10 October 2008

Sorin Oprescu la raport în faţa bucureştenilor


Iată că se poate. Primăria Generală a Capitalei ne oferă un raport interesant. Aparent ar trebui să vedem ce a făcut primarul general, citim în raport mai mult cam care este realitatea. Tot este bine, măcar de acum încolo vedem ce e de făcut.

COMUNICAT DE PRESĂ
- Raport la 100 de zile dupa preluarea mandatului de Primar General Prof. Dr. Sorin Oprescu -

Primarul General al Municipiului Bucuresti Prof. Dr. Sorin Oprescu a prezentat astazi raportul analizei efectuate la nivelul citorva dintre Directiile Generale ale Primariei Capitalei si la nivelul Administratiei Strazilor.
Precizam ca aceste raportari nu sunt complete, documentele finale urmind a fi prezentate de fiecare director in parte Primarului General la finalul acestui an.

Administratia Strazilor

- In perioada 2000 - 2004, dupa cum stiti, au fost reabilitate o serie de artere din Capitala. La finalul lucrarilor, municipalitatea a incheiat contracte de gestiune si intretinere pentru aceste strazi. Potrivit prevederilor din aceste contracte, sunt 3 tipuri de lucrari pe care firmele prestatoare se obliga sa le executa:
Lucrari initiale (s-au executat in perioada 2005-2006) reprezinta reabilitarea unor portiuni din reteaua stradala, prin aducerea acestora la un nivel tehnic care sa indeplineasca conditiile de calitate dorite de catre Administratia Strazilor, pentru a fi mentinute pe inteaga perioada a derularii contractului.
Lucrari de gestiune: organizarea unei actiuni permanente de supraveghere a strazilor care sa identifice toate punctele in care traficul este stanjenit sau interupt, deteriorarile tehnice in suprafata, capace lipsa, avarii ale retelelor. In functie de cele constatate, executantul are obligatia sa remedieze defectiunile, precum si sa anunte detinatorii de utilitati pentru a-si pune la punct avariile. Executantul, pe baza de contract, poate sa preia lucrarile de reparare a carosabilului deteriorat din cauza retelelor.
Lucrari de intretinere: operatiunile de reparatii ( a fisurilor, crapaturilor), mentinerea planeitatii si a capacitatii portante, prin colmatari, emulsionari, reparatii ale imbracamintii, covoare.

- Dupa verificarea efectuata in teren a strazilor incluse in contractele de gestiune si intretinere si in urma “rapoartelor de verificare a criteriilor de performanta - planeitate si capacitate portanta” s-au constatat urmatoarele:
Nu s-au respectat prevederile contractului si ale caietului de sarcini licitat referitoare la mentinerea pe toata durata contractului a nivelului de serviciu impus.
Lucrarile de intretinere si lucrarile initiale executate in cadrul contractului atat la carosabil cat si la trotuare nu se evidentiaza in masuratorile intocmite de catre consultantul lucrarilor.

Spre exemplu, iata inregistrarile facute in urma controalelor noastre:
Şos. Sălaj (carosabil şi trotuar degradat),
Str. Amurgului (staţie R.A.T.B. colţ cu Şos. Sălaj - carosabil şi trotuar degradat),
Bd. Iuliu Maniu (trotuar degradat în faţa magazinului CORA ),
Bd. Iuliu Maniu intersecţie cu Str. Lujerului (carosabil deteriorat),
Bd. Carol la intersecţia Pţa. Pache Protopopescu cu Str. Sf. Ştefan (carosabil deteriorat),
Bd. Ferdinand nr. 121 (carosabil deteriorat),
Calea Dorobanţilor intersecţie cu Bd. Dacia (carosabil deteriorat),
Bd. Banu Manta nr. 25 (carosabil deteriorat),
Calea Griviţei nr. 200 bl. A (carosabil deteriorat),
Şos. Berceni în faţa staţiei de metrou Pţa. Sudului (carosabil deteriorat),
Str. A.I. Cuza nr. 6 (carosabil surpat).

