Crearea Companiei Energetice Nationale - un exemplu liberal de eficienţă in domeniul energiei, servicii de calitate şi costuri mai mici la standarde europene Biroul de presă PNL
Guvernul liberal a anunţat astăzi crearea Companiei Energetice Naţionale. Avem nevoie în domeniul energetic de un jucător naţional puternic, stabil şi eficient. Astfel, creăm o companie mai eficientă şi mai profitabilă, de pe urma căreia vor beneficia românii. Siguranţa energetică şi protejarea mediului reprezintă una dintre cele 7 priorităţi ale PNL şi pentru perioada 2009-2012.
Fără o societate puternică suntem spectatori la proiectele energetice care ar trebui să includă România. Cele mai cunoscute sunt conducta Constanţa - Trieste şi Nabucco. România nu a avut până acum o companie capabilă să se angajeze în asemenea proiecte. Prin intermediul acestei companii, România va putea atrage mai multe investiţii şi îşi va consolida poziţia pe piaţa regională de energie. Noua entitate se va putea implica in proiecte investiţionale de anvergura la nivel naţional, regional si internaţional, precum şi în fuziuni şi achiziţii in tara si in regiune.
Această măsură este parte a programului liberal menit să aducă dezvoltare economică şi prosperitate. Economia României este puternică şi creşte într-un ritm fără precedent. Am reuşit această creştere economică pentru că am promovat economia de piaţă, libertăţile individuale şi competiţia. Astăzi, trebuie să acţionăm pentru a ne asigura că vom continua pe acest drum.
Constatăm cu îngrijorare cum Stânga se opune şi acestei măsuri importante pentru viitorul României. Ca de obicei, PSD este desprins de realităţile României. România are nevoie de o companie energetică naţională. De aceea, noi, liberalii vom continua să sprijinim această iniţiativă a Guvernului.
8 octombrie 2008 Tudor Chiuariu
Purtător de cuvânt PNL
***
Ramona Manescu, europarlamentarului anului 2008 la categoria Educatie si Cultura
Biroul de presă PNL
Europarlamentarul liberal Ramona Manescu a câstigat miercuri, 8 octombrie 2008, în cadrul galei The Parliament Magazine Awards, premiul Parlamentarul Anului 2008, la categoria Educatie si cultura . Prestigioasa publicatie europeana nominalizeaza în fiecare an eurodeputatii care s-au remarcat prin initiative de succes în cadrul PE, câstigatorii fiind desemnati prin vot de catre parlamentarii europeni.
În prezentarea The Parliament Magazine se arata ca "Ramona Manescu este extrem de activa în domeniul tineretului, facându-se remarcata prin excelenta activitate în promovarea în cadrul Parlamentului European a Declaratiei Scrise prin care se solicita acordarea unei atentii sporite implicarii tinerilor în luarea de decizii în cadrul UE".
"Acest premiu îmi confirma faptul ca atât Comisia Europeana cât si Statele Membre sunt constiente de caracterul vital al implicarii tinerilor în politicile europene si ma motiveaza si mai mult sa îmi continui demersurile pentru transpunerea în practica a initativei pe care am lansat-o", a declarat Ramona Manescu în cadrul ceremoniei de primire a premiului.
Europarlamentarul liberal a subliniat totodata importanta sustinerii acestui proiect de catre Societatea Civila si de catre colegii semnatari, fara sprijinul carora initiativa nu ar fi obtinut expunerea si recunoasterea necesara.
The Parliament Magazine a nominalizat 48 de europarlamentari , pornind de la propunerile facute de ONG-urile europene de profil, Ramona Manescu fiind singurul eurodeputat român câstigator la una din cele 16 categorii premiate
***
Scrisoare deschisa catre Presedintele Camerei Deputatilor
Biroul de presă PNL
Biroul de presă PNL
Bruxelles, 9 Octombrie 2008
Către Camera Deputaţilor,
În atenţia d-lui Preşedinte,
Stimate domnule Bogdan Olteanu,
În calitate de Membri ai Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din cadrul Parlamentului European, dorim să facem un apel pentru adoptarea înainte de 15 octombrie 2009, ultima zi de activitate din această legislatură, a propunerii legislative de interzicere a cianurii în minerit iniţiată de senatorii Gheorghe Funar (PRM) şi Peter Eckstein Kovacs (UDMR).
Cu toate că proiectul a fost depus de mai bine de un an, iar dezbaterea acestuia în plenul Camerei Deputaţilor a avut loc în luna aprilie 2008, propunerea de lege a fost trimisă spre reexaminare Comisiei pentru Industrii şi Servicii pe motiv că amendamentele depuse anulau scopul iniţial de interzicere a cianurii în minerit. Comisia de resort nu a mai făcut niciun pas concret şi blochează în continuare votul pe un raport final.
Considerăm că luarea unei decizii pe marginea propunerii legislative de interzicere a cianurii este amânată în mod nejustificat, ceea ce denotă indiferenţă faţă de problemele semnalate de către cetăţeni. Utilizarea cianurii în industria minieră a fost îndelung dezbătută atât la nivelul societăţii civile cât şi la nivel politic. Riscurile şi beneficiile sunt binecunoscute şi nu mai trebuie căutate pretexte pentru tergiversarea adoptării acestei legi.
