Zlotea solicita interventia Comisarului Kuneva în România pe problema contractelor bancare
Europarlamentarul PD-L Marian Zlotea a solicitat astazi în Plenul Parlamentului European, Comisarului European pentru Protectia Consumatorului, Meglena Kuneva, interventia ferma în ceea ce priveste modificarea abuziva a contractelor încheiate între banci si consumatori.
Pe fondul unor discutii în Parlamentul European cu privire la contractele de vacanta de tip "time-share", Marian Zlotea a solicitat Comisarului Kuneva interventia în ceea ce priveste contractele de credit. Motivul invocat de Zlotea a fost acela ca "în acest moment, tinând cont de criza financiara, anumite banci încalca drepturile consumatorilor prin modificarea dobânzilor la credite". Aceasta solicitare a fost inspirata de comportamentul actual al unor banci din România care, pe fondul unor lacune legislative si al lipsei de reactie a ANPC, modifica clauzele cu privire la dobânzi în detrimentul consumatorilor, pentru a se pune la adapost de eventuale probleme financiare.
Europarlamentarul PD-L a adresat urmatoarea întrebare Comisiei Europene: "Pe fondul crizei financiare, tot mai multe banci modifica dobânzile la creditele acordate. Bancile ar trebui sa aiba obligatia sa îsi înstiinteze clientii despre eventuale modificari ale dobânzilor, pentru ca acestia sa aiba posibilitatea de a alege între a continua contractul cu banca respectiva sau de a opta pentru o refinantare la alta banca. As dori sa întreb Comisia Europeana ce masuri va adopta în acest sens, tinând cont ca bancile au în continuare în contractele de credit clauze abuzive ce nu au fost eliminate. Solicitarea vine în contextul în care contractele de credit au fost modificate fara înstiintarea consumatorilor în România, din cauza unor prevederi potrivit carora banca îsi rezerva dreptul de a modifica dobânzile în functie de piata financiara."
Fost presedinte al ANPC, Marian Zlotea considera ca problemele pe care le întâmpina astazi consumatorii români în relatia cu bancile puteau fi evitate daca Guvernul român ar fi pus în aplicare planul de actiuni ANPC si pachetul legislativ de specialitate, pregatit înca din anul 2007, precum si Ordinul ANPC nr. 92 din 16.02.2007, care contine norme obligatorii privind informarea corecta a consumatorilor persoane fizice de catre prestatorii de servicii, blocat de actuala conducere a ANPC.
"Daca pachetul legislativ pregatit de noi, pachet convenit împreuna cu doamna Kuneva, Comisar European, ar fi fost pus în aplicare, astazi, consumatorii români nu ar fi avut de suferit. România ar fi beneficiat de o legislatie de specialitate la standarde europene, care nu permit modificarea contractelor de la o zi la alta, lasând consumatorii lipsiti de aparare. Motivele pentru care acel pachet legislative a fost blocat sunt simple. Singurul organism care poate sa apere drepturile consumatorilor - ANPC, este condus de liberalul Dan Vlaicu, care nu îsi permite sa-l deranjeze pe presedintele Asociatiei Române a Bancherilor, Radu Ghetea, si el tot liberal. Sunt uimit de fariseismul lui Vlaicu, care se vaita pe la televiziuni ca bancile îsi fac de cap si ca, din pacate, domnul Vlaicu nu aplica legea si nu a trecut la sanctiuni drastice în ceea ce priveste contaractele de credit. Putea sa puna lucrurile la punct înca de anul trecut, dar n-a facut-o", a precizat europarlamentarul PD-L Marian Zlotea.
Biroul de presa al
Partidului Democrat Liberal
Parlamentul European a adoptat proiectul privind Centrul de mobilitate pentru programele de master
Legislatia europeana in domeniul educatiei, modificata la propunerea europarlamentarului PD-L Mihaela Popa
Plenul Parlamentului European a adoptat ieri, la Strasbourg, amendamentul depus de europarlamentarul PD-L Mihaela Popa la proiectul de raport privind programul Erasmus Mundus pentru perioada 2009-2012. Astfel, europarlamentarul roman a cerut ca accesul tinerilor la informatie sa se realizeze in timp util, prin infiintarea unui centru de mobilitate pentru programele de master, care sa cuprinda inclusiv portalul de informare Erasmus Mundus.
"Prin intermediul acestui centru, cei interesati de domeniul educational pot sa beneficieze de toate oportunitatile oferite in cadrul Uniunii Europene si in afara ei. Cred ca este o initiativa care vine in sprijinul studentilor, dar si al profesorilor sau doctoranzilor, pentru ca traim intr-o Europa mobila unde informatia prompta este esentiala pentru reusita in orice domeniu", este de parere europarlamentarul Mihaela Popa.
Nu in ultimul rand, europarlamentarul roman considera ca acest program este important si pentru promovarea in lume a unora dintre valorile pe care se bazeaza Uniunea Europeana: respectarea drepturilor omului, diversitatea sociala, toleranta.
Proiectul de raport privind Erasmus Mundus a fost adoptat de Parlamentul European cu o majoritate de 623 de voturi. Fata de programele precedente, programul pentru perioada 2009-2012 aduce o suplimentare a bugetului de 230 de milioane euro si incearca sa transforme Europa intr-un adevarat centru de excelenta universitara. Compromisul negociat cu Consiliul de Ministri al UE faciliteaza accesul la acest program, o repartizare echitabila a locurilor destinate studentilor din statele terte, precum si proceduri simplificate pentru obtinerea unei vize de studiu.
No comments:
Post a Comment