07 October 2008

Titus Corlăţean despre "iniţiativa unei asociaţii de buzunar"


Preşedintele României nu trebuie să se implice în campania electorală
Postat la 2008-10-07

Titus CorlateanDeclaraţie de presă a secretarului general al PSD, Titus Corlăţean – 03.10.2008

Pentru început, voi prezenta unul sau poate două subiecte legate de românii din afara graniţelor şi o serie de acţiuni politice care se vor desfăşura în perioada următoare.

Mai întâi, după cum şi presa centrală de astăzi a semnalat, în cursul acestui week-end urmează să se desfăşoare un aşa-zis Congres-Forum al organizaţiilor româneşti din Spania şi din Europa, undeva la Madrid sau în jurul Madridului. Acţiunea este convocată de o asociaţie de buzunar, o organizaţie condusă de un cunoscut membru al PD-L şi ar viza un aşa-zis Congres al românilor de pretutindeni. Este vorba, în realitate, de o acţiune clară de ordin politic, de confiscare a activităţii asociaţiilor româneşti din afară, în scopuri electorale, în interesul PD-L şi al preşedintelui Traian Băsescu. Trebuie să fac de la început menţiunea că această acţiune are o implicare consistentă a mai multor reprezentanţi ai PD-L. Preşedintele Traian Băsescu urmează să participe la această reuniune, împreună cu candidatul pe care PD-L îl propune în colegiul Europa de Vest pentru Camera Deputaţilor. Acest Congres ar urma să fie dublat şi de o mare sărbătoare, un festival cu participarea românilor din jurul Madridului, astfel că această acţiune este constituită în scopuri clar politice, clar electorale în favoarea PD-L şi a preşedintelui Traian Băsescu. Am în faţă scrisoarea de convocare a acestei întâlniri de către unul dintre liderii PD-L din Spania. Este vorba despre o invitaţie în care – extrem de interesant – se face referire la acoperirea cheltuielilor de participare a celor invitaţi, respectiv cheltuieli de transport în limita a 150 de euro, cheltuieli de cazare, masă, onorariul artiştilor care sunt invitaţi la acest festival – vă asigur că sunt artişti români extrem de scumpi, foarte numeroşi de altfel –, precum şi micii şi berea care vor fi oferiţi românilor care, din entuziasm românesc vor fi prezenţi, potrivit organizatorilor din PD-L.

În primul rând, cerem PD-L să justifice sursele de finanţare şi modul în care sunt finanţate cele două acţiuni de la Madrid. Este vorba despre sume extrem de serioase, extrem de importante, care au o destinaţie electorală şi cerem autorităţilor competente din România - Autoritatea Electorală, Biroul Electoral Central - să ia notă de acest fapt şi să includă aceste cheltuieli de campanie electorală. Cerem preşedintelui României să îşi respecte statutul de şef al statului, să nu intre în campanie în favoarea unui anumit partid şi a candidatului pe care acesta îl prezintă – mă refer la PD-L – şi îi cerem să nu intre în acest joc, încălcându-şi statutul în mod făţiş. Cerem Administraţiei Prezidenţiale să justifice utilizarea banului public într-un scop politic electoral. În situaţia în care candidatul PD-L pe colegiul respectiv va participa la aceste acţiuni, cerem preşedintelui Traian Băsescu şi suitei sale să îşi acopere din propriul buzunar această deplasare la Madrid. Cerem, pe de altă parte, ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, să ia măsuri rapide pentru a stopa implicarea unor membri ai corpului diplomatic în această acţiune de tip electoral. Din informaţiile pe care le-am primit din partea preşedinţilor unor asociaţii româneşti, care au fost contactaţi de membri ai Ambasadei, aceşti lideri ni s-au plâns că li s-a cerut să se întâlnească cu un aşa-zis reprezentant al preşedintelui României pentru a organiza în bune condiţiuni acţiunea de tip electoral pe care am menţionat-o. Cerem foarte serios Ministrului de Externe să intervină rapid pentru a dispune o anchetă în cadrul Ambasadei şi pentru a dispune stoparea acestor acţiuni care nu corespund statutului diplomatic al personalului diplomatic.

Vreau să vă spun că această acţiune care se desfăşoară la iniţiativa unei asociaţii de buzunar, formată din preşedintele pe care îl menţionam şi fotograful, nu are nici fondurile necesare şi nici capacitatea de a face astfel de invitaţii şi convocări. Este o implicare dincolo de limitele legii atât pe banii PD-L, cât şi, potenţial, pe banii publici din partea Administraţiei Prezidenţiale. Solicit Curţii de Conturi, Parchetului, să se sesizeze şi să întreprindă măsurile care se impun pentru a clarifica rapid această situaţie. Subliniez faptul că preşedintele României are datoria constituţională să îşi respecte statutul de şef al statului şi să refuze să se implice în campania electorală. Dacă va efectua această deplasare la Madrid, îi solicităm încă o dată domnului preşedinte şi celor din cortegiul său să o facă din propriul buzunar.