Toate aceste constatări au fost efectuate în perioada 15-23.09.2008. Pe data de 23.09.2008 au fost înştiinţaţi cu privire la perceperea penalizărilor ptr. nerespectarea obligaţiilor contractuale (0,15% din preţul contractului) şi probabil în urma notificării au remediat unele deficienţe, de aceea trebuie făcută precizarea cu privire la data constatării!
Suma medie incasata lunar de catre firmele care deruleaza un asemenea contract cu Administratia Strazilor (sunt 6 contracte, cate unul la nivelul fiecarui sector) pentru lucrarile de gestiune (supravegherea strazilor) este de 900.000 RON (peste 250.000 de euro). Asta in conditiile in care cheltuielile lunare cu salariile pentru toti angatii Administratiei Strazilor sunt de aprox. 600.000 RON (inclusiv contributii datorate bugetului de stat) – putin peste 170.000 de euro.
De asemenea, suma medie incasata lunar de catre aceste firme pentru lucrarile de intretinere (reparatii) este de 1.000.000 RON, asta in conditiile in care cu greu reusesti sa te deplasezi pe totuar din cauza denivelarilor si a gropilor prezente la tot pasul.
In concluzie, Municipalitatea plateste lunar pentru aceste lucrari de gestiune si intretinere un total de aprox. 7.000.000 RON ( 2 milioane de euro !) pentru un numar de 100 de strazi din cele 500 pe care le are in administrare.
Pentru suma primita, detinatorii acestor contracte aveau obligatia sa informeze in scris Administratia Strazilor despre orice interventie ce se efectua pe strada ( lucrari care tin de zona utilitati), despre lipsa indicatoarelor de circulatie, defectiuni ale instalatiei de semaforizare si orice alt eveniment ce poate pune in pericol siguranta circulatiei si afecteaza starea carosabilului si a trotuarelor. Nici acest lucru nu s-a intamplat, dovada vie fiind starea actuala a strazilor pentru care primesc impresionanata suma de 7.000.000 RON.
Ba mai mult decat atat, in momentul cand au fost penalizate pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, tot aceste firme au fost cele care au reprosat Administratiei Strazilor, de pilda, faptul ca nu a instiintat Apa Nova sau Distrigaz sa aduca carosabilul la starea initiala dupa efectuarea unor lucrari utilitare, in conditiile in care beneficiarii acestor contracte incaseaza lunar aprox. 900.000 RON tocmai pentru acesta activitate. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca necorelarea respectivelor lucrari ( de mentenanta si de utilitati) duce cheltuieli suplimentare - refacerea zonelor de interventie Apa Nova si Distrigaz se realizeaza pe cheltuiala acestor edilitaristi, concomitent cu incasarea celor aprox. 7.000.000 RON/luna de la municipalitate.
« Avind in vedere tot ceea ce ati vazut si auzit pina acum, pentru ca din vistieria Municipalitatii se scurg importante sume de bani nejustificat, voi trece la rezilierea acestor contracte paguboase si voi demara noi contracte de reparatii a strazilor si trotuarelor aflate intr-o stare necorespunzatoare. », a spus astazi Primarul General al Capitalei, Prf. Dr. Sorin Oprescu.

*************************************************************
Directia Generala de Infrastructura si Servicii Publice

Un raport preliminar al Directiei Generale de Infrastructura si Servicii Publice arata ca lipsa coordonarii acestor lucrari este una dintre principalele surse de blocaj.
De pilda:
- In zona Colentina, finalizata ca infrastructura in urma cu 3 luni incepe acum o lucrare de inlocuire a retelei de gaze naturale cu o lungime de 10 Km.
- Iar pe bulevardul Ferdinand a fost receptionata lucrarea de refacere strada si s-a solicitat interventie RADET pentru reabilitare sistem distributie agent termic, pe o lungime 3,8 km.
Cu totii stiti ca un grafic de coordonare exista deja, ca si prevederile legale ori de regulament in baza carora a fost intocmit. Problema este ca aceste principii nu se respecta.

Autorizatiile de interventie in domeniul public, detinute de regiile si societatile ce gestioneaza retele de utilitati ( apa, gaz, electrice) nu urmeaza nicio regula de refacere a pavajului. Inchipuiti-va ca nici macar receptia lucrarilor nu se efectueaza in prezenta reprezentantilor PMB, ci numai a angajatilor acestor societati!

