10 October 2008

Scrisoare către preşedinte


Cum ce preşedinte? Preşedintele României! Expeditorul este dl. Marius Oprea. Dincolo de ceea ce scrie în text, aş da un sfat domnului Marius Oprea:
Domnule Oprea, nu mai spuneţi preşedintelui ţări "aş vrea să vă atrag atenţia". Nu puteţi atrage atenţia preşedintelui, că nu-l atenţionaţi ca pe un copil prins la copiat. Folosiţi o formă mai caldă, mai sufletistă, mai pe picior de egalitate, cum ar fi "aş vrea să vă supun atenţiei", cum bine aţi folosit la începutul scrisorii deschise, sau ceva echivalent "să vă aduc la cunoştinţă", "spre buna dumneavoastră informare", "în stabilirea completă a adevărului"... Nu sunt cârcotaş, dar sincer m-a zgâriat această formulare. M-a mai zgâriat şi "Dumneavoastră puteţi împiedica săvârşirea acestui acest act de nedreptate. ". Păi dacă domnia voastră spuneţi deja că este un act de nedreptate, domnul preşedinte Băsescu ce mai poate spune, dacă i-aţi şi dat soluţia. Poate că sunt totuşi un pic cârcotaş, dar chiar am pretenţii superlative de la anumiţi oameni.

Iată conţinutul scrisorii:

Domnule Preşedinte,


În urma adoptării de către Senat şi Camera Deputaţilor a proiectului de Lege privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6 din 13 februarie 2008 pentru modificarea si completarea Legii recunoştinţei fata de eroii-martiri si luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004 supun atenţiei dumneavoastră cererea de a nu promulga această lege, pe care o consider un act de nedreptate faţă de participanţii la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din 1987.
Dumneavoastră puteţi împiedica săvârşirea acestui acest act de nedreptate. Lăsând la o parte argumentele principale aduse în respingerea Ordonanţei, potrivit cărora aplicarea ei ar reprezenta o cheltuială bugetară suplimentară cuprinsă între 1264,8 milioane lei (circa 0,29% din PIB) şi 2485,3 milioane lei (circa 0,56% din PIB), situaţie nereală (pentru că beneficiarii potenţiali ai OUG 6/2008 sînt în jur de 100 de persoane, care primesc fiecare o pensie de circa 1700 lei), doresc să vă atrag atenţia asupra faptului că această anulare a drepturilor astfel obţinute este echivalentă pentru unii dintre ei cu o condamnare la moarte. Cred cu tărie acest lucru, pentru că îi cunosc şi ştiu prin ce traume au trecut, le cunosc situaţia prezentă, aşa cum bine ştiu că nici o lege care acordă compensaţii nu îi poate asigura, în afara propunerii cuprinse în ordonanţa noastră.
Aceşti oameni, potrivit legii în momentul de faţă, sînt practic anulaţi de către societate în raport cu istoria, printr-o decizie asupra căreia amărăciunea mă împiedică la vreun comentariu. Puteţi avea în vedere doar un fapt – potrivit legislaţiei în vigoare, pe care am încercat să o corectez, nici unul dintre participanţii la revolta anticomunistă de la Braşov nu beneficiază de o indemnizaţie mai mare de 30 lei. Situaţie în care eroi ai istoriei noastre, precum doamna Doina Cornea, care are o pensie echivalentă cu factura la gaz. Alte justificări ale respingerii Ordonanţei pe care am iniţiat-o afirmă practic ceea ce oficialii comunişti ai timpului încercau să acrediteze – şi anume că nu s-ar fi întâmplat nimic, că este vorba doar de o acţiune huliganică a unor muncitori. Din acest punct de vedere, promulgarea legii de respingere a OUG care a încercat să le facă dreptate acestor oameni care şi-au riscat libertatea şi viaţa, într-o epocă în care numai puţini au avut curajul să facă acest lucru, ar reprezenta consacrarea unui fals istoric nedemn.
Cu amărăciune şi tristeţe, mă adresez dumneavoastră în numele lor, cu rugămintea de a le face dreptate. Căci, dacă într-adevăr consideraţi regimul comunist drept criminal şi imoral, trebuie să faceţi şi dovada acestui fapt.

Marius Oprea
Preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului
(sursa: http://www.gov.ro)


The image “http://www.romanialibera.ro/foto/88/87107/art_87107_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
(Sursa foto: http://www.romanialibera.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.