28 November 2011

Există soluţii pentru zone sărace şi fără exploatări cu cianuri


Ştiţi multele reclame relative la Roşia Montana? Sunt reclame care să repetă des şi, din câte îmi dau eu seama, au şi impact.















Aceste reclame sunt însă un fel de bâză în doi... ştii întotdeauna cine a dat. Să ilustrăm acest exemplu.



Iată un exemplu de ceea ce face un alt guvern atunci când o zonă este foarte săracă.
Banca Rurală de Cooperare din prefectura Yixian este prima instituţie bancară pe acţiuni din municipiul Huangshan, provincia chineză Anhui. De la înfiinţarea sa, în anul 2008, banca a sprijinit cu precădere eforturile prefecturii Yixian de reajustare a structurii sectorului agricol, de construcţie a industriei culturale şi edificarea unei prefecturi puternice în domeniul turismului. În prefectura Yixian, toate creditele pentru familiile de ţărani, 90% din creditele pentru companiile mici şi mijlocii şi peste 80% din creditele pentru comercianţii particulari sunt acordate de Banca Rurală de Cooperare. Această instituţie bancară joacă un rol indispensabil în dezvoltarea economiei, a companiilor şi în construcţia satelor de tip nou din prefectura Yixian.

Zhang Guotian, directorul Băncii Rurale de Cooperare din Yixian, consideră că rolul important jucat de bancă în dezvoltarea economiei regionale se datorează orientării corecte a instituţiei.

"Perseverăm în prestarea de servicii legate de mediul rural, ţărani şi agricultură, precum şi cele pentru firmele mici şi mijlocii. Serviciile noastre ţin cont de particularităţile economiei din zonă".

Yixian este o prefectură agricolă tipică zonei muntoase. Prefectura are o suprafaţă forestieră de aproximativ 6.200 hectare, acoperirea silvică atingând 80%. Pornind de la realitatea resurselor din zonă, Banca Rurală de Cooperare a lansat servicii de credit ipotecar pentru proprietatea silvică. Zhang Guotian a afirmat:

"Am lansat o serie de servicii creditare legate de prelucrarea produselor agro-alimentare. De exemplu, acordarea de credite ipotecare pe proprietatea forestieră, întrucât prefectura noastră are bogate resurse silvice. În felul acesta, sprijinim activitatea de producţie şi managerială a companiilor de prelucrare a produselor silvice".

Potrivit unor relatări, Compania Shansen de prelucrare a produselor silvice, de importanţă provincială în Anhui, a obţinut prin ipotecarea proprietăţii sale silvice credite de 18 milioane yuani. În anul 2010, compania a realizat o producţie în valoare de 41 milioane yuani şi a plătit impozite pe profit de 1,9 milioane yuani (225.000 euro), asigurâbnd locuri de muncă pentru mai mult de 150 de persoane. Prin acţiuni de achiziţie şi prelucrare a lemnului, compania Shansen a acţionat pentru majorarea veniturilor silvicultorilor. Numărul beneficiarilor a depăşit 26 de mii, din aproape 8.200 de familii, cu o pondere de peste 30% din populaţia rurală din întreaga prefectura Yixian.

Banca Rurală de Cooperare din Yixian sprijină şi dezvoltarea sectorului turistic local. În prefectura Yixian sunt bine păstrate un mare număr de sate antice în stil Anhui, cu o strălucită artă sculpturală. Satele Hongcun şi Xidi, incluse în patrimoniul cultural mondial, se găsesc în Yixian. Baza de produse cinematografice Xiuli din satul Hongcun, dată în exploatare anul acesta cu o investiţie totală de aproximativ 200 milioane yuani (23 milioane euro), s-a bucurat de sprijinul financiar al Băncii Rurale de Cooperare. Responsabilul bazei cinematografice, Yu Yahui, a declarat:

"Personalul Băncii Rurale de Cooperare din Yixian are o viziune foarte bună. Ei au văzut că obiectivul nostru este unul foarte bun, ne-au acordat credite de 12 milioane yuani, iar recent alte 20 de milioane yuani credit (2,3 milioane euro)".

Cu sprijinul Băncii Rurale de Cooperare din Yixian, la baza de produse cinematografice Xiuli din satul Hongcun, aflată în curs de construcţie, au fost realizate succesiv câteva filme şi produse TV importante, promovând industria culturală din zonă.

De asemenea, banca a acordat sprijin construcţiei unei prefecturi puternice şi în domeniul turistic. În ultimii ani, această instituţie bancară a oferit credite de 440 milioane yuani, destinate sectorului turistic, ajutând la angajarea directă şi indirectă a peste 5.000 de persoane, cifra reprezentând o cincime din forţa de muncă din toată prefectura. Banca a deschis succesiv servicii de acordare de credite ipotecare pe dreptul managerial pentru şase monumente turistice, între care se numără satele Xidi şi Hongcun.