In urma unui control efectuat in 18 sept. anul curent s-au verificat prin sondaj 34 de lucrari, emitandu-se somatii de refacere. Dar totalul interventiilor numai in trimestrul 3 din 2008 a fost de 4304, PMB avand numai 1067 procese verbale de receptie!!!!
Acestea creeaza un disconfort urias in spatiile publice si regiile ori companiile de utilitati se numara printre cei responsabili de aspectul de ‘’oras bombardat’’ pe care il are acum Bucurestiul.

O alta concluzie importanta in urma controlului: Nu a fost aplicata pana acum nici o amenda si nici un constructor nu si-a pierdut autorizatia de interventie, in ciuda tuturor neregulilor enumerate!!!!!
Prin urmare, verificarile Directiei de Coordonare si Reglementare Infrastructura arata ca:
Nu se respecta, fara nici o consecinta, Planul Anual de Coordonare a lucrarilor de infrastructura cu cele utilitare.
Nu exista o harta a retelelor aeriene si subterane de utilitati (atentie suntem in secolul 21 !!!)
Nu se dezafecteaza retelele ce se inlocuiesc, rezultand o aglomerare continua in subteran.

Tot Directia Generala de Infrastructura si Utilitati publice semnaleaza si urmatoarea problema: cablurile ce aglomerata zona supraterana a Bucurestiului!
Potrivit raportului lor preliminar:
Nu se respecta limitele de sarcina ale stalpilor, acestea fiind depasite cu peste 300%. Rezulta, fireste, riscul de prabusire cu consecinte catastrofale!!!!
Nu exista autorizatie de construire pentru retelele aeriene in 80% dintre amplasamentele de instalatii. Acestea nu apar in nici un document si e imposibil de tinut o evidenta clara. In plus, pornind de la aceasta situatie exista inclusiv consecinte de ordin financiar, fiindca s-a creat un soi de economie subterana.

Directia de Utilitati Publice

In ceea ce priveste Directia de Utilitati Publice, sunt si aici o serie de probleme generate in principal de intirzierea unor lucrari - decalarea termenelor de executie e foarte mare si acest lucru conduce la haos urbanistic:
Exemple:
Societatea Ponicon - Extindere retele apa pe Gheorghe Ionescu Sisesti - Contract semnat in 2004 cu termen de finalizare de 3 luni, dar cu lucrari incheiate realmente in 2007 fara nici o zi penalizare!!!
Ponicon - Gheorghe Ionescu Sisesti - Contract de bransamente (numarul 1310 din 25.04.2005) cu termen de 2 luni, finalizat insa dupa 2 ani (19.02.2007)!!!!
TMUCB - contractele 808,809,810,811 pentru contorizarea vinzarilor de caldura si apa calda in mai multe zone din Bucuresti ( Dr Taberei, Pantelimon, Giurgiu si centrale termice) - toate semnate in 2003 cu perioada de finalizare de aprox 2-3 ani, dar inca neterminate.
Societatea Acim Romproed - reabilitare serviciu cismele si hidranti publici de incendiu din Bucuresti. Contract numarul 2681 din 29.06.2006. Termenul a fost decalat pana in 06.08.2008, nerespectat nici acesta.
Lista exemplelor poate continua, numitorul comun fiind unul singur : decalarea tuturor termenelor de executie prevazute initial.