La nivel declarativ, majoritatea clasei politice susţine interzicerea cianurii, însă nimeni nu are curajul să îşi asume responsabilitatea adoptării legii. Amânarea luării unei decizii nu face altceva decât să submineze încrederea cetăţeanului în capacitatea autorităţilor statului de a-i apăra drepturile, şi implicit dreptul constituţional la un mediu curat.
În consecinţă facem apel la susţinerea Dumneavoastră, cunoscându-vă şi poziţia de susţinere nemijlocită a acestui proiect de lege, rugându-vă să sprijiniţi trecerea pe ordinea de zi a propunerii legislative cât mai urgent, înainte de 15 octombrie 2008, chiar şi în absenţa raportului Comisiei de Industrie.
Vă rugăm să primiţi, stimate domnule Preşedinte, asigurarea întregii noastre consideraţiuni.
Magor Csibi, europarlamentar PNL, vicepreşedinte al comisiei ENVI
Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, membru al comisiei ENVI
Nicodim Bulzesc, europarlamentar PD-L, membru supleant al comisiei ENVI
***
PE a votat raportul Daianu privind Criza financiara si sistemul de supraveghere a pietelor financiare
Parlamentul European a votat, astazi in mini-sesiune plenara la Bruxelles, raportul europarlamentarului liberal Daniel Daianu privind Criza financiara si sistemul de supraveghere a pietelor financiare.
Documentul, redactat împreuna cu deputatul european socialist Ieke Van den Burg din Olanda, propune solutii la trei mari probleme: îmbunatatirea cadrului de reglementare si a transparentei serviciilor financiare din UE, masuri privind stabilitatea financiara si riscurile sistemice si reforma mecanismului de supraveghere.
Daniel Daianu a declarat, în cadrul dezbaterii care a precedat votul, ca "pietele libere nu sunt sinonime cu lipsa oricaror reglementari. De exemplu, o politica monetara laxa poate conduce la cresterea inflatiei si, în cele din urma, la recesiune, dar nu poate, ea singura, sa provoace colapsul unui sistem financiar. Aceasta este esenta problemei: trasaturile sistemului care au condus la o situatie de colaps iminent sunt caracteristici structurale ale "noului" sistem financiar."
În opinia europarlamentarul liberal "principala cauza a acestei crize(nr. Financiare globale) este un sistem financiar inadecvat reglementat. Creditele ipotecare nu sunt toxice în sine; dar garantiile foarte riscante care se bazeaza pe aceste ipoteci sunt toxice. Împachetarea/reîmpachetarea de produse financiare poate fi toxica si poate cauza opacitate pe piete. Schemele de remunerare ce cauzeaza un comportament iresponsabil sunt toxice. Modelele cantitative înselatoare sunt toxice. Utilizarea extrema a creditului pentru cumpararea de hârtii de valoare este toxica. Sa nu abordam aceste probleme ar fi completamente gresit."
Documentul final propune masuri concrete pentru imbunatatirea transparentei pietelor financiare prin evaluarea adecvata si monitorizarea riscurilor produselor financiare complexe si pentru ameliorarea securitizarii, adica: mai multa transparenta, claritate, si disponibilitate periodica (trimestriala) a datelor. Totodata raportul propune reglementari mai clare privind conflictul de interese in cazul agentiilor de rating -pentru a creste obiectivitatea acestora-, dar si solutii pentru ca schemele de remunerare utilizate de catre instititutii financiare sa fie publice si, mai ales, echilibrate. Obligativitatea unui fond de garantare pentru toate institutiile financiare de pe piata si a unui plafon minim pentru acest fond sunt alte elemente cheie.
"Pe fondul globalizarii pietelor financiare, riscurile sistemice sunt amplificate in lipsa unor reglementari adecvate. Prin urmare, trebuie sa se revada sistemul de reglementare, iar supraveghetorii nu trebuie sa subestimeze riscurile sistemice; ei trebuie sa fie într-o permanenta stare de alerta fata de stabilitatea financiara. Avem nevoie de raspunsuri complete pentru crize si de o coordonare eficienta între UE, SUA si celelalte centre financiare importante, mai ales in perioadele dificile." a mai adaugat Daianu.
O alta prevedere se refera la rolul Bancii Centrale Europene (BCE) care ar trebui sa dezvolte o baza de date precum si scenarii si politici cu privire la macro-supravegherea prudentiala si stabilitatea financiara a pietelor. Raportorii considera de asemenea ca bancile centrale si organismele de supraveghere din UE ar trebui sa furnizeze BCE informatii pentru a-i usura activitatea si a preveni riscurile sistemice. Documentul final propune si crearea unui organism european de supraveghere al pietelor financiare capabil sa sesizeze la timp elementele unei posibile crize sistemice.
9 octombrie 2008 Biroul de presă grupul parlamentar ALDE
No comments:
Post a Comment