"Am lansat relativ devreme astfel de produse. Prefectura noastră dispune de mai multe monumente turistice. Prin acordarea de credite, am sprijinit puternic exploatarea şi managementul obiectivelor turistice".

Baza de pictură după peisajele naturale a satului Xidi este a doua de acest gen din Yixian, patronată de Shu Weiping. Aici vin, în fiecare an, numeroşi studenţi din institutele de artă din diferite regiuni ale ţării pentru a face schiţe după natură. Mai mult, obiectivul a soluţionat problema angajării pentru mai mult de o sută de locuitori locali. Construcţia bazei de desene după natură a lui Shu Weiping a necesitat o investiţie de cinci milioane yuani, din care 1,3 milioane au fost împrumutaţi de la Banca Rurală de Cooperare.

Banca Rurală de Cooperare din Yixian este prima instituţie bancară de cooperare din China care a atras investitori strategici din alte provincii. Prin valorificarea investiţiilor strategice, banca şi-a dezvoltat capacitatea de rezistenţă în faţa riscurilor. În anul 2009, pentru a face faţă efectelor crizei financiare internaţionale, Banca a înfiinţat credite destinate creării de cariere pentru tineri, femei şi ţăranii care plecau altădată să muncească în diferite regiuni ale ţării şi care s-au reîntors în ţinutul natal. Astfel, au fost rezolvate, în condiţii bune, cerinţele financiare ale companiilor mici şi mijlocii, mai ales ale firmelor şi comercianţilor particulari profilaţi pe agricultură, dar şi viaţa ţăranilor şi construcţia satelor.
(http://romanian.cri.cn/261/2011/11/22/1s122482.htm)
http://blog.absolutechinatours.com/wp-content/uploads/2010/12/villagers-in-Hongcun-YIxian-Huangshan-Anhui-China.jpg
http://blog.absolutechinatours.com/wp-content/uploads/2010/12/horse-rider-in-Hongcun-Yixian-Huangshan-Anhui-China.jpg
http://blog.absolutechinatours.com/wp-content/uploads/2010/12/geese-in-Hongcun-Yixian-Huangshan-Anhui-China2.jpg
(http://blog.absolutechinatours.com/index.php/2010-12-23/company-excursion-to-world-heritage-hongcun-village-part-two/)

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/788427.jpg
(http://www.panoramio.com/photo/788427)

6 comments:

Augustin Radescu said...

Nu-i deloc intimplatoare coincidenta: http://augustinradescu.blogspot.com/2011/11/de-ce-rmgc-da-la-gioale-guvernului.html

Vasile, said...

Rosia Montana sau blestemul unui Midas vremelnic in viziune mea apocaliptica Rosia Montana este raiul pe care noi ne straduim sa-l transformam in desert!
Si doar atunci poate un Sisif roman , va incerca , fara succes sa aseze un bolovan ,care se va rostogoli de fiecare data la vale in hault creat , probabil redenumit atunci de localnici "cit de naivi am putut fi"!

Bibliotecaru said...

Ceea ce mi se pare ciudat este că, în acele reclame, este destul de probabil să fie chiar personaje reale, localnici din Roşia Montana. Ciudat este că primesc ceva bani pentru a face reclama ştiind că ar putea primi, "la pachet", şi moartea prin intoxicări cu cianuri şi dispariţia, "de facto", a tot ceea ce au acolo.

Vasile, said...

Si mie mi se par persoane ale locului , reclamele respective insa nu sunt contracarate de moguli" si in interesul adevarat national de protejare a mediului ,dar si de incurajare a deozloltarii pe alte areale a locatiei respective.
Ma gandeam ca nici cel putin nu s-a ajuns la contra-reclama incriptionata de pachetele de tigari ba din contra!Dupa fiecare emisiune pe postul mogulului Voiculescu ,in care politic, social, nationalist sau moral se explica de ce este "rea" investitia in Rosia Momtana, apare imedial clipurile cu " oamenii locului" cu doleanta ghidonata a acestora!
Ideea sau exclamatia retorica ar fi "cit de josnic este economicul" si de ce este vinovat pina la urma si Dan Voiculescu !

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
În principiu o astfel de reclamă imorală ar trebui să fie oprită de CNA. Evident, şi postul ar trebui să constituie o entitate morală, dar asta nu ar fi eficient, pentru că nu ar funcţiona decât dacă TOATE posturile ar avea această dimensiune morală încât să blocheze astfel de reclame anti-naţionale.

Şi mai important este că acele reclame au uneori şi informaţii de tipul reclamei mincinoase. De exemplu se spune că vor aduce 4 miliarde statului român, dar 4 miliarde reprezintă întreaga investiţie.

Vasile, said...

O alta informatie mincinoasa si manipulativa pentru omul de rand este numarul locurilor de munca pe care le vor asigura , speranta falsa a localnicilor din zona care se vad in mii mineri de suprafata si nu doua trei sute de soferi si citeva zeci de excavatoristi!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.