Directia de Transporturi Drumuri si Sistematizarea Circulatiei

Pentru foarte multe dintre lucrarile deja contractate se cere acum modificarea indicatorilor tehnico-economici, cu alte cuvinte, se cere suplimentarea valorii contractelor initiale sau schimbarea de solutii constructive. Aceste lucrari suplimentare nu au fost cuprinse in studiile de fezabilitate initiale si nici in documentatiile pentru licitatii, ele facind obiectul unor acte aditionale - multe dintre ele neincheiate pina la finalul mandatului trecut. Unele dintre aceste lucrari au fost realizate fizic de catre constructori, fara ca acestea sa fie contractate in mod legal. Acest lucru a condus la imposibilitatea realizarii platilor sau la intirazierea acestora cu implicatii in ceea ce priveste ritmul de executare a lucrarilor ( intirzierea nejustificata a acestora) si posibilitatea conform prevederilor contractuale in corelare cu solicitarile scrise ale PMB sa creeze conflicte juridice intre actuala conducere a PMB si constructori. Dintre aceste situatii exemplificam:
- Pasajul Basarab - constructor Asocierea Anstaldi Spa - FCC Construccion (estimare act aditional cca 80.000.000 RON) c+m, fara exproprieri, in conditiile in care licitatia a fost castigata cu o solutie alternativa, acceptata in scopul diminuarii pretului. Mai mult, proiectu pt noua solutie a fost definitivat in luna mai a acestui an, pana acum decontarile efectuandu-se in baza ofertei initiale, adica pe lucrari fictive fata de realitate;
- B- dul Iancu de Hunedoara - constructor Asocierea Mari Vila - Delta ACM 93 (estimare act aditional cca 11.000.000 RON);
- Sos. Colentina - consructor Asocierea Swietelski , Max Bogl- Eurovia (estimare act aditional cca 10.000.000 RON);
- Modernizare Piata Eroii Revolutiei -pasaj pietonal - constructor Asocierea Iridex- Sopmet (estimare act aditional cca 6.000.000 RON) Modificarea pavajului de la asfalt la Piatra naturala a insemnat un plus de 3.500.000, iar 3 scari rulante ( in conditiile in care existau si lifturi) a condos la suplimentarea cu inca 2.200.000.

Incheierea unor contracte de executie lucrari fara posibilitatea predarii amplasamentelor catre constructori datorita neefectuarii exproprierilor. In acest caz exista riscul aparitiei de majorari ale valorii contractate prin aplicarea clauzelor contractuale din contractele in cauza. Dintre aceste situatii exemplificam:
- Supralargire Buzesti - Berzei - Uranus.
- Supralargire Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu.
- Penetratie si racord Splaiul Independentei- Ciurel -Autostrada A1
- Penetratie Prelungirea Ghencea - Domnesti

Lipsa unei Banci de Date Urbane Integrate a Municipiului Bucuresti care sa ofere informatii detaliate in ceea ce priveste situatia actuala a tuturor utilitatilor publice existente ( strazi, retele edilitare subterane si de suprafata, retele de transport public,etc), precum si a strategiei de modernizare si de dezvoltare a acestor retele, coordonate cu situatia formei de proprietate a terenurilor si constructiilor. Acest lucru conduce la necorelari grave in coordonarea proiectelor de modernizare si de dezvoltare a infrastructurii si a lucrarilor de constructii in general realizate de catre primaria generala si de catre primariile de sector.

Lipsa din structura PMB a unui compartiment specializat care sa se ocupe exclusiv de problema traficului, neexistind in acest moment o banca de date care sa ofere datele necesare luarii unor decizii in ceea ce priveste masurile de inbunatatire a situatiei existente in prezent. Acest lucru a determinat luarea unor masuri haotice in ceea ce priveste organizarea si reglementarea traficului in Bucuresti, precum si in ceea ce priveste proiectele care conduc la fluentizarea circulatiei.

Aceeasi situatie se regaseste si in ceea ce priveste situatia parcarilor, domeniu care in momentul de fata are o influenta determinanta asupra fluentei traficului.

Lipsa controlului in ceea ce priveste organizarea si functionarea sistemului de transport public in comun de catre PMB ( care are rol de autoritate ), acest lucru raminind la latitudinea conducerii regiei de transport in comun (RATB). Aceasta a condus la cresterea nivelului subventiei alocate de catre Municipalitate pentru activitatea de operare fara a se constata cresteri ale incasarilor chiar in conditiile maririlor successive de tarif ( preturile titlurilor de calatorie ). Gravitatea acestui fapt este amplificat de faptul ca in perioada anterioara s-au facut investitii majore atit in infrastructura de transport public ( modernizarea liniilor de tramvai si de troleibuz), cit si in modernizarea parcului de vehicule ( tramvaie, troleibuze si autobuze).

Directia Generala de Dezvoltare, Investitii si Planificare Urbana

Mergem mai departe, la Directia de Investitii si vom vorbi mai intii despre situatia scolilor despre care vorbeam la inceputul conferintei de presa.
Pe scurt, avem in Programul BEI 102 scoli.

Stadiul actual:
- 8 scoli predate
- 10 scoli finalizate partial
- 29 scoli in lucru
- 55 scoli care nu au intrat in procedura de licitatie.