De altfel, pentru că vorbeam despre acţiuni ale PD-L în străinătate care merg dincolo de limitele legii, aş vrea să vă semnalez apariţia unui ziar în Spania, se numeşte „Diaspora”, care are pe toate paginile şi sigla Poştei Române. Este un ziar care, pe de o parte, vorbeşte în termeni laudativi despre un singur partid – aţi ghicit, este vorba despre PD-L şi de candidaţii săi: Theodor Stolojan şi candidatul pentru colegiul din Spania din partea aceluiaşi partid. Este un ziar care, pe de altă parte, înjură copios celelalte partide politice şi Guvernul României şi PSD-ul fără discernământ. Eu aş pune o întrebare conducerii Poştei Române: are cunoştinţă de faptul că apare ca susţinător financiar al acestui ziar? Are cunoştinţă de faptul că susţine din bani publici o astfel de apariţie care, în mod evident, face politică de partid? Conducerea Poştei Române ştie acest lucru? Ce intenţionează pentru a stopa rapid finanţarea sau sprijinirea, chiar şi prin siglă, a unei astfel de publicaţii? Mai mult decât atât, din informaţiile pe care le-am primit din partea mai multor români din zona Castellón şi Valencia, Poşta Română intenţionează să deschidă – şi ăsta este un lucru bun – oficii ale Poştei în toată Spania. În ultimele luni au fost făcute foarte multe presiuni prin intermediul deputatului William Brânză pentru ca în poziţia de şef al Poştei Române din Castellón să fie numit un domn Ioniţă, care este liderul PD-L din Castellón. Este o chestiune care, aparent, este sprijinită din bani publici, dar care este subordonată politic. Cerem conducerii Poştei Române să intervină rapid pentru a stopa numirea unei astfel de persoane, care ar putea să încerce coagularea unui anumit val în rândul românilor în jurul unui anumit partid politic. Nu credem că pe banul public al contribuabilului instituţiile statului român pot accepta subordonarea intereselor statului unui partid politic şi unui preşedinte de stat care îşi încalcă statutul de şef al statului.

Mai fac un singur comentariu: ieri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat la Strasbourg un Raport şi o Rezoluţie extrem de importante privind situaţia minorităţilor naţionale din Vojvodina şi Valea Timocului. Este, aş spune, o jumătate de pas înainte, pentru că acest raport, adoptat la iniţiativa unui parlamentar german, vorbeşte despre necesitatea ca Guvernul de la Belgrad să respecte identitatea minorităţii româneşti, să îi acorde şi să îi garanteze toate drepturile la identitate naţională pe care le are, potrivit normelor europene. Pe de altă parte, datorită unui amendament propus de un parlamentar sârb, dar şi prin votul unui parlamentar român din PD-L, se menţine confuzia legată de aparenta existenţă a două minorităţi distincte: cea românească şi cea aşa-zis vlahă. Este o teză mai veche a Belgradului, o teză nefericită care a fost susţinută, dintr-un anumit punct de vedere. Cerem Guvernului României să ia o poziţie rapidă şi, în dialogul politico-diplomatic cu Guvernul de la Belgrad, să susţină ca acest Guvern să acorde întregul respect minorităţii româneşti, atât celei din Vojvodina, care este recunoscută şi se bucură de drepturi, cât şi celei din Valea Timocului şi să elimine această politică. Până la urmă, este vorba despre un sindrom post-război iugoslav, legat de nevoia de a menţine o anumită diferenţiere între minoritatea română din Vojvodina şi cea din Valea Timocului. Vorbim despre o minoritate română care trebuie sprijinită şi respectată, aşa cum noi, în România, garantăm drepturile minorităţii sârbe. Din păcate, acest amendament a fost adoptat la limită, inclusiv prin votul unui parlamentar din partea PD-L, doamna Cornelia Cazacu. Acest vot a stârnit – nu vă ascund – o întreagă furtună în asociaţiile româneşti din diasporă, în primul rând cele din Serbia. Este o ruşine faptul că un parlamentar român a permis adoptarea acestui amendament care menţine o aşa-zisă diferenţiere între minoritatea română şi cea „vlahă”. Recomand PD-L să se uite cu mare atenţie la modul în care susţine interesele românilor din afara graniţelor – cred că ar trebui să îşi adopte propriile măsuri de sancţionare a parlamentarului respectiv, dar şi de a renunţa la retorica populistă, demagogică, de a încerca să îşi subordoneze asociaţiile româneşti din străinătate în scopuri politice, electorale şi ar face foarte bine să slujească interesele statului român cu adevărat.(http://www.psd.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.