şi negocierea preţului. În lipsa concurenţei nu există nici îmbunătăţirea serviciilor, nici inovarea unor procedee mai ieftine... De exemplu, la acelaşi preţ, o staţie poate avea om care operează la pompă, verificarea nivelului de ulei, a presiunii din pneuri, spălarea parbrizului, magazin tip supermarket, plata cu cardul la pompă, card de fidelitate cu ceva avantaje, cafenea sau patibar, motel, aspirator de interior, spălătorie auto... În lipsa concurenţei toate acestea nu mai au sens, calitatea se va prăbuşi. Acest lucru se vede foarte bine în sănătate. Pe lângă subfinanţare, sănătatea merge prost prin lipsa unei concurenţe reale între două sau mai multe Case de Sănătate, astfel încât Casa Naţională de Sănătate poate face orice fel de măgărie pentru că nimeni nu plăteşte efectiv. La fel în învăţământul preuniversitar. Chiar şi politica are condiţii de cartel, pentru că, aşa cum se vede, încă "corb la corb nu-şi scoate ochii".

Vasile, said...

Biblio,

Din pacate aveti si dumneavoastra dreptate cum tot as are dreptate si puterea!

Cum sa ramai fara baieti destepti?

Bibliotecaru said...

Băieţii deştepţi pot fi înlocuiţi cu băieţi competenţi.

Este un cerc vicios, lipsa de valoare cere bani pentru a cumpăra voturi, banii cer şi ei introducerea în schemă a unor posesori de "lipsă de valoare"...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.