Din totalul de 39 de scoli cu lucrarile incepute - 28 sunt in desfasurare de lucrari si 11 sunt cu lucrarile oprite. In aceste 11 cazuri, licitatiile se vor relua pana la sfarsitul anului (acum se lucreaza la preluarea respectivelor scoli de la Constructorul cu care Primaria a reziliat contractul).

Astfel, pana la finele lui 2008 se preconizeaza a fi terminate inca 5 scoli din totalul de 39 in lucru. Restul de 34 de unitati de invatamint se vor finaliza dupa cum urmeaza:
- 22 de scoli in anul 2009 si
- 12 unitati in trimestrul I al anului 2010.

In ceea ce priveste procedura de achizitii pentru cele 55 de scoli care nu au fost licitate pina in prezent si pentru care s-au facut eforturi suplimentare pentru obtinerea de la proiectant in timp cit mai scurt a documentatiei tehnice necesare licitatiei, situatia este urmatoarea:
- Pentru 35 scoli – s-au pregatit caietele de sarcini(in noiembrie are loc licitatia);
- Pentru 20 de scoli – caiete de sarcini vor fi gata in 20 noiembrie.

Graficul de finalizare pentru cele 20 de scoli se va intinde pe perioada trim II 2009 - trim II 2010

Detalii financiare

Contract Consultanta - HILL INTERNATIONAL
- platit pana la data de 29.09.2008: 2.129.654 Euro
- urmeaza la pl. Consultanta luna iulie si august: 139.024 Euro
- rest de executat: 494.946 Euro
- valoare propusa prin act additional: 1.540.733 Euro

Contract Proiectare - LOUIS BERGER GROUP
- platit pana la data de 29.09.2008: 4.058.588,80 Euro
- rest de executat: 1.422.677,87 Euro
- valoarea propusa prin actidional: 1.644.412 Euro

Centrul Istoric - Zona pilot A
Pe 7 septembrie 2006, Primaria orasului Bucuresti a semnat cu Sedesa Obras Y Servicios SA un contract in valoare de aproape 27 de milioane € (26,945,808.08 € cu taxele incluse) pentru reabilitarea Zonei Istorice.
Contractul a fost finantat dupa cum urmeaza: BERD 7.3 milioane € , Guvernul Olandei -1.8milioane €, restul sumei fiind furnizat de Primaria Bucuresti.
In ianuarie 2008 Consiliul General al Primariei Bucuresti a votat un buget suplimentar pentru proiect de 8.5 milioane €(fara taxe).
Suplimentarea al lucrarilor se refera la lucrarile arheologice foarte extinse (1.5 milioane euro), reabilitarea arhitecturala si urbanistica a doua spatii deschise- Pietele Sf. Anton si Sf. Dumitru (1.4 milioane euro), instalarea unor statui in zona (0.3 milioane euro), lucrari suplimentare pe strada Lipscani (0.3 milioane euro), reabilitari suplimentare de canalizari (2 milioane euro), extinderea retelelor de electricitate si telecomunicatii (3 milioane euro) si suplimentarea lucrarilor de reabilitare a suprafetelor finisate din piatra naturala (1.1 milioane euro).
Pana in prezent contractatantul a facturat 5.4 milioane euro care au fost aprobate de inginer (aceasta in afara avansului de 25 % primit la inceputul proiectului- 5.5ME).
Platile catre contracatant sunt in prezent cu 2.6 milioane euro sub valoarea facturata.

Stadiul fizic al lucrarilor

Din cele 14 strazi din Zona Pilot mai mult de 60% din suprafete, plus reabilitarile de retele au fost sau finisate sau incepute.
In prezent lucrarile se prezinta in urmatorul stadiu:
- Strada Lipscani este finisata partial intre Smardan si Victoria- intrucat doua situri arheologice urmeaza a fi prezervate prin contracte care vor trebui definite in cel mai scurt timp. Sistemul de canalizare pe strada Lipscani a fost finalizat pe toata lungimea.
- Strada Smardan este finalizata in proportie de 90%.
- Strada Franceza este finalizata din punctual de vedere al reabilitarilor de retele si sistem rutier. Pavajul de piatra naturala a inceput sa fie instalat din 2 oct. anul acesta.
- Strazile Tonitza Postei si Sf. Dumitru in jurul Bisericii Sf. Dumitru sunt in acelasi stadiu ca si strada Franceza.
- Strada Gabroveni si Pasajul Francez au fost finalizate dpdv al lucrarilor arheologice, in prezent asteptandu-se permisiunea Ministerului Culturii pentru a incepe instalarea noilor retele. Sistemele de canalizare au fost reabilitate 100% pe ambele strazi.
- Strada Lipscani intre Smardan si Selari au inceput lucrarile arheologice.
- Reabilitarea canalizarii continua in intreaga zona prin tehnologii fara sapatura.
- Mobilierul urban nu a fost instalat acesta aflandu-se in stadiul de contractare.

Imediat dupa ce strada Smardan si partial Lipscani au fost finalizate, multi dintre proprietarii cladirilor au inceput sa le renoveze. S-a observat o revigorare a comertului si o tendinta de a readapta fatadele la noua infatisare a strazii.

PROBLEME:
Contractul dintre Primăria Municipiului Bucureşti si SEDESA Obras Y Servicios este un contract european tip FIDIC-Carte Galbenă- care prevede o modalitate specifică, flexibilă şi eficientă de executare a plăţilor, introducând instituţia" Engineer", ca girant şi garant al calităţii şi cantităţilor vehiculate în derularea lucrărilor; din nefericire aceste modalităţi prevăzute de "FIDIC galben", intră în contradicţie cu "cutumele" respectate in interiorul compartimentului CFP ( Control Financiar Preventiv ),din cadrul Direcţiei Financiar Contabilitate a Primăriei Municipiului Bucureşti, acestea generind un blocaj de nedepasit, in efectuarea unor categorii de plati catre SEDESA.

In acest moment, pentru continuarea proiectului in conditii legale, e nevoie de semnarea a doua acte aditionale:
- un act aditional cu constructorul SEDESA pentru prelungirea termenului de executie pina in septembrie 2009, termen rezultat din remodelarea lucrarilor cu caracter ethnic in concordanta cu respectarea legii ce reglementeaza activitatile arheologice.
- un act aditional pentru prelungirea mandatului consultantului international Pell Frischmann, inclusiv plata lui pe noua perioada de timp, pina la finele contractului de executie.

Aceste acte se vor semna dupa indeplinirea si parcurgerea tuturor etapelor legale. Pana atunci contractele sunt suspendate.
Pentru faza a doua a proiectului - de consolidare cladiri suntem pregatiti atat pe faza legala cat si pe faza fizica de a incepe anul acesta transferul proprietarilor si chiriasilor in locuintele de necesitate.

LOCUINŢE SOCIALE

În cursul anului 2008 programul pentru construirea de locuinţe sociale cuprinde blocuri care se află în diverse stadii de execuţie, respectiv:

RECEPŢIONAT

BLOCUL M8 din str. Panait Cerna nr. 9, sector 3
25 apartamente cu structura următoare:
1 cameră - 8 apartamente
3 camere - 9 apartamente
4 camere - 8 apartamente
regim de înălţime S+P+8E
recepţionat fără branşamente în luna martie 2008 .

În prezent blocul
- este racordat la reţeaua de apă potabilă şi la reţeaua de canalizare;
- este executat branşamentul la reţeaua de gaze naturale şi urmează racordarea acestuia la instalaţia interioară;
- cerere de oferta pentru lucrările de execuţie a branşamentului la reţeaua de distribuţie energie electică - versiune 4 program achizitii,după semnarea programului de achiziţii modificat. (autorizatie eliberata)
transmis liste anexa la DPG, la primăriile de sectoare, în vederea repartizarii
valoarea investiţiei - 4,31 mil lei inculsiv TVA

ÎN EXECUŢIE

BLOCUL M1 tronson 2 din bd. Mircea Vodă nr. 34, sector 3
32 apartamente cu structura următoare:
1 cameră - 16 apartamente
3 camere - 16 apartamente
regim de înălţime S+P+8E
finalizat fără branşamente în luna iunie 2008.

În prezent blocul
- este executata extinderea şi urmează a fi racordat la reţeaua de apă potabilă şi la reţeaua de canalizare;
- este executat branşamentul la reţeaua de gaze naturale;
- cerere de oferta pentru lucrările de execuţie a branşamentului la reţeaua de distribuţie energie electică – versiune 4 program achizitii,după semnarea programului de achiziţii modificat.
valoarea investiţiei - 3,84 mil lei inculsiv TVA

BLOCUL M55 din str. Nerva Traian nr. 8, sector 3
98 apartamente cu 1 cameră
regim de înălţime S+P+8E
decalare de termen pentru finalizare – februarie 2009
branşamente:
- racord apă - canal documentaţie PAC depusă la Primăria sector 3 pentru autorizare;
- bransament gaze - trebuie semnat contractul cu S.C. Distrigaz Sud S.A. pentru finalizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului la reţeaua de gaze naturale ( în prezent contractul tramsmis spre semnare din luna iunie 2008 se află la dl Director General Hreapcă Bogdan );
- bransament energie electrică - primit PAC, PT, CS şi urmează să se depună documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire.
valoarea investiţiei - 7,33 mil lei inculsiv TVA

BLOCUL V34B din str. Nucului nr. 2, sector 3
35 apartamente cu structura următoare:
1 cameră - 3 apartamente
2 camere - 24 apartamente
3 camere - 8 apartamente
regim de înălţime S+P+8E
termen pentru finalizare - mai 2009
branşamente:
- bransament apă - canal documentaţie PAC depusă la Primăria sector 3 pentru autorizare;
- bransament gaze - documentaţia (avize, cerere acces racord) a fost depusă la S.C. Distrigaz S.A. în vederea proiectării şi execuţiei lucrării;
- bransament energie electrica - s-a solicitat la S.C. Electrica Muntenia Sud S.A. proiectarea branşamentului.
valoarea investiţiei - 5,94 mil lei inculsiv TVA

ÎN PROGRAM

BLOCUL 10 scara 1 şi 2 din str. Cetatea de Baltă nr. 122, sector 6
28 apartamente cu structura următoare:
1 cameră - 8 apartamente
2 camere - 20 apartamente
regim de înălţime S+P+4E
se va relua procedura de licitaţie ( la procedura anterioară nu au fost întrunite condiţiile de adjudecare – nu s-a prezentat decât un ofertant )
valoarea investiţiei – 6.4mil lei inculsiv TVA

BLOCUL 11 scara 3 şi 4 din str. Cetatea de Baltă nr. 124, sector 6
24 apartamente cu structura următoare:
1 cameră - 4 apartamente
2 camere - 12 apartamente
3 camere - 8 apartamente
regim de înălţime S+P+4E
se va relua procedura de licitaţie ( la procedura anterioară nu au fost întrunite condiţiile de adjudecare – nu s-a prezentat decât un ofertant )
valoarea investiţiei - 7.1 mil lei inculsiv TVA

În programul de achiziţii pentru anul 2008, a fost prevăzută suma de 40.000 mii lei pentru achiziţionarea de locuinţe şi terenuri.

Stadionul Lia Manoliu

Proiectul a fost aprobat prin hotarare de consiliu in 12.10.2006.
Termenul de finalizare a lucrarii este 24.05.2010 - reprezentand termenul initial al contractului pentru care s-au facut eforturi de reeşalonare a graficului de catre noua conducere PMB împreuna cu antreprenorul general MAX BOGL pentru recuperarea întârzierilor înregistrate.
In acest moment lucrarile sunt in grafic. Se elaboreaza un act aditional pentru acoperisul stadionului - lucrare aprobata prin hotarare de consiliu.
Mai exista o serie de lucrari suplimentare aparute ca neprevazute fata de proiectul initial.
Investitia totala este de 176.262.000 EUR.
Stadionul nu are prevazuta realizarea unei piste de atletism si nici nu contine vreun spatiu comercial! In viitor se discuta despre dezvoltarea unei astfel de piste in incinta resortului – separat de stadionul de fotbal.

Staţiei de Epurare Glina

Scurtă prezentare

În decembrie 2006 s-a semnat contractul de Proiectare şi execuţie dintre Primăria Municipiului Bucureşti, în calitate de Beneficiar, şi Joint-venture-ul AKTOR-ATHENA în calitate de proiectant şi executant, Contractul supunându-se reglementărilor FIDIC galben (proiectare şi construcţie).
Lucrarea de reabilitare urmează să fie realizată în două faze. Contractul actual s-a încheiat pentru prima fază.
Suma licitată a contractului faza I este de 93 milioane Euro din care Uniunea Europeană asigură 65%, contribuţia municipalităţii urmând a se realiza din credite BEI şi BERD şi o participare de cca. 3 mil. Euro din partea Guvernului României.
Proiectul implică: Asistenţa Managementului de Proiect asigurată de SWECO International AB şi de Halcrow Group LTD UK precum şi o Asistenţă Tehnică (Engineer) asigurată de firmele JACOBS UK Ltd şi de FICHTNER.
Probleme în derularea lucrărilor:

a) Probleme recunoscute de toate părţile implicate în proiect:
- Predarea amplasamentului şi obţinerea autorizaţiilor necesare începerii lucrărilor s-a făcut foarte târziu ducând la o decalare a termenelor încă din start cu cca. 6 luni, lucrul efectiv începând abia în cursul acestui an în primăvară;
- Siguranţa perimetrului de lucru (destul de mare aprox. 80 de ha) ridică serioase probleme. Existenţa atât a fierului vechi din staţia veche cât şi materialele noii facilităţi (în mare proporţie Inox) a făcut ca în zonă să apară bande înarmate de rromi. Acestea au atacat în nenumărate rănduri zona, paza angajată de Constructor neputând face faţă. În acest sens lucrările sunt îngreunate iar confortul oamenilor prezenţi în şantier afectat serios;
- Lipsa unei coordonări între Primărie şi Ministerul Mediului (vina mai mare având-o Primăria – administraţia precedentă) în vederea folosirii casetei de scurgere de sub râul Dâmbovita (casetă aflată actualmente în gestionarea Apelor Române). Apele Române doresc să o predea Municipalităţii însă o discuţie pe acest subiect nu a fost aprofundată niciodată la nivelul Primăriei în sensul determinării oportunităţii şi a paşilor de întreprins, în acest moment trebuind realizat măcar un Protocol de utilizare temporară sau de acceptare a Apelor Române pentru ca să se realizeze lucrările de branşare a Staţiei la această Casetă);
- Aparent, o serie întreagă de probleme rezultă din faptul că studiul după care s-a relizat caietul de sarcini şi contractul ulterior este puţin depăşit tehnic (acesta a fost realizat undeva în urma cu 8 ani). De aici se nasc o serie de dispute tehnice între Engineer, Constructor şi Consultant ce duc la tergiversarea lucrărilor.

b) Probleme ridicate de Engineer:
- tendinţa de compensare a unor probleme din studiul iniţial de către Constructor care, fiind şi proiectant, modifică nişte parametri sau adoptă nişte soluţii tehnice diferite. Engineer-ul, deşi în foarte multe din cazuri acceptă după analizare soluţiile ca fiind viabile şi potrivite, întâmpină probleme cu Consultantul care cere ca studiul iniţial, Contractul şi Caietele tehnice să fie respectate întocmai. Această problemă poate fi rezolvată doar printr-o implicare mai activă a reprezentaţilor Primăriei în Proiect, respectiv UIP şi Coordonatorul de Proiect;
- Subantreprenorii români folosiţi de constructor nu respectă termenele şi nu se mobilizează suficient.

c) Probleme ridicate de Constructor:
- Lipsa coordonării între Engineer şi Consultant ce conduce la prelungirea termenelor de acceptare a etapelor de lucru ce implică la răndul său:
1. Probleme în derularea plăţilor. Acestea sunt fie rezultate din cele de mai sus, fie din problemele legate de birocraţia existentă în cadrul Primăriei (birocraţie care nu trebuie înţeleasă mereu în sensul rău al cuvântului: sunt unele proceduri mai greoaie dar impuse de specificul finanţării);
2. Probleme legate de luarea deciziilor. Constructorul susţine că Beneficiarul ar trebui să decidă şi să arbitreze în favoarea căreia dintre soluţii să se aplece atunci când există divergenţe între Engineer Consultant şi Constructor, în sensul că acesta din urmă cere să i se dea crezare şi datorită calităţii acestuia de proiectant al lucrării.

Termene

Termenul de finalizare prevăzut în contract pentru faza I este anul 2010